Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Anton Ego: Din multe puncte de vedere, munca unui critic e ușoară. Noi riscăm foarte puțin și totuși ne bucurăm de o superioritate față de cei care își supun creația și, totodată, sufletul judecății noastre. Noi prosperăm de pe urma criticilor negative, care sunt amuzante atât de scris, cât și de citit. Însă adevărul amar, pe care noi criticii trebuie să-l acceptăm este acela că, în această mare ordine a lucrurilor, banalul este mai important decât criticile noastre care îl denumesc astfel. Dar sunt și momente în care un critic chiar riscă, și anume atunci când el descoperă și apără ineditul. Adesea, lumea este necruțătoare cu noile talente, cu noile creații, ineditul are nevoie de susținere. Seara trecută am trăit ceva nou, o mâncare excepțională de la o sursă absolut neașteptată. A spune că atât mâncarea cât și creatorul ei mi-au pus la încercare prejudecățile despre gătitul de înaltă clasă, ar fi interpretare grosolană a lucrurilor. M-a zguduit din temelii. În trecut, nu am făcut un secret din disprețul meu față de celebrul motto al lui Gusteau: Oricine poate găti. Dar îmi dau seama că de abia acum am înțeles cu adevărat ce a vrut să spună. Nu oricine poate deveni un mare artist, dar un mare artist poate veni de oriunde. Este greu să-mi imaginez origini mai modeste decât ale geniului care gătește acum la restaurantul lui Gusteau și care este, în opinia acestui critic, nimic mai puțin decât cel mai bun maestru bucătar al Franței. Mă voi întoarce în curând la restaurantul lui Gusteau, dorind mai mult.

replici din filmul artistic Ratatouille
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Skinner: Ce insinuezi?
Linguini: Rămân concediat?
Colette: Nu-l poți concedia.
Skinner: Poftim?
Colette: Lui LeClaire i-a plăcut, așa-i? Chiar a insistat -ți spună asta. Dacă va scrie o recenzie în acest sens și află apoi ai concediat bucătarul care a gătit pentru ea...
Skinner: E un coate-goale.
Colette: Care a gătit ceva ce i-a plăcut. Cine pretindem noi că reprezintă numele lui Gusteau dacă acela nu confirmă crezul său cel mai de preț?
Skinner: Și care ar fi acela, domnișoară Tatou?
Colette: Oricine poate găti.
Skinner: Poate că am fost puțin prea dur cu noul nostru băiat care duce gunoiul. Și-a asumat un mare risc și noi ar trebui răsplătim asta, așa cum ar fi făcut și maestrul Gusteau. Dacă el vrea se joace cu riscul, cine suntem noi să-l oprim?

replici din filmul artistic Ratatouille
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gusteau (când Remy este încuiat în cușcă): Așadar, noi am renunțat.
Remy: De ce spui asta?
Gusteau: Suntem într-o cușcă dintr-un portbagaj de mașină, așteptând să ne facem un viitor în produsele congelate.
Remy: Nu, doar eu sunt în cușcă. Eu am renunțat. Tu ești liber.
Gusteau: Sunt atât de liber pe cât îți imaginezi tu că sunt. La fel ca și tine.
Remy: O, te rog. Sunt sătul mă tot prefac. prefac că sunt un simplu șobolan pentru tata. Pretind că sunt un om cu ajutorul lui Linguini. Îmi imaginez că tu exiști ca pot avea pe cineva cu care să vorbesc! Îmi spui lucruri pe care le știu deja! Știu cine sunt! De ce am nevoie ca tu să-mi spui asta? De ce trebuie să mă prefac?
Gusteau: Dar nu este așa, Remy. Tu nu ai făcut asta niciodată. (Dispare.)

replici
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Anton Ego: Ambrister, ce s-a întâmplat?
Ambrister Minion: Restaurantul lui Gusteau, domnule.
Anton Ego: Se închide în sfârșit, așa-i?
Ambrister Minion: Nu, domnule.
Anton Ego: Iar au probleme financiare?
Ambrister Minion: Nu...
Anton Ego: Au inventat o noua linie de rulouri cu ou pentru cuptorul cu microunde? Ce-i? Ce e? Spune odată!
Ambrister Minion: A revenit. Și e popular.
Anton Ego (scuipă și bea din vin plin de uimire): Nu i-am făcut o recenzie restaurantului lui Gusteau de ani de zile!
Ambrister Minion: Nu, domnule.
Anton Ego: În ultima mea recenzie l-am comparat cu o cantină de tren.
Ambrister Minion: Da.
Anton Ego: Am spus așa, "Gusteau și-a găsit în sfârșit locul de drept în istorie alături de alt bucătar celebru: domnul Boyardee."
Ambrister Minion: Da.
Anton Ego: Atunci, Ambrister, spune-mi cum poate fi popular?

replici din filmul artistic Ratatouille
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gusteau (văzând Remy tocmai vrea mânânce o bucățică de pâine de la masa cuiva): Ce faci?
Remy (mormăind): Mi-e foame! Nu știu nici unde mă aflu și nici dacă voi mai găsi mâncare pe undeva.
Gusteau: Remy, tu ești mai presus de așa ceva. Tu ești un bucătar! Un bucătar creează! Un hoț fură. Tu nu ești un hoț.
Remy: Mi-e foame.
Gusteau (zâmbind): Va veni și mâncarea, Remy. Este întotdeauna mâncare pentru cei care adoră gătească. (Dispare.)

replici din filmul artistic Ratatouille
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sunt cel mai mare critic al meu. Înainte ca oricine altcineva mă critice, deja m-am criticat eu însumi. Dar pentru restul vieții mele, o să fiu cu mine și nu vreau să-mi petrec viața cu cineva care este mereu critic. Deci, am să mă opresc din a fi propriul meu critic. Este timpul accept toate marile lucruri despre mine.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gusteau (la televizor): Trebuie fii creativ, întreprinzător. Trebuie încerci lucruri care s-ar putea să nu-ți iasă și nu trebuie să lași pe nimeni -ți impună limite din cauza originilor tale. Singura ta limită este sufletul tău. Ceea ce spun eu este adevărat - oricine poate găti... dar numai cei neînfricați pot excela.

replică din filmul artistic Ratatouille
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cu cât ego-ul e mai agravat cu atât pentru el Gurul care este aproape, eventual nu doar din același oraș, chiar de pe aceiași stradă cu el, sigur nu este un Guru adevărat. Dar cu cât Gurul e mai la distanță, cu cât e mai îndepărtat, dacă se poate chiar să fi mort acum 2000 de ani; Ei bine, asta da, e un Maestru adevărat demn de urmat pentru ego, dar de ce? Pentru ego-ul la un Maestru care e mort sau e extraterestru, ei bine ego-ul chiar îl iubește pentru că îl poate face muci. O astfel de ființă este un pashu și va fi sclavul minții pe viață. Cel care afirmă că a depășit mintea, dar nu are în el strălucirea nici o fărâmă de non-dualitate, este un pashu, un troglodit!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Dostoievski

Prin ce chinuri groaznice am trecut, cât m-a costat și cât mă costă încă această sete de a crede, care e cu atât mai puternică în sufletul meu, cu cât se găsesc mai multe argumente potrivnice. Și cu toate acestea, Dumnezeu îmi trimite uneori momente în care sunt cu desăvârșire liniștit. În aceste momente eu îi iubesc pe alții și găsesc că și alții mă iubesc pe mine. În asemenea clipe mi-am alcătuit un simbol de credință în care totul pentru mine este limpede și sfânt. Acest simbol este foarte simplu. Iată-l, cred că nu e nimic mai frumos, mai profund, mai simpatic, mai rațional, mai bărbătesc și mai desăvârșit decât Hristos. Și nu numai că nu este, ci mi-o spun cu dragoste geloasă, nici nu poate fi. Mai mult: dacă cineva mi-ar dovedi Hristos este în afară de sfera adevărului, aș prefera rămân mai bine cu Hristos decât cu adevărul.

în scrisoare către o decembristă
Adăugat de Ion StefanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 3 comentarii până acum.
Participă la discuție!
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Le Joueur" de Dostoievski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 32.99 lei.
Leonardo da Vinci

Judecata unui dușman este adeseori mai justă și mai folositoare decât aceea a unui prieten. La oameni, ura e aproape întotdeauna mai profundă decât iubirea. Privirea celui care urăște este mai pătrunzătoare decât privirile celui ce iubește. Un adevărat prieten este unul și același lucru cu tine însuți. Dar dușmanul tău nu-ți este asemenea ție. Și asta face puterea lui. Ura luminează multe lucruri, care iubirii îi răman necunoscute. Cu cât un om este mai mare, cu atât și dragostea lui este mai mare.

citat celebru din
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
în alte limbiTextul original este scris în limba italiană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la It.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Scritti Scelti" de Leonardo da Vinci este disponibilă pentru comandă online la 60.00 lei.
Marchizul de Sade

O, tu, pe care te ador, tu, pe care te voi idolatriza și-n mormânt, s-a zis deci cu fericirea zilelor mele și mă vei părăsi pentru totdeauna. Recunosc, ce-am spus nu este decât o bănuială, dar nu-mi poate ieși din cuget, mă amețește și mai tare decât disperarea în care m-a adus despărțirea de tine... Ai încuviința tu, în culmea gloriei, -ți aduci aminte de vremurile atât de blânde ale copi­lăriei noastre... de acele momente minunate în care îmi jurai să nu fii decât a mea... Ah! cum au trecut aceste clipe de desfătare și cât de lungi vor fi cele ale durerii... Ce-am făcut eu merit mă părăsești? Spune, ce-am făcut? și de ce-l sacrifici pe cel care te adoră? Oare monstrul care mi te răpește dezmierdărilor, te iubește la fel de mult ca mine? Oare te iubește tot de atâta amar de vreme?

în Crimele iubirii
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Înclin cred Liszt a fost mai important pentru dezvoltarea muzicii. Nu vreau afirm prin aceasta Liszt a fost un compozitor mai mare decât Wagner, căci în creația lui Wagner găsim o mai mare perfecție, o mai bogată gamă expresivă, o mai mare unitate stilistică. Și totuși operele lui Liszt au fecundat într-o măsură mult mai mare creația generației următoare, decât muzica lui Wagner. Să nu ne inducă în eroare marea masă a iubitorilor lui Wagner, care a rezolvat într-un fel atât de perfect sarcina sa istorică, în întregime și în totalitatea ei, încât nu poate fi imitat decât în mod servil, continuarea lui fiind imposibilă. Orice imitație este o chestiune sterilă, moartă. În schimb, Liszt a inițiat atâtea noi posibilități, fără ca el însuși le fi epuizat până la capăt, încât de la el am primit stimulente mai puternice decât din partea lui Wagner.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Bela Bartok: Mikrokosmos Nos. 1-36: 153 Progressive Piano Pieces Paperback" de Bela Bartok este disponibilă pentru comandă online la 41.99 lei.

Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acest "Eu-Sunt" este deja perfect? "Ce urmează?" Eu zic: Nu te aștepta la nimic! Pur și simplu, lasă viața curgă liberă! Dacă într-adevăr o experiență este atât de profundă, încât să ne atingă interior, atunci acea experiență este recunoașterea a cine și ce suntem noi. Recunoașterea Experimentatorului. După care nu mai există: "Ce urmează?" Noi suntem crescuți de minte în sens evolutiv. Dar dacă există ceva de veacuri perfect în noi? Lui nu i se poate adăuga nimic și nu i se poate lua nimic. Dar în momentul în care acest "eu" dispare, nu mai există niciun fel de urmare. Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acestui moment simt îi lipsește ceva, atunci îl voi vinde pe cea mai puternică experiență a mea din trecut. Chiar și experiența este văzută în noi, indiferent cât de măreață ni se pare. În momentul acela, experimentatorul însuși este dizolvat în Nemărginire. Iar ceea ce rămâne este fără formă, fără margini, este beatitudinea însăși, este această beatitudine de A FI. Experiențele vin și pleacă, dar oare Experimentatorul se schimbă?!

în Ceea ce suntem noi este fără urmă, Partea 2
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gusteau: Ce spun eu mereu? Oricine poate să gătească.
Remy: Da. Oricine poate, dar asta nu înseamnă că și trebuie.
Gusteau: Dar asta nu îl împiedică și pe el. Vezi?

replici din filmul artistic Ratatouille
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Uneori ne simțim goi, simțim un vacuum, marea lipsă de ceva. Nu știm care-i cauza; este foarte vag, dar acest simțământ de a fi goi pe dinăuntru este foarte puternic. Așteptăm și sperăm ceva mai bun astfel încât să ne simțim mai puțin singuri, mai puțin goi. Dorința de a ne înțelege pe noi înșine și a înțelege viața este o sete profundă. Există, de asemeni, setea adâncă de a fi iubiți și de a iubi. Suntem gata iubim și să fim iubiți. Este cât se poate de natural. Dar întrucât ne simțim goi, încercăm găsim un obiect al iubirii. Câteodată, nu am avut timpul necesar pentru a ne înțelege pe noi, dar găsim totuși un obiect al iubirii noastre. Când ne dăm seama că toate speranțele și așteptările noastre nu pot fi împlinite, desigur, de acea persoană, continuăm să ne simțim goi pe dinăuntru. Vrei găsești ceva, însă nu știi ce anume să cauți. În oricine există o continuă dorință și așteptare; adânc înăuntru, aștepți totuși să se întâmple ceva mai bun. De asta îți verifici emailul de mai multe ori pe zi!

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "True Love" de Thich Nhat Hanh este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -41.94- 27.26 lei.

Ura față de rău, care se manifestă, de fapt, prin durere, este necesară din punctul de vedere al corpului. Vorbesc însă de ura care provine dintr-o cunoaștere mai clară și o raportez numai la suflet. Afirm de asemenea ura este întotdeauna însoțită de tristețe, deoarece răul nefiind decât o lipsă, nu poate fi conceput fără un subiect real în care să se afle;și nu există nici un lucru real care să nu aibă în sine ceva bun, așa încât ura care ne depărtează de un rău, ne depărtează totodată de binele cu care acesta este legat, iar lipsirea acestui bine, fiind înfățișată sufletului nostru ca un neajuns care îi aparține lui, provoacă în el tristețe. De pildă, ura care ne depărtează de purtările rele ale unei persoane, ne depărtează totodată de convorbirea cu această persoană, în care altminteri am putea găsi ceva bun, lipsirea de acest lucru fiind supărătoare pentru noi. Și tot astfel, în orice altă ură se poate observa un motiv de tristețe.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când am îmbrăcat haina călugărească, Domnul m-a făcut să înțeleg cât de darnic este față de cei care se înving pe ei înșiși pentru a-i sluji lui. În aceeași clipă am simțit în sufletul meu o mulțumire atât de mare pentru starea pe care am ales-o, încât nimic nu a putut să o micșoreze până în ziua de astăzi... Nu aveam încă, mi se pare, iubirea de Dumnezeu... Dar o lumină puternică m-a făcut să înțeleg tot ce este trecător valorează foarte puțin.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
C.S. Lewis

Pe de altă parte, niciun grad posibil de sfințenie sau de eroism care a fost atins vreodată de vreunul dintre cei mai mari sfinți nu este dincolo de ce a hotărât El producă în final în fiecare dintre noi. Lucrarea nu va fi încheiată în viața aceasta: dar El vrea să ne ducă la un stadiu cât mai avansat înainte de moarte. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să fim surprinși dacă avem greutăți. Când un om se întoarce la Cristos și pare îi merge destul de bine (în sensul unele obiceiuri rele sunt corectate acum), el are deseori sentimentul că ar fi normal ca lucrurile meargă acum fără probleme. Când vin necazuri – boli, probleme financiare, noi ispite – el este dezamăgit. El are sentimentul aceste lucruri poate că ar fi fost necesare să-l trezească și să-l facă se pocăiască în zilele lui rele de demult; dar de ce acum? Deoarece Dumnezeu îl îmboldește acum spre un nivel mai înalt: îl pune în situații în care va trebui fie mult mai curajos sau mai răbdător sau mai iubitor decât a visat vreodată că poate fi. Nouă ni se pare că nu este necesar: dar lucrurile se petrec așa pentru că noi încă nu avem nici cea mai vagă idee despre lucrul extraordinar pe care vrea El să-l facă din noi.

în Creștinismul redus la esențe
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Despre minuni. Cele patru iubiri. Problema durerii" de C.S. Lewis este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -45.00- 33.99 lei.
Descartes

De ce oamenii pe care mânia îi face roșească sunt mai puțin de temut decât pe cei pe care-i face pălească. Astfel, vedem unele persoane pălesc sau tremură când se mânie, după cum vedem altele care roșesc și uneori chiar plâng la mânie. Se crede îndeobște mânia celor care pălesc este mai de temut decât a celor care roșesc. Explicația este că atunci când un om nu poate sau nu vrea se răzbune astfel decât prin mimică și prin cuvinte, el pune în acțiune întreaga sa căldură și întreaga sa forță încă din primele clipe ale emoției, din care pricină se înroșește, pe lângă uneori regretul și mila pe care le simte omul pentru sine însuși, pentru că nu poate să se răzbune îl fac plângă. Și dimpotrivă, cei care se abțin și se decid pentru o răzbunare mai mare devin triști, socotind fapta care i-a mâniat îi obligă se răzbune. Dar când trec apoi la făptuirea răzbunării se încălzesc cu atât mai mult, cu cât au fost mai reci la început, la fel cum febrele care încep cu frig sunt de obicei cele mai violente.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Ion Untaru

Sufletul și frigiderul

toată viața cu un semn de întrebare pe față
deși nu la toți ceilalți nu am văzut așa ceva.
uneori mă simt obosit de lestul pe care îl port în spate
și care sunt tot eu de fapt.
știu că are o putere egală cu a mea
dar poartă un semn contrar.
nu sunt sigur însă la cine se află plusul și la cine minusul.
uneori conviețuim, alteori ne războim,
fiecare dând vina pe celălalt.
și nici care dintre noi va învinge, nu știm.
de fapt, acela care va fi hrănit mai bine.
siguranța îndoielii se obține numai printr-o interogare continuă.
și asta durează uneori toată viața.
configurația destinului se află în palma fiecăruia dintre noi.
adică în mâinile noastre.
atunci de ce eșuează atât de multe,
majoritatea în apele cele mai puțin adânci?
nimeni nu face corvoadă de plăcere
și în față nu se ajunge niciodată pe ușa din dos.
neînțelegând că este așezat între libertate și necesitate,
omul își provoacă mai multă suferință decât toți dușmanii săi la un loc.
interpretează libertatea ca anarhie iar în fața necesității
încearcă tot felul de expediente:
eu sunt mai egal în drepturi decât ceilalți,
"descurcărețul" are întotdeauna rețetele lui:
ciupituri din stânga, ciupituri din dreapta, el ascunzându-se
sub un potop de vorbe din care nu crede o iotă.
principalul tragă un ce folos de partea lui, cât ar fi de mic.
și cu cât are frigiderul mai plin, are sufletul mai gol.

poezie de din manuscris
Adăugat de Ion UntaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lev Tolstoi

Dar cum evităm omorâm muște, purici? Prin fiecare mișcare pe care o facem, distrugem fără vrem viețile unor ființe pe care nici nu le observăm. Asta spune mereu lumea, încercând justifice în acest fel cruzimea față de animale. Dar cei care pun problema astfel uită scopul omului nu este de a fi perfect în vreo privință. Sarcina care ne revine este numai de a încerca să ne apropiem de perfecțiune. Același lucru e adevărat și în cazul compasiunii față de animale. Noi, oamenii, nu putem trăi fără provocăm moartea altor ființe. Dar putem acționam cu un grad mai mic sau mai mare de compasiune. Cu cât mai multă compasiune aratăm față de toate animalele, cu atât mai bine este pentru sufletele noastre.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook