Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Iulia Hasdeu

Falsa măreție este sălbatică și inaccesibilă; cum își simte slăbiciunea, se ascunde sau în orice caz nu se arată direct și nu se face văzută decât atât cât trebuie pentru a impune respect și a nu părea ceea ce este, vreau să spun o adevărată micime. Adevărata măreție este liberă, familiară, populară, se lasă atinsă, pipăită; ea nu pierde nimic dacă e văzută de aproape: cu cât o cunoaștem mai mult, cu atât o admirăm mai mult; se înclină cu bunătate către cei inferiori și revine fără efort în poziția firească; se destinde uneori, se neglijează, renunță la avantajele sale, fiind mereu gata să le reia și să le pună în valoare; râde, joacă și glumește, dar cu demnitate.

citat celebru din
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Cu cât femeia se arată mai devotată, cu atât bărbatul va deveni mai lucid și mai stăpân pe situație; cu cât ea este mai crudă și mai necredincioasă, cu cât îl maltratează mai mult, cu cât se joacă mai păcătos de ușuratic cu el, cu cât arată mai puțină îndurare, cu atât mai tare va stârni voluptatea bărbatului, va fi mai iubită și mai divinizată. Așa a fost din toate timpurile.

în Venus înveșmântată în blănuri (1870), traducere de Daniela Ștefănescu
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

Acceptarea este un dans de o viață. Cu cât dansezi mai mult, cu atât devii mai priceput. Dar niciodată nu dansezi perfect. Cu cât ești mai nefericit, cu atât mai dificil devine dansul, pentrutrebuie să dansezi cu nefericirea ta. De aceea este atât de importantă acceptarea. Cu cât accepți mai mult viața așa cum este ea, cu atât dansul devine mai ușor.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cuvinte de intelepciune pentru fiecare zi. Un calendar spiritual" de Paul Ferrini este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 8.99 lei.
Fernando Pessoa

Poezii discontinue

Poezii discontinue


Realitatea înfricoșătoare a lucrurilor
Constituie descoperirea mea de zi cu zi.
Fiecare lucru este ceea ce este.
Cum aș putea explic cuiva cât de mult
Mă bucură asta – și că asta-i de ajuns?

Să fii întreg, e de ajuns pentru a exista.

Am scris destul de multe poezii
Și poate voi mai scrie încă multe.
Deși-s atât de diferite unele de altele,
Fiecare poezie a mea demonstrează ceea ce-am spus,
Deoarece fiecare lucru care există-și proclamă-întotdeauna existența.

Uneori eu însumi sunt ocupat privesc o piatră,
Nu încep prin a medita dacă ea simte sau nu simte,
Nu încerc mă conving că mi-e soră,

Dar mă bucur pentru existența ei ca piatră,
Mă bucur că nu simte nimic,
Mă bucur că nu-i deloc înrudită cu mine.

Câteodată aud cum bate vântul
Și realizez: chiar numai pentru a auzi cum suflă vântul
merită te fi născut.

Nu știu ce vor crede cei care citesc ce-am scris eu:
Dar știu că trebuie să fie ceva bun,
pentru că gândesc aceste lucruri fără niciun efort –
Și fără ideea că alții aud ce gândesc,
Pentru că gândesc fără gânduri,
Pentru că spun doar ceea ce spun cuvintele mele.

Odată m-au catalogat drept un poet materialist
Și m-am admirat pe mine însumi pentru că niciodată
Nu mi-a trecut prin cap c-aș fi putut primi un nume, orice nume.
Nici măcar nu sunt poet: Eu văd.
Dacă ceea ce scriu are o anume valoare, nu eu sunt cel
valoros.
Valoarea este acolo, în versurile mele.
Toate acestea n-au legătură cu vreo intenție
de-a mea.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba portugheză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Pt.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "A Little Larger Than the Entire Universe: Selected Poems Paperback" de Fernando Pessoa este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -73.99- 43.99 lei.

Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acest "Eu-Sunt" este deja perfect? "Ce urmează?" Eu zic: Nu te aștepta la nimic! Pur și simplu, lasă viața curgă liberă! Dacă într-adevăr o experiență este atât de profundă, încât ne atingă interior, atunci acea experiență este recunoașterea a cine și ce suntem noi. Recunoașterea Experimentatorului. După care nu mai există: "Ce urmează?" Noi suntem crescuți de minte în sens evolutiv. Dar dacă există ceva de veacuri perfect în noi? Lui nu i se poate adăuga nimic și nu i se poate lua nimic. Dar în momentul în care acest "eu" dispare, nu mai există niciun fel de urmare. Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acestui moment simt că îi lipsește ceva, atunci îl voi vinde pe cea mai puternică experiență a mea din trecut. Chiar și experiența este văzută în noi, indiferent cât de măreață ni se pare. În momentul acela, experimentatorul însuși este dizolvat în Nemărginire. Iar ceea ce rămâne este fără formă, fără margini, este beatitudinea însăși, este această beatitudine de A FI. Experiențele vin și pleacă, dar oare Experimentatorul se schimbă?!

în Ceea ce suntem noi este fără urmă, Partea 2
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când iubești o persoană, este necesar ai capacitatea de a o alina și a o ajuta sufere mai puțin. Aceasta este artă. Dacă nu înțelegi rădăcinile suferinței sale, nu o poți ajuta, la fel cum un medic nu poate -ți vindece boala dacă nu-i știe cauza. Trebuie înțelegi cauza suferinței persoanei iubite pentru a reuși să o alini... Cu cât o înțelegi mai mult, cu atât mai mult o iubești; cu cât iubești mai mult, cu atât mai mult înțelegi. Sunt două fațete ale aceleiași realități.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "True Love" de Thich Nhat Hanh este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -41.94- 27.26 lei.
Goethe

Cu cât are mai multă eleganță în mișcări, cu cât îi e vocea mai sonoră, cu cât ființa lui arată mai multă stăpânire și măsură, cu atât e mai desăvârșit. Dacă rămâne mereu același, cu cei mari și cu cei de jos, atunci nu mai e nimic de adăugat, nu-l poți dori altfel. Să fie rece, dar înțelegător; ascuns, dar înțelept. Dacă în fiecare clipă a vieții sale știe să își domine manifestările exterioare, atunci nimeni nu-i mai poate cere nimic altceva și tot ce mai are în el sau în jurul său – aptitudini, talente, bogăție – toate par a fi accesorii.

în Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister
Adăugat de Jenica Ramona NituSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Cu cât un om este mai deosebit de ceilalți, cu atât mai puțin se aseamănă el normei – normei, în dublul ei sens, de medie și de ideal. El își pierde individualitatea, în schimbul conformării sale la normalitate sau la ideal. Totuși, însemnătatea persoanei este întotdeauna relaționată la comunitate. Căci după cum o piesă de mozaic are valoare numai prin relația sa cu întregul mozaicului, tot astfel unicitatea persoanei umane își găsește pe deplin sensul numai prin rolul pe care îl joacă într-un întreg. Astfel, sensul persoanei umane ca personalitate indică dincolo de limitele sale, înspre comunitate; fiind orientat către comunitate, sensul individului se transcende pe sine.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lao Tse

Înțeleptul nu-și pune nimic deoparte. Cu cât îi ajută mai mult pe alții, cu atât are el însuși mai multe beneficii, cu câtmai mult altora, cu atât mai mult primește. Calea cerului face cuiva bine, dar niciodată nu-i face vreun rău. Calea înțeleptului este să acționeze, nu să concureze.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Tao Te Ching. Cartea despre Tao si calitatile sale" de Lao Tse este disponibilă pentru comandă online la numai 14.00 lei.
Ralph Waldo Emerson

Pericolul fiecărui talent este plăcerea de a te juca cu el din mândrie. Talentul este de obicei dezvoltat în dauna caracterului, și cu cât se dezvoltă mai mult cu atât este mai rău. Talentul este înțeles greșit drept geniu, dogmă sau sistem pentru adevăr, ambiția drept măreție, ingenuitatea drept poezie, senzualitatea drept artă.

citat celebru din
Adăugat de Antonio RadoSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Essential Writings of Ralph Waldo Emerson Paperback" de Ralph Waldo Emerson este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -78.99- 39.99 lei.

Cu cât te apropii mai mult de perfecțiune, cu atât ai vrea ca acel ultim pas pe care îl mai ai de făcut vină cât mai repede. Dar el nu vine niciodată, din fericire pentru om. Căci omului nu îi este dat atingă desăvârșirea, ci doar i se arată calea pe care trebuie s-o urmeze. În cel mai fericit caz, el își urmează drumul cu încăpățânare, rămânând întotdeauna cu regretul de a nu putea ajunge până la capătul său.

(5 martie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Să ne grăbim

Să ne grăbim iubim, oamenii pleacă atât de repede,
rămân după ei pantofii și un telefon surd
doar ce e neînsemnat trece lent ca un melc,
ceea ce contează trece cât ai clipi din ochi,
apoi se lasă o liniște obișnuită, cu totul de neîndurat,
precum candoarea cea mai firească născută din disperare
când ne gândim la cineva după ce am rămas fără el.
Nu fi sigur că ai timp pentru că siguranța este nesigură,
ne ia sensibilitatea așa cum fiecare fericire
vine alături de tristețe și veselie,
precum două patimi totuși mai slabe decât una,
atât de repede pleacă oamenii precum amuțește sturzul în iulie,
precum zgomotul neîndemânatic sau reverența seacă;
pentru a vedea cu adevărat, trebuie să închidem ochii,
deși cel mai mare risc este să te naști, nu să mori
iubim mereu prea puțin și mereu prea târziu
Nu scrie despre asta prea des, scrie doar o dată pentru totdeauna
și vei fi precum un delfin, blând și puternic
Să ne grăbim iubim, oamenii pleacă atât de repede
și cei ce nu pleacă nu se întorc mereu
și nu știm niciodată cum să vorbim despre iubire,
dacă prima este ultima sau dacă ultima este prima.

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Este o dovadă copleșitoare că, cu cât nivelul respectului de sine este mai înalt, cu atât îi vom trata pe ceilalți cu mai mult respect, mai multă bunătate și generozitate.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cei sase stalpi ai increderii in sine" de Nathaniel Branden este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.72- 19.99 lei.

Cei înțelepți știu că, întotdeauna, cu cât trupul este mai slăbit și mai devitalizat, cu atât mai mult el ne comandă și chiar ne împiedică. Dincolo de această situație, cu cât trupul este mai puternic și mai plin de viață, cu atât mai mult el ni se poate supune, dacă învățăm -l controlăm.

citat din
Adăugat de MorticiaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Vindecarea si regenerarea psihica mentala si spirituala a omenirii si a Planetei Pamant" de Gregorian Bivolaru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.23- 16.99 lei.

Nu în mijlocul petrecerii, ci în suferință, este testată omeneasca ființă; cu cât are mai multă bunătate, cu atât se simte mai aproape și face lucruri minunate.

aforism de
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Privește-mă

Privește-mă fără a spune un cuvânt
și-mi voi da seama că uneori privirea
spune mult mai mult decât orice vobă.
Privește-mă astăzi că poate mâine
îți vei pierde speranța către absolut
și-mi vei putea spune cât de greu este
-mi vorbești fără cuvinte,
mă privești fără a mă vedea
și să-mi spui vorbe dulci
fără aface să-mi pierd capul.
Privește-mă și vei vedea
cât de frumos este
fii privit cu dragoste
de mine.

poezie de
Adăugat de Daria DumitrasSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Adăugând zerouri, putem ridica cifra "unu" până la orice valoare – dar aceste zerouri nu valorează nimic prin ele singure dacă cifra "unu" este omisă. Tot astfel, atât timp cât sufletul individual (jiva) nu este unit cu Dumnezeu, el nu-și poate manifesta adevărata valoare, pentru că toate lucrurile de aici, de jos, nu au valoare decât în măsura în care ele sunt în contact cu Dumnezeu.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Constantin Bălăceanu-Stolnici

Eu am fost profesor de geriatrie. Cea mai importantă chestiune este longevitatea părinților și a bunicilor. Pentru că longevitatea este, în primul rând, o chestiune genetică. În al doilea rând, trebuie să ai o viață regulată, să nu faci excese, abuzuri, să nu consumi droguri și să pui mașina cerebrală lucreze. Pentru că orice mașină, cu cât lucrează mai mult, cu atât se uzează mai mult, însă în materie de creier e invers: cu cât lucrează mai mult, cu atât se menține mai bine.

citat din (2021)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Adevărata natură, esența sufletului este valoroasă, merită aprecierea iubirii, nu pentru că îi dă ceva, nu pentruse adaugă ei, nu pentruo eliberează, ci întrucât este frumoasă. Valoarea sa constă în frumusețea și perfecțiunea ei. Adevărul său este valoarea sa, iar acest adevăr este esența întregii frumuseți. Frumusețea formei se dovedește a fi această transparență către adevărata natură. Cu cât mai mult o formă manifestă exprimă și întrupează adevărata natură cu trăsăturile sale atemporale, cu atât mai mult ochii sufletului observă că este frumoasă. Frumusețea este reflecția adevărului, și este cea din urmă și autentică natură. Iar dimensiunea naturii autentice este cea care relevă că această frumusețe esențială este cea a unei iubiri divine.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Albert Camus zicea: "Sunt atât de mult lucruri mediocre în această viață încât iubirea nu ar trebui fie unul din ele". Eu aș merge mai departe și aș parafraza: Nu doar iubirea trebuie să fie extraordinară ci și sănătatea. De ce să ai o sănătate mediocră? De ce să fii mulțumit cât timp nu te doare nimic în loc ai o viață sănătoasă, cu sport mult și mâncare care te va ține sănătos mulți ani de acum încolo? Nu doar iubirea și sănătatea ar trebui fie extraordinare ci și banii pe care îi faci. De ce să muncești pentru puțin? Dacă tot faci efortul cel puțin asigura-te că e cel mai bun efort pe care îl poți face. Țintește cât mai sus și devino independent financiar cât mai repede. Aștepți pensia îți permiți călătorești și să ai stilul de viață pe care îl vrei? Ia mai aruncă o privire la pensionarii de azi. Nu te mulțumi niciodată cu puțin. Uită-te în oglindă și întreabă-te: "Am ceea ce vreau? Sunt ceea ce îmi doresc? Am ajuns la capătul destinației mele? Dacă răspunsul e orice altceva decât DA, NU mă opresc. Din muncă, luptă, iubire și joacă. Nu te mulțumi niciodată cu puțin. Nu fi trist sau supărat mai mult de 30 de minute niciodată. Dă-ți voie fii trist sau supărat, da-ți voie plângi, urli și să distrugi obiecte însă niciodată nu face rău altei ființe vii. Știi că nu ai nici un motiv fii supărat mai mult de 30 de minute cât timp există speranță. Capul sus și privirea înainte!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ionuț Popa

Lască Știuio: Omul nu rămâne niciodată neatins de ideea că își pierde o bună parte din timp încercând trăiască; totuși, mobilul care-i lipsește acestuia din încercarea de a descifra gravitatea situației este starea METAfizică alimentată de frământarea gratuită la care nu va obține niciodată un răspuns, cu atât mai puțin o pâine pentru a-și umple... timpul. Trebuie recunoaștem: un disconfort epidermic nu poate fi decât reconfortant în vremuri de cumpănă. Astfel, știind că își pierde timpul, având noțiuni vagi despre ceea ce înseamnă "a pierde" și "timp", atenția lui este deturnată de la adevărata stare de lucruri: cum ar putea cineva piardă un bun pe care nu-l are în posesie? Cum ar putea omul să-și piardă timpul, dacă nu a reușit încă să pună sub semnul întrebării, nici măcar preț de o milisecundă, puterea sa de înțelegere a unei himere de-o asemenea anvergură? Dacă nu are timp, omul nu are ce pierde. Dar dacă nu știe piardă? Atunci natura timpului va fi pentru el cu atât mai străină cu cât imaginea-i reflectată în oglinda nopții îi va ascunde umbra care se învârte după soare întocmai ca orele după lumină. Pentru că nu timpul este entitatea care se scurge, ci omul însuși, cu tot ce are el de oferit seamănului său: sufletul în schimbul unei pâini și pâinea ca fisă, aflată în mâinile celor care se pot juca ore în șir, zile la rând, ani interminabili la aparatul cu marionete.

replici, scenariu de
Adăugat de Ionuț PopaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Liber Amicorum Liviu Pop. Reforma dreptului privat roman in contextul federalismului juridic European" de Ionuț Popa este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -180.00- 143.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook