Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Cu cât un om este mai deosebit de ceilalți, cu atât mai puțin se aseamănă el normei – normei, în dublul ei sens, de medie și de ideal. El își pierde individualitatea, în schimbul conformării sale la normalitate sau la ideal. Totuși, însemnătatea persoanei este întotdeauna relaționată la comunitate. Căci după cum o piesă de mozaic are valoare numai prin relația sa cu întregul mozaicului, tot astfel unicitatea persoanei umane își găsește pe deplin sensul numai prin rolul pe care îl joacă într-un întreg. Astfel, sensul persoanei umane ca personalitate indică dincolo de limitele sale, înspre comunitate; fiind orientat către comunitate, sensul individului se transcende pe sine.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Numai că existența individuală trebuie să aibă o comunitate pentru a avea sens, ci și comunitatea are nevoie de existența individuală pentru a avea un sens. În aceasta constă diferența esențială dintre comunitate și o masă de oameni. Departe de a furniza un cadru de referință pentru existența individuală, masa nu tolerează individualitatea. În vreme ce relația individului cu comunitatea poate fi comparată cu relația dintre o piesă (tesera) și întregul mozaic, relația sa cu masa este asemeni relației dintre o piatră de pavaj standardizată și pavajul gri monoton: fiecare piatră este tăiată la aceleași dimensiuni și are aceeași formă și poate fi înlocuită de către oricare alta; nici una dintre ele nu are importanță calitativă pentru întreg. Iar pavajul, în sine însuși, nu reprezintă un întreg integral, ci mai degrabă o mărime scalară. Pavajul uniform nu are valoarea estetică a unui mozaic, ci numai o valoare utilitarist㠖 tot așa cum o masă de oameni distruge demnitatea și valoarea omului, extrăgând din oameni numai utilitatea lor.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Întregul, necondiționatul nu se pot găsi decât dincolo de viața unui Eu închis între limitele persoanei empirice, fizice, practice, morale sau intelectuale. Astfel, în principiu, numai ce transportă în afara unei astfel de vieți și unui astfel de Eu, ceea ce creează în ele o criză, ceea ce le insuflă o forță mai mare, ceea ce deplasează centrul sinelui propriu dincolo de el însuși – cu riscul ca acesta, dacă e necesar, să aibă loc într-un mod problematic, catastrofic sau distructiv – numai așa ceva poate eventual deschide drumul către o regiune superioară.

în Metafizica sexului (2002)
Adăugat de Magia FemininaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Meditations on the Peaks: Mountain Climbing as Metaphor for the Spiritual Quest Paperback" de Julius Evola este disponibilă pentru comandă online la 53.99 lei.

Religia este cel mai uman dintre toate fenomenele umane, și reprezintă împlinirea a ceea ce putem numi "voința către sensul ultim".

citat din (1985)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Un om poate fi uman sau poate deveni adevăratul său sine doar în măsura în care își îndeplinește propria transcendență a existenței umane. Devine astfel nu preocupându-se cu actualizarea sinelui, ci prin uitarea de sine și prin dăruirea sinelui, neținând seama de sine și concentrându-se pe exterior.

citat clasic din
Adăugat de Liliana ȘtefanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

Cea mai simplă formă de comunitate spirituală este grupul bazat pe afinitate, un grup de opt sau zece oameni care sunt hotărâți să practice iertarea și să învețe să se iubească șise sprijine unul pe altui în mod necondiționat. Grupul bazat pe afinitate este o comunitate spirituală cu o paradigmă nouă. El încurajează, mai degrabă decât conduce sau învață pe alții. Și, până la urmă, rolul de încurajare este asumat de către toți cei implicați.

în Liniștea inimii
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cuvinte de intelepciune pentru fiecare zi. Un calendar spiritual" de Paul Ferrini este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 8.99 lei.
Mircea Eliade

Numele etnic al dacilor își revelează semnificația religioasă primitivă numai în universul valorilor specifice vânătorilor și războinicilor. La fel, cultul lui Zalmoxis nu poate fi înțeles decât după ce se dezvăluie sensul inițiatic al ocultării și epifaniei zeului. Mitul cosmogonic românesc își revelează trăsăturile sale specifice după ce descifrăm nu numai preistoria "dualismului" balcanic și central-asiatic, dar și sensul ascuns al "oboselii lui Dumnezeu" după ce a creat Pământul, expresie surprinzătoare a unui "deus otiosus" reinventat de creștinismul popular într-un efort disperat de a-l desolidariza pe Dumnezeu de imperfecțiunile lumii și de apariția răului.

în De la Zalmoxis la Genghis-Han
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Istoria credintelor si ideilor religioase. Volumul 3: De la Mahomed la epoca Reformelor" de Mircea Eliade este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -59.95- 44.99 lei.
Dumitru Stăniloae

Sensul vieții constă în eternizarea persoanei.

citat celebru din
Adăugat de Ion UntaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Filocalia sfintelor nevointe ale desavarsirii - vol. 7" de Dumitru Stăniloae este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -45.00- 29.99 lei.

Cuvântul latin "finis" înseamnă deopotrivă sfârșit și scop. Din clipa în care o persoană nu poate să vadă în avans finalul unei perioade provizorii din viața sa, ea nu mai este în stare să-și stabilească nici un obiectiv viitor, este incapabilă să își stabilească o sarcină de îndeplinit. În consecință, în ochii săi viața își pierde întregul conținut și sens și, viceversa, imaginarea "finalului" și a scopului din viitor constituie exact sprijinul spiritual. Numai un astfel de sprijin spiritual ne poate feri să sucombăm forțelor formatoare ale mediului social.

în Doctorul și sufletul
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Nu este ușor de spus ce se petrece în sufletul celui care trăiește plăcerea umorului. Ne putem face totuși o idee în această privință, dacă analizăm cazurile în care umorul ne-a fost comunicat sau în cele în care luăm cunoștință de el prin sim-patie; astfel ajungem, prin înțelegerea persoanei umoristice, la aceeași plăcere ca și ea. Umorul cel mai grosolan, așa-numitul "umor negru", ne poate instrui în acest sens.

în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.
John Locke

Orice om este proprietarul propriei persoane. El și numai el are dreptul asupra persoanei sale.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
cumpărăturiCartea "The Empiricists: Locke: Concerning Human Understanding Berkeley: Principles of Human Knowledge & 3 Dialogues Hume: Concerning Human U Paperback" de John Locke este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -73.52- 44.99 lei.
Adolf Hitler

Statul nu are nimic a face cu o concepție economică sau cu o dezvoltare economică determinată! El nu este o însumare de părți contractuale economice într-un teritoriu precis delimitat, având ca scop îndeplinirea sarcinilor economice; el este o comunitate organizată de ființe vii, asemănătoare unele cu altele din punct de vedere fizic și moral, constituită pentru a asigura mai bine descendența și a atinge scopul rezervat de providență. Aici și numai aici se regăsește scopul și sensul unui stat.

în Mein Kampf
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Mein Kampf: The Official 1939 Edition Hardcover" de Adolf Hitler este disponibilă pentru comandă online la 155.99 lei.
Allison Mack

Cel mai puternic mod în care ne putem trăi viețile este să rămânem în comunitate. Așa că atunci când ajungi la un consens ca și comunitate ca să duci la bun sfârșit un obiectiv anume, este un lucru cu adevărat frumos.

citat din
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

Ființa umană concretă a fost creată de Dumnezeu în vederea unei finalități supranaturale, fericirea desăvârșită ce nu poate fi atinsă decât în viața de dincolo prin vederea lui Dumnezeu. Această vedere nu poate fi căpătată de om numai prin capacitățile sale naturale, însă omul poate atinge o fericire imperfectă în această viață prin exercițiul capacităților sale naturale, ajungând la o cunoaștere filosofică a lui Dumnezeu prin intermediul creației sale și prin dobândirea și exercițiul virtuților naturale. Finalitatea naturală, fericirea imperfectă, este pe măsura naturii umane și a capacităților umane, dar cum omul a fost creat pentru o finalitate ultimă supranaturală, finalitatea naturală nu îl poate împlini;ea este imperfectă și este îndreptată dincolo de sine.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

În viața individului, "celălalt" joacă întotdeauna un rol de model, de obiect, de asociat sau de adversar, iar psihologia individuală se prezintă chiar de la început ca fiind în același timp și o psihologie socială, în sensul larg, dar pe deplin justificat al cuvântului.

în Psihologia colectivă și analiza eului
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Schiller

Omul nu se joacă decât atunci când este om în sensul deplin al cuvântului și numai atunci este om cu adevărat întreg când se joacă.

citat celebru din (aprilie 1790)
Adăugat de maridexSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în slovenă.
Albert Einstein

Nimeni nu trebuie să-și închipuie că prin teoria relativității sau prin oricare alta, marea creație a lui Newton ar putea fi dată la o parte, în sensul propriu al cuvântului. Ideile sale clare și mari își vor păstra întotdeaua însemnătatea lor eminentă, ca fundament al întregii noastre construcții conceptuale moderne în conceptul filozofiei naturale.

în Cum văd eu lumea
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cum vad eu lumea" de Albert Einstein este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -35.00- 26.99 lei.
Alvin Toffler

Prin proliferarea enclavelor trecutului, un fel de muzee vii, cresc șansele de supraviețuire ale rasei umane în cazul unei calamități grave. Asemenea comunități ar putea servi drept material didactic empiric. Astfel, copiii ar putea petrece câteva luni într-un sat de tip feudal, trăind și muncind așa cum o făceau copiii cu secole în urmă. Adolescenților li s-ar putea cere să petreacă un timp într-o comunitate de la începuturile erei industriale și să lucreze în "morile" și fabricile sale. O asemenea educație, "pe viu", le-ar oferi perspectiva istorică pe care nu le-ar asigura-o nicio carte.

în Șocul viitorului, Enclave ale trecutului
Adăugat de Homo NovusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Third Wave: The Classic Study of Tomorrow Paperback" de Alvin Toffler este disponibilă pentru comandă online la 36.99 lei.
John Locke

Deși pământul și toate creaturile inferioare aparțin tuturor oamenilor în comun, fiecare om are o proprietate, și anume asupra persoanei sale. Iar la aceasta nu are nimeni altcineva dreptul în afara sa. Putem spune că munca trupului său și lucrarea mâinilor sale sunt cu adevărat ale sale. Oricărui lucru pe care îl scoate din starea în care l-a făcut și l-a lăsat natura, el îi adaugă munca sa, și, adăugându-i ceva ce este al său, îl face astfel proprietatea sa. Fiind scos de către om din starea comună în care l-a lăsat natura, lui i se adaugă ceva prin munca acestuia – ceea ce exclude dreptul comun al celorlalți oameni.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Arthur Schopenhauer

Opinia adversarului trebuie extinsă peste limitele ei naturale, ea trebuie interpretată cât se poate de general, într-un sens cât mai larg, ba chiar exagerată; opinia proprie trebuie luată, în schimb, în sensul cel mai precis, restrângând-o la limite cât se poate de strâmte: căci cu cât mai generală este o opinie, cu atât mai atacabilă este ea.

în Arta de a avea întotdeauna dreptate, Stratagema I (2010)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Lumea ca vointa si reprezentare Vol. 1+2" de Arthur Schopenhauer este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -183.03- 137.99 lei.
Sigmund Freud

Simptomele nevrotice au sensul lor, exact ca actele ratate și ca visele; ca și acestea, ele sunt legate de viața persoanei care le manifestă.

în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook