Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Claude Levi-Strauss

Oamenii în vârstă consideră staționară istoria din timpul bătrâneții lor, în opoziție cu istoria cumulativă la care au fost martori în tinerețe. O epocă în care nu mai sunt angajați activ, în care nu mai joacă niciun rol, nu are sens: nu se mai întâmplă nimic, sau ceea ce se întâmplă nu poate avea, pentru ei, decât un caracter negativ; în acest timp, nepoții lor trăiesc aceeași perioadă cu o fervoare pe care bunicii lor au uitat-o.

în Rasă și istorie (1952)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Myth and Meaning: Cracking the Code of Culture Paperback" de Claude Levi-Strauss este disponibilă pentru comandă online la 53.99 lei.

Citate similare

Mircea Eliade

Am uitat de mult gustul atâtor trupuri pe care le-am cunoscut. Asta se întâmplă aproape tuturor bărbaților: să n-aibă amintiri calde, să nu mai păstreze nimic din toată magia aceea a dragostei fizice. Cred că femeile uită mai greu; trupurile lor păstrează îndelung prezența bărbatului pe care l-au iubit sau cunoscut cândva. Dar se întâmplă în viața oricărui bărbat un miracol de câteva clipe: întâlnirea unei priviri, o sărutare, o atingere care nu se aseamănă cu nimic din tot ceea ce a fost până atunci.

în Nunta în cer (1938)
Adăugat de Lois LaneSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Istoria credintelor si ideilor religioase. Volumul 3: De la Mahomed la epoca Reformelor" de Mircea Eliade este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -59.95- 44.99 lei.

Nu am neapărat o filozofie a ingredientelor naturale, pentrusunt interesată mai curând de talentul parfu­mie­rului decât de paleta aleasă. Sunt profund impresionată de esențele natu­­rale, în timp ce materiile sintetice nu au nici un farmec pentru mine. Există o textură și o formă a aromelor naturale fascinante, care îmi dau senzația că sunt capabilă să pătrund până în adâncul lor, ca să le văd din interior. Mărturi­sesc că istoria lor împletită cu istoria omenirii, jur-împrejurul plane­tei, mă emoționează.

în Istoria parfumului, interviu
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Essence and Alchemy: A Natural History of Perfume Paperback" de Mandy Aftel este disponibilă pentru comandă online la 69.99 lei.
David Hume

Istoria, la fel ca și experiența de zi cu zi, ne oferă exemple de oameni înzestrați cu cele mai înalte calități pentru comerț și afaceri, care au fost întreaga lor viață sclavii celor mai grosiere superstiții. Chiar veselia și blândețea caracterului, care sunt un balsam întremător pentru toate celelalte răni, nu oferă nici un remediu unei otrăvi atât de virulente; acest lucru poate fi observat mai cu seamă la persoanele de sexul frumos, care, deși dotate cu însușirile pe care li le oferă natura, își văd risipite frumoasele lor calități în fața trecerii acestui intrus neavenit.

în Eseu despre sinucidere
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Doza de realism. Orice comportament uman are în spate o motivație egoistă. Oamenii nu îți sunt loiali ție, ci te vor în viața lor pentru ceea ce le oferi, pentru cum se simt când sunt cu tine. De fapt, dorința lor ca tu să faci parte din viața lor este o reflecție a intereselor lor egoiste. Când nu mai au nevoie de tine, când relația nu le mai este de folos, se vor îndepărta de tine. Acceptă asta pentru că și tu faci la fel. Așa suntem noi oamenii construiți și cumva este normal ca fiecare să își urmească interesul propriu. Nu are niciun sens să suferi când se încheie un capitol, ci bucură-te de tot ceea ce ai trăit și învățat de la oamenii care au fost în viața ta. Cu bune, cu lecții, viața merge înainte!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ana Blandiana

Orașele nu seamănă între ele nu pentrusunt așezate diferit geografic, nu pentru că parcurile și clădirile lor urmează stiluri diferite sau pentruistoria lor a fost de fiecare dată alta - toate acestea nu sunt decât consecințe neglijabile sau neînsemnate premise: orașele nu seamănă între ele pentruau, fiecare, un alt suflet, inefabil, care nu poate fi comparat.

în Orașe de silabe
Adăugat de Silvia VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
cumpărăturiCartea "Povestiri fantastice" de Ana Blandiana este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -55.00- 41.99 lei.
Karl Marx

Istoria nu folosește oamenii ca un mijloc de realizare pentru propriile sale scopuri. Istoria nu este nimic altceva decât activitatea oamenilor, în căutarea faptelor lor.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Insemnari despre romani" de Karl Marx este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -9.63- 7.99 lei.
Claude Levi-Strauss

Cei vechi au construit un sistem și, începând din momentul în care a fost construit, acest sistem s-a dovedit a fi funcțional și fecund. În definitiv, orice sistem este funcțional și fecund, căci omul nu poate gândi decât cu ajutorul sistemelor. Astrologia a fost un sistem măreț, deoarece a ajutat omul să gândescă timp de milenii.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ordinea și disciplina nu uniformizează oamenii și nu atacă esența lor, așa cum uneori se afirmă. Mereu vegheză asupra lor dragostea. Este drept că aceia care le însușesc pentru acțiunea lor, trăiesc pe niște coordonate trasate care conduc spre o strategie comună. Dar în manifestările fiecăruia domină diferențele născute din starea lor psihologică, adică poartă amprenta personalității lor. Nu se uniformizează oamenii, ci numai mijloacele pe care le aduc în lupta lor comună.

în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Oamenii irascibili se aprind repede împotriva cui nu trebuie, pentru ce nu trebuie și mai mult decât trebuie; dar se și calmează repede, ceea ce constituie trăsătura lor cea mai bună. Acest lucru se întâmplă pentrunu-și pot stăpâni mânia, intensitatea cu care o resimt făcându-i să izbucnească pe loc, dar apoi se liniștesc.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Paula Adriana Cozian

Se întâmplă să pierdem oamenii care ne sunt cei mai dragi pentrunu știm cum să reacționăm la iubirea lor.

aforism de (1 iulie 2021)
Adăugat de Paula Adriana PopSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Ceea ce contează este modul în care oamenii reacționează atunci când se confruntă cu propriul lor necaz. De acest mod de a reacționa depinde rezultatul cu care se soldează criza - pozitiv sau negativ.

în Născut pentru succes
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Oamenii nu își planifică ziua următoare, săptămâna, luna sau anul ce urmează din cauză că se simt încorsetați, însă nimeni nu spune că trebuie să respecți aceste planuri ci doar să îți iei energie din ele. Să ai o direcție înspre care să mergi ca atunci când faci o acțiune cât de mică să fie subunitară unei filosofii pe care o ai și unei direcții de viață. Dacă te lași trăit de viață și asta se întâmplă cu cei mai mulți dintre noi, o să ajungi la o vârstă la care te uiți în urmă și spui: "aș fi vrut să scriu o carte", "aș fi vrut să dau mai mult la locul de muncă", "aș fi vrut să am mai mulți bani", spre exemplu. Acești oameni trăiesc viața din inerție. Viața li se întâmplă. Ceea ce încerc să spun este că: Acum este momentul prin care tu să ataci viața și să-ți propui obiective. Să te duci către o direcție pe care o vrei tu, nu care apare în urma a ceea ce ți se întâmplă ție

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Boethius

Judecățile oamenilor sunt contradictorii și pe cei care unii îi socotesc demni de răsplată, alții iî consideră demni de pedeapsă. Astfel o înțeleaptă organizare, cruță pe cel care nenorocirea l-ar putea face mai rău și nu poate să-l lase să sufere pe cel care nu poate răbda. Altora, providența le împarte fericirea proporțional cu nenorocirea, după calitatea sufletelor lor;îngăduie ca alții să fie puternic zguduiți pentru ca virtuțile lor sufletești să se întărească prin practica și exercițiul răbdării. Unii se tem mai mult decât trebuie de ceea ce de fapt pot să suporte, alții disprețuiesc mai mult decât trebuie ceea ce nu pot să suporte;pe aceștia experiența îi duce la cunoașterea de sine. Aceeași explicație are și faptul că celor răi li se întâmplă când neplăceri când lucruri dorite, pedepsele lor pe unii îi abat de la nelegiuiri, iar pe cei pe care îi lovesc îi corectează. În această chestiune, cred că se poate ține seamă și de posibilitatea de a fi unul cu un temperament așa de iute și de nestăpânit, încât lipsa de cele necesare să-l împingă pâna la nelegiuire. providența vindecă boala acestuia dându-i ca leac avere multă, pe alții i-a prabușit în ruină meritată o fericire dobândită pe nedrept. Căci numai puterea divină este aceea pentru care și răul să poată fi un bine, când folosindu-se de el cu măsură, ajunge la realizarea vreunui bine.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Consolation of Philosophy Paperback" de Boethius este disponibilă pentru comandă online la 36.99 lei.
Jose Saramago

Anumiți autori, printre care mă includ, privilegiază, în poveștile pe care le spun, nu istoria pe care au trăit-o sau o trăiesc (fugind astfel de capcanele confesionalismului literar), ci istoria propriei memorii, cu exactitățile și scăpările ei, cu minciunile ei care sunt în același timp adevăruri și adevărurile ei care nu se pot feri de a fi în același timp minciuni. Dacă mă gândesc bine, eu sunt numai memoria pe care o am, și aceasta este singura istorie pe care vreau și pot s-o povestesc.

citat clasic din
Adăugat de Reliana Andra CrăciunSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Double" de Jose Saramago este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -62.00- 21.99 lei.

Dacă oamenii vor dispărea într-o zi din cauza unei coliziuni catastrofale, nu ar exista o tragedie mai mare în istoria vieții în univers. Nu pentru că ne lipsește puterea mentală de a ne proteja ci pentru că ne lipsește previziunea. Specia dominantă care ne va lua locul pe Pământul post-apocaliptic s-ar putea să se întrebe în timp ce privesc scheletele noastre asamblate în muzeele lor de istorie naturală, de ce homo sapienșii cu capurile lor mari nu s-au descurcat mai bine decât dinozaurii cu proverbialul creier cât un bob de mazăre.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Astrophysics for People in a Hurry Hardcover" de Neil deGrasse Tyson este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -84.99- 45.76 lei.

Suntem singurii creatori ai realității noastre. Nimic nu se întâmplă fără voia noastră. Trebuie doar să ne observăm, să privim îndeaproape creația, numai astfel putem să ne dăm seama de puterea imensă care zace în noi. Și acum o să fie cârcotași care se îndoiesc de această putere și o să spună că multe lucruri se întâmplă fără voia lor. Bineînțeles! Și total de acord, nu trebuie negate celelalte realități și nici nu are sens efortul de a încerca să le modificam, poate doar pentru ego, dar tu nu ești ego-ul. Suntem unul, însă ne manifestam diferit, prin propriile intenții creatoare. Avem puterea de a alege ce vrem să acceptăm și ce nu. Iar când nu accepți ceva, nu o face din ură sau cu un sentiment negativ, ci conștientizează simplu spunându-ți: asta nu e pentru mine!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sfântul Vasile cel Mare

Nimic din cele ce se întâmplă în viață nu se întâmplă fără judecată, ci Dumnezeu măsoară cu aceeași măsură cu care omul și-a măsurat mai dinainte faptele din timpul vieții lui.

citat din
Adăugat de Ion UntaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg

De fapt

Se întâmplă ca oamenii să știe
Să vorbească în peste șase mii de limbi
Din peste o sută nouăzeci de țări și astfel
Se întâmplă ca oamenii să știe să scrie
Poeme despre lumea din jurul lor
Și despre lumile din ei
Și din alții
Despre iubirile lor pierdute
Regăsite
Și iar pierdute
Oamenii știu să scrie despre orice
Despre prietenia legată cu ață subțire
Care se rupe când dintr-o parte atârnă prea greu
Ori despre acea prietenie legată cu nod marinăresc
Ce ține și când se răstoarnă
Ei
Oamenii știu să scrie chiar și despre
Ceea ce nu este
Nu a fost
Și nu va fi
Pentru că lor le place să caute
Ceva nou
Ceva ce nu s-a mai întâlnit și nu se va mai întâlni
De fapt oamenii vor să fie unici cu ceva
Orice
Cât de mic
Doar
Să fie
Numai și numai
Al lor
Iar dacă nu e să fie
Ei știu să își inventeze propriile lumi
Oamenii știu să contruiască
Munți
Și mări
Și orașe
Cu munți înguști
Cu sute de etaje
Străzi
Cu valuri și valuri
De mașini
Țări
Delimitate
Pentru că de fapt
Oamenilor
Le place să pună bariere
Între ei
Să fie
Ceva
Numai și numai al lor
Iar cine vrea să intre
S-o facă numai cu permisiunea lor
Se întâmplă
Ca științele exacte
Să fie pietre de temelie
Ale omenirii
Ei
Oamenii
Știu că E=MC ^2
Ei știu că lumile lor
Și ale altora
Sunt alcătuite din atomi
Protoni
Și electroni
Neutroni
Și spațiu
Energie
Frecvențe
Și vibrații
Pentru că
De fapt
Oamenii iubesc
Să despartă
Să disece
Să caute
Să găsească
Ceva nemaigăsit
Numai al lor
Unic
Astfel oamenii
Și-au dat seama cum să călătorească
Prin univers
Să părăsească lumea lor
Lumile celorlalți
În căutare de ceva
Nou
Se întâmplă ca oamenii
mai știe și să numere
De la 0
La infinit
Pentru că ei au nevoie
Să țină socoteala
Zilelor
Cât mai au de trăit
Și de murit
De fapt
Oamenii știu
Că le este teamă
nu se găsească
Ceva ca nimic altceva
Și de-asta ei
Oamenii au învățat cum să-și făurească
Lame
Cuțite
Și pistoale
Tunuri
Și rachete
Și Bombe
De fapt oamenii se pricep cel mai bine
Să dărâme
Să sufoce
Munți
Și case
Orașe
Și țări
Lumi
Și mări
Și oceane
Iubire
Și încredere
Virtute
Și credință
Și vechi
Și nou
Pentru că de fapt
Se întâmplă ca oamenii
nu știe nimic

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Copiii moștenesc în inconștientul lor copilăria, dorința și istoria părinților lor, în aceeași măsură în care moștenesc și diferența sexuală.

în Familia în dezordine (2006)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Freud: In His Time and Ours Hardcover" de Elisabeth Roudinesco este disponibilă pentru comandă online la 156.99 lei.
George Meredith

Oamenii care respectă strict codul onoarei joacă un rol pe care nu ar trebui să-l supună reflecției până nu cade cortina, sau se vor cutremura uneori de cât de nesăbuită a fost purtarea lor corectă.

în Egoistul
Adăugat de AdelyddaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook