Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Informatica și IT&C (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) – Computing, sunt domeniile cu cele mai spectaculoase evoluții în ultimii 80-85 de ani, prin impactul pe care l-au avut asupra celorlalte domenii științifice, tehnice, economice, sociale etc., asupra societății omenești, în general. Azi, ne întrebăm dacă tinerii au posibilitatea să afle despre eforturile și rolul oamenilor de știință din România în acest efort internațional, încă de la începutul apariției informaticii și utilizării calculatoarelor electronice în lume. Foarte rar găsim astfel de aspecte în manualele școlare sau în cursurile universitare.

în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (mai 2021)
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Rani deschise. Volumul 4" de Solomon Marcus este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -62.00- 43.99 lei.

Citate similare

Informatica studiază aplicarea tehnologiei informației practic în orice domeniu, luând în considerare impactul acesteia asupra persoanelor, organizațiilor și asupra societății. Se folosește de calcule ca un instrument universal pentru a rezolva problemele în toate domeniile, având ca obiective procesarea de informații pentru a comunica și pentru a-și exprima ideile.

în What is Informatics? Communications of the ACM (februarie 2010)
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Scopul prezentării unei evoluții a informaticii este acela de a expune pentru generațiile viitoare de profeșioniști și beneficiari ai acestui domeniu, povestea și contribuțiile românilor la progresul acestui domeniu al dezvoltării societății, plusând aceste contribuții în contextul lor istoric, național și internațional. Prin înțelegerea obiectivă a trecutului, putem fi capabili asigurăm, cu contribuția fiecăruia, dezvoltarea unuia dintre cele mai spectaculoase domenii ale științei, tehnicii și tehnologiei, care a marcat începutul unei noi etape în evoluția societății, bazată pe informație, cunoaștere și inovare, având ca suport tehnologiile informaționale și de comunicații

în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Traian Lalescu a acordat atenție în egală măsură educației școlare și celei universitare.

în Un om pentru istorie: Traian Lalescu (2015)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

România este o țară cu oameni fascinanți, cum n-au alte țări: când politrucii mioritici corupți sunt condamnați la închisoare, în pușcărie coboară asupra lor duhul creației științifice, pe care nu l-au avut nociodată, și "scriu" cărți științifice, ca li se reducă pedeapsa. Când sunt eliberați din închisoare, imediat duhul inspirației creatoare îi părăsește și nu mai scriu nicio carte toată viața.

aforism de din Scriitorii de pușcărie în aforisme, epigrame, pamflete și satire (27 mai 2019)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Partea II - Pionieri ai informaticii românești de la Facultatea de Matematică (inclusiv cercetători/programatori de la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), fondat de Grigore C. Moisil (1906-1973), în anul 1962), Universitatea din București (discipoli ai acad. Grigore C. Moisil și ai acad. Solomon Marcus):
12. Virgil Emil Căzănescu, un teoretician al fundamentelor informaticii; 13. Nicolae Popoviciu, matematician, un pionier al informaticii românești; 14. Gheorghe Păun, un matematician-informatician inițiator al modelului de Membrane Computing: P systems; 15. Cristian Calude, un discipol al acad. Solomon Marcus cu contribuții în teoria algoritmică a informației și calcul cuantic;
16. Horia Georgescu, promotor al limbajelor și tehnicilor de programare; 17. Adrian Atanasiu, un teoretician al limbajelor formale, criptografiei formale și prelucrării limbajului natural; 18. George Georgescu, un profesor de logici fuzzy și de teoria combinatorică; 19. Alexandru Mateescu, un matematician al limbajele formale și al structurilor matematice discrete; 20. Ileana Popescu, un formator al generațiilor de informaticieni; 21. Tudor Bălănescu, Șerban Gavrilă, Marian Gheorghe, Radu Nicolescu, Liviu Sofonea: abordare pragmatică și formalizată a metodologiilor de programare;
22. Ioan Roșca, un matematician expert în metode numerice și metoda elementului finit;

în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (mai 2021)
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

CALCULATORUL = CIBERNETICA, INFORMATICA, ELECTRONICĂ. Calculatorul electronic modern a apărut și s-a dezvoltat ca urmare a apariței a două noi științe: CIBERNETICA și INFORMATICA,
Cibernetica - știința sistemelor, ce a definit comenzile și comunicațiile în activitățile executate de diverse sisteme, iar Informatica - știința calculului (computer science), ce a dezvoltat o teorie a calculabilității prin conceptul de algoritm, și apoi a contribuit-prin dispozitivele electronice dezvoltate de electronică, la construirea primului calculator electronic modern conform arhitecturii John von Neumann (memorie, unitatea de comandă-control, instrucțiuni de program stocate în memorie), inclusiv dispozitivele Input/Output, prin urmare un produs de computing (hardware și software). A se consulta The 2012 ACM Computing Classification System.

în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (mai 2021)
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Eliade

Interesul istoricilor științelor, și al intelectualilor în general, pentru alchimie a fost concentrat mai ales asupra porțiunilor "științifice" din literatura alchimică. Erau stimați numai acei autori care arătaseră în scrierile lor că sunt înzestrați cu însușirile omului de știință modern: capacitate de observație, scepticism față de legendă și mit, oarecare putere de inducție și foarte multă prudență.

în Alchimia asiatică
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Istoria credintelor si ideilor religioase. Volumul 3: De la Mahomed la epoca Reformelor" de Mircea Eliade este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -59.95- 44.99 lei.

Trebuie înțelegem că fără o politică pe termen lung, care să scuture de praf programele de învățământ, scuture de praf manualele școlare, scuture de praf scenariul de bază educator-educat, nu rezolvăm problemele.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Începutul informaticii românești: 1953, 1957 sau 1959. informatică românească?
Se poate lua ca reper anul 1953. În perioada 1953-1954, ROMÂNIA ocupa locul III în lume, după SUA și URSS, în activitatea de cercetare privind "Teoria circuitelor de comutație" – după nr. de articole (Gr. C. Moisil, Activitatea CCUB, revista AMC, Editura Tehnică, nr. 13-14, 1970). Pentru aceste rezultate acad. Gigore C. Moisil primește - în anul 1996, Computer Pioneer Award (IEEE - Computer Society).

Se poate lua ca reper anul 1957, când România și-a construit propriul său calculator electronic. În perioada 1955-1957, ROMÂNIA a proiectat și construit primul său calculator electronic numeric (anul 1957, calculatorul CIFA 1), de către un colectiv condus de ing. Victor Toma, la Institutul de Fizică Atomică (IFA) – Măgurele București. Astfel, ROMÂNIA a fost a VIII-a țară din lume ce a proiectat și a construit un calculator electronic cu tuburi electronice (1957).

Se poate lua ca reper anul 1959, când în România a apărut secția "Mașini de calcul", la inițiativa acad. Grigore C. Moisil, care a funcționat în ultimii 2 ani terminali din cei 5 ani cât dura programul de studii la Facultatea de Matematică și Fizică din acea vreme. Aceasta a funcționat până în anul 1971 când s-a introdus secția "Informatică".

în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022 (15 mai 2021)
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Legea Universală a Gândirii și a Manifestării cuprinde trei domenii principale de acțiune: gândurile despre tine însuți - imaginea de sine;gândurile despre ceilalți - atitudinea;gândurile despre lume în general, perspectiva ta asupra lumii - concepția ta despre viață, sistemul tău de referință.

în Cele 12 legi universale ale succesului
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cele 12 legi universale ale succesului" de Herbert Harris este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -25.00- 18.99 lei.
Sigmund Freud

De ce și cum putem uita, în general și între altele, evenimente care, așa cum sunt acelea din primii ani de copilărie, cu siguranță că ne-au lăsat o impresie din cele mai profunde? Este aici o problemă de un ordin cu totul diferit, în soluționarea căreia putem foarte bine atribuim un anumit rol apărării împotriva senzațiilor de suferință, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că acest factor este departe de a explica fenomenul în totalitatea sa. Este un fapt incontestabil că impresiile dezagreabile sunt uitate cu ușurință. Numeroși psihologi au sesizat acest fapt care a făcut asupra marelui Darwin o impresie atât de profundă încât el și-a impus ca "regulă de aur" noteze cu deosebită grijă observațiile care păreau devaforabile teoriei sale și care, după cum el a avut ocazia s-o constate, nu voiau se fixeze în memoria sa.

în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.

Proiectul unei istorii a informaticii în țara noastră, evident, este de mare complexitate din cauza multitudinii de instituții și de orientări științifice implicate, nu în ultimul rând, și din cauza întrepătrunderii și interacției cu matematica, biologia, chimia sau fizica, de exemplu (a se vedea "At the intersection of computer science with biology, chemistry and physics - in memory of Solomon Marcus

în 100 Romanian Authors in Theoretical Computer Science", eds. S. Cojocaru, Gh. Păun, D. Vaida, Ed. Aca
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu se poate îndruma temeinic agricultura dacă nu vom avea întinse cercetări științifice aplicate la condițiile noastre de pământ și climă, la plantele și animalele adaptate la mediul nostrum , la organizarea cea mai potrivită pentru condițiile economice și sociale în care ne găsim.

citat din
Adăugat de Dr. Ilaria DoucetSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu se poate îndruma temeinic agricultura țării dacă nu vom avea întinse cercetări științifice aplicate la condițiile noastre de pământ și de climă, la plantațiile și animalele adaptate mediului nostru, la organizarea economică cea mai potrivită pentru condițiile economice și sociale în care ne găsim.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mihail Sadoveanu

Oriunde se întâlnesc doi oameni, mai ales pentru întâia oară, se grăbesc lase o bună impresie despre sine unul altuia și prind a zvârli săgeți asupra regelui, asupra oamenilor politici, asupra administrației, asupra armatei, asupra poporului. Bineînțeles că Austria, Serbia, Bulgaria, mai ales Bulgaria, sunt date ca pilde spre dovedirea nemerniciei noastre

în Răni sub mătasa cuvintelor - "Cercurile culturale" (1911)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Fratii Jderi" de Mihail Sadoveanu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -47.50- 42.99 lei.

Politizarea excesivă a vieții sociale poate avea urmări negative asupra literaturii, istoriei și asupra psihologiei colective în general.

citat din (1834)
Adăugat de Petru DimofteSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Unde este atenția ta în orele în care nu dormi? Atenția ta se poate împrăștia în multe locuri. Orice nu servește direct sau indirect vocația ta, este pierdere de vreme. Dacă ești nefericit, este pentru că nu ești în stare de flux, adică atenția ta nu este orientată spre evoluția și creșterea ta ci spre orice altceva. Ce mușchi ai antrenat azi? Ce abilitate nouă îți dezvolți? Cum vei contribui cu ceva valoros pentru oamenii din jurul tău? Nu te speria. Vocația nu înseamnă că azi trebuie ai impact asupra planetei. Azi e nevoie ai impact măcar asupra ta. Așa începe orice vocație. Cu tine. Pentru că tu ești vocația, nu uiți asta. Pe măsură ce tu crești, crește și vocația ta deci și impactul tău. Azi ai impact asupra ta și asupra creșterii tale personale. Mâine ai impact asupra a trei oameni, cei mai apropiați, apoi asupra a cinci. Într-o zi, ai impact asupra a zeci, sute, mii și de ce nu, milioane. Creșterea ta personală și vocația ta merg împreună, de mână. Tu în ce investești zilnic?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dezvoltarea informaticii în România este marcată de inițiative și personalități care, în anumite împrejurări au știut, ca specialiști cu o mare deschidere spre nou și cunoaștere, valorifice ceea ce le-a oferit ca posibilități și resurse perioada istorică în care și-au promovat inițiativele. Evoluția informaticii prin produsele care au caracterizat diferite perioade în această evoluție se poate prezenta prin trei niveluri de performanță: calculatoare electronice utilizate în sistem batch-processing; minicalculatoare și calculatoare personale (PC), bazate pe circuite integrate; rețele de calculatoare, cu o evoluție care a depășit chiar și imaginația celor care au condus proiecte de pionierat în acest domeniu.

în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Desigur, pe vremea comunismului, aveam posibilitatea să public în revistele de știință (de exemplu, am publicat multe articole în revista "Știință și Tehnică"), dar în general în periodice cu un public bine definit, pe linie științifică, și cu un impact nu prea mare. Pe moment, nu prea am înțeles situația. Mult mai târziu mi s-a explicat ce se întâmpla, prin prisma politică a ceea ce se petrecea în România în acea perioadă. Deci, dacă vorbim de epoca Ceaușescu, a avut loc această marginalizare a mea ca persoană publică pentru a nu eclipsa într-un fel sau altul familia prezidențială.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sigmund Freud

Formele de manifestare a umorului sunt determinate de două particularități care depind de condițiile apariției sale. Mai întâi, umorul se poate contopi cu vorba de duh sau altă varietate a comicului; rolul său este de a înlătura posibilitatea unei dezvoltări afective conținute în situație, dezvoltare care ar bloca efectul hedonic. Apoi el poate suprima această dezvoltare afectivă sau o poate anula doar parțial, ceea ce reprezintă cazul cel mai frecvent, pentru că presupune un efort mai mic; în acest din urmă caz apar diferite forme ale umorului "atenuat", ale umorului care zâmbește printre lacrimi. El ia afectului o parte din energia sa și îi dă în schimb o nuanță umoristică.

în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook