Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Ce puțini oameni respectabili poți respecta!

aforism clasic de din Cugetări
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Istoria romanilor Vol. 1" de Nicolae Iorga este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -84.00- 54.99 lei.

 

1
Bogdan Alexandru [din public] a spus pe 11 octombrie 2010:
Cât de adevărat! Mulțumim d-nei Simona Enache pentru adăugarea lui Iorga, poate cel mai mare cugetător al neamului românesc. Asta în vreme ce "cugetătorii" contemporani se adaugă numai pe ei, în formule din ce în ce mai stupide, fără limite și fără măsură, în culmea disperării...
2
Simona [din public] a spus pe 11 octombrie 2010:
Cugetările lui Nicolae Iorga au apărut prima dată în 1905, sub titlul "Gânduri și Sfaturi ale unui om ca oricare altul", apoi într-o nouă și ultimă ediție augmentată din 1911, la Vălenii de Munte, intitulată simplu și modest "Cugetări".

Volumul de Cugetări reprezintă sinteza de gândire a lui Nicolae Iorga, fiind esența întregii sale opere, totodată una dintre cele mai de seamă cărți din întreaga cultură românească. Alături de Poeziile lui Eminescu, Cugetările domină și luminează prin generații și peste generații, alcătuind, cele două opere, temelia edificiului spiritualității românești. În același timp, ne ajută să lămurim omul și savantul, ideologul politic și istoricul Iorga. El s-a consacrat muncii fără odihnă, fiindcă "învățat e omul care nu mântuie niciodată de învățat". (Barbu Theodorescu)

Cercetătorii de azi încep a-l intui pe Nicolae Iorga ca pe "omul care a scris cel mai mult din toate timpurile", "omul care a scris poate cel mai mult de când există scrisul omenesc la toate popoarele lumii", "savantul care dă acel exemplu unic de realizare, în care un spirit românesc atinge ultimele limite posibile ale excedării umane". (Edgar Papu, Din luminile veacului, București, 1967)

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook