Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Peste natura mea pură, absolută, care nu are loc, contur sau formă, s-a suprapus această cunoaștere "eu sunt" și ea, lipsită de contur sau formă. A apărut deci; e doar o iluzie. Oamenii inteligenți, extrem de inteligenți, vin aici să-mi pună întrebări. Eu le răspund. Ce se întâmplă după aceea? Ei nu acceptă răspunsurile mele. De ce? Pentru că ei îmi pun întrebările din perspectiva identificării cu corpul-minte, iar eu le răspund din perspectiva absenței unei astfel de identificări. Și atunci cum să mă înțeleagă? Cum să se potrivească răspunsurile cu întrebările? Cine pune aceste întrebări? E doar "persoana" care se percepe ca existând în timp, având ca punct de plecare nașterea corpului ei fizic. Prin urmare, ei pun întrebări din acel punct de vedere. Însă acea perspectivă e falsă, este o născocire a imaginației lor - doar o grămadă de amintiri, de obiceiuri și de închipuiri. Ei consideră că acesta este adevărul; dar nu e decât pura ignoranță, fără niciun fel de bază reală.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Experience of Nothingness: Sri Nisargadatta Maharaj's Talks on Realizing the Infinite Paperback" de Nisargadatta Maharaj este disponibilă pentru comandă online la 61.99 lei.

Citate similare

Octavian Paler

Toate întrebările pe care le pun, vântul mi le aduce înapoi intacte. Va trebui să răspund, probabil, eu singur la ele, dar prin însuși faptul că-mi pun întrebări nu mai sunt singur. E un prilej să-mi micșorez lista, să-mi declar sentimentele fără să mă rușinez de ele.

în Scrisori Imaginare
Adăugat de CiprianSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Vremea intrebarilor" de Octavian Paler este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.

Întrebările sunt grozave, dar doar dacă cunoști răspunsurile. Dacă pui întrebări și răspunsurile te surprind, pici de prost.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Sarutul din umbra Meredith Gentry Vol. 1" de Laurell K. Hamilton este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -24.90- 12.99 lei.
Buckminster Fuller

Drept consecință a cuvântului folosit de sclavi "categoryitis", întrebări ilogice din punct de vedere științific, și de asemenea după cum vom vedea, adesea fără nici un sens: "Unde locuiești?" Ce ești? Ce religie? Ce naționalitate? în prezent sunt considerate întrebări logice. Până la finalul secolului XXI, ori va deveni evident pentru toată umanitatea că aceste întrebări sunt absurde și anti-evolutive ori oamenii nu vor mai exista pe Pământ...

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tot ceea ce depinde de timp, sau ia timp este Maya, iluzia. Dacă vine și pleacă chiar un milion de ani de ar rămâne este iluzoriu. Iluzia este doar o vrajă care ți se pare reală, dar nu e. Exact cum vezi un număr de iluzionism la circ, tot așa fără realitate este această lume. Când privești un film și te identifici cu acțiunea, personajele de pe ecran par reale, dar în fapt sunt doar imaginare. Exact cum spune IIsus când afirmă: "Umbră și vis este lumea acesta, deșertăciune a tuturor deșertăciunilor!" Iar Buddha spune: "Absolut totul este iluzie!" Ceea ce nu are permanență, ceea ce se schimbă, se transformă, ceea ce ia timp așa cum sunt toate practicile sau așa-zisele căi spirituale, religii, absolut toate acestea sunt iluzorii, după cum întreaga manifestare este iluzie. Singurul care este Real fiind atemporal este Sinele, Este Dumnezeu, este Supremul. Fiind veșnic necreat nenăscut, mai înainte de toți veci El este adevărata noastră ființă. Noi suntem Dumnezeu cel veșnic fără formă dar ne credem o formă muritoare și de aici rezultă întreaga suferință umană. Nu vedem tot ceea ce este născut este iluzie, este vis și că noi în fapt nu am fost născuți vreodată, ci doar mintea visează asta. Tot ceea ce este efemer chiar și milioane de ani de ar rămâne este iluzie, după cum ceea ce este etern este fără formă și este unicul Real!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Varianta mea fără formă este moartea, după cum varianta mea cu formă este nașterea. Firește atâta timp cât în ambele ipostaze sunt eu manifestat sau nemanifestat, de ce ar trebui să mă îngrijoreze una sau cealaltă? Ambele ipostaze sunt false pentru ochiul celui Nenăscut și ambele ipostaze sunt adevărate când le privesc din prisma lui "Eu-Sunt" sau a manifestării însăși. Pentru Nenăscutul care sunt, moartea este doar un fals concept care îl cară în spinare nașterea.. și totuși totul este Grație, totul este binecuvântare. Regăsește Nenăscutul din tine pentru celui născut, frica morții îi este călăuză.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
J.M. Coetzee

Natura naturii ( extras din "Omul lent" )

De ce iubirea, chiar acel fel de iubire pe care pretinde el c-o practică,
are nevoie de spectacolul frumuseții pentru a fi adusă la viață?
Ce au, la modul abstract, de-a face picioarele frumoase
cu iubirea sau acea materie cu dorința?
Ori e vorba doar de natura naturii, despre care nu se pun întrebări?

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Miezul verii. Scene de viata provinciala" de J.M. Coetzee este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -27.94- 13.99 lei.

Întrebările vin din frică. Mintea vrea știe "Cum?", pentru așa poate supraviețui și menține controlul. Când nu e frică, nu sunt întrebări. Când nu sunt întrebări, răspunsul este în orice.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Renascut din propria cenusa" de Paul Avram este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.00- 21.99 lei.

Preoții mai mult sunt niște simpli apărători de interese religioase și dogme, decât de a afla Adevărul lor lăuntric. Cât privește preotul de la tine din sat, schimbă-l, mergi la un alt preot. Și, cel mai bine, regăsește Preotul din inima ta, acesta este "Eu-Sunt", este ce mai pură și mai sacră călăuză! Nu toți preoții sunt la fel, sunt unii a căror omenie și smerenie sfințește prin viu grai viața creștină. Tu trebuie vezi cum de ai uitat ești Dumnezeu și te iei din greșeală ca fiind corpul-minte, asta trebuie afli. Cum de această minciună a devenit călăuza vieții tale? Iată de ce tu întrebi de "accesul la Adevăr". Oare Adevărul vrea acces la Adevăr? Sau doar o minciună vrea acces la Adevăr în speranța că nu va mai fi o minciună? Această minciună care speră aibă acces la Adevăr este doar un cameleon cu miliarde de fețe; întreabă-te cum de tu, Adevărul, ai ajuns -i dai crezare? Tu mai spui: "Sau nu avem voie la Adevăr?" Adevărul nu este un act de voință, voința ta doar îl va înăbuși, fiindcă pleacă de la premisa greșită ești om și alte bălării învățate de minte. Dacă ești Supremul sau Dumnezeu Tatăl care trăiește o experiență umană, ce nevoie mai ai de toate aceste invenții ale minții, pentru nemurire? Religia nu este făcută pentru Adevăr, ci pentru a-l lua în posesie. Dar Adevărul este imposedabil.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sunt doar un copil care nu a crescut niciodată. Continui să-mi pun aceste întrebări, "cum" și "de ce." Uneori, le găsesc răspunsul.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "A Brief History of Time Paperback" de Stephen Hawking este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -73.99- 44.99 lei.

Ce anume este de veacuri Aici? Frumusețea întrebării: "Cine sunt eu?" este că nu există niciun răspuns. Mintea va încerca te ajute, dar însăși cuvintele "eu sunt" apar în ceea ce deja "Eu-Sunt". Liniștea este aceeași. Acest "Eu-Sunt" este cel care este la granița dintre "cu formă" și "fără formă", percepția pură, fără niciun perceptor. Dacă acum, în această clipă, există doar cuvintele și doar auzul, dacă ele nu caută să se asocieze unui individ - "eu", care încearcă să înțeleagă ceva - ce mai rămâne? Pe Cel ce moare înainte de moarte, moartea nu-l mai poate atinge, pentru că este el însuși moartea morții. Îmi place spun, și chiar așa este, El a îngropat moartea în Inima Vieții Veșnice. Noi nu realizăm acest concept de naștere este o farsă la fel de mare ca și conceptul de moarte, chiar le credem reale. Noi credem suntem o formă înlănțuită în lumea formelor. Când eu scriam Biblia, tu jucai table cu Dumnezeu. Pe mine interesează, ce anume este de veacuri Aici? Sinele nu este un concept, toate conceptele vin și pleacă din Prezență, dar Prezența rămâne. Ceea ce suntem noi este atât de evident, încât este inevitabil. Sinele este inevitabil!

în Când capul "eu-lui" este tăiat, ce mai rămâne?
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Întrebări, întrebări, întrebări...

pustietatea asta atâta-i de pustie
și întunericul deplin atât e de deplin
de unde, Doamne, scoți Tu energie
materie și timp și cer senin?!!

atâția ani-lumină în odaie
de la-nceputul începuturilor Tale
cu paradoxuri, Doamne, întretaie
suflarea mea, reflexele-mi vitale

și rațiunea asta, glodul cenușiu
cu-atâtea miliarde de condiții
prin ce minune, Doamne, încă-i viu
și pune întrebări-superpoziții?!!

și un răspuns e totul ce-ai creat
la toate întrebările erupte
din suflul meu când pedepsit, când alintat
de orizontul găurilor rupte

(odată și odată am s-o pun
această întrebare ca un dor
când Vei crea alt Univers? Mai bun.
În care eu să fiu nemuritor?!!)

poezie de (15 noiembrie 2018)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Acest concept de "Eu-Sunt" nu a existat înainte de ceea ce numiți "naștere". Prin urmare, așa cum a venit acest concept, la fel se va și duce. Cum sunt eu afectat? În nici un fel, pentru că nu este adevărat. Asta se aplică tuturor conceptelor. Atât celor dinaintea nașterii, cât și după naștere, tot ceea ce știu și este propria mea cunoaștere, neauzită de la nimeni, aceea este singura cunoaștere veritabilă pe care o accept. Iar dovada stă în cuvintele gurului meu. Eu nu le spun oamenilor decât ceea ce este corect. Nu trebuie citesc Vedele ca să învăț din ele, dar în Vede am găsit confirmarea a tot ce cunoșteam înainte de ceea ce se numește nașterea mea. Nimeni nu acordă atenție la ce erau ei înainte de a primi vreo învățătură. Tot ceea ce poți uita, nu poate fi etern; nu poate fi adevărul. De aceea nu poți uita adevărata ta stare, și de aceea nu poți ți-o reamintești.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Viorel Muha

Răspunsurile care nu au întrebări... reprezintă de multe ori un adevăr, iar întrebările care nu au răspuns, mulți nu știu cât de mult dor!

(aprilie 2020)
Adăugat de Viorel MuhaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Dorel Schor

Avem multe întrebări și puține răspunsuri. Iar răspunsurile nu-s la întrebările noastre.

aforism de
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Materia și corpul sunt una. deci e clar că nu putem fi astea deoarece ele sunt temporare, vin și pleacă. Și asta nu e valabil doar pentru materia corpului nostru care în esență e doar o altă materie/formă consumată. Materia sau corpul nostru a luat naștere dintr-o bucată de muci - un ovul și un spermatozoid - care și acel muci, flegmă a fost rezultatul inevitabil al hranei. Așadar corpul este doar un produs al hranei, nu ești tu. Dar după cum am spus, tot ceea ce vine și pleacă, se naște și moare, apare și dispare este efemer și deci nu suntem noi, cel Unicul Etern.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Adina-Cristinela Ghinescu

Mii de întrebări... un răspuns: Duhul Sfânt!

Mii de întrebări aveam de când știu
Și îmi doream să mă cunosc pe mine...
Și a trecut mult timp... să mă am, să-mi fiu,
Învățând s-aștept în dureri divine.

Mii de întrebări mi-au adus furtună,
Ploi și zăpezi grele, vânt și mult noroi...
Timp în care sufletul mântuire adună,
Zbătându-se încă, -nvingă un război.

Mii de întrebări m-au aruncat în mare,
În Univers, în Cer și înspre adânc...
Am riscat aflu doar o întrebare...
Și apoi răspunsul am îl arunc.

Cu cât întrebări se adună-n tine,
Cu atât chemare-i mai înaltă!
Este semnul tangențial cu sine
Ce te va purta pe cea mai amplă treaptă.

Cheia despre viață este să-nțelegi,
nu ai venit doar ca să privești!
Trebuie lupți și să aplici legi
Dincolo de ce se vede și ce ești!

Te distrag lucruri care n-au valoare,
Iar întrebările le-ai uitat pe drum...
De nu te cunoști, nu capeți salvare
De a te scuti de foc, amar și fum...

Mii de întrebări au doar un răspuns.
Și răspunsul e golul ce te roade...
Iar ca să-l primești... trebuie fii uns
De un foc divin care întâi arde!

poezie de din Șoptit de Dumnezeu
Adăugat de FlorinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Guru pe care îl ai tu în minte, cel care dă informații și instrucțiuni, nu este un Guru real. Adevăratul Guru este cel ce cunoaște realul, dincolo de strălucirea aparențelor. Pentru el întrebările tale despre supunere și disciplină nu au sens, pentru că în ochii săi persoana care te consideri tu nu există, iar întrebările tale sunt despre o persoană inexistentă. Ce există pentru tine nu există pentru el. Ce tu iei de la sine înțeles, el neagă în mod absolut. El vrea ca tu te vezi așa cum te vede el. Atunci nu vei mai avea nevoie de un Guru pe care să îl asculți sau urmezi, pentru vei asculta și urma propria realitate. Realizează orice crezi ești, este doar un șir de evenimente; că în timp ce totul se întâmplă, totul vine și pleacă, tu singur rămâi neschimbat în mijlocul schimbărilor, cel evident sieși în mijlocul presupusului. Separă ceea ce observi de observator și renunță la identificările false.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ce sens ai găsit? Ce adevăr pretinzi? În ce scop trăiești? Viața însăși ridică aceste întrebări. Cum poate cineva să pună întrebările "ce" și "de ce", atunci când este înconjurat de un cer infinit?

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ziua căreia îi acordați atâta importanță este cea a nașterii corpului vostru și de atunci voi ați considerat sunteți corpul.
Doar ceea ce exista deja înainte de apariția corpului va putea rămâne după dispariția corpului și a elementelor. Iar înainte de sfârșitul acestui corp, în acea ultimă zi, chiar și amintirea existenței de până atunci va dispărea. Așadar, ceea ce se petrece între apariția și dispariția corpului este doar o grămadă de amintiri; tot ceea ce ați acumulat nu-i decât amuzament. Toate acestea nu există decât în memorie și vor dispărea.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ziua căreia îi acordați atâta importanță este cea a nașterii corpului vostru și de atunci voi ați considerat sunteți corpul. Doar ceea ce exista deja înainte de apariția corpului va putea rămâne după dispariția corpului și a elementelor. Iar înainte de sfârșitul acestui corp, în acea ultimă zi, chiar și amintirea existenței de până atunci va dispărea. Așadar, ceea ce se petrece între apariția și dispariția corpului este doar o grămadă de amintiri; tot ceea ce ați acumulat nu-i decât amuzament. Toate acestea nu există decât în memorie și vor dispărea.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook