Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Boethius

Dumnezeu este o prezență eternă. Preștiința sa este știința unui prezent permanent actual. Ea nu impune faptelor omenești necesitatea de a se produce;oamenii au deci voință liberă să facă binele, căci nu-s zadarnice virtuțile și rugăciunile lor. Precunoașterea divină nu schimbă natura și proprietatea lucrurilor, ci le privește în fața sa ca prezente, în forma în care ele se vor produce odată în viitor. Nici nu confundă judecătile sale despre realitate, și într-o singură privire a minții sale, deosebește ceea ce va exista neapărat de ceea ce nu va fi obligat să existe, după cum voi, când vedeți în același timp un om mergând pe pământ și soarele răsărind spre cer, deși aveți deodată ambele intuiții, vă dați totuși seama că o intuiție subsemnează un fenomen voluntar, iar alta unul necesar.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Consolation of Philosophy Paperback" de Boethius este disponibilă pentru comandă online la 36.99 lei.

Citate similare

Boethius

Intuiția divină, care privește toate nu tulbură calitatea lucrurilor prezente în fața sa, dar viitoare sub perspectiva timpului;de unde rezultă că nu e un amestec de presupuneri și o știință bazată pe faptul de a cunoaște ce se va întâmpla și de a ști ce poate fi lipsit de necesitatea de a exista. Se vor produce deci fără îndoială toate acelea pe care Dumnezeu le cunoaște mai înainte că vor exista, dar unele din ele pornesc din liberul arbitru, și, deși se produc, prin aceasta nu-și pierd natura proprie, grație careia înainte de a se produce ar fi putut și să nu se producă. Aceste fapte în momentul în care se petrec, nu pot să nu se petreacă, dar dintre ele totuși, unul chiar înainte de a se produce era necesar să se producă, celălalt însă nu se prezenta cu acest caracter de necesitate.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omenirea nu este perfectă în nicio privință; nici în privința răului și nici în ceea ce privește binele. Criminalul are virtuțile sale, așa cum și omul bun are parte de propriile sale slăbiciuni.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Necesitatea răului poate fi înțeleasă astfel. Fiindcă nu există doar binele, trebuie să existe o limită a ieșirii din el, sau dacă cineva vrea spună altfel, a coborârii neîntrerupte sau a depărtării de el, iar această limită, după care nimic nu mai poate exista este răul. De aceea este necesar ca ceea ce urmează după cel dintâi să existe, astfel încât și ultimul să existe, acesta este materia, care însă nu are nimic din bine. Aceasta ar fi necesitatea răului. Când materia devine stăpâna formei întruchipate în ea, o distruge și o corupe, aplicându-i propria natură, opusă ei, nu ducând recele spre cald, ci punându-si propria lipsă de măsură peste forma caldului, și diformitatea peste formă și excesul și defectul peste ceea ce este măsurat, până când va determina forma să fie a ei și să nu-și mai aparțină, ca și în cazul hranei animalelor, când este mâncată nu mai este deloc ca și când a venit. Așadar dacă trupul este cauza relelor, materia ar putea deveni, prin ea însăși cauza relelor. Viciul care este ignoranța și lipsă de măsură în privința sufletului este al doilea rău.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul este un centru de gândire deci produce gânduri. Toate formele pe care omul le creează cu mâinile sale trebuie întâi să existe în gândurile sale; el nu poate da formă unui lucru fără ca acel lucru să existe întâi ca gând.

în Știința de a deveni bogat
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Wisdom of Wallace D. Wattles II - Including: The Purpose Driven Life the Law of Attraction & the Law of Opulence Paperback" de Wallace D. Wattles este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -41.99- 25.72 lei.
Nikolai Berdiaev

Omul este tragic datorită naturii sale ambivalente, care îl face aparțină celor două universuri și să nu se mulțumească doar cu unul din ele. În spatele omului natural (și includ sub această denumire omul social) se ascunde un altul, pe care îl voi numi transcendental. Acest om transcendental este omul interior, a cărui existență se situează în afara obiectivării. Lui îi aparține tot ceea ce, în ființă, n-a fost aruncat la periferie, tot ceea ce nu este alienat sau determinat în exterior; tot ceea ce este, în el, un simptom al apartenenței sale la împărăția libertății. E inexact și convențional numim aceasta natura omului, chiar adăugând epitetul corectiv "superioară", căci libertatea nu este "natura", spiritul nu este natura, e o realitate de o altă specie... Omul transcendental se situează în afara distincției subiect-obiect.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Un nou Ev Mediu" de Nikolai Berdiaev este disponibilă pentru comandă online la 28.00 lei.

Viața are grijă de Viață. Chiar dacă ceilalți o să zică: "Vai, amărâtul, săracul, uite, mă, noroc cu ăla i-a dat mâna, nu avea de unde, nu avea de nimica, nu e capabil producă nimic." Ignorantul nici măcar nu realizează acel care nu e capabil producă nimic, produce tot. Cel care nu e capabil cu adevărat producă nimic, produce Viața Eternă. Exact ca soarele. Nu face nimic și totuși căldura și lumina lui face tot. Simpla prezență. Dumnezeu Cel Viu. Tot ceea ce știi, tot ceea ce vezi, tot ceea ce auzi e doar ignoranță sau separare, nimic altceva.

în Întreaga separare e doar imaginație, acceptată ca și realitate "perceptivă" - Satsang cu Atmaji
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Necesar e numit acel lucru fără de care nu e cu putință să se trăiască, ca unul ce contribuie la menținerea vieții. De asemenea, în absența necesarului nu e cu putință ca binele fie să existe, fie să se facă ori răul fie înlăturat sau eliminat. În alt sens, necesar se numește constrângătorul și constrângerea. Acesta este ceea ce împiedică și oprește împotriva tendinței naturale și a intenției: căci constrângătorul este numit necesar, de unde rezultă acesta este și dureros. Și se pare că necesitatea este ceva inflexibi și pe bună dreptate, căci ea se opune mișcării izvorâte din intenție și deliberare rațională.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Consider că este o cauză suficientă aceea căreia nu-i lipsește nimic din ceea ce este necesar pentru producerea efectului. O asemenea cauză este și o cauză necesară căci, dacă ar fi posibil ca o cauză suficientă să nu producă efectul, atunci i-ar lipsi ceva din ceea ce-i trebuie pentru a-l produce, iar în cazul acesta nu ar fi suficientă. Dar dacă este imposibil ca o cauză suficientă să nu-și producă efectul, înseamnă că o cauză suficientă este și o cauză necesară. De aici este evident tot ceea ce se produce, se produce cu necesitate, căci orice lucru care se produce are o cauză suficientă, fără de care nu s-ar fi produs;tot de aceea, acțiunile voluntare sunt necesitate.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Leviantul" de Thomas Hobbes este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -54.00- 51.30 lei.
Boethius

Nașterea tuturor lucrurilor, evoluția tuturor ființelor schimbătoare, tot ceea ce se mișcă într-un mod oarecare își are sortite cauze, rânduire, forme din stabilitatea inteligenței divine. Aceasta șezând în cetatea uniformității sale asigură în desfăsurarea realității o ordine multiformă. Prin urmare deși vezi că se întâmplă aici ceva pe alături de speranțele tale, există totuși o ordine în lucruri, iar confuzia care răstoarnă valorile este o aparență subiectivă a minții tale.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Natura există în Liniște. Copacii, florile, păsările - toate există în Liniște. Sunetele naturii scot în evidență Glasul Liniștii. Natura este adânc înrădăcinată în Liniște, iar o privire dincolo de forme, va scoate la iveală Adevăratul Chip al Naturii - chipul de dinainte ca formele sale să existe. Natura există în acceptare completă, fără control sau pretenții. Natura nu luptă împotriva schimbărilor, deoarece asta ar fi o risipă de efort, pentru oricum, schimbarea va exista permanent în lumea formelor. Natura îmbrățișează total Existența - exact așa cum este - și tocmai de aceea, natura este un Mesager al Liniștii.

în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.
Arthur Schopenhauer

Nimeni nu poate vedea deasupra sa. Cu aceasta vreau spun: fiecare vede la celălalt numai atât cât este el însuși: căci el îl poate cuprinde și înțelege numai în măsura propriei sale inteligențe. Dacă aceasta este de calitatea cea mai umilă, atunci toate darurile spirituale, chiar și cele mai mari, nu-și vor produce efectul asupra lui și el nu va observa la posesorul lor nimic, decât numai ceea ce-i mai josnic în individualitatea sa, deci numai slăbiciunile și defectele sale de temperament și de caracter.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Lumea ca vointa si reprezentare Vol. 1+2" de Arthur Schopenhauer este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -183.03- 137.99 lei.

Nu este bine tindem cu nerăbdare spre cele care nu sunt făcute și nici nu este bine ne dezgustăm prostește de care sunt făcute. Cel care dorește mereu ceea ce nu face și disprețuiește ceea ce face, nici nu se bucură de cele prezente, nici nu se mulțumește cu viitorul. Căci el abandonează înainte de a desăvârși ceea ce începe și înfăptuiește înainte de vreme ceea ce trebuie început. Așadar, este bine fii mulțumit de binele propriu și să sporești bunurile prezente cu cele ce vor urma, iar nu să le îndepărtezi în vederea celor viitoare. Căci schimbarea bunurilor este ușurătate, dar practicarea lor este virtute, și căile celor care resping bunurile cele vechi în vederea celor noi și ale celor care urcă de la bunurile inferioare la cele superioare sunt foarte diferite. Căci cine caută schimbarea este greu de mulțumit, așa cum cine vrea înainteze este plin de zel. Astfel, avansează în chipul cel mai drept cel plin de zel în vederea a ceea ce este optim, fără a fi dezgustat de ceea ce este doar bine, și cine îndură mai întâi ca să ajungă apoi unde vrea la timpul său.

în Meditații spirituale
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Didascalicon. Editie bilingva" de Hugo de Saint-Victor este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.67- 25.99 lei.
Alexandru Odobescu

Ceea ce am primit de la societățile vechi, noi îl vom da ca moștenire urmașilor, dar lățit, prefăcut și îmbunătățit și sămânța de viață depusă în sânul omenirii, dezvoltându-se neîncetat, va crește, va produce mugurul, frunzele, florile și poamele sale care vor merge tot înnoindu-se. Căci acesta e cursul societății omenești.

în Lumea în gândire
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Basme" de Alexandru Odobescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -9.90- 4.99 lei.

Logourile care nu mai sunt folosite, treptat, își vor pierde înțelesul pentru public, la fel cum sensul unui cuvânt vechi nu mai este înțeles de contemporani. Oamenii nu vor mai avea asocieri cu privire la ele și ele nu vor mai putea produce bani.

în ziarul ActiveNews, interviu (29 februarie 2016)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Începutul lucrurilor este apeiron-ul... De acolo de unde se produce nașterea lucrurilor, tot de acolo le vine și pieirea, potrivit cu necesitatea; căci ele trebuie să-și dea (să-și facă) dreptate și să-și dea răsplată unele altora pentru nedreptatea făcută, potrivit cu rânduiala timpului.

în Istoria filosofiei. Filosofie veche, medie și modernă (2002)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul este călător prin viață. Ceea e contează este ceea ce lasă în urma sa la sfârșitul acestei călătorii. Iar la judecata supremă, când pe balanță vor fi puse faptele sale bune și faptele sale rele, important este ca balanța fie înclinată de faptele sale bune!


Adăugat de Marian PătrașcuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Sagan

Apoi, a apărut știința și ne-a învățat noi nu suntem măsura tuturor lucrurilor, există minuni inimaginabile, Universul nu este obligat să se conformeze la ceea ce noi considerăm a fi confortabil sau plauzibil. Am învățat câte ceva despre natura idiosincratică a simțului nostru practic. Știința a adus conștiența umană la un nivel mai înalt. Acesta este cu siguranță un ritual de trecere, un pas spre maturitate.

citat celebru din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
cumpărăturiCartea "The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence Paperback" de Carl Sagan este disponibilă pentru comandă online la 32.99 lei.
Leonardo da Vinci

Toate cunoștințele noastre își au originile în percepțiile noastre... În natură nu există nici un efect fără o cauză. Experiența nu greșește niciodată; doar judecățile voastre greșesc promițându-și singure efecte care nu sunt cauzate de experimentele voastre. Știința este observarea lucrurilor posibile, fie ele din prezent sau trecut; preștiința este cunoașterea lucrurilor care ar putea să se întâmple.

citat clasic din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba italiană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la It.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Este disponibilă și traducerea în engleză.
cumpărăturiCartea "Scritti Scelti" de Leonardo da Vinci este disponibilă pentru comandă online la 60.00 lei.

Ceea ce se schimbă nu ești tu. Odată ce te-ai aflat, ai recunoscut adevărata ta ființă, vei vedea că este martorul care nu s-a schimbat la toate cele schimbătoare. Corpul se schimbă, gândurile se schimbă, învățăturile despre PREZENȚĂ se schimbă, dar PREZENȚA rămâne neafectată, neînținată. Ca un gând -mi apară trebuie apară în propria mea prezență.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nimic nu se întâmplă fără cauză. Nicio intuiție nu se produce fără afecțiune; așadar nici cea din vis. În vis, această afecțiune nu poate veni din afară, decât poate doar dacă izolarea a fost întreruptă, ceea ce este deja o trezire pe jumătate; urmează deci că afecțiunile care produc visarea iau ființă din lăuntrul organismului nostru. - Cele ce urmează le putem presupune cu mare probabilitate. Prin faptul că natura utilizează starea de repaos a mașinii (sau o și produce) pentru a o repara pe aceasta, se întâmplă , în cursul acestei intense activități, anumite impulsuri slabe răzbat până la acele părți ale creierului a căror afecțiune în stare de veghe obișnuiește provoace intuiția lumii exterioare. Or, prin faptul , în somn, aceste părți sunt afectate din interior din când în când fără regulă și coerență (ca și corzile unui pian atunci când curățăm clapele), mintea își îndeplinește imediat funcțiile obișnuite (să facă să răsune corzile) și creează din aceste afecțiuni sporadice, natural, întotdeauna cu concursul amintirii celor trăite mai înainte, atât de neregulata și totuși atât de determinata, atât de uimitor de confuza și totuși atât de consecvent coerenta intuiție a visului.

în Elementele metafizicii (noiembrie 2008)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook