Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Blaise Pascal

Există deosebire de la o carte la alta. Nu mă mir că grecii au făcut Iliada, iar egiptenii și chinezii istoriile lor. Ceea ce ne rămâne este să vedem cum s-au născut aceste cărți. Istoricii legendari nu sunt contemporanii lucrurilor pe care le descriu. Homer compune un roman asupra unor vremi de mult apuse. Nimeni nu se îndoiește de existența, în trecut, a Troiei sau a lui Agamenon. Homer însă nu se gândea să scrie o istorie adevărată; a vrut să compună numai o carte de divertisment. Cartea sa e singura în felul ei din vremea sa. Frumusețea operei asigură trăirea faptelor. Toată lumea o citește și vorbește de ea. De fapt și este nevoie să fie cunoscută. Fiecare trebuie să o știe pe dinafară. Patru sute de ani mai târziu martorii întâmplărilor nu mai sunt în viață. Nimeni nu mai știe pe cale directă dacă ce se află în cărți este o istorie a unor fapte petrecute sau poveste scornită. Dacă însă le-ai afla din gura strămoșilor, ele ți-ar putea părea adevărate.

citat celebru din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Citate similare

Cornelia Georgescu

Sonya: Bănuiesc că au fost multe cele ce s-au îndrăgostit de tine.
Lucian: Dacă au fost sau nu... Nu știu; poate... Printre ele s-a numărat și blondina noastră micuță, Maria. Ceea ce știu însă foarte sigur, e că eu nu m-am îndrăgostit de nici una, decât de ea, de la început, de cum am văzut-o, iar asta s-a întâmplat cu foarte mult timp în urmă. Dacă n-ar fi fost ea, poate că ai fi fost tu; ai fi avut șanse, ești drăguță... Tu, Maria sau alta. Dar așa...
Sonya: Așa nu poate fi decât ea.
Lucian: Întocmai. Ea-mi domină gândurile, iar eu nu pot schimba nimic în acest sens. Am încercat de multe ori, dar... La naiba! Nu știu de ce, însă... Mi-e imposibil!
Sonya: Ba da, poți schimba ceva.
Lucian: Nu înțeleg...
Sonya: Dacă tot o iubești atât de mult, atunci de ce suferi din cauza ei, când totul ar putea fi atât de simplu? Mai ales că și ea te iubește pe tine, asta e clar.
Lucian: Nu știu; eu nu sunt atât de sigur.
Sonya: Ar trebui fii. Pentru te iubește. Scrie foarte mult despre tine în jurnalul ei, se gândește mereu la tine, atât de mult, încât vorbește și noaptea cu tine, în somn. De ce crezi că ar proceda astfel? Simplu: Pentru te iubește, e singura explicație.
Lucian: Posibil... N-aș putea să te contrazic, dar nici te aprob. Nu sunt sigur că ai dreptate.
Sonya: De ce nu încerci te convingi singur?
Lucian: Ce vrei spui?
Sonya: Încearcă afli adevărul, fii sigur, știi dacă te iubește sau nu.
Lucian: Cum fac asta?
Sonya: Încearcă -i găsești jurnalul, vezi dacă scrie sau nu des-pre tine în paginile lui, iar dacă scrie, afli ce anume scrie despre tine. Presupun însă că ar trebui -l cauți în timp ce ea nu este în cameră; îl ține întotdeauna bine ascuns, uneori, din când în când, schimbând locul respectiv, în care-l pune. Nici Ly, colega ei de cameră, nu știe de existența jurnalului; când scrie, are grijă ca Ly să nu fie acolo, să fie doar ea, singură.
Lucian: Îmi sugerezi cumva s-o spionez? Asta sfătuiești?
Sonya: Da. De ce nu? Pare a fi singura soluție pentru a afla ceea ce te frământă atât de mult, pentru a te liniști, însă pentru asta e nevoie să te întorci printre colegii tăi, fii iarăși împreună cu ei; ați stat destul separat, nu crezi?
Lucian: Poate...

replici din romanul Proxima, Partea a-II-a: "Planeta Proxima" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Oamenii nu își planifică ziua următoare, săptămâna, luna sau anul ce urmează din cauză că se simt încorsetați, însă nimeni nu spune că trebuie să respecți aceste planuri ci doar îți iei energie din ele. Să ai o direcție înspre care să mergi ca atunci când faci o acțiune cât de mică să fie subunitară unei filosofii pe care o ai și unei direcții de viață. Dacă te lași trăit de viață și asta se întâmplă cu cei mai mulți dintre noi, o să ajungi la o vârstă la care te uiți în urmă și spui: "aș fi vrut să scriu o carte", "aș fi vrut să dau mai mult la locul de muncă", "aș fi vrut să am mai mulți bani", spre exemplu. Acești oameni trăiesc viața din inerție. Viața li se întâmplă. Ceea ce încerc spun este că: Acum este momentul prin care tu ataci viața și să-ți propui obiective. Să te duci către o direcție pe care o vrei tu, nu care apare în urma a ceea ce ți se întâmplă ție

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ion Untaru

O carte, două cărți

Mai erau din patru, trei
Una își luase zborul
Fericit el, cititorul
Dumnealui și dumneaei

Și de-acolo mai departe
Sufletul e mai ușor
C-un imbold sau un fior
Redescoperit în parte

Numai prețul cât disprețul
Toată lumea e o boală
Iar dintr-o cutie goală
Scoți o pildă. Sau județul

Și-am plecat. Și-am revin
Însă banul tot lipsește
Dacă fosforul la pește
E mai mult, eu mai puțin

Bucura--voi de dânsul
Varianta vice-versa
Nu m-a-vrednicit aversa
Bucuriilor cu strânsul

poezie de din Condorul (2001)
Adăugat de Ion UntaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!

E bine citești mai puține cărți, dar meditezi mai mult asupra conținutului lor, asupra caracterului oamenilor descriși în aceste cărți. Să cauți apreciezi singur cartea dacă este bună și să-ți notezi părerea despre ea.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Thomas Paine

Cât despre cartea numită Biblia, este o blasfemie s-o numești Cuvântul Lui Dumnezeu. Este o carte de minciuni și contradicții, o istorie a unor timpuri rele și a unor oameni răi.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Common Sense" de Thomas Paine este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -34.00- 13.99 lei.

Greșelile, deciziile și alegerile nefaste fac parte din modul prin care omul învață. Orice om ia uneori decizii care se dovedesc a fi greșite. Este în regulă accepți că ai greșit, înveți lecția atât de prețioasă și să mergi mai departe. Cu fiecare greșeală pe care ți-ai asumat-o și din care ai învățat ceva, devii mai înțelept. Nu da vina pe alții, pe conjunctură sau pe cine știe ce altceva. Tu ai fost acolo în acel moment, tu ai ales acționezi în modul în care ai făcut-o - acceptă asta. Nimeni nu-i perfect, nimeni nu are dreptul te judece și nu are niciun sens te simți vinovat sau rușinat. ci doar să-ți asumi responsabilitatea faptelor tale și a consecințelor lor. Repară ce poate fi remediat, iar dacă le-ai făcut rău altora, recunoaște asta și cere-ți iertare. Ei pot accepte sau nu scuzele tale, însă asta ține de ei și nu de tine. Tu învață lecția pe care ți-a oferit-o viața și astfel asigură-te că nu vei mai repeta acea greșeală în viitor. Înțelepciunea se construiește uneori pe durere, regrete și suferință, însă doar dacă îți dai voie să le depășești vei putea să pășești cu încredere în viitorul tău.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Seneca

Este mai ușor înlături pasiunile tulburătoare decât să le stăpânești. E mult mai la îndemână să le respingi de la început decât să le domolești, odată ce s-au abătut asupra ta. Căci, în clipa când ajung pună stăpânire pe cineva, pasiunile sunt mai puternice decât cel care-și închipuie că le conduce și nu vor putea fi cu nici un chip îndepărtate sau diminuate. Și-apoi, chiar rațiunea, care ar trebui să le înfrâneze, este puternică numai atâta timp cât se ține departe de pasiuni;dacă s-a amestecat însă cu ele, rațiunea nu le mai poate înfrânge, căci odată ațâțată și stârnită, mintea se va supune celui care îi poruncește. Dacă la început putem înfrânăm unele pasiuni, mai târziu ele ne supun cu forța și ne împing înainte. Omul care se prăbușește în prăpastie nu mai știe de sine și nici n-are cum să se împotrivească sau să întârzie căderea, prăbușirea îndepărtând orice hotărâre sau părere de rău, iar el nu se mai poate opri să nu ajungă acolo, unde de fapt n-ar fi trebuit pornească. Tot așa sufletul, dacă e cuprins de mânie, de dragoste sau de alte pasiuni, nu i se mai îngăduie să-și înfrâneze pornirea;va trebui să se prăbușească cu toată greutatea până în fundul prăpastiei, mânat de natura viciilor.

în Dialoguri
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Four Tragedies and Octavia" de Seneca este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -68.00- 26.99 lei.

Există cărți atât de vii încât îți este teamă îți întrerupi cititul, pentru te gândești , între timp, ele s-ar putea dilua sau schimba, asemeni unui fluviu care își schimbă apele; în timp ce tu te-ai duce îți trăiești viața, aceste cărți și-ar putea trăi propria viață, la fel ca râurile ce își modifică cursul sau făgașurile. Nimeni nu a pășit de două ori în unul și același râu. A reusit, oare, cineva pășească de două ori în una și aceeași carte?

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Shiraz

oamenii obișnuiau intre în viața mea și să-mi spună
că le plac cine știe ce cărți clasice sau că
nu-și mai amintesc titlurile sau, în loc de cărți, îmi spuneau
că le plac filme precum star wars sau nașul sau altele
plictisitoare

probabil că din acest motiv toți au rămas blocați într-un trecut forever
poate acesta e motivul pentru care toate contururile lor se estompează odată cu atâția
și atâția ani

apoi ai venit tu și mi-ai povestit despre cartea aceea din toate timpurile apoi eu am mers pe străzi și-am mers gândindu-mă în ce fel
conturul tău e plin de aceste cuvinte, gândindu-
cum ar putea fi un om, un bărbat a cărui carte preferată e aceea care începe cu
oglinzile sunt umplute cu oameni

atunci ți-am spus, imaginează-ți toate acele oglindiri ale tuturor acelor oameni
privindu-te, iar tu
privind la alții străini
tu cel rămas în interiorul atâtor și atâtor oglinzi
din cine știe ce locuri uitate
apoi imaginează-ți o carte întreagă despre acei oameni

o carte despre noi

de ceva vreme îmi plăcea cuvântul muntazir
în urdu înseamnă cel care așteaptă

apoi ai venit tu și a început îmi placă numele tău
apoi am aflat numele tău
înseamnă cel care aduce lumina

iar acesta e primul poem pentru tine

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Cărtărescu

Care e deosebirea dintre înțelepciunea care nu scrie și inteligența care umple biblioteci pentru sau contra înțelepciunii? Chiar dacă n-a lăsat cărți, Isus, să nu uităm, a trăit pe o carte enormă, cuprinzând epopeea unui popor, psalmii lui, cântarea dragostei lui și, prin Iov, a disperării lui. Omul din Nazaret a vrut să fie indexul acelei cărți și încununarea ei.

în Pururi tânăr, înfășurat în pixeli
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Solenoid. Ed. cartonata" de Mircea Cărtărescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -89.00- 62.99 lei.
Osho

Eu n-am învățat pe nimeni nimic despre sexul liber. Un ziarist cretin a sintetizat întreaga mea filosofie în aceste două cuvinte: "un guru al sexului". Am publicat patru sute de cărți și numai una despre sex. De celelalte trei sute nouăzeci și nouă nu se ocupă nimeni. Numai una tratează sexul, și nici măcar aceea. De fapt, te învață cum să transformi energia sexuală în energie spirituală. Este mai degrabă un anti-sex! Ziariștii n-au făcut decât dezinformeze oamenii și să-i condamne la greșeli. Pe ei nu-i interesează realitatea, ci numai senzaționalul!

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Colors of Your Life: A Meditative and Transformative Coloring Book Paperback" de Osho este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -53.99- 32.99 lei.

Citește cel puțin o carte în fiecare lună. E un fapt cât se poate de concret oamenii care citesc cărți cumpară cărți mai des decât cei care nu citesc. De altfel, mi-aș dori citești zece cărți în fiecare lună sau cel puțin cumperi atâtea.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Last Lecture Hardcover" de Randy Pausch este disponibilă pentru comandă online la 98.99 lei.
Lev Tolstoi

Toate căile omului îi sunt poruncite, în afară de una, cea a desăvârșirii, a sporirii forței spirituale, a eliberării de trup și a apropierii de Dumnezeu. Aceasta e singura faptă înțeleaptă din viață și se săvârșește numai în momentulul prezentului. Trecutul nu există, el este, ca și toate raporturile cu lumea, doar material pentru desăvârșire. Nu stabili însă viitorul ca scop al activității tale ( este cel mai important lucru pe care l-am înțeles până acum ). Viitorul, imaginea a ceea ce va fi, nu trebuie să existe pentru omul care trăiește cu înțelepciune. Există numai prezentul, în care pot înfăptuiesc lucrarea vieții mele care mie proprie. Ce va ieși din asta nu mi-e dat știu. Nu mi-e dat știu ce va ieși pentru lume ( iar oamenii își închipuie pot să știe asta și sunt călăuziți de asta; aici se află principala cauză a vieții rele a oamenilor ), nu mi-e dat știu ce va ieși pentru sufletul meu. Așa că nu trebuie să devenim mai buni sau să trăim o viață mai bună așteptându-ne la răsplată. Și cât de bine e. Simți adevărata bucurie a binelui numai dacă nu primești nimic în schimb.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.
Blaise Pascal

Unii autori, vorbind de operele lor zic: "Cartea mea, comentariul meu, tratatul meu de istorie este". Precum burghezul, cu proprietatea lui, care tot spune "la mine acasă". Mai bine s-ar exprima astfel: "Cartea noastră, comentariul nostru, tratatul nostru de istorie etc.", dat fiind că de obicei, toate acestea cuprind mai degrabă bunul altuia decât al lor.

citat celebru din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Katherine Watson (despre Vincent van Gogh): El a pictat ceea ce a simțit, nu ceea ce a văzut. Oamenii nu au înțeles, lor li se părea ceva copilăresc și imatur. Le-a luat ani de zile pentru a-i recunoaște adevărata tehnică. Pentru a observa felul în care utilize pensula pentru a face pară cerul se mișcă. Cu toate astea, el nu a vândut niciun tablou cât timp a trăit. Acesta e un autoportret. Nu e nicio deghizare, nicio nuanțare. Sinceritate. Acum, șaizeci de ani mai târziu, cum e el considerat?
Giselle Levy: Celebru.
Katherine Watson: De fapt, atât de celebru încât toată lumea are o reproducere a unei picturi de-a sa. Există cărți poștale...
Connie Baker: Avem și un calendar.
Katherine Watson: Vedeți? Capacitatea de a reproduce opere de artă face ca el să fie accesibil maselor. Nimeni nu trebuie să dețină un van Gogh original, îl pot picta singuri. Van Gogh într-o trusă de pictură, domnișoarelor! Cea mai nouă formă de a distribui artă maselor; pictură cu ajutorul cifrelor.
Connie Baker (citește instrucțiunile de pe cutie): "Nu toată lumea trebuie să fie van Gogh. Este foarte simplu. Urmați instrucțiunile și peste câteva minute vă veți afla spre calea de a deveni un mare artist."
Giselle Levy: Van Gogh prin cifre?
Katherine Watson: Ironic, nu-i așa? Priviți ce am făcut din omul care a refuzat să-și conformeze idealurile preferințelor populare. Care a refuzat să-și compromită integritatea. L-am pus într-o cutiuță și v-am cerut -l copiați.

replici din filmul artistic Zâmbet de Mona Lisa
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Epictet

Există printre realitățile care ne stau în față, unele în puterea noastră și altele independente de voința și puterea noastră. Țin de noi părerea, impulsurile, dorința, aversiunea, într-un cuvânt, tot ceea ce reprezintă propria activitate. Sunt în afara voinței noastre trupul, faima, forța de conducător, într-un cuvânt tot ceea ce nu constituie treburi specifice nouă. Cele ce depind de noi sunt libere prin esența și natura lor și nu pot fi oprite sau frânate de vreun obstacol. Cele asupra cărora nu avem nici o putere sunt lipsite de vlagă, supuse robiei, șovăielnice în fața piedicilor și la cheremul unor voințe străine. Prin urmare, amintește-ți că, dacă socotești libere pe cele care, prin natura lor, sunt roabe, dacă vei considera drept proprii pe cele străine de tine, te vei poticni în fața obstacolelor, vei fi frământat, mâhnit și vei cârti împotriva zeilor și a oamenilor. Dimpotrivă, însă, dacă socotești drept ale tale, numai cele ce-ți aparțin și străine de tine, cum de fapt și sunt, pe cele din afara ta, nimeni nu va putea vreodată te constrângă, nimeni și nimic nu-ți va sta piedică, nu vei învinovăți pe nimeni, nu vei cârti împotriva nimănui, nicicând nu vei avea dușmani, niciodată nu te vei lăsa doborât de ceea ce este dăunător.

în Manual și Fragmente
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Manualul lui Epictet" de Epictet este disponibilă pentru comandă online la 39.00 lei.

Este foarte important pentru copii crească frumos și să aibă încredere în ei, sa fie modești și să fie conștienți de adevărata lor valoare. Lumea în care trăim poate să fie o adevărată provocare pentru ei, însă fiecare trebuie să știe de mic că este unic și minunat în felul său.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Andre Gide

În fața unor cărți câte unul se întreabă: "Oare cine le va citi?" În fața unor persoane câte unul se întreabă: "Oare ăsta ce citește?". Ceea ce-i important, însă, este că se întâlnesc oameni și cărți.

citat clasic din
Adăugat de Cornel Stelian PopaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Strait is the Gate" de Andre Gide este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -61.00- 25.99 lei.

Nu te îndrăgosti...

Nu te îndrăgosti de o femeie care citește, de o femeie care simte prea mult, de o femeie care scrie...
Nu te îndrăgosti de o femeie cultă, plină de vrajă, pasională, nebună.
Nu te îndrăgosti de o femeie care gândește, care știe ea ce știe și, mai mult, știe să zboare; o femeie sigură de ea însăși.
Nu te îndrăgosti de o femeie care râde sau plânge când face dragoste, care știe să-și preschimbe trupul în spirit; și, cu atât mai puțin, de una care să iubească poezia (ele sunt cele mai periculoase), sau care să stea o jumătate de oră contemplând o pictură și care să nu știe să trăiască fără muzică.
Nu te îndrăgosti de o femeie însuflețită, lucidă și ireverențioasă.
nu-ți dorești te îndrăgostești de o asemenea femeie. Pentru , atunci când te îndrăgostești de o femeie ca ea, fie că rămâne cu tine sau nu, fie că te iubește sau nu, de la ea, de lângă o asemenea femeie, nu te mai întorci... NICIODATĂ.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Efectul unei cărți asupra noastră este real doar atunci când simțim nevoia -i împărtășim intriga: iubim când personajele iubesc, plângem când eroii suferă sau mor.
Practic, dacă nu simțim toate acestea, poveștile rămân în starea lor latentă, adică litere moarte.
Cartea nu aparține nimănui. Nici celui care a scris-o, nici celui care o citește sau o cântă.
Desigur Cioran este Cioran. Apoi devine Camelia când Camelia îl citește. Ioan, Tudor sau Filip când este citit de aceștia.
Noi suntem povestea cărții. Cartea suntem noi!
Când cineva îmi spune îi place cartea mea și mă întreabă dacă o poate cânta, este uimitor pentru mine. Un scriitor scrie pentru ca alții citească și să lase o moștenire.

Tot ceea ce scriu aparține oamenilor, eu sunt doar curatorul!

finalul de la Insomnii în alb-negru de (2007)
Adăugat de Catalin Angelo IoanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook