Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Mihail Sebastian

Este în economia fiziocrată un element mai puternic decât toate naivitățile ei. Desigur, bătrânii ăștia de la 1750 habar nu aveau de mecanismul circulației bunurilor și ceea ce au imaginat ei în materia asta nu e numai fals, dar e romantic și fantezist. Peste toate aceste erori, rămâne însă o intuiție care valorează nesfârșit mai mult decât o statistică exactă, Economia lor pleacă de la pământ și se întoarce la pământ. Iată o idee țărănească, o idee simplă de viață, o idee care vine din biologie, din cele mai firești instituții ale omului de toată ziua. Asemenea adevăr scurt, simplu, clar nu poate fi dărâmat de nimic. Dezorientați cum suntem, vom regăsi poate într-o zi acest adevăr care ne va readuce spre pământ, ceea ce va simplifica totul și va instaura o nouă ordine, nu scornită de noi, ci crescută din noi.

în De două mii de ani
Adăugat de Avramescu Norvegia-ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Jurnal 1935-1944" de Mihail Sebastian este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -72.00- 50.99 lei.

Citate similare

Edward de Bono

Nimic nu este mai minunat decât să te gândești la o idee nouă, nimic nu este mai magnific decât să vezi o idee nouă în acțiune, nimic nu este mai util decât o idee nouă care servește scopurilor tale.

citat din
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Creativity Workout: 62 Exercises to Unlock Your Most Creative Ideas Paperback" de Edward de Bono este disponibilă pentru comandă online la 61.99 lei.

În spatele oricărui succes sau al oricărei vindecări așa-zis miraculoase există o cauză cât se poate de simplă - și o idee la fel de simplă. O idee poate să valoreze un milion de dolari; o idee poate să vindece o boală considerată incurabilă. O idee poate să reclădească o viață întreagă! Dacă sunteți deschiși la idei noi, ideile noi vor veni la voi în mod sigur. Uneori, aceste idei vin ca iluminare directă; alteori, ele urmează o cale ocolită și le puteți găsi în paginile unei cărți, discutând cu un prieten sau ascultând învățăturile cuiva.

în 50 de idei care îți schimbă viața
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cum imposibilul devine posibil" de Robert Anthony este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -37.00- 33.99 lei.

Suntem.... asemenea unei căruțe sau unei calești.... care circulă pe un drum simbolizând viața sau, mai degrabă, Calea Vieții. Drumul pe care circulă Caleașca este unul de pământ. Ca toate drumurile de pământ, el are, de o parte și de alta a sa, hârtoape și movile, pietre, urme și șanțuri. Gropile sau locurile mai ridicate și pietrele sunt dificultățile, loviturile vieții. Urmele sunt schemele deja existente pe care le preluăm de la alții și pe care le reproducem. Șanțurile, mai mult sau mai puțin adânci, reprezintă regulile. Limitele peste care, dacă trecem, negreșit vom primi o pedeapsă.... Acest drum are uneori curbe care împiedică vizibilitatea sau, alteori, traversează zone de ceață sau de furtuni. Toate sunt etape ale vieții noastre, de-a lungul căreia "ne rătăcim" sau ne este greu să vedem clar ori să anticipăm un obstacol, căci nu putem zări nimic din ceea ce se află "în față".

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mihail Sebastian

Vine atât de târziu, dar vine. Nu este în el niciun elan ca s-o întâmpine, dar nu e nicio voință care s-o alunge. Mai rămâne undeva, dincolo de toate amintirile, dincolo de toate evenimentele, mai rămâne gândul copilăros, dar încă viu, că iubirea lui nu e pierdută, că o serie absurdă de coincidențe și erori i-au despărțit și înșelat, dartotul poate fi explicat, totul poate fi regăsit. Mai e încă timp, mai e încă timp...

în Accidentul
Adăugat de Reliana Andra CrăciunSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Un cititor simplu, dacă găsește o idee nouă, poatenu fie de acord cu ea, dar ar putea să și fie. Cititorul perspicace consideră că orice idee nouă este o insolență, fiindcă ideea aceasta nu-i aparține lui și nu intră în acel cerc închis de păreri care, după părerea sa, formează singurul lăcaș al oricărui adevăr.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Blaise Pascal

Ceea ce desăvârșește neputința noastră de a cunoaște lucrurile este faptul că, în ele însele, lucrurile sunt simple șinoi suntem alcătuiți din două firi opuse și diferite ca genuri, din suflet și trup;căci este cu neputință ca partea care raționează în noi să fie altfel decât spirituală. Și, în cazul în care am pretinde că suntem numai corporali, asta ne-ar înlătura și mai mult de la cunoașterea lucrurilor, întrucât nu este nimic mai de neconceput decât să spui că materia se cunoaște pe sine.

în Scrieri alese
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Florin Zamfirescu

Sunt oameni care ne conduc, aleși din patru în patru ani, care vin din alte zone, alte meserii și care habar n-au de cultură. Și vine câte unul, se scarpină în cap și îi vine o idee. Și după aia, când vine peste patru ani altul, are o idee exact opusă. Și așa ne dăm noi mereu cu stângul în dreptul... Ideea eîntr-o degringoladă poți să faci ce vrei. Ea convine cui trebuie să convină. Și celor care ne conduc din afara României.

citat din (2013)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nimic nu se pierde, pentru că nicio formă nu există cu adevărat (absolut). Fiecare creație este un avatar pentru Oceanul Esenței, prin care Viața se manifestă sub diverse forme. Când forma se raportează la formă, apare egoul - sinele fals - care ține forma departe de ceea ce nu este formă, pentru că forma este o expresie a Lipsei de Formă. Liniștea din care provine sunetul, este lipsită de formă, lipsită de orice crede omul despre Ea, pentru că o idee care pleacă în direcția Liniștii joacă rolul unui ghid către Liniște, însă o idee nu poate cuprinde niciodată Liniștea, pentru că Liniștea nu este gând, o idee, un concept. Liniștea nu este o formă, ci sursa fiecărei forme, întrucât fiecare formă este un sunet, iar sunetul provine din Liniște. Nimic nu desparte sunetul de Liniște, în afară de identificarea sunetului cu sunetul, așa cum nimic nu desparte valul de Ocean, în afară de identificarea valului cu valul. Prin conștientizarea Liniștii ce precede sunetul, sinele fals al sunetului este slăbit, iar dacă sunetul se eliberează de sinele fals, se eliberează de ceea ce îl desparte de Ceea Ce Este El Cu Adevărat. Acolo unde nu este identificarea cu "eu", nu este iluzie, iar acolo unde iluzia nu penetrează, suferința nu își poate susține existența, pentru că suferința însăși este o reflexie a iluziei.

în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.

Adu-ți aminte

Adu-ți aminte de cerul sub care te-ai născut,
află povestea fiecărei stele.
Adu-ți aminte de lună, descoperă cine-i ea.
Adu-ți aminte de nașterea soarelui în zori,
acesta-i cel mai puternic punct al timpului.

Adu-ți aminte de asfințitul soarelui care deschide poarta nopții.
Adu-ți aminte de nașterea ta, de lupta mamei tale
pentru a-ți da formă și respirație. Ești evidența
vieții ei și-a mamei ei.
Adu-ți aminte de tatăl tău. El, de asemenea, e viața ta.

Adu-ți aminte de pământul a cărui piele ești:
pământ roșu, pământ negru, pământ galben, pământ alb,
pământ cafeniu, noi toți suntem pământ.
Adu-ți aminte de plante, de copaci, de ființele vii care toate
au triburile lor, familiile lor, istoriile lor. Vorbește-le,
ascultă-le. Ele sunt poeme vii.
Adu-ți aminte de vânt. Adu-ți aminte de vocea lui. El cunoaște
originea acestui univers.

Adu-ți aminte că tu ești toată omenirea șitoată omenirea
este ființa ta.
Adu-ți aminte că tu ești acest univers șiacest
univers este ființa ta.
Adu-ți aminte că tot ce este mișcare, care crește, ești tu.
Adu-ți aminte că limbajul provine din asta.
Adu-ți aminte de dansul care-i limbajul, că viața este.
Adu-ți aminte.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Crazy Brave Paperback" de Joy Harjo este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -61.99- 52.99 lei.

Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acest "Eu-Sunt" este deja perfect? "Ce urmează?" Eu zic: Nu te aștepta la nimic! Pur și simplu, lasă viața să curgă liberă! Dacă într-adevăr o experiență este atât de profundă, încât să ne atingă interior, atunci acea experiență este recunoașterea a cine și ce suntem noi. Recunoașterea Experimentatorului. După care nu mai există: "Ce urmează?" Noi suntem crescuți de minte în sens evolutiv. Dar dacă există ceva de veacuri perfect în noi? Lui nu i se poate adăuga nimic și nu i se poate lua nimic. Dar în momentul în care acest "eu" dispare, nu mai există niciun fel de urmare. Ceea ce suntem noi este fără urmă. Dacă acestui moment simt că îi lipsește ceva, atunci îl voi vinde pe cea mai puternică experiență a mea din trecut. Chiar și experiența este văzută în noi, indiferent cât de măreață ni se pare. În momentul acela, experimentatorul însuși este dizolvat în Nemărginire. Iar ceea ce rămâne este fără formă, fără margini, este beatitudinea însăși, este această beatitudine de A FI. Experiențele vin și pleacă, dar oare Experimentatorul se schimbă?!

în Ceea ce suntem noi este fără urmă, Partea 2
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
George Orwell

Este absolut imposibil ca vreo schimbare notabilă să aibă loc în epoca în care trăim. Noi suntem cei morți. Singura noastră viață normală se află în viitor. Vom lua și noi parte la ea, deși pe-atunci nu vor mai exista din noi decât câte-o mână de pământ și câteva așchii de os. Dar cât de îndepărtat este acel viitor nu avem cum ști. S-ar putea să vină abia peste o mie de ani. În momentul de față nimic nu se poate întreprinde, decât să încerci să extinzi, încetul cu încetul, aria de gândire normală.

în 1984
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Animal Farm and 1984 Hardcover" de George Orwell este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -98.99- 60.99 lei.
Rumi

Veghe interioară

Acest loc este un vis
pe care doar visătorul îl crede real,
apoi, asemenea zorilor, vine moartea –
și tu te trezești râzând
de ceea ce ai crezut c-a fost durerea ta.

Dar mai există ceva legat de-acest vis;
orice faptă crudă și nesăbuită
comisă în iluzia acestei lumi,
nu va dispărea la trezirea din somn.

Ea rămâne
și va trebui interpretată.

Toate zâmbetele răutăcioase,
toate pornile carnale imediate,
toate veșmintele rupte-ale lui Iosif,
se vor preface-n lupi feroce
pe care tu va trebui să-i înfrunți.

Răzbunarea de azi,
lovitura iute întoarsă-n răspuns celuilalt,
sunt doar o joacă de copil
față de ceea ce urmează să se întâmple.

Ceea ce aici este-o simplă tăiere împrejur,
dincolo e castrare!

Iar aceste vremuri tulburi pe care le trăim
sunt precum:

Un om adoarme în orașul
în care locuiește de când s-a născut
și visează că trăiește în alt oraș;
în vis nu-și amintește orașul
în care doarme adâncit în pat,
el crede în realitatea celuilat oraș, a orașului visat.
Lumea este un astfel de vis.

Pulberea multor orașe năruite
se-așterne peste noi ca aromeala unei uitări,
însă noi suntem mai vechi decât acele orașe.

Noi am început
ca niște minerale. Ne-am înălțat într-o viață de plante
și-apoi de animale, și-apoi de oameni,
și-întotdeauna am uitat de stările noastre anterioare,
exceptând venirea primăverii timpurii când, încet-încet,
parcă ne-amintim ce înseamnă să fii iarăși verde.
Acesta este felul în care un tânăr
se întoarce către învățător.
Acesta e felul în care un bebeluș se apleacă
spre sân, fără a cunoaște secretul
dorinței lui – și totuși aflându-l instinctiv.

Omenirea merge pe un drum care se tot lungește
printr-o pulbere de inteligențe
și deși ni se pare că dormim
există o stare interioară de veghe
care îndrumă visele

și care, poate, ne va atrage
înapoi spre adevărul a ceea ce suntem.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Oceanul sufletului" de Rumi este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.00- 27.55 lei.
Buddha

O idee care este dezvoltată și pusă în acțiune este mai importantă decât o idee care există doar ca idee.

citat din
Adăugat de MayaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg

Cunoașterea faptului că atomii care compun viața pe pământ - atomii care alcătuiesc corpul uman, pot fi urmăriți până la cazanele care au "copt" în miezul lor la temperaturi și presiuni uriașe elementele ușoare în elemente grele. Acele stele - cele cu o masă mare între ele - au devenit instabile în ultimii lor ani de viață - ele s-au prăbușit și au explodat - împrăștiindu-și măruntaiele bogate în toată galaxia - măruntaie făcute din carbon, azot, oxigen, și toate ingredientele fundamentale ale vieții însăși. Aceste ingrediente devin parte din nori de gaz care se condensează, se prăbușesc, formează generațiile următoare de sisteme solare - stele cu planete care orbitează în jurul lor, și acele planete acum au ingredientele pentru viața înșăși. Așa că aunci când mă uit spre cer noaptea, și știu că da, noi facem parte din acest univers, suntem în acest univers, dar poate mai important decât acestea două este faptul că universul este în noi. Când reflectez asupra acestui subiect, și mă uit în sus - mulți oameni se simt mici, pentru că ei sunt mici și universul este mare. Dar eu mă simt mare pentru că atomii din mine au venit de la acele stele.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Astrophysics for People in a Hurry Hardcover" de Neil deGrasse Tyson este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -84.99- 45.76 lei.
Mihail Sebastian

Am jucat prea mult pe tabloul lucidității și am pierdut. Va trebui să-mi obișnuiesc ochii cu întunericul ce se lasă. Va trebui să cuget la somnul firesc al tuturor lucrurilor, pe care lumina le ordonează, dar le și obosește. Viața nu începe decât în întuneric. Puterile ei de germinare nu sunt decât obscure. E o noapte pentru fiecare zi, este o umbră pentru fiecare lumină. Nimeni nu-mi va cere să primesc aceste umbre cu bucurie. E destul că le primesc. Să te predai ploilor și vânturilor, să te supui nopții care vine, să te pierzi în mulțimea care trece, nimic mai odihnitor. Nu voi încerca să-mi mai caut drumul care duce spre mine. Dar nici nu pot aștepta să se desprindă din neant, zări care încă nu se văd. Desperarea e un entuziasm pe care l-am reprimat din vreme, știind cât de apăsător este într-o sensibilitate de evreu. Nu mă voi întoarce la nălucile de care m-am despărțit. "Seara cea mare" vine? N-are decât. Dar până va veni îmi rămâne un lung sfârșit de zi, pentru ceea ce am iubit și încă iubesc.

în De două mii de ani
Adăugat de Avramescu Norvegia-ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În orice carte o idee poate să țină un paragraf întreg. În Cartea Vieții fiecare idee ține un singur verset pentru că nu există una mai importantă decât alta.

citat din
Adăugat de Mihai NeaguSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Mare parte din societate spirituală folosește ridicarea vibrației ca simplă tehnică pentru evoluție. Aurul are o înaltă vibrație telurică, e drept, dimantul negru, de asemenea, apa ionizată din vîrf de munte este și ea de o vibrație înaltă. Un corp poate să le folosească pe toate acestea și să aibe cea mai înaltă vibrație, susținută și de gânduri pozitive, dar toate acestea sunt elevări ale trupului- prima din alcătuirea noastră care moare. Nu este absolut nimic spiritual în a te folosi de toate acestea. Cât despre nemurire... mă-ntreb cine poate să-și dorească așa ceva pe acest pământ?

în Rupte din Seu, Lumea fără filtru (2016)
Adăugat de TchobanskySemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

E ok să îți dorești să obții diverse lucruri în viață, să te autodepășești, să îți dorești mai mult decât ieri și așa mai departe. Dar mare grijă să nu te pierzi pe tine însuți în această continuă alergare sau luptă. Păstrează un echilibru, rămâi tot timpul cu picioarele pe pământ și nu uita că în final aproape nici nu va conta ce ai obținut, ci lupta pe care ai dat-o. Felul în care ai luptat, felul în care ai devenit mai puternic decât erai ieri și, mai ales, faptul că ai mai suit o treaptă pe scara evoluției tale. Acestea vor fi cele mai mari bogății ale tale la sfârșitul luptei pe care ai dat-o și cu ele vei pleca pe lumea cealaltă.. nu cu banii și nici cu restul bogățiilor. Ci cu ființa ta, cu sufletul tău, care a reușit poate să își împlinească misiunea pe acest pământ. Nu-ți uita niciodată misiunea pe acest pământ și nu uita că viața ta îți aparține în totalitate, că ai un loc special al tău în acest Univers și că oricând poți să schimbi ce nu-ți mai place. Totul e doar să vrei, să lași în spate toate temerile și blocajele care îți limitează existența. Curaj, știu că o să poți!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Înainte de orice formă de existență, există o Prezență De Sine Existentă. Numele Său, nu poate fi vorbit, Prezența Sa nu poate fi simțită, căci niciun simț relativ nu poate penetra Infinitul Absolut. Orice nume i-am da, am limita Ceea Ce Este Cu Adevărat, pentru că, dacă numești un element, îl limitezi între pereții trasați de numele pe care i-l dai. Dacă numești o prezență, o transformi într-o idee, iar Ceea Ce Este Dincolo De Orice nu e un concept. Acum, noi îl vom da mai multe nume. Și, pare o contradicție, însă vom folosi aceste nume doar pentru a arăta către El, nu pentru a-L cuprinde. Cuvintele sunt indicatoare - și așa vor rămâne și în cazul de față. Conștiința Fără De Formă există în Liniște, fiind Una cu Liniștea. Nevăzutul este Nemanifestatul din care provine manifestatul, însă, prin manifestare, Manifestatul nu s-a separat de Nemanifestat, căci orice formă văzută este purtătoare de Prezența Nevăzutului, dar nu orice formă văzută este conștientă de Nevăzutul ce sălășluiește în interiorul său - tocmai de aceea, s-a creat această separare fictivă între Nemanifestat și Manifestat.

în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

O trăsătură a dragostei celei mari către Hristos este aceea că nu poate coexista cu desfătările trupești în general și, mai întâi de toate, cu cele mai puternice decât toate, cele erotice. Mintea omului, sub acțiunea dragostei celei către Dumnezeu, se desprinde de pământ și renunță la orice imagine pământească, în timp ce legătura trupească rănește profund sufletul tocmai prin aceste imagini. Cunoaștem că mulți abordează acest subiect într-un mod cu totul diferit. Dar oare cuvântul Scripturii: "Nu va rămâne Duhul meu pururea în oamenii aceștia, pentru că sunt numai trup" nu se referă la ei?

în Asceză și contemplație (1996)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook