
Între științe, o considerăm pe cea aleasă pentru ea însăși și în vederea cunoașterii ca fiind în mai mare măsură înțelepciune decât pe cea aleasă pentru foloasele ce decurg din ea. De asemenea, este în mai mare măsură înțelepciune știința care se află mai presus decât cea situată mai prejos. Știința care cunoaște cu ce scop trebuie săvârșită fiecare acțiune este suverana științelor și se află mai presus decât știința supusă ei;căci scopul acțiunilor este binele lor, iar, în general, scopul este supremul bine în cuprinsul întregului firii.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi citate despre știință, citate de Aristotel despre știință, citate despre cunoaștere, citate de Aristotel despre cunoaștere, citate despre înțelepciune sau citate de Aristotel despre înțelepciune
Citate similare

Să năzuim către o viață nouă, plină de prospețime! Să contopim știința cu viața reală, să evadăm din celulele înăbușitoare ale contemplării abstracte! Iată stindardul științei actuale, iată vocația ei socială! Iar filozofia, mai mult decât oricare altă îndeletnicire, are datoria să țină seama de această vocație socială. Căci dintre toate relațiile, cele mai nobile sunt cele ce se țes între oameni; Iubirea fiind relația cea mai perfectă, pentru că este și cea mai sublimă, universală și puternică, putem afirma că filozofia, care etimologic înseamnă "iubirea de știință" este în esență știința iubirii.
Titu Maiorescu în Considerații filozofice (1860)
Adăugat de Avramescu Norvegia Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi și următoarele:
- citate despre viață
- citate despre superlative
- citate despre iubire
- citate despre perfecțiune
- citate despre filozofie
- citate despre etimologie
- citate despre drapel
- citate despre altă viață
- Ne poți propune o poezie de dragoste?

Călătorind, uităm în general scopul deplasării. Așa cum orice meserie e aleasă și practicată ca mijloc pentru atingerea unui scop, dar continuată ca și cum și-ar fi sieși scopul suprem. Uitarea intențiilor este cea mai frecventă prostie din câte există.
Friedrich Nietzsche în Călătorul și umbra sa
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi și citate de Friedrich Nietzsche despre superlative, citate despre prostie, citate de Friedrich Nietzsche despre prostie, citate despre meserii, citate despre existență sau citate de Friedrich Nietzsche despre existență

Dintre substanțele secunde, specia e substanță în mai mare măsură decât genul, căci ea este mai apropiată de substanța primă. Într-adevăr, dacă ar reda (apodidomi) cineva ce este substanța primă, o va face în chip mai cunoscut și mai familiar redând specia decât genul... Prin urmare... specia e în mai mare măsură substanță decât genul. În schimb, dintre speciile care ele însele nu sunt genuri, nici una nu e substanță în mai mare măsură decât alta.
Aristotel în Categorii, 5, 2b (1994)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre timp, citate de Aristotel despre timp, citate despre secunde, citate despre schimbare sau citate de Aristotel despre schimbare
Dacă scopul unui actor este să spună cea mai frumoasă poveste, atunci niciuna nu este mai măreață decât cea a lui Iisus Hristos. Este cea mai frumoasă poveste de dragoste, felul în care atinge inimile întregii omeniri, este un privilegiu pentru un actor să facă un asemenea rol.
citat din Diogo Morgado
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre creștinism, citate despre Iisus Hristos, citate despre povești de dragoste, citate despre inimă, citate despre frumusețe sau citate despre actorie
Înțelepciunea actului psihiatric constă în însăși practica absolvirii de suferință și durere morală. Acțiunea e mult mai extinsă decât știința, iar binele posibil, mai vast decât știința medicinii.
citat din Edouard Pamfil
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre suferință, citate despre psihiatrie, citate despre posibilitate, citate despre moralitate, citate despre medicină sau citate despre durere

Cum se face că aproape nici o religie majoră care a privit știința nu a ajuns la concluzia: "Aceasta este mai bună decât am crezut noi! Universul este mult mai mare decât au spus profeții noștri, mai grandios, mai subtil, mai elegant?" În schimb, ei spun: "Nu, nu nu! Dumnezeul meu este un Dumnezeu mic și eu vreau ca el să rămână așa." O religie veche sau nouă, care ar pune accent pe splendoarea Universului așa cum este el revelat de știința modernă ar putea să atragă în continuare rezerve de venerație și uimire acest lucru fiind prea puțin exploatat de credințele convenționale.
citat clasic din Carl Sagan
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe citate despre religie, citate de Carl Sagan despre religie, citate de Carl Sagan despre știință, citate de Carl Sagan despre schimbare, citate despre Dumnezeu sau citate de Carl Sagan despre Dumnezeu
O persoană nu trebuie să dispere atunci când, pe măsură ce studiază și muncește pentru a se auto-perfecționa, făcând eforturi pentru a ajunge la ridicarea spirituală, ajunge să se vadă pe sine într-o condiție cu mult mai rea decât cea anterioară studiului Cabalei. Adevărata natură a egoismului este revelată persoanei care se află la un nivel mai înalt decât alții și din acest motiv persoana se vede mai rău în proprii ochi, chiar daca ea a devenit mai bună.
în Talmud, Megillah
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre înălțime, citate despre natură, citate despre muncă sau citate despre devenire
Omul trăiește în toate lumile, dar fiecare dintre ele are un mod specific de manifestare. Aceasta înseamnă că înainte de toate el este influențat de lumea cea mai apropiată, cu care se află în contact cel mai deplin. Lumile mai îndepărtate influențează de asemenea omul, fie direct, fie indirect, trecând prin lumile intermediare, dar acțiunea lor este diminuată direct proporțional cu depărtarea lor sau diferențierea lor față de om. Influența lumii imediat următoare, cea a lumii stelelor, este deja evidentă în viața omului - deși "știința", desigur, nu este capabilă să identifice și să controleze aceste influențe.
P.D. Ouspensky în Fragment dintr-o învățătură necunoscută (23 noiembrie 2016)
Adăugat de Tibi
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre stele
Cel mai mare dușman al sănătății este exact cunoașterea/știința pe care o ai despre ea. În această direcție adu-ți mereu aminte căci știința de astăzi nu-i nimic altceva decât mama ignoranței de mâine. Cel mai mare dușman al ființării este exact cunoașterea care o cari despre ea. Poate vreo minte să accepte asta?
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre viitor, citate despre sănătate, citate despre prezent, citate despre mamă, citate despre ignoranță sau citate despre dușmănie
Atât știința pură, cât și cea aplicată au împins treptat cerințele de acuratețe și precizie. Cu toate acestea, știința aplicată, în special în producția de masă de piese interschimbabile, este chiar mai exigentă decât știința pură în anumite probleme de acuratețe și precizie.
citat din Walter A. Shewhart
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre producție
Care este cea mai mare sursă de inspirație pentru mine? Trebuie să spun că soția, Susan, care are mai mult integritate decât orice persoană pe care o cunosc, iar integritatea este mai importantă decât orice pentru o viață fericită și de succes.
citat din Charles Shaughnessy
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre succes, citate despre soție, citate despre fericire sau citate despre căsătorie

Metafizica deci, atât cea a naturii, cât și cea a moravurilor, mai ales critica unei rațiuni care cutează a zbura cu aripi proprii și care precedă ca «exercițiu preliminar ˂propedeutic˃» constituie propriu-zis, ele singure, ceea ce putem numi filosofie în adevăratul sens al cuvântului. Aceasta raportează totul la înțelepciune, dar pe calea științei, singura cale care, odată deschisă, nu se acoperă niciodată și nu permite rătăciri. Matematica, știința naturii, însăși cunoștința empirică a omului au o înaltă valoare ca mijloace pentru niște scopuri ale omenirii, care în cea mai mare parte sunt contingente, și dacă în cele din urmă ele duc totuși la scopurile ei necesare și esențiale, o fac numai prin mijlocirea unei cunoașteri raționale din simple concepte, cunoaștere care, oricum am numi-o, nu este propriu-zis decât metafizica.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe citate despre zbor, citate despre valoare, citate despre metafizică sau citate despre matematică

Cea mai mare mândrie sau cea mai mare desconsiderare de sine dovedește cea mai mare slăbiciune de suflet. Primul fundament al virtuții este de a ne păstra ființa și anume, conducându-ne după rațiune. Cine deci nu se cunoaște pe sine nu cunoaște fundamentul nici unei virtuți. Apoi, a acționa din virtute nu este decât a acționa după porunca rațiunii. Cine, deci nu se cunoaște nicidecum pe sine și, prin urmare, nu cunoaște nici o virtute, acesta acționează cel mai puțin din virtute, adică este cel mai neputincios sufletește. Deci cea mai mare mândrie sau cea mai mare desconsiderare de sine dovedește cea mai mare slăbiciune de suflet. De aici rezultă foarte limpede că cei mândri și cei care se desconsideră sunt cei mai stăpâniți de pasiuni.
citat clasic din Descartes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Descartes despre superlative, citate despre mândrie, citate despre suflet, citate de Descartes despre suflet sau citate de Descartes despre cunoaștere

Dependența sau relativitatea comicului este mult mai mare decât cea a cuvântului de spirit; deoarece acesta din urmă este întotdeauna produs și nu descoperit, producerea sa poate avea în vedere condițiile în care este acceptat. Dezoltarea afectelor este unanim acceptată ca fiind condiția cea mai nefavorabilă pentru comic.
Sigmund Freud în Eseuri de psihanaliză aplicată
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi și următoarele:
- citate despre comedie
- citate de Sigmund Freud despre comedie
- citate despre umor
- citate de Sigmund Freud despre umor
- citate de Sigmund Freud despre superlative
- citate despre relativitate
- citate despre cuvinte
- citate de Sigmund Freud despre cuvinte

Cea mai mare parte din știința noastră e mai mică decât neștiința.
aforism celebru de Michel de Montaigne
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe aforisme despre știință, citate de Michel de Montaigne despre știință, aforisme despre superlative, citate de Michel de Montaigne despre superlative sau aforisme despre ignoranță
Trăim în țara lui "n-ai cu cine", iar asta e mai mult decât de-ajuns pentru a nu putea fi mai presus de această vorbă.
Bineînțeles, toate acestea în cazul în care îți dorești să fii mai presus.
În schimb, aici, pentru a fi mai presus, trebuie să nu îți dorești acest lucru, ci, din contră, să fii dispus să tragi pe oricine în jos. Astfel arată "oamenii mari" pe la noi pe aici. Ori ajungi ca "ăla", pentru a putea să îți meargă bine, ori tânjești după respectul de sine al celor civilizați de prin țări civilizate și ajungi să te stingi în mizerie în propria ta țară, agățat fiind de acest vis.
Nu-i de mirare că, cei cu cea din urmă gândire și cele din urmă principii, au ajuns să părăsească țara. Și, adevărul, acesta este: trebuie să fii prea idiot să sfârșești într-un asemenea coșmar, agățat fiind de un asemenea vis, care, până la urmă, nu are ca esență decât normalitatea.
Într-un final, aici vor rămâne doar "șobolanii" și cei care, neavând alte variante, vor avea ca unică scurtătură, în ceea ce privește sfârșitul suferințelor, a se lăsa pradă "șobolanilor".
Andrei Ș.L. Evelin în Începuturi
Adăugat de Andrei Ș.L. Evelin
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre sfârșit, citate despre civilizație, citate despre visare, citate despre scurtături, citate despre respectul de sine sau citate despre respect

Omul care-și exersează intelectul și-l cultivă pare să fie dotat cu cea mai desăvârșită dispoziție și, în același timp, cel mai iubit de zei;căci dacă există din partea zeilor vreo preocupare pentru problemele umane, după cum se vede în general, e firesc, de asemenea, să considerăm și că ei se bucură de ceea ce este în om mai elevat și mai înrudit cu natura lor (iar acest lucru nu poate fi decât intelectul) și că-i recompensează pe cei ce iubesc și prețuiesc intelectul mai presus de orice;pentru că acești oameni manifestă grijă față de ceea ce ei înșiși iubesc și se comportă drept și frumos. Că toate aceste trăsături îl caracterizează în cel mai înalt grad pe înțelept este deasupra oricărei îndoieli. El este deci omul cel mai iubit de zei. Și tot el este, fără îndoială și cel mai fericit. Deci, și pe această cale, rezultă că posesorul înțelepciunii filosofice va fi cel mai fericit dintre oameni.
citat celebru din Euripide
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Fiecare trăiește, mai presus de orice, pentru iubire. Capacitatea de a iubi cu adevărat și nu capacitatea intelctuală este cea mai profundă componentă a persoanei umane. Nu este deloc întâmplător că cea mai importantă poruncă este să iubești. O adevărată iubire ne scoate în afara noastră pentru a-l putea afirma pe celălalt, dedicându-ne astfel omului, oamenilor și, mai presus de orice, lui Dumnezeu.
Papa Ioan Paul al II-lea în scrisoare către Tereza Heydel
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre adevăr, citate de Papa Ioan Paul al II-lea despre viață, citate de Papa Ioan Paul al II-lea despre religie sau citate de Papa Ioan Paul al II-lea despre Dumnezeu
Pentru omenire, întrebarea tuturor întrebărilor, problema care se află la baza tuturor celorlalte probleme și este mai interesantă decât toate este cea a determinării locului pe care îl ocupă omul în natură și relația dintre el și cosmos. De unde a apărut specia noastră, care sunt limitele puterii noastre asupra naturii și cele ale naturii asupra noastră, care este scopul strădaniilor noastre, al problemelor care apar mereu pentru fiecare om de pe Pământ.
citat din T.H. Huxley
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre spațiul cosmic, citate despre limite sau citate despre astronomie
Sunt într-o cruciadă de a-i pune pe regizori să își pună știința în ordine, de mai multe ori decât ei cred, știința reală este mai extraordinară decât orice ar inventa ei.
citat din Neil deGrasse Tyson
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre inventatori sau citate despre cruciade