Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

În măsura în care democrația e un proiect, o căutare, un "orizont", ea riscă în prezent să rămână fără direcție. Oamenii sunt tentați să se închidă în cercul lor. Proiectele lor familiale sau de grup apar cu siguranță mai interesante decât proiectele de societate. Dezinteresul pentru lucrul public este deja evident, traducându-se, printre altele, într-un procent crescând de neparticipare la consultările electorale. Votul universal, cucerit cu atâtea dificultăți, pare tot mai puțin convingător.

în Mitul democrației
Adăugat de Homo NovusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Germanofilii - Elita intelectuala in anii rimului razboi mondial" de Lucian Boia este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.00- 38.99 lei.

Citate similare

■"Reflectez la calitatea "specialiștilor" care au conceput proiectele legilor invățământului. Intr-o democrație minimală ar trebui la toate proiectele de lege să se facă publice numele celor care au "trudit" la elaborarea lor. Se lasă impresia că obiectivele urmărite politic vizează promovarea in instituțiile școlare/universitare a cadrelor didactice protejate ca grupuri clientelare de partid, și-atunci desființezi instituții, le comasezi și în felul acesta, chiar dacă înalții specialiști în educație sunt titulari prin concurs rămân fără locuri de muncă și la discreția decidenților politici din Educație, sau de oriunde. Există o practică de tip mafiot guvernamentală, numești miniștrii facă "reforme", adică dea legi de desființare instituțională, comasarea, infiltrezi propriile cadre în sistem, distrugi cariere de excepție din învățământ, după care miniștrii sunt extrași (au produs deja răul!) și mutați la alte ministere, tot pentru a le reforma."■
☆Adrian Ibiș

în Cartea " Cugetări. Reflecții etice și socio-filosofice", Editura Pansofia, Bucuresti
Adăugat de Adrian IbișSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Dostoievski

În vremuri tulburi de șovăială sau de tranziție, întotdeauna și pretutindeni apar tot felul de indivizi. Nu mă refer la oamenii așa-ziși "avansați" care se grăbesc întotdeauna fie înaintea tuturor (preocuparea lor principală), deși adesea cu scopul cel mai stupid, în orice caz însă cu un scop mai mult sau mai puțin precis. Nu despre aceștia este vorba, ci mă refer la canlii. În orice vremuri de tranziție se ridică această pleavă ticăloasă, care există în orice societate și nu numai lipsită de orice scop, dar neavând nici cea mai palidă mijire de idee, ci doar purtând în ea clocotul unui neastâmpăr și al unei nerăbdări intense. Ei bine, drojdia aceasta, fără să-și dea seama, aproape întotdeauna se lasă condusă de acel grup neînsemnat de "avansați" care acționează cu un scop precis și care dirijează tot gunoiul acesta unde-i convine, dacă nu cumva el însuși format numai de nilte idioți sadea, cum de altfel se mai întâmplă în viață.

în Demonii
Adăugat de Dan NicorescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Le Joueur" de Dostoievski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 32.99 lei.
Arthur Schopenhauer

De vreme ce tot ce există și se petrece pentru om nu e prezent imediat decât în conștiința sa și nu se petrece decât pentru aceasta, e evident că predispozițiile conștiinței sunt ele însele lucrul cel mai important și că lucrurile depind mult mai mult de ele decât de figurile care apar în ele. Ceea ce un individ posedă pentru sine, ceea ce îl însoțește în singurătate și ceea ce nimeni nu poate -i ia sau să-i dea, iată ce e mult mai important decât ceea ce posedă sau este în ochii celorlalți. Un om de spirit se simte excelent într-o singurătate totală grație propriilor gânduri și imaginației sale, în timp ce un prost se plictisește chiar dacă își petrece timpul numai în spectacole, serbări și ieșiri în lume. Un caracter bun, blând și moderat poate fi mulțumit în circumstanțe care lasă de dorit, în timp ce un caracter rău și plin de invidie nu va fi mulțumit nici dacă este acoperit de bogății.

în Arta de a fi fericit
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Lumea ca vointa si reprezentare Vol. 1+2" de Arthur Schopenhauer este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -183.03- 137.99 lei.
Aristotel

Tinerii au pasiuni puternice și tendința de a și le satisface chiar și într-un mod nechibzuit. Au sângele fierbinte și sunt iuți la mânie. Datorită dragostei lor față de onoare nu pot suferi fie jigniți și se indignează dacă li se pare că n-au fost tratați cum se cuvine. Țin prea puțin la bani pentru că n-au învățat încă ce înseamnă fii lipsit de ei. Au principii foarte înalte, pentru că viața nu i-a umilit încă, sau pentru că nu s-au deprins încă cu inevitabilele ei îngrădiri. Ar prefera facă mai degrabă fapte nobile decât altele folositoare. Viețile lor sunt orânduite mai degrabă după sentimente decât după rațiune. Ei cred că știu totul și sunt absolut siguri de asta. De fapt, tocmai de aceea ei fac lucrurile într-o măsură prea mare.

citat celebru din
Adăugat de Emil DogaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Mi se pare că lucrurile au luat-o într-o direcție greșită. Trăim într-o societate informațională, profund schimbată, în care rețelele de comunicare tot mai extinse duc la modificarea comportamentului unui individ într-o direcție pe care uneori nici nu o putem anticipa. În societăți din ce în ce mai tehnologizate, cum sunt cele americane sau japoneze, există o mulțime de victime, de tineri care devin dependenți de aceste rețele.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

A atinge inima universului înseamnă a cunoaște, a simți, a intra în proiectele și planurile Eternului, Sufletului universal.

în Centrii și corpuri subtile
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Omul spre victoria destinului sau" de Omraam Mikhael Aivanhov este disponibilă pentru comandă online la numai 18.90 lei.

De ce este greșit ascultăm sfaturi din exterior legate de viața noastră de la oameni care nu știu ce fac? Experiența lor de viață diferă de a noastră, iar sfaturile lor sunt pe o altă direcție decât cea potrivită pentru noi. Ritmul de evoluție al altor oameni este diferit de ritmul nostru și noi poate avem nevoie ne mișcăm mai rapid sau mai lent decât cred cei din jur. De cele mai multe ori oamenii nu fac decât să se vadă într-o oglindă când ne privesc pe noi și sfaturile lor sunt, de fapt, adresate lor. Ai observat cu câtă pasiune ne explică unii oameni de ce ar trebui procedăm într-un fel și nu în altul? Dacă privești viața acelui om vei vedea că exact în domeniul în care îți dă ție sfaturi și el are o problemă. Atunci când ni se dau sfaturi, prima întebare pe care putem să o adresăm este în cuvintele lui Seneca: "Tu îmi dai sfaturi?, mă întrebi. Dar ți-ai dat sfaturile astea și ție, te-ai îndreptat de-acum? De aceea ai acum timp îi îndrepți pe alții?"

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când lucrul acela din mine...

Când
lucrul acela în mine
este mai mare decât mine,
el se potrivește în mine
și mă completează;
când
lucrul acela în mine
este mai mic decât mine,
mă răscolește
și mă face -mi iau zborul
liberă;
când
lucrul acela în mine
este egal cu mine,
eu nu sunt echivalentă cu el în aceeași proporție;
iar când
mă părăsește,
și se pare că-o face permanent,
chiar și atunci
mai este încă
în mine –
cu siguranță.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Și ce dacă toți cei din jurul tău sunt atât de ahtiați și dornici exploreze tot ce e în exteriorul lor? Lasă-i exploreze, tu rămâi cu tine și cu inima ta, în liniștea și solitudinea ta. Mai devreme sau mai târziu, vor înțelege cu siguranță și ei că adevărata fericire nu se găsește decât în inimă. Așadar, tu ești deja cu 3 pași înaintea lordeja începi explorezi acest lucru! Nu te da după alții! Asta am făcut eu foarte multă vreme, și nu doar că nu am găsit fericirea așa cum speram, dar m-am mai și pierdut pe mine în măști și roluri care nu-mi aparțineau! Rămâi cu tine și direcția ta! E cel mai important lucru din lume!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul nu este real decât în măsura simțurilor sale. Tot în măsura simțurilor sunt și cerul și pământul. Ele pot fi realitate pentruatâtea și atâtea generații le-au găsit în același loc.

aforism de
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Concepția despre existența celor trei forțe stă la rădăcina tuturor sistemelor străvechi. Prima forță poate fi numită activă sau pozitivă; a doua, pasivă sau negativă; a treia, neutră. Dar acestea sunt simple nume. În realitate, aceste trei forțe sunt la fel de active; ele apar ca activă, pasivă și neutralizantă doar în punctele lor de întâlnire, adică în momentul în care ele intră în relație unele cu altele. Primele două forțe se lasă mai mult sau mai puțin înțelese, și a treia poate fi descoperită uneori fie în punctul de aplicare a forțelor, fie în "mijlocul" lor, fie în "rezultatul" lor. Dar este dificil în general de a observa și înțelege a treia forță. Motivul acestei dificultăți trebuie căutat în limitările funcționale ale activității noastre psihologice obișnuite și în categoriile fundamentale ale percepției noastre despre lumea fenomenelor, adică în senzațiile noastre despre spațiu și timp, care rezultă din aceste limitări. Omul nu poate nici perceapă, nici observe direct a treia forță, la fel cum nu poate percepe spațial "a patra dimensiune".

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de TibiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Valeriu Butulescu

Democrația este un joc frumos de societate, pe care stăpânii l-au inventat pentru supușii lor.

aforism de din Maculator existențial (2017)
Adăugat de alejandroSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Cesare Lombroso

Criminalii sunt insensibili la dureri fizice și de aceea sunt lipsiți, și de compasiune față de alții. Moartea le este indiferentă, iar distrugerea unei vieți este lipsită de importanță în ochii lor. Față de străini, în mod aparent, manifestă compasiune, sunt flexibili și liniștiți. Alcoolul este mai puțin gustat de ei decât jocurile de noroc sau plăcerile senzuale. Sunt mândri de isprăvile lor, în care dau dovadă de mai puțină inteligență decât de forță fizică și curaj. Ceea ce apare la ei ca mare abilitate nu este altceva decât efectul unui îndelungat exercițiu. La toate acestea se poate adăuga că cei mai mulți criminali au putere de judecată și de anticipare redusă, voința lor este slabă, iar viața afectivă este centrată pe efecte foarte puternice (mânie, sete de răzbunare, invidie, ură), care le domină conduita. Trăirile simpatetice sunt o raritate, iar dacă apar, atunci vor avea o semnificație practică minoră.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Patrick Blackett

E greu privești cum o idee bună se pierde pentru că cei care o susțin sunt mai puțin elocvenți sau au mai puțin curaj decât oponenții lor.

citat din
Adăugat de Irina SimionSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
Florin Zamfirescu

Nu mă zbat pentru roluri. Vin proiectele spre mine. Mi se pare un semn bun de apreciere. Mă văd jucând.

în Ziarul Metropolis (2014)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Lucian: Bine; dacă ai ales deja, hai vedem cum stai cu matematica. Mergem sus, în camera mea.
Mihai: Mai ești dispus mă ajuți la mate?
Lucian: Sigur, doar de asta ai venit...
Mihai: Da, dar în situația de față, te-aș înțelege dacă n-ai vrea -mi arăți...
Lucian: Fii serios; matematica nu depinde deloc de situații; e mereu aceeași, dar înainte de a trece la lecții, te-aș ruga și eu ceva.
Mihai: Spune!
Lucian: Nu știu dacă ar mai avea vreun rost acum, însă pentrutot ești aici, te-aș ruga modifici puțin programa roboților noștri casnici, în eventualitatea în care totuși vom pleca.
Mihai: Deci, aveți roboți.
Lucian: Evident.
Mihai: Scuză-mă, nu remarcasem, pentru că tu te ocupi de treburi care le revin lor.
Lucian: Asta așa-i; când sunt eu pe acasă, roboții sunt cam inutili. De altfel, dacă vom pleca, vei avea timp te familiarizezi cu micile mele ciudățenii.
Mihai: Cum așa?! Tu vei fi comandantul.
Lucian: Nu mai e un amănunt chiar atât de sigur. Poate nu voi mai fi eu... N-avem decât să așteptăm decizia Comisiei Disciplinare; de abia după aceea vom mai putea fi siguri de ceva anume.
Mihai: Eu sper să se rezolve totul cu bine.

replici din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Răsplata pe care o primesc pentru investiția pe care am făcut-o în oameni, crezând permanent în potențialul lor – indiferent de rezultatele sau situația lor la un moment dat, privind doar la ce ar putea fie și nu la ce sunt – deja mi-a adus mai mult decât ar fi putut orice sumă de bani. Nimic mai adevărat că dacă vrei fii prosper o întreagă viață, cea mai sigură investiție este în oameni.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Lucian: Repet, îmi pare rău! Cred că am interpretat greșit unele lucruri și m-am lăsat influențat de acestea...
Lia: N-ai putea vorbi mai clar?! Ce lucruri?!
Lucian: Păi, lucruri... Însă, de curând am aflat că te-ai implicat foarte mult în realizarea cadoului meu și îți mulțumesc pentru asta.
Lia: Nu trebuie -mi mulțumești doar mie. Se pare că ești greșit informat. Toți au contribuit cu ceva la realizarea lui.
Lucian: Da, știu. Iar celorlalți le-am mulțumit deja. Însă ție doream -ți mulțumesc separat, într-un mod deosebit decât celorlalți.
Lia: De ce?
Lucian: Pentru că tu ai avut o contribuție mai mare în acest sens. Și nu încerca negi, pentru că știu sigur că așa e. Toți ceilalți au recunoscut deja acest lucru. Mi-au spus că te-ai zbătut foarte mult. De ce-ai făcut asta, pentru mine?
Lia: N-am făcut-o pentru tine, în mod deosebit. Însă ar trebui -ți dai seama că meriți efortul.
Lucian: Adevărat?! Chiar merit?!
Lia: Evident că meriți.
Lucian: Chiar și după tot ceea ce am făcut în ultimul timp?
Lia: Dacă ar fi ne luăm doar după aceste ultime fapte, atunci ai dreptate, nu prea meriți! Însă n-ar fi fost corect luăm în calcul doar această ultimă perioadă. Prin urmare, toți am căzut de acord că meriți totuși acest cadou, pe care l-ai și primit. În plus, demarasem deja lucrul înainte ca tu ... Nu puteam da înapoi.
Lucian: Înțeleg. Oricum, îți mulțumesc mult. Apreciez ceea ce ai făcut pentru mine. În plus.
Lia: Ai dreptate! Chiar e adorabil.

replici din romanul Proxima, Partea a-III-a: "Aventuri pe Proxima" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

După ani de practică și sute de oameni cu care am interacționat, atât în psihoterapie cât și în life-coaching și training, am aflat care sunt cele mai frecvente dificultăți cu care se confruntă oamenii în viețile lor. Astfel am observat că în marea lor majoritate, oamenii au o mentalitate care nu-i ajută depășească problemele cu care se confruntă, că se lasă prea mult influențați de cei din jurul lor, că încă sunt tributari unei mentalități învechite care îi împiedică -și cunoască și -și atingă propriul lor potențial. Atitudinea pe care o avem în fața vieții este cea care determină cât de departe și cât de sus putem ajunge, astfel că eu consider că este imperios necesar ca fiecare dintre noi să se descopere pe sine și dobândească o atitudine și o mentalitate de învingător.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lev Tolstoi

Ce fericit sunt. Chiar dacă unii mă urăsc, fără să mă cunoască, mulți, cât de mulți mă iubesc mai mult decât merit. Oameni care, după opiniiile lor cvasireligioase pe care eu le distrug, ar trebui mă urască, mă iubesc pentru fleacuri ca "Război și pace" și altele, care lor li se par foarte importante.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook