Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Problema unității intelectului sau cea a eternității lumii nu sunt nici probleme disparate, nu sunt nici obiecte proprii medieviștilor, menite etern să fie subiecte de articole specializate pe istoria manuscriselor, a surselor literare sau a stabilirii succesiunilor de idei. Dimpotrivă, ele trebuie gândite de cei care cunosc colateral gândirea medievală, pentru a proba ieșirea lor într-o dispută de idei mai vagă istoric, dar mai fertilă filozofic.

în Eternitatea lumii și unitatea intelectului în filozofia secolului al XIII-lea (2008)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "7 idei inrauritoare ale lui Aristotel" de Alexander Baumgarten este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -22.16- 5.99 lei.

Citate similare

Sigmund Freud

Cel mai adesea, bolnavul începe prin a răspunde că atenția sa este incapabilă sesizeze ceva. Trebuie să fie contrazis și i se afirme energic că este imposibil să nu i se prezinte nici un fel de imagini. Și de fapt, se va ajunge curând se producă o mulțime de idei și de asociații de idei; dar ele vor fi, cu regularitate, precedate de o remarcă a pacientului prin care el le va declara absurde sau insignifiante, ori va pretinde că ele i-au venit în minte din întâmplare, fără să fie legate prin ceva cu tema propusă.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.
Mihai Eminescu

TIMPUL acesta m-a stricat în realitate cu toată lumea. Sunt un om urât și temut, fără nici un folosa..., unul din oamenii cei mai urâți din Romania. Naturi ca ale noastre sunt menite sau să înfrângă relele sau să piară, nu să li se plece lor.

în către Veronica Micle (1882)
Adăugat de MGSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Calin" de Mihai Eminescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -38.44- 15.99 lei.
Henry Miller

Totuși, nu-mi pot scoate din cap diferența enormă ce există între idei și viață. E o dislocare permanentă, cu toate că ne străduim aruncăm peste amândouă un magnific acoperământ. Și nu se potrivește. Ideile trebuie însoțite de acțiune. Dacă nu există sex și vitalitate în ele, nu există nici acțiune. Ideile nu pot exista singure într-un vid spiritual. Ideile sunt legate de viață: idei ale ficatului, idei ale rinichiului, idei interstițiale etc. Dacă nu s-ar fi pus problema decât a unei idei, Copernic ar fi făcut praf macrocosmosul existent, iar Columb ar fi eșuat în Marea Sargasselor. Estetica ideii produce ghivece de flori, iar ghivecele de flori la pui pe pervazul de la geam. Dar dacă nu este soare și nu plouă, ce rost mai are pui florile la geam?

în Tropicul Cancerului
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Tropic of Capricorn Paperback" de Henry Miller este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 33.99 lei.

Din avalanșa de idei

Dacă știi scotocești
în avalanșa de idei,
Ușor poate-ai găsești
idei pe care le vrei.

Ideile geniale
ușor le vei recunoaște,
Dacă și tu ești un geniu,
sau păstorul ce le paște.

Tot acolo poți găsi
și idei inteligente.
Totul e nu te grăbi,
că graba îți joacă fente.

Ideile interesante
par a fi atrăgătoare.
Parcă-s mai apetisante.
Au o arie mai mare.

Mai jos nu poți cobori
sunt îndoielnice.
Pe-cestea de le măsori
nu prea sunt prielnice.

De tine totul depinde
ce idei vrei alegi.
Dacă-alegi idei stupide,
aplauze nu culegi.

poezie de (iunie 2015)
Adăugat de Dumitru DelcăSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Este evident că în jurnalism există mulți oameni care nu au primit ce au dorit și/sau nici nu le place ceea ce primesc. Ei scriu articole care nu sunt pe placul lor, pentru ziare pe care le disprețuiesc profund, și acest proces se termină prin distrugerea stilului și dezintegrarea personalității lor, două elemente pe care un scriitor nu le poate separa, fiindcă personalitatea și stilul trebuie să progreseze sau să se deterioreze împreună, la fel ca o pereche de căsătoriți într-o țară unde moartea este singurul divorț admis.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Am o întrebare (că nu fac nici regie, nici scenaristică): toate scurt-metrajele se lasă în coadă de pește și la ele nu se mai meșterește? Eu vreau să fie vizibil mesajul moralizator cum e finalul la fabule, nu să stau caut diamante, idei onorante printre ciulini și replici mai mult sau mai puțin amuzante!

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Osho

Încrederea mea în existență este absolută. Dacă există măcar un adevăr în ceea ce spun, acela va supraviețui... Cei ce vor rămâne interesați de munca mea vor conduce în continuare torța, dar fără impună aceste adevăruri celorlalți. Eu voi rămâne întotdeauna sursă de inspirație, de lumină pentru discipolii mei și sunt sigur că ei vor simți aceasta și când eu nu voi mai fi. Doresc ca ei dezvolte munca mea și emane în jurul lor dragoste, puritate, înțelepciune, luciditate, calități care nu sunt monopolul nimănui, care nu sunt dependente de niciun sistem filozofic sau religios. Doresc ca oamenii devină proprii lor stăpâni, să nu mai fie dominați și controlați de alte persoane.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Colors of Your Life: A Meditative and Transformative Coloring Book Paperback" de Osho este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -53.99- 32.99 lei.

Nu numai că istoria artei nu dă esteticii un material de fapte clasice, prin selecție istorică, dar mai degrabă faptele pe care ea le reține și sistemul în care le introduce sunt stabilite după anumite norme anticipative. Normele generale ale artei se specializează în practica istorică a artei, formele speciale cu un caracter particular, istoric sau tehnic trezesc uneori protestul artiștilor. Astfel, norma unității își poate asuma modalitatea particulară a unității de timp, loc și acțiune în drama clasică.

în Estetica
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dar ei nu trăiesc pentru a vorbi; nu sunt mistuiți de patima oratoriei, deși le place țină împleticite lungi discursuri. Nu au nici pasiunea dezbaterii publice sau a disputei amicale de idei și de opinii, cu toate că îi stăpânește o insațiabilă poftă de "conversație"; dar nu suportă să fie contraziși; nu sunt naturi colocviale.

citat din
Adăugat de Lidia ResteSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
C.S. Lewis

Pe de altă parte, niciun grad posibil de sfințenie sau de eroism care a fost atins vreodată de vreunul dintre cei mai mari sfinți nu este dincolo de ce a hotărât El producă în final în fiecare dintre noi. Lucrarea nu va fi încheiată în viața aceasta: dar El vrea ne ducă la un stadiu cât mai avansat înainte de moarte. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să fim surprinși dacă avem greutăți. Când un om se întoarce la Cristos și pare că îi merge destul de bine (în sensul că unele obiceiuri rele sunt corectate acum), el are deseori sentimentul că ar fi normal ca lucrurile meargă acum fără probleme. Când vin necazuri – boli, probleme financiare, noi ispite – el este dezamăgit. El are sentimentul că aceste lucruri poate că ar fi fost necesare -l trezească și -l facă se pocăiască în zilele lui rele de demult; dar de ce acum? Deoarece Dumnezeu îl îmboldește acum spre un nivel mai înalt: îl pune în situații în care va trebui să fie mult mai curajos sau mai răbdător sau mai iubitor decât a visat vreodată că poate fi. Nouă ni se pare că nu este necesar: dar lucrurile se petrec așa pentru că noi încă nu avem nici cea mai vagă idee despre lucrul extraordinar pe care vrea El -l facă din noi.

în Creștinismul redus la esențe
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Despre minuni. Cele patru iubiri. Problema durerii" de C.S. Lewis este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -45.00- 33.99 lei.
Mircea Cărtărescu

Fanatismul nu înseamnă admirație. Cei pe care îi admir nu sunt, prin definiție, zei, pentrupe zei îi venerezi. Sunt oameni cu slăbiciuni, cu suișuri și coborâșuri, dar a căror minte a făcut lucruri la care eu nici nu pot visa, deși am visat toată viața le pot face. Mă interesează tot ce ține de ei, viața ca și opera lor (mistică, științifică, artistică sau numai meșteșugărească, sau niciun fel de operă în afara desăvârșirii ființei lor). Pe măsură ce-i cunosc mai bine, dorința mea de a mi-i apropia devine și mai puternică.

în articol (10 februarie 2012)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Solenoid. Ed. cartonata" de Mircea Cărtărescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -89.00- 62.99 lei.

OZN-urile sunt concepute și dirijate de ființe inteligente de un nivel foarte înalt; aceste aparate sunt puse în mișcare de distorsiuni ale câmpului gravitațional, convertind gravitația într-o energie utilizabilă. Nu am nici un dubiu în mintea mea că aceste obiecte sunt niște tipuri de mașinarii interplanetare. Eu și colegii mei suntem încredințați că ele nu-și au originea în sistemul nostru solar, dar avem impresia că ele ar putea utiliza planeta Marte sau vreun alt corp ceresc ca o stație în drumul lor. Ele nu-și au originea în sistemul nostru solar și poate nici măcar în galaxia noastră.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Traian Abruda

Cine sunt eu

cel care voi veni sau cel care nici nu am fost?
cel care va clipi sau cel care nici n-a deschis vreodată
ochii asupra frumuseților lumii?
cine sunt eu
dacă nu cumva... dumnezeul prea obosit, mulțumit
de o versiune în mic a puterilor sale cândva absolute? –
până aflu
voi continua -mi ascund bucuria nătângă
-mi caut
plăcerea în arderea de tot a manuscriselor de la marea
moartă-n durerile
facerii de valuri cu cap de copil răsfățat!

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

NU-I DERANJEAZĂ..., DIMPOTRIVĂ... (S)

Pe cei sarcastici nu-i deranjează că alții nu sunt sarcastici, dimpotrivă...
Pe scandalagii nu-i deranjează că alții nu fac scandal și nu provoacă scandal, dimpotrivă...
Pe scelerați nu-i deranjează că alții nu sunt scelerați, dimpotrivă...
Pe secături nu le deranjează că alții nu sunt secături, dimpotrivă...
Pe cei semeți nu-i deranjează modestia altora, dimpotrivă...
Pe cei servili nu-i deranjează că alții nu sunt servili, dimpotrivă...
Pe cei sfidători nu-i deranjează că alții nu sunt sfidează, dimpotrivă...
Pe sforari nu-i deranjează că alții nu trag sfori, dimpotrivă...
Pe cei slugarnici nu-i deranjează că alții nu sunt slugarnici, dimpotrivă...
Pe snobi nu-i deranjează că alții nu sunt snobi, dimpotrivă...
Pe sperjuri nu-i deranjează cei care jură drept sau care nu își calcă jurământul, dimpotrivă...
Pe cei strâmbi nu-i deranjează că alții sunt drepți, dimpotrivă...
Pe cei strâmbi nu-i deranjează dreptatea altora, dimpotrivă...
Pe cei stricați nu-i deranjează că alții nu sunt stricați, dimpotrivă...
Pe cei suficienți nu-i deranjează modestia altora, dimpotrivă...

în Calitățile și defectele în aforisme, epigrame, madrigale, poezii, pamflete și satire (8 august 2020)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Isabel Allende

Aproape toate personajele feminine din romanele mele sunt inspirate de femeile chiliene, pe care le cunosc bine pentru că am lucrat cu ele și pentru ele ani în șir. Mai mult decât domnișoarele din clasa de sus, cu picioarele lor lungi și pletele lor blonde, mă impresionează femeile din popor, mature, puternice, muncitoare, pământene. Amante înfocate când sunt tinere, apoi stâlpul casei, mame și soții de nădejde pentru bărbați care adesea nu le merită. Sub aripile lor își găsesc adăpost copiii proprii și străini, prieteni, rude, cunoștințe. Robotesc pentru alții, se lasă pe ele la urmă de tot, muncesc fără preget și îmbătrânesc prematur, dar nu-și pierd capacitatea de a râde de ele însele, nici romantismul de a visa la alt bărbat și nici flăcăruia de revoltă din inimă. Majoritatea au vocație de martir: se scoală primele ca -și servească familia și se culcă ultimele; se mândresc că suferă și se sacrifică.

în Țara mea inventată
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Island Beneath the Sea" de Isabel Allende este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -70.00- 28.99 lei.
Rumi

* * *

Ce e de făcut dacă nu mă recunosc?
Nu sunt nici creștin, nici evreu, nici musulman;
Nu sunt nici din est, nici din vest, nu sunt nici țărmul, nici marea;
Nu sunt nicio comoară a Naturii, nici stelele din cer;
Nu sunt nici pământul, nici apa, focul sau aerul;
Nu sunt nici cerul, nici noroiul;
Nu sunt din India, China, Irak sau Kharasa;
Nu sunt al acestei lumi, dar nici al celeilalte;
Nu sunt al Paradisului și nici al Iadului;
Nu sunt nici Adam, nici Eva, Eden sau Rizvan.
Locul meu este unde nu este niciun loc,
Urma mea este fără urmă;
Nu sunt nici corpul, nici sufletul, pentru că eu aparțin Preaiubitului meu.
Am renunțat la dualitate și am văzut amândouă lumile ca fiind doar una,
Doar pe Tine Te caut, pe Tine Te știu, pe Tine Te văd, pe Tine Te chem.
Tu ești cel dintâi, ultimul, cel din exterior și cel din interior,
Nu cunosc pe nimeni decât pe Tine, Cel Care Ești
Cupa iubirii mi-a umplut sufletul, iar cele două lumi mi-au scăpat din mână.

poezie celebră de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Oceanul sufletului" de Rumi este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.00- 27.55 lei.

Ce-mi aparține?

Și pană la urmă.. ce-mi aparține?!
Oare trecut, prezent sau viitor?!
Sau oare e al meu măcar?!
Nu știu.. dar nu-mi aparțin mie.
fie oare răsăritul? Dar..
Apusul nu mă știe,
Nici clar de lună nu cunosc.
Dar oare.. ce-mi aparține?
Iubirile, succesul?
Dar unde-mi sunt?
Căci nu le am.
Nici zâmbetul cel mai sfânt,
Nu-i al meu și nu-l cunosc.
Dar al meu??? Al meu ce este?
E doar momentul?
Sau nu... e clipa.
E clipa -mi trăiesc prezentul.

poezie de (28 octombrie 2022)
Adăugat de Cosmin-Emanuel PetrașcSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Neadevărurile sau nedreptățile care îi afectează pe cei dragi din familie sunt cele care mă afec­tează, dar nu sunt omul care să stea se plângă cu mâinile încrucișate, ci dimpotrivă: îmi cunosc drepturile și mă folosesc de ele, așa că am apelat la justiție și am câștigat în aceste cazuri. Nu negociez cu imposto­rii. Îi taxez pe cale legală.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

I: Ce sunt idioții? A. M: Oameni care sunt mari consumatori de idei! Iar cei care ingurgitează hulpav idei "spirituale" sunt pe primul loc!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Titlul unei poezii e ca un ceas de mână

E nevoie funcționeze corect
și indice exact
intervalul unei idei.

Poate că gândurile
nu curg neapărat într-o singură
direcție sau o ordine
exactă,
poate, chiar,
se derulează înapoi,
- ca busola unei emoții -
sau minutele au în ele orele
ca un ghemotoc de timpi.

Dar, pentru că poezia
nu are vârstă
și niciodată un cuvânt scris
nu este spus
prea devreme sau prea târziu,
ea
nu se grăbește să fie scrisă
și nici nu-i dăunează
dacă e cu întârziere
citită -

va merge, oricum,
mai departe,
pe drumul ei,
fără de moarte,
chiar și ne-nsoțită.

Nici măcar de titlu.


Brațe și coate
în mâneci albe

se agită pe coridoare
doctorii dau din mâinile
ca niște pescăruși -

sirenele urlă
în mare

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Ambroise" de Doina Postolachi este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -28.00- 26.60 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook