Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Petre Țuțea

Nu știu de ce gluma asta de-a face istorie se practică atât de mult. Dacă ai cultul istoriei, ai cultul apariției și dispariției; e consolator acest joc? Istorismul, adică perspectiva istorică asupra vieții și lumii, a dus în cimitir. Ne înecăm în istorie. Pentru că istoria nu te învață numai să faci ceva, ca popor; cu istoria tot ce însemnezi în interiorul unui popor devine discutabil prin faptul că nu poți, la infinit, să lucrezi la facerea ta, ci dispari și apare altcineva care, chiar dacă nu te înlocuiește, te prelucrează. Și dacă nu poți ieși din devenire, nu poți scăpa de tristețe; tristețea metafizică e fructul devenirii. Sunt proști istoricizanți care se consolează prin devenire. Devenim mai civilizați, nu? Sau mai culți... Adică murim ca și caprele, numai că e mare lucru că există Kant, Descartes, există Newton, mă rog, atâția mari creatori de cultură, și există și făuritorul de religie, Hristos - dar nu ne interesează!

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Petre Țuțea

Limba română are virtuți complete, adică poate fi vehicol a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poți deveni vultur sau cântăreț de strană. Limba română are toate premisele valorice pentru a deveni o limbă universală, dar nu știu dacă e posibil acest marș istoric. Dacă am fi fost un popor cuceritor... Noi, românii, nu punctăm universalitatea nicăieri. Și asta ne face sceptici. Ceea ce ne lipsește este îndrăzneala.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Karl Popper

Nu există o istorie a omenirii, există mai multe istorii ale tuturor felurilor de aspecte ale vieții umane. Și una dintre acestea este istoria puterii politice care a fost ridicată la rangul de istorie a lumii.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Adeseori, când spunem "Te iubesc!", ne focalizăm mai ales pe ideea de "te," adică a acelui care iubește și mai puțin pe calitatea iubirii care este oferită. Acest lucru se petrece întrucât suntem captivi în ideea de sine. Gândim avem un sine. Dar nu există așa ceva precum un sine individual, separat. O floare este alcătuită numai din elemente "neflorale", cum ar fi clorofila, lumina soarelui și apa. Dacă am îndepărta elementele neflorale ale florii, floare nu ar mai exista. O floare nu poate ființa numai prin ea singură. O floare poate fi numai interexistența noastră, a tuturor... Ființele umane sunt la fel. Nu putem exista numai prin noi înșine. Putem numai să interexistăm. Sunt alcătuit numai din elemente de nesine, precum pământul, soarele, părinții și strămoșii mei. Într-o relație, poți vedea natura interexistenței dintre tine și cealaltă persoană, poți vedea suferința sa este propria ta suferință și că fericirea ta este propria sa fericire. Din această perspectivă, vorbești și acționezi diferit. Acest lucru în sine poate alina atât de multă suferință.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "True Love" de Thich Nhat Hanh este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -41.94- 27.26 lei.

Dacă poți...

Dacă poți gândi, de ce să nu gândești?
Dacă poți spera, de ce să nu speri?
Dacă poți visa, de ce să nu visezi?
Dacă poți împlini, de ce să nu împlinești?
Dacă poți munci, de ce să nu muncești?
Dacă poți iubi, de ce să nu iubești?
Dacă poți cânta, de ce să nu cânți?
Dacă poți vedea, de ce să nu privești?
Dacă poți auzi, de ce să nu răspunzi?
Dacă poți alerga, de ce să nu faci sport?
Dacă poți zbura, de ce să nu te înalți?
Dacă te poți bucura, de ce să nu zâmbești?
Dacă poți să ajuți, de ce să nu solidarizezi?
Dacă poți fi sănătos, de ce să te neglijezi?
Dacă poți fi respectos, de ce să nu respecți?
Dacă poți fi curajos, de ce să nu îndrăznești?
Dacă poți să înveți, de ce să nu studiezi?
Dacă poți să lupți, de ce să nu câștigi?
Dacă poți să cunoști, de ce să nu cercetezi?
Dacă poți fi perfect, de ce să nu împlinești toate acestea?

poezie de (august 2020)
Adăugat de Dumitru DelcăSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Când ai parte de eșec ai tendința îți confirmi că nu ești capabil de mai mult. Dar dacă acel eșec le-ai privi altfel? Dacă l-ai vedea nu ca un eșec ci ca un feedback din care poți prelua informații și apoi poți îmbunătăți o strategie până când devine potrivită pentru succes. Un eșec este un mecanism prin care aflu încă nu am apăsat pe butoanele potrivite pentru succes. Dacă aș privi eșecul ca ceva pozitiv, nu ar mai putea îmi confirme decât sunt într-un proces de îmbunătățire. Gândește-te la un compozitor. Caută o anumită notă pentru a se integra perfect în melodie. Însă nu o găsește de la început. Dacă, după prima încercare ar zice "nu am nici o șansă găsesc nota potrivită", ar decide că nu e suficient de bun. Însă, în cel mai logic mod, acel compozitor trebuie testeze sute, dacă nu chiar mii de variante până când ajunge la cea potrivită. Succesul nu este altceva decât finalul unui proces de îmbunătățire permanentă, obținut prin informațiile pe care le primești datorită... eșecului (feedback-ului). Nu există eșec, există numai feedback. Cum ar fi viața ta dacă ai gândi așa?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Petre Țuțea

Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să fac treisprezece ani de temniță pentru un popor de idioți! De asta numai eu am fost în stare.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

O devenire se numește naturală când ea provine din natură. Lucrul din care provine ceva îl numim materie; acel ceva prin care provine e un lucru ce există în chip natural; lucrul provenit este sau un om, sau o plantă, sau altceva de acest fel, și acestea sunt lucrurile pe care noi le numim mai ales substanțe. Toate ființele a căror devenire e datorată fie naturii, fie artei, au o materie, căci fiecare din aceste ființe are posibilitatea de a fi și, totodată, de a nu fi, iar această posibilitate constituie pentru fiecare lucru materia lui.

în Metafizica, VII, 7
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Nu există pilule magice pe care să le iei pentru a-ți rezolva problemele, dar există decizii pe care le poți lua și planuri pe care le poți aplica. Surprinzător sau nu, efectele pe care acestea le au asupra vieții tale pot într-adevăr fie miraculoase. Îndrăznește să faci măcar primul pas!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lev Tolstoi

Toate căile omului îi sunt poruncite, în afară de una, cea a desăvârșirii, a sporirii forței spirituale, a eliberării de trup și a apropierii de Dumnezeu. Aceasta e singura faptă înțeleaptă din viață și se săvârșește numai în momentulul prezentului. Trecutul nu există, el este, ca și toate raporturile cu lumea, doar material pentru desăvârșire. Nu stabili însă viitorul ca scop al activității tale ( este cel mai important lucru pe care l-am înțeles până acum ). Viitorul, imaginea a ceea ce va fi, nu trebuie existe pentru omul care trăiește cu înțelepciune. Există numai prezentul, în care pot înfăptuiesc lucrarea vieții mele care mie proprie. Ce va ieși din asta nu mi-e dat să știu. Nu mi-e dat să știu ce va ieși pentru lume ( iar oamenii își închipuie pot știe asta și sunt călăuziți de asta; aici se află principala cauză a vieții rele a oamenilor ), nu mi-e dat să știu ce va ieși pentru sufletul meu. Așa că nu trebuie devenim mai buni sau trăim o viață mai bună așteptându-ne la răsplată. Și cât de bine e. Simți adevărata bucurie a binelui numai dacă nu primești nimic în schimb.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.

Știi unde sunt cele mai bune soluții? În experiența altora care au avut aceleași probleme și le-au rezolvat. La orice problemă pe care o ai în viața ta, acum, poți fi sigur cineva din șase miliarde de oameni a găsit soluția. Este un lucru fascinant să poți intra într-o librărie și să poți cumpăra cu o sumă oarecare munca de douăzeci de ani a unui om. Există informații care pot duce la rezolvarea oricărei probleme, care funcționează, dar trebuie să lucrezi tu însuți la rezolvarea problemei care te frământă; ca mușchiul la sala de forță. Trebuie înveți, pentru nimeni nu o facă asta pentru tine. Adevărata încredere în tine nu este arăți altora de ce ești în stare. Caută în tine și vezi ce îți place să faci; șiasta fără frică. Încrederea e de multe ori confundată cu aroganța. Dacă ce faci faci pentru tine, fără vrei demonstrezi lumii ceva, atunci fă din toată inima, fără îți fie teamă de invidioși. De ce anume ți-e frică? În ce domeniu al vieții dai dovadă de lașitate?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă am lua suferințele vârstei de douăzeci de ani și le-am trăi la treizeci, pe cele de la treizeci la patruzeci... și așa mai departe cred am schimba istoria lumii, am spune nimic nu e pentru totdeauna, nici un om nu e de neînlocuit, nici măcar mama, iubirea nu se trăiește doar în doi, moartea nu este în afara vieții, ea face parte din viață, că a pierde și a regăsi este un cântec de dor ce-l cântăm obsedant, că nu poți trăi în afara societății chiar dacă poți să ai trufia de a te crede superior ei, ajungi într-o modalitate sau alta devii sclavul său, că nu există viață fără existe compromis, că a face ce-ți place este într-un final definiția fericirii și cum atât de rar facem doar ce ne place..., sfârșim prin a fi veșnic nefericiți. Că a fi iubit este mai important decât a fi puternic..., dar că fiind iubit ești mult mai puternic!

în Picată din cer - Casa de pe plajă
Adăugat de AnoukSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Petre Țuțea

Știi unde poți căpăta definiția omului? - te întreb. În templu. În biserică. Acolo ești comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul și asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea și omul.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Milan Kundera

Fac declarația de adeziune la istoria romanului, deși din toate romanele mele emană oroarea față de Istorie, față de această forță ostilă, inumană, care, nepoftită, nedorită, ne invadează și ne distruge viețile. Și totuși, nu e nimic incoerent în această dublă atitudine, pentru Istoria omenirii și istoria romanului sunt lucruri total diferite. Dacă prima nu-i aparține omului, dacă i s-a impus ca o forță străină asupra căreia n-are nici o putere, istoria romanului (a picturii, amuzicii) s-a născut din libertatea omului, din creațiile sale absolut personale, din opțiunile sale. Sensul istoriei artei se opune sensului Istoriei pur și simplu. Prin caracterul său personal, istoria unei arte este o răzbunare a omului împotriva caracterului impersonal al Istoriei omenirii.

în Testamente trădate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Slowness" de Milan Kundera este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.00- 24.99 lei.

Istoria esete satanizată. Adică planul diavolului a mers foarte departe, a încercat și încearcă -l facă pe om să-și distrugă propria istorie, aidcă să-și taie singur craca de sub picioare. În momentul când te raportezi la istoria patriei tale, ai cu ce să te identifici. Dar în momentul în care declari că te identifici cu istoria lumii, adică cu cea a cîtorva sute de popoare, înseamnă că nu mai aparții nici unei patrii. E ca și cum te-ar lua cinva și te-ar scoate din casa ta și te-ar arunca în stradă, așa e ieșirea din istoria patriei tale ca să te "globalizezi" cu istoria lumii...

în Părintele Iustin Pârvu. Daruri duhovnicești
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Neale Donald Walsch

Voi faceți ceva și mai rău decât condamnați, pur și simplu căutați vătămați ceea ce nu alegeți. Încercați -l distrugeți. Dacă există o per­soană, un loc sau un lucru cu care nu sunteți de acord, îl atacați. Dacă există o religie care nu este conformă cu a voastră, o considerați greșită. Dacă există un gând care-l contrazice pe al vostru, îl ridiculizați. Dacă există o idee diferită de a voastră, o respingeți. Aici greșiți voi, deoarece creați numai o jumătate dintr-un univers. Și nu puteți nici măcar înțelegeți jumătatea voastră, atunci când o res­pingeți, din pornire, pe cealaltă.

în Conversații cu Dumnezeu, volumul I (1995)
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Conversations with God Book 4: Awaken the Species Hardcover" de Neale Donald Walsch este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -98.99- 87.99 lei.

În cazul eutanasiei, victima ar trebui aibă dreptul de a-și pune capăt zilelor, dacă vrea. Dar cred ar fi o mare greșeală. Cât de urâtă ar părea această viață, există mereu ceva nou de făcut, și poți face acest lucru cu succes. Cât timp există viață, există speranță.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "A Brief History of Time Paperback" de Stephen Hawking este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -73.99- 44.99 lei.
Cornelia Georgescu

Nick: Bine. Fie cum vrei. Tu pierzi. Altcineva mai dorește ceva?
Alex: Da, eu. Aș dori beau ceva, o tărie... Un pahar nu prea mare, nu cu foarte multă băutură, numai puțină, să mă mai dumiresc nițeluș și să înțeleg ce naiba se întâmplă pe aici, pe la voi.
Nick: Ce fel de băutură?
Alex: Ceva tare. Alcool.
Nick: "Alcool"... Mă tem că nu cunosc termenul. Ce înseamnă asta?
Alex: Nu cunoști termenul? Vrei spui pe planeta voastră nu se consumă deloc alcool?
Nick: Nu, nu vreau spun nimic altceva decât că nu cunosc termenul și semnificația lui. Deci nu știu dacă pe planeta noastră se consumă sau nu alcool, pentru că nu știu ce înseamnă de fapt asta. Dacă mi-ați explica mai bine ce anume înseamnă, poate v-aș putea da un răspuns mai clar.
Alex: Nu, mai bine s-o lăsăm baltă! Uită de asta. De fapt, nu e nimic chiar atât de bun, încât merite atâta atenție sau osteneală.
Nick: Dar dacă tu vrei, poate vom rezolva într-un fel.
Alex: Nu, nu vreau chiar atât de mult, încât să nu mă pot abține. De fapt, nu sunt un mare consumator de alcool; voiam numai să aflu ce gust ar avea alcoolul vostru, dar dacă spui că nu există deloc așa ceva, hai uităm discuția asta.
Nick: N-am spus n-ar exista deloc, pentru că nu știu dacă există sau nu, însă fie cum vrei tu. Deci renunți și tu. Mai dorește careva ceva?

replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de (2009)
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Descartes

Cum plângem din cauza tristeții. Tristețea urmată de iubire, de bucurie sau, în general de o cauză oarecare, face ca inima împingă mult sânge prin artere și de acolo mulți vapori spre ochi care se transformă în lacrimi. Este nevoie pentru aceasta de tristețe, fiindcă răcind tot sângele, îngustează porii ochilor. Dar întrucât, pe măsură ce îi îngustează, micșoreză și cantitatea de vapori pe care ei trebuie -i lase treacă, producerea lacrimilor nu mai este posibilă, dacă în același timp cantitatea acestor vapori nu este sporită de o altă cauză oarecare. Și nu există ceva care să o sporească mai mult decât sângele care este trimis spre inimă în pasiunea iubirii. De aceea observăm cei triști nu varsă neîncetat lacrimi, ci numai la intervale, atunci când meditează din nou asupra obiectelor pe care le îndrăgesc.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

N-am întâlnit pe nimeni care să învingă lenea. Am întâlnit în schimb, mulți oameni care și-au găsit motivul personal pentru a începe ziua cu entuziasm și a o continua cu productivitate. Am o veste: nu există amânare cu adevărat. Există îți propui lucruri pe care nu ai chef le faci. Nu-i așa că e logic faptul că nu le vei face dacă nu aveai chef de ele în primul rând? Amânarea vine atunci când acțiunile tale nu sunt congruente cu valorile tale. Află ce e cel mai important pentru tine în viață șica 80% din timpul tău fie dedicat lucrurilor care sunt extrem de importante și vei vedea că nu mai există amânare. Când ți-e foame, cât poți să amâni să nu mănânci? La fel e și cu valorile. Dacă este CU ADEVĂRAT important, cât de mult poți să amâni? Nu mult zic eu.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Motivare

Cine n-a scris despre diferite lucruri
pe care dacă le folosești fără temei
fără rând,
poți fi acuzat
sau dat de gol?
Însă eu scriu acum
despre singurul lucru pe care
dacă-l folosești fie ziua sau noaptea
în diferite împrejurări,
la bine și la greu,
la bucurie sau tristețe,
nu poți fi acuzat
sau dat de gol...
Acest lucru este lumânarea!
Ai motive ca s-o folosești oricând,
fie că te rogi cu voce tare
sau în surdină.
Iar dacă ești prins taci,
cu lumânarea în mână
fără semnalezi la vedere
un oarecare eveniment public
(botez, nuntă, mormântare, slujbă religioasă)
sau de altă natură,
poți motiva cum că în acest fel
ții momente de reculegere pentru cineva.
Deci, prin tot ce-i relatat mai sus
și mai ales prin tot ce simți și faci
ai toate motivele
folosești oricând lumânarea
fără să poți fi acuzat
sau dat de gol,
chiar și de față cu soarele...

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook