Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Ura față de rău, care se manifestă, de fapt, prin durere, este necesară din punctul de vedere al corpului. Vorbesc însă de ura care provine dintr-o cunoaștere mai clară și o raportez numai la suflet. Afirm de asemenea că ura este întotdeauna însoțită de tristețe, deoarece răul nefiind decât o lipsă, nu poate fi conceput fără un subiect real în care să se afle;și nu există nici un lucru real care să nu aibă în sine ceva bun, așa încât ura care ne depărtează de un rău, ne depărtează totodată de binele cu care acesta este legat, iar lipsirea acestui bine, fiind înfățișată sufletului nostru ca un neajuns care îi aparține lui, provoacă în el tristețe. De pildă, ura care ne depărtează de purtările rele ale unei persoane, ne depărtează totodată de convorbirea cu această persoană, în care altminteri am putea găsi ceva bun, lipsirea de acest lucru fiind supărătoare pentru noi. Și tot astfel, în orice altă ură se poate observa un motiv de tristețe.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Credem că ura este o armă care atacă persoana care ne-a făcut rău. Dar ura este o armă cu două tăișuri. Și răul pe care îl facem, ni-l facem nouă.

în Cei cinci oameni pe care îi întâlnești în rai
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Tuesdays with Morrie: An Old Man a Young Man and Life's Greatest Lesson Hardcover" de Mitch Albom este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -102.99- 88.99 lei.
Descartes

Mustrarea de cuget este un soi de tristețe care provine din îndoiala noastră că un lucru pe care îl facem sau l-am făcut nu este bun. Ea presupune neapărat îndoiala. Căci dacă am avea deplină siguranță ceea ce facem este rău, ne-am abține de la a face acest lucru, pentru că voința aspiră numai spre lucruri care au măcar aparența sunt bune. Iar dacă am fi siguri ceea ce am și făcut este rău, am simți căință, iar nu numai mustrare de cuget. Dar rolul acestei pasiuni constă în a ne face cercetăm dacă lucrul de care ne îndoim este bun sau nu și a ne împiedica de a-l mai face altădată, cât timp nu ne-am asigurat că este bun. Dar întrucât ea presupune răul, cel mai bine ar fi să nu avem niciodată prilejul de a o simți. O putem de altfel preveni prin aceleași mijloace prin care ne putem lipsi de nehotărâre.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Baruch Spinoza

Dacă cineva își imaginează că un altul își apropie lucrul iubit prin aceeași legătură de amiciție sau printr-una mai strânsă decât aceea prin care și-l câștigase numai pentru el, va fi afectat de ură față de însuși lucrul iubit, și va fi invidios pe celălalt. Această ură față de lucrul iubit, legată de invidie se numește gelozie, care, de aceea, nu este decât o șovăială a sufletului născută dintr-o iubire și, în același timp, dintr-o ură, însoțită de ideea altuia pe care îl invidiem. Apoi, această ură față de lucrul iubit va fi mai mare, în raport cu bucuria de care gelosul obișnuia fie afectat de iubirea pe care i-o dădea la rândul său lucrul iubit, și de asemenea în raport cu afectul de care era mișcat față de acel cu care își imaginează lucrul iubit era asociat. Căci, dacă îl ura, prin chiar aceasta va urî lucrul iubit, fiindcă își imaginează lucrul iubit afectează cu bucurie ceea ce el însuși urăște;și de asemenea pentru că este silit asocieze imaginea lucrului iubit cu imaginea aceluia pe care-l urăște.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Soacrele pe scara Richter. Soacrele pot fi notate pe o scară de la 1 la 10, precum cutremurele:
1: Nemaipomenite: cele cu care trăiești liniștit și nici nu simți ai soacră.
2: De treabă: aproape la fel ca cele de la punctul 1.
3: Obișnuite: uneori simți priviri chiorâșe, dar nu îndrăznesc ridice tonul la tine și nu-ți produc daune materiale.
4: Obișnuite, aproape ca cele de la punctul 3, dar ale căror priviri chiorâșe sunt mai dese, care uneori ridică tonul la tine, cu care uneori te cerți, dar care încă nu-ți produc daune materiale;
5: Moderate, cele cu care te cerți deseori, care încep te bârfească, față de care începi simți o ură slabă;
6: Tolerabile, cele cu care te cerți zdravăn, care te bârfesc deseori, față de care simți o ură moderată;
7: Intolerabile, cele cu care te cerți tot timpul, care te bârfesc tot timpul, față de care ura este puternică;
8: Cumplite, cele cu care certurile sunt interminabile și insuportabile, care te bârfesc peste tot, care uneori îți pun viața în pericol, față de care ura este foarte puternică;
9: Groaznice, cele care ți-ar face orice rău, care ți-ar lua tot sau aproape tot ce ai, care nu ezită -ți ia viața, cele față de care simți o ură teribilă;
10: Fatale, cele cu care nicio noră și niciun ginere nu rezistă, care ți-ar lua tot ce ai fără să clipească, cărora nu le pasă de nimic chiar dacă pământul s-ar crăpa în două, cele cu care viața ta e terminată, față de care simți o ură neîmpăcată.

în Femeia de la A la Z în Aforisme, Epigrame, Poezii, Pamflete și Satire (1 aprilie 2010)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Martin Luther King

Răspunzând violenței cu și mai multă violență, nu facem decât să multiplicăm această violență, adăugăm și mai mult întuneric unei nopți fără stele. Ura nu poate elimina ura: doar iubirea este capabilă de acest lucru.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "I Have a Dream [With CD" de Martin Luther King este disponibilă pentru comandă online la 77.99 lei.
Leonardo da Vinci

Judecata unui dușman este adeseori mai justă și mai folositoare decât aceea a unui prieten. La oameni, ura e aproape întotdeauna mai profundă decât iubirea. Privirea celui care urăște este mai pătrunzătoare decât privirile celui ce iubește. Un adevărat prieten este unul și același lucru cu tine însuți. Dar dușmanul tău nu-ți este asemenea ție. Și asta face puterea lui. Ura luminează multe lucruri, care iubirii îi răman necunoscute. Cu cât un om este mai mare, cu atât și dragostea lui este mai mare.

citat celebru din
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
în alte limbiTextul original este scris în limba italiană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la It.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Scritti Scelti" de Leonardo da Vinci este disponibilă pentru comandă online la 60.00 lei.

Numai de pasiuni depinde tot binele și tot răul în această viață. Căci sufletul este imediat prevenit despre lucrurile care-i sunt dăunătoare corpului numai de senzația de durere pe care o încearcă și care produce în el mai întâi pasiunea tristeții, apoi ura pentru ceea ce a pricinuit această durere și în al treilea rând dorința de a se elibera de ea. În același fel, sufletul este imediat prevenit despre lucrurile folositoare corpului numai printr-o anume desfătare, care stârnește în el bucuria și dă naștere apoi iubirii pentru ceea ce se presupune a fi cauza ei și, în sfârșit dorinței de a dobândi ceea ce ne poate face persistăm în această bucurie sau să mai gustăm apoi una asemănătoare.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Mintea...

Dacă mintea este divizată
Bun și rău sunt criteriile
Din care se nasc
Toate acțiunile
Care provoacă suferință.
Dacă mintea este clară
Bun și rău nu există
Fiind doar manifestări
Născute din aceeași rădăcină.
Când omul înțelege
Că Unu este cel
Care dă naștere lui doi
Liniștea se lasă de la sine
Iar suferința dispare
Fără fie necesar
Vreun alt efort.

poezie de
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Renascut din propria cenusa" de Paul Avram este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.00- 21.99 lei.
Aristotel

O devenire se numește naturală când ea provine din natură. Lucrul din care provine ceva îl numim materie; acel ceva prin care provine e un lucru ce există în chip natural; lucrul provenit este sau un om, sau o plantă, sau altceva de acest fel, și acestea sunt lucrurile pe care noi le numim mai ales substanțe. Toate ființele a căror devenire e datorată fie naturii, fie artei, au o materie, căci fiecare din aceste ființe are posibilitatea de a fi și, totodată, de a nu fi, iar această posibilitate constituie pentru fiecare lucru materia lui.

în Metafizica, VII, 7
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Există un trio diabolic în om, care este implacabil, de neînlăturat, cooperant și concordant, mândria, invidia și ura; mândria care ne face să ne închipuim merităm toate bunurile pe care le posedă alții; invidia unii sunt admirați în timp ce noi suntem trecuți cu vederea; și ura, pentru că tot ceea ce li se oferă altora diminuează partea care credem ni se cuvine nouă.

citat clasic din
Adăugat de Elena GheorgheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
Descartes
dorință
Dorința este o frământare a sufletului care îl determină voiască pentru viitor lucruri pe care și le reprezintă ca fiindu-i convenabile. Dorința pe care o avem când năzuim spre un anumit bine este însoțită de iubire și apoi de speranță și bucurie, în timp ce aceeași dorință atunci când năzuim să ne depărtăm de răul contrar acestui bine, este însoțită de ură, teamă și tristețe, din care cauză este socotită contrarie sieși.

definiție celebră de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Descartes

În ce fel roșim adesea când suntem triști. Se întâmplă adesea să nu pălim când suntem triști, ci dimpotrivă, să ne înroșim. Faptul acesta trebuie atribuit celorlalte pasiuni care se asociază cu tristețea, cum sunt iubirea sau dorința, iar uneori și ura. Căci aceste pasiuni, încălzind sau agitând sângele, care vine din ficat, din intestine și din alte părți interne, împing sângele spre inimă și de acolo, prin artera cea mare, spre venele feței, fără ca tristețea, care strânge din toate părțile orificiile inimii, poată împiedica aceasta. Dar, chiar dacă este moderată, tristețea împiedică lesne sângele ajuns în venele feței coboare spre inimă, în timp ce iubirea, dorința sau ura împing spre față alt sânge din părțile interioare. Iată, pentru ce acest sânge, fiind oprit în jurul feței o face roșie, deoarece culoarea sângelui este cu atât mai vizibilă cu cât el curge mai puțin repede, precum și fiindcă astfel se poate aduna în venele feței mai mult ca atunci când orificiile inimii sunt mai deschise, lucru care se întâmplă mai ales când ne este rușine, aceasta fiind compusă din iubire de sine și dintr-o dorință puternică de a evita dezonoarea, ceea ce face ca sângele din părțile interne vine spre inimă, iar apoi prin artere spre față.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Sigmund Freud

Ura, ca relație cu obiectul, este mai veche decât iubirea. Ea provine din primordiala repudiere narcisică de către eu a lumii exterioare cu revărsarea ei de stimuli. Ca o expresie a reacțiilor de neplăcere provocate de obiecte, ura rămâne mereu într-o relație strânsă cu pulsiunile de autoconservare; astfel încât pulsiunile sexuale și pulsiunile eului pot oricând dezvolta o antiteză care o repetă pe cea dintre dragoste și ură.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.

Și să-ți mai spun una: ori de ce te-ai apuca, dacă n-o faci cu sufletul plin de dragoste, n-o sa reușești. Dacă l-ai trecut pe om în rândul dușmanilor, l-ai urât și ca răul făcut de el să-l schimbi în bine, n-o să-ți fie ura nici tovarăș, nici bun sfetnic. De aceea nu trebuie vezi în omul rău un dușman. Lasă-l pe el să te considere dușman și să se bată cu tine, -ți fie urmăritor, iar tu urmărit - fiindcă oamenii vor lua partea ta. Nu te socoti nici dușmanul, nici prietenul omului rău. Tu trebuie vezi stricăciunile pe care le răspândește răul pe care-l comite și pe acest rău să-l urmărești, pentru a-l schimba în bine. Oamenii vor observa că binele a învins răul și încep te imite, făcându-se mai buni decât au fost și atunci lucrurile rele și gândurile, asemenea, își vor găsi mai greu locul.

în Data Tutashkhia (1975)
Adăugat de drcirsteaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tristețea este mai necesară decât bucuria, iar ura decât iubirea, deoarece este mai important respingem lucrurile dăunătoare și care pot distruge, decât să dobândim ceea ce adaugă vreo perfecțiune fără de care putem subzista.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Nonsensul și prostia, care au adesea un efect comic, nu sunt resimțite în toate cazurile ca fiind comice (ca și caracterele care odată ne provoacă râsul, în timp ce altădată disprețul sau ura). Acest fapt nu arată decât că efectul comic depinde și de alte condiții, nu numai de comparație.

în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Kurt Vonnegut

Un critic literar care își exprimă ura și disprețul față de o operă literară este ridicol. El sau ea este asemeni unei persoane care se îmbracă în armură numai pentru a ataca o cupă de înghețată.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Slaughterhouse-Five Hardcover" de Kurt Vonnegut este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -77.99- 46.99 lei.

Moustache: Așa afli despre lumea în care trăim. Dragostea e ilegală; ura, nu. Ura poți s-o exprimi oriunde, oricând, față de oricine. Dar dacă ai nevoie de puțină afecțiune, puțină tandrețe, un umăr pe care să plângi, un zâmbet care să te consoleze, trebuie cauți în cele mai întunecate colțuri. Precum un criminal.

replică din filmul artistic Irma cea dulce, după Alexandre Breffort (5 iunie 1963)
Adăugat de Georgiana Mîndru, MTTLCSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Alain de Botton

De obicei, în toate relațiile există un moment marxist (momentul în care devine clar dragostea e împărtășită) și felul în care este depășit depinde de echilibrul dintre iubirea de sine și ura de sine. Dacă ura de sine prevalează, atunci cel care a primit dragostea va declara persoana iubită (dintr-un pretext sau altul) nu este destul de bună pentru el (nu e destul de bună din cauza asocierii ei cu cineva nu destul de bun). Dar dacă dragostea de sine are câștig de cauză, ambii parteneri pot accepta faptul a-și vedea iubirea împărtășită nu e un semn cel iubit este necorespunzător, ci ei înșiși s-au dovedit a fi demni fie iubiți.

în Eseuri de îndrăgostit
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The News: A User's Manual" de Alain de Botton este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.00- 30.99 lei.

Orice creație este o formă de sunet. Forma prin care te exprimi este o formă de sunet. Un gând este o formă de sunet. Un sentiment este o formă de sunet. O bară de oțel este o formă de sunet. Prin schimbarea frecvenței, reașezi dansul dansatorului, însă această schimbare poate provoca atât fericire, cât și tristețe. Acesta este motivul pentru care orice formă de sunet trebuie fie conștientă de melodia pe care dansează. Nimeni și nimic nu poate stopa acest mecanism existențial. Chiar dacă omul se împotrivește, Liniștea continuă rămână, indiferent de încercările omului de a face zgomot, căci Liniștea nu poate fi eliminată - Ea este De Sine Existentă. Din Liniște provine orice sunet, în Liniște se întoarce orice sunet.

în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook