Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Mircea Eliade

Tinerii intelectuali judecă totdeauna un popor prin ce creează, nu-l judecă prin ceea ce este, prin supraviețuirea lui. A "crea" este o concepție individualistă; a fi așa cum a lăsat Dumnezeu, este adevărata axă a "spiritualității" poporului. În concepția poporului, nimic nu se creează, nimic nu se face; lucrurile vin și pleacă, lucrurile se întâmplă. Dar aceasta este o problemă prea complicată pentru a o rezolva aici. Este adevărat că poporul românesc suferă de multe păcate, este adevărat că ne lipsesc multe axe – dar aceasta e condiția noastră umană, acestea sunt posibilitățile noastre de a atinge universalitatea. Putem pleca de la ele, sau le putem ignora, pur și simplu. Dar nu e nici cavaleresc, nici eficace – să ne fie rușine că ne-am născut români, numai pentru simplul motiv că nu găsim în valentele românești ceea ce vrea Chestov sau Dostoiewski.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Istoria credintelor si ideilor religioase. Volumul 3: De la Mahomed la epoca Reformelor" de Mircea Eliade este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -59.95- 44.99 lei.

Citate similare

E adevărat că poporul român a fost lăsat singur, e adevărat că suferă, îi lipsește un centru de gravitate, Îl putem iubi sau pur și simplu îl putem ignora. Dar să ne fie rușine că ne-am născut români nu este nici nobil, nici eficient.

în Rădăcina cuvintelor cărora le aparținem (ianuarie 2009)
Adăugat de Eliza RohneanuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Problemele care merită atenție sunt cele pe care tu le poți cu adevărat rezolva sau să ajuți să fie rezolvate, cele la care tu poți contribui cu ceva... Nici o problemă nu este prea mică sau prea trivială dacă noi putem face ceva cu adevărat pentru a o rezolva.

citat din
Adăugat de Cătălin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Six Not-So-Easy Pieces: Einstein's Relativity Symmetry and Space-Time Paperback" de Richard P. Feynman este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 39.99 lei.
Descartes

Mustrarea de cuget este un soi de tristețe care provine din îndoiala noastră că un lucru pe care îl facem sau l-am făcut nu este bun. Ea presupune neapărat îndoiala. Căci dacă am avea deplină siguranță că ceea ce facem este rău, ne-am abține de la a face acest lucru, pentru că voința aspiră numai spre lucruri care au măcar aparența că sunt bune. Iar dacă am fi siguri că ceea ce am și făcut este rău, am simți căință, iar nu numai mustrare de cuget. Dar rolul acestei pasiuni constă în a ne face să cercetăm dacă lucrul de care ne îndoim este bun sau nu și a ne împiedica de a-l mai face altădată, cât timp nu ne-am asigurat că este bun. Dar întrucât ea presupune răul, cel mai bine ar fi să nu avem niciodată prilejul de a o simți. O putem de altfel preveni prin aceleași mijloace prin care ne putem lipsi de nehotărâre.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Titu Maiorescu

Numai entuziasmul impersonal pentru ceea ce știi că este adevărat în gândirea ta și pentru ceea ce simți că este frumos în închipuirea ta, numai aceasta îți pune pe frunte semnul celor chemați. Și dacă un tânăr cu minte și cu inimă, dar care se îndoiește încă de sine, ne-ar întreba: "Prin ce să cunosc dacă sunt dintre cei aleși?", i-am răspunde repetând un aforism zis odinioară: "Acela are vocațiune, care în momentul lucrării se uită pe sine". Căci ceea ce împiedică atâția oameni, de altminteri inteligenți, de a vedea bine, de a gândi adevărat și de a scrie frumos și ceea ce îi condamnă rămână totdeauna mediocri este tocmai mărginirea personalității lor în interese exclusiv individuale. Prin negura egoismului nu străbate lumina adevărului, nici căldura frumosului.

citat celebru din
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "O cercetare critica" de Titu Maiorescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.19- 16.99 lei.

Cineva a zis, de exemplu, ar vrea să îi ajute pe ceilalți. Pentru a fi capabil -i ajuți pe alții, trebuie mai întâi înveți te ajuți pe tine însuți. Un mare număr de persoane, cu scopul de a-i ajuta pe alții, se lasă luate de tot felul de gânduri și de sentimente, pur și simplu din lene. Ei sunt prea leneși ca lucreze asupra lor înșiși, dar le este foarte ușor creadă ca îi pot ajuta pe ceilalți. Aceasta înseamnă a fi fals și ipocrit față de tine însuți. Când un om se vede într-adevăr așa cum este, nu îi vine în minte îi ajute pa alții - i-ar fi rușine să se gândească la asta. Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-și propria alegere și propria decizie, iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, dacă este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale să-l facă, un altruist astăzi, un egoist mâine, și din nou un altruist poimâine, ce valoare mai poate avea acest lucru? Pentru a ajuta pe ceilalți, un om trebuie învețe mai întâi să fie atent cu el însuși. Doar un astfel de om îi poate ajuta pe alții. Așa cum suntem noi, nu putem face nimic.

în Fragmente dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Adăugând zerouri, putem ridica cifra "unu" până la orice valoare – dar aceste zerouri nu valorează nimic prin ele singure dacă cifra "unu" este omisă. Tot astfel, atât timp cât sufletul individual (jiva) nu este unit cu Dumnezeu, el nu-și poate manifesta adevărata valoare, pentru că toate lucrurile de aici, de jos, nu au valoare decât în măsura în care ele sunt în contact cu Dumnezeu.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Eliade

Acei care disperează de destinul de a se fi născut români, judecă strâmb meritele și defectele poporului. Ei vor problematică, îndoială, eroism – iar poporului român îi e cu totul străină îndoiala și despre eroi are o conceptie cu totul familiară. Pentru un tânăr intelectual credinta și îndoiala au valoare filosofică, deschid căile meditației prin "probleme"; pentru un țăran român, nu există îndoială, el crede firesc ("asa cum curg apele, sau cresc florile"), fără "probleme" (țăranul român este realist; vezi colecțiile de proverbe, ca înțelegi cum a reacționat el contra încercărilor de idealism, de criticism, aduse de popoarele cu care a intrat în legătură).

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Scopul vieții este... de a trăi, pur și simplu. Și nu putem trăi decât țesând niște legături cu toate existențele care populează universul: spiritele naturii, dar și îngerii, arhanghelii, toate divinitățile, până la Creatorul Însuși care și-a pus viața în fiecare ființă și fiecare lucru. Tot ce este în noi și în jurul nostru ne vorbește fără încetare de prezența divină. Este extraordinar, dar pentru oameni nu este de ajuns; ei ar vrea ca Dumnezeu să li se arate în persoană! Deși, pentru mulți nici aceasta nu le-ar fi de ajuns: ei s-ar preface că nu văd nimic, nu aud nimic, nu simt nimic. Ar trebui ca Dumnezeu să li se arate în mijlocul tunetelor și al fulgerelor ca să le înlăture neîncrederea. Dar, El nu o face. El îi lasă pe oameni caute în ei înșiși mijloacele de a-L descoperi.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Omul spre victoria destinului sau" de Omraam Mikhael Aivanhov este disponibilă pentru comandă online la numai 18.90 lei.

Mintea noastră funcționează prin crearea de convingeri. Adică își repetă un gând de suficiente ori până când crede acea convingere este un adevăr, însă nu există adevăr absolut pe care omul îl poată deține. Adevărul de ieri nu mai este adevărul de azi. Exemplu – pământul e rotund. Sau "te iubesc și fac orice pentru tine". Era adevărat ieri, dar azi poate nu mai e adevărat. Apoi, cam orice adevăr care este dovedit ca fiind adevăr, de obicei opusul lui este la fel de adevărat. De exemplu, dacă te îngrași prea mult poți mori. Dar și opusul, dacă slăbești prea mult, poți mori, este la fel de adevărat. Rezultatele noastre în viață sunt date de convingerile noastre iar convingerile ne creează realitatea.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Eliade

Tinerii români susțin că sunt slavi, evrei, armeni, nemți, orice; dar nu pot fi români, românii nu pot crea, nu pot judeca; românii sunt deștepți, sunt șmecheri, dar nu sunt nici gânditori, nici creatori. Dacă le pronunți vreun nume despre care se știe sigur că e românesc, au alte argumente. Este din Oltenia? Sânge sârbesc. Este din Moldova? Moldova întreagă este slavizată. Din Transilvania? Sânge unguresc. Cunosc câțiva moldoveni care spun cu mândrie: am sânge grecesc, sau: "strămoșu-meu a fost rus". Singura lor șansă de a fi oameni adevărati este de a-și dovedi originea lor nu este curat românească.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

I: Faptul dormim și visăm și ne trezim apoi dimineața, e felul prin care Dumnezeu ne arată suntem într-un vis fără sens pe care îl continuăm. Dar până ne trezim cu adevărat din el sau "vedem" ce e Real. M-am trezit dimineața cu asta. Pășim iar și iar in vis, dacă nu deschidem ochiul conștiinței! Pare că ne mișcăm în conștiința IMUABILĂ, ca și conștiință când de fapt doar visăm... A. M: Excelent! Excelent! Exact, oare câți dintre voi vedeți că în timp ce trupul doarme neclintit, iluzia visului creează o lume umblătoare? Și exact așa dormiți și în ceea ce fals mintea numește: "viața asta; viața mea; aceasta reîncarnare", etc. etc. Buddha spune: "Absolut Totul este iluzie!", iar Hristos spune: "Caci umbră și vis este lumea aceasta!" Realizarea Ultimă nu este Posibilă fără a vedea complet asta, pentru că așa totul este un vis, este o iluzie, dar coronavirus este real, sau e în nu știu ce lume, de parcă ar fi mai multe! Până nu vedeți Totul este iluzie creată de gând, gândul coronavirus, yoga, boga sau misticismul tibetan, par atât de reale! Noi de fapt nu dormim niciodată pentru că nici nu suntem născuți, dar câți pot vedea această profunzime tulburătoare a Conștiinței?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Isus ne spune mie și ție: "Vreau împărtășesc cu tine ceea ce am obținut. Vreau trăiesc în tine." Cum putem obține aceasta? Nu putem să o cumpărăm, nu putem să o câștigăm, nici nu putem lucra pentru a o obține, indiferent cât de mult ne-am strădui. De fapt, cu cât încercăm mai mult, cu atât avem șanse mai mici de a o obține, pentru că este un dar fără preț. Noi putem să obținem asta fără preț. Obținem asta prin har, adică prin Isus Hristos care trăiește în noi.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tot ceea ce există este pace. Nu trebuie faci nimic pentru realizare. Dumnezeu sălășluiește în tine, ca fiind tu. Realitatea este întotdeauna aceasta. Noi NU CREEM NIMIC NOU și nici nu dobândim ceva ce nu am avut înainte. "EU EXIST-EU-SUNT" – este unica și permanenta dovadă a Sinelui experimentată de fiecare dintre noi. Nimic altceva nu este atât de evident ca "Eu-Sunt". "Eu-Sunt" este realitatea. Eu sunt aceea sau cealaltă, este ireal. "Eu-Sunt" este Adevărul, acesta e un alt Nume dat unicului Sine. Realizarea Sinelui este cel mai mare realizare pe care îl poți face umanității. ADEVĂRUL ESTE ATÂT DE SIMPLU. CEEA CE AM REALIZAT E POSIBIL PENTRU FIECARE DINTRE VOI. Tu ești Sinele Acum.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Spiritual Teaching of Ramana Maharshi Paperback" de Ramana Maharshi este disponibilă pentru comandă online la 77.99 lei.

Putem, astfel, spune ce este un animal, dar nu ceea ce trebuie el să fie. Nu putem defini, însă, frumosul artistic fără a nu arăta ce trebuie el devină pentru artistul care îl creează sau pentru amatorul care îl realizează subiectiv.

în Estetica
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tot ceea ce depinde de timp, sau ia timp este Maya, iluzia. Dacă vine și pleacă chiar un milion de ani de ar rămâne este iluzoriu. Iluzia este doar o vrajă care ți se pare reală, dar nu e. Exact cum vezi un număr de iluzionism la circ, tot așa fără realitate este această lume. Când privești un film și te identifici cu acțiunea, personajele de pe ecran par reale, dar în fapt sunt doar imaginare. Exact cum spune IIsus când afirmă: "Umbră și vis este lumea acesta, deșertăciune a tuturor deșertăciunilor!" Iar Buddha spune: "Absolut totul este iluzie!" Ceea ce nu are permanență, ceea ce se schimbă, se transformă, ceea ce ia timp așa cum sunt toate practicile sau așa-zisele căi spirituale, religii, absolut toate acestea sunt iluzorii, după cum întreaga manifestare este iluzie. Singurul care este Real fiind atemporal este Sinele, Este Dumnezeu, este Supremul. Fiind veșnic necreat nenăscut, mai înainte de toți veci El este adevărata noastră ființă. Noi suntem Dumnezeu cel veșnic fără formă dar ne credem o formă muritoare și de aici rezultă întreaga suferință umană. Nu vedem tot ceea ce este născut este iluzie, este vis și că noi în fapt nu am fost născuți vreodată, ci doar mintea visează asta. Tot ceea ce este efemer chiar și milioane de ani de ar rămâne este iluzie, după cum ceea ce este etern este fără formă și este unicul Real!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Baruch Spinoza

Prin bine înțeleg orice fel de bucurie;și, mai mult, tot ce duce la bucurie;în primul rând, ceea ce satisface o nevoie, oricare ar fi ea. Prin rău înțeleg orice fel de tristețe;și în primul rând, ceea ce lasă nesatisfăcută o nevoie. De aceea, fiecare judecă și apreciază, potrivit afectului său, ce este bun și ce este rău, ce este mai bun și ce este mai rău și, în sfârșit, ce este foarte bun și ce este foarte rău. Astfel, avarul crede mulțimea banilor este ceva foarte bun și că lipsa lor este ceva foarte rău. Ambițiosul râvnește mai mult decât orice gloria și dimpotrivă, de nimic nu se teme mai mult decât de rușine. Pentru invidios, nimic nu e mai plăcut decât nefericirea altuia și nimic mai supărător decât fericirea altuia. Astfel, fiecare judecă, potrivit afectului său, ce lucru e bun sau rău, folositor sau nefolositor.

în Etica
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ce putem face?

când se poartă foarte bine, există delicatețe-n Umanitate.
o anume înțelegere și, uneori, fapte
curajoase.
dar per total este o îngrămădeală, o mocirlă cu
prea puțin conținut.
e asemeni unui animal uriaș în somn profund și
pe care aproape nimic nu-l poate trezi.
când este activ se remarcă îndeosebi prin brutalitate,
egoism, judecăți injuste, crimă.

ce putem face cu așa ceva, cu această Umanitate?

nimic.

evită chestia asta cât poți de mult.
tratează-o așa cum ai trata ceva otrăvitor, vicios
și lipsit de minte.
dar fii prudent. ea a promulgat legi pentru a se proteja
de tine.
te poate ucide fără un motiv anume.
pentru a scăpa trebuie fii ingenios.
puțini scapă.

e treaba ta găsești o schemă.

n-am întâlnit pe nimeni care să fi scăpat.

am întâlnit câțiva oameni mari și
faimoși dar nici ei n-au scăpat
pentru că ei sunt mari și faimoși numai în
Umanitate.

eu n-am scăpat
dar nici n-am renunțat în a încerca iar și
iarăși.

sper ca înainte de moarte beneficiez de
viața mea.

poezie clasică de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Pleasures of the Damned: Poems 1951-1993 Paperback" de Charles Bukowski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.99- 41.99 lei.

Pentru români lucrurile nu se pot îndrepta decât prin lege. Fiecare dintre noi are ca supremă ambiție facă cel puțin o lege. Activitatea sa proprie nu este unul să o știe dirija cum trebuie; dar fiecare totuși vrea să facă o lege prin care dirijeze activitatea tuturor. Toți așteaptă mântuirea de la acțiunea poporului întreg. "Iată ce trebuie facem noi, românii", "iată cum este mai bine pentru neamul nostru"; și niciodată: "iată ce trebuie fac eu, Ion sau Gheorghe", "iată ce este bine pentru activitatea mea".

în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Puterea Sufleteasca. Editia definitiva" de Constantin Rădulescu-Motru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.14- 19.99 lei.
Jorge Luis Borges

Sper cel puțin că se poate realiza ceea ce nouă ni se pare imposibil, căci dacă putem concepe lucrurile, atunci poate că le putem și realiza. Cred imaginația poate avea o funcție profetică: începi prin a imagina lucrurile, și apoi ele se și întâmplă. Totuși, pentru un scriitor, e mai bine ca ele să nu se întâmple! Una din rațiunile pentru care nu-l mai citim pe Jules Verne este faptul aproape tot ce el a imaginat s-a și realizat, nemaiprezentând interes pentru noi. Și dacă îl citim și azi pe Wells, este pentru că nimeni n-a inventat încă o mașină cu care călătorești în timp.

citat din
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Total Library: Non-fiction 1922-1986" de Jorge Luis Borges este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -81.00- 34.99 lei.

Nu există frumusețe. Dacă cultura ta spune "Aceasta este o fată frumoasă", aceasta este așa în cadrul culturii tale. Dacă ai crescut pe o insulă unde oamenii au capetele ascuțite, acest lucru ar fi "frumos" în termenii tăi. Toate aceste structuri mitologice este ceea ce ne creează probleme; artificialitatea valorilor noastre ne creează probleme.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook