Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

În mlaștini puturoase și acre ară morții...

În mlaștini puturoase și acre ară morții
Cu minutare lucii meșteșugite-n pluguri
Tresaltă caraghioase lăcustele sub juguri
Și-njură birjărește nefericirea sorții.
Răstoarnă-n brazde late cât mugurul de seară
Cernoziomuri mute de împliniri oloage
Nacele de baloane, suspine, monoloage,
Popor de râme groase, semințe de secară,
Monocluri fără iris înfipte-n suveniruri
De vieți închiriate cu ora, cu nevoia,
Etuiuri-copârșee din arbori de sequoia,
Umbrele, policandre sau zațuri de la chinuri,
Catarge fără pânze, puținuri de corăbii,
Dureri hermafrodite și-amarnic egolatre
Crescute-n matinee prin circuri, bâlciuri, teatre,
Privighetori ascunse în zăngănit de săbii.
Răstoarnă-n brazde luturi și lespezi de argile,
Cravașe nechezânde după jochei de greieri,
Femururi albicioase sau țeste fără creieri,
Speranțe maladive din ere, nu și zile,
Abace, cronometre, clepsidre, telescoape,
Coroane fără rege, tiare, măști de claun,
Bolnave de artrită picioare lungi de scaun
Cioplite-n lemn de cedru prin constelații șchioape.
Răzbat din brazde aburi de conștiințe macre
Gemânde în erate mai îndelungi ca viața
Nadiruri, morți pribege, măturătoare-n piața
În care pe tarabe se vând nămoluri acre...

poezie de din Gâlceava mea cu Haydn sau despre Romanța pentru clopot la patru mâini (2010)
Adăugat de Mihail SoareSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Livrescu" de Mihail Soare este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -24.08- 15.99 lei.
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Mihail Soare. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

1
Madame [din public] a spus pe 2 august 2010:
Iată un poet în adevăratul sens al cuvântului! Sincere felicitări, domnule Soare! Îmi plac enorm poeziile Dv., și aștept să adăugați cât mai multe, întrucât nu am avut ocazia să intru în posesia cărții Dv.
2
Robert Armany [din public] a spus pe 16 septembrie 2010:
Exceptionala poezie, cred eu, una memorabila! Remarcabil poet, dar si remarcabil de discret! Prea mult chiar...
3
Mihail Soare [autorul] a spus pe 23 septembrie 2010:
Mulțumesc pentru cuvintele măgulitoare, Madame! Si domniei voastre, domnule Armany, desigur! Discret, deoarece nu ințeleg să fiu altfel. Pe tarabele multicolore ale unor anume precupeți, în sunet de surle si goarne, alături de mărgele de sticlă, mi s-ar părea că poezia n-ar mai fi poezie.
4
Monsieurs [din public] a spus pe 23 septembrie 2010:
Din păcate, pe tarabele multicolore se vând și asemenea "noroiuri acre"! Discret, desigur...
5
Oana-Stefania Radulian [din public] a spus pe 29 octombrie 2010:
1. In general vorbind, Tudor Musatescu avea mare dreptate cand spunea ca "Prostii nu se prezinta, se divulga". Uneori chiar ascunsi in spatele unor pseudonime jenante, de unde manati de neputinta si rautate, latra! Precum cainii la luna... Starnind mila si sila. 2.Poezie spectaculoasa, profunda, speciala! Felicitari autorului, unul cu adevarat remarcabil! Si totusi, unde gasim cartile ?
6
daniel stanciu [din public] a spus pe 31 octombrie 2010:
In mod sigur nu e o poezie de dragoste (pare de meditatie. ar putea fi si o satira daca autorul sia-r preciza mai clar “tinta”. Judecand dupa ton, autorul taie in “carne vie”. La cum se zvarcoleste si-a crestat putin degetul). Cu toate astea are priza la femei. Le produce chiar un fel de extaz (cuvantul e altul) intelectual. Monsieurs, cu dusul sau prozaic (cu tulumba de pompier) le-a tulburat din acesta stare. Mare greseala. Mai bine deranjezi o femeie atunci cand face dragoste, decat atunci cand gandeste. Poezia este, in opinia mea, ecvestra. Cuvintele sunt ingrozitor de multe, de aceea sunt nevoite sa incalece. E un act de echitatie lirica. In absentza calului, jocheul- poet simuleaza o cursa in care alearga de unul singur (calul suprasolicitat intelectual prefera compania prozaica, mocirloasa si tactila a unei iepe) si iese ultimul. Dar, fiind singur, performanta lui il plaseaza pe un podium al admiratiei strict feminine. Musatescu nu se referea la numele real al prostilor, stimata domnisoara: de ex, un omulet portocaliu isi poate declina identitatea: emil boc. asta nu inseamna ca inceteaza sa fie un gogoman de prima clasa.
7
Mihail Soare [autorul] a spus pe 1 noiembrie 2010:
Un ins ca dumneata, "daniel stanciu", are totdeauna dreptate. Gandindu-ma la "numele real al proștilor" (vedeti bine ca va citez!) si eu, ca si domnisoara/doamna, m-as gandi la Nea Tudorică. Care a mai spus multe altele pe aceeasi tema... Sunteti la nivelul comentariului, niciun milimetru mai sus, iar webmaster-ul, cu bunul sau simt recunoscut, ar trebui sa sanctioneze mârlănia și jignirile aduse unor cititori ori parteneri de forum. Sau poate ca nu, in cazul in care si domnia sa considera ca premierul Romaniei este "un gogoman de prima clasa"!...
8
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
Sincer, nu am vrut sa va supar. sunteti prea familiar fatza d-l Tudor Musatescu. Sa zicem ca D-l Boc nu e un gogoman de prima clasa. o fi de cate clase scolare a absolvit. ma flatati, cand afirmati ca marlania mea si altitudinea mea intelectuala se masoara in milimetri. poezia dvs contine prea multe cuvinte, e inflationista. Cu domnisoara (sau doamna) nu am absolut nimic si nici nu i-am imputat nimic.
9
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 1 noiembrie 2010:
Din punctul meu de vedere, dacă e permis să spui despre X că este "inteligent", trebuie, într-un fel sau altul, să fie permise și niște antonime, măcar cât să poți exprima ce ai de spus. "Gogoman" mi se pare din clasă cu "pămpălău", acceptabil. Cuvinte mai dure nu ar fi fost acceptate.
10
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
Domnule Mihail Soare. Un barbat (sau un grup, fiindca foloseste pluralul) a fost vitriolizat de o femeie pe motiv ca are un cord care nu se sincronizeaza cu o vibratie poetica. (intamplator, este palpitul dvs liric). Trebuia sa ripostez, din solidaritate masculina. Un poet (si dvs. s-ar putea sa fiti unul) nu are ce cauta in "noroiul greu al prozei" sau intr-o "mlastina puturoasa si acra". (v-as ruga sa remarcati diferentele de eufonie intre versul eminescian si stihul dvs.). Putina critica (sau sapuneala, in sensul igienic al temenului) nu strica nici unui autor. Il caleste in cazul in care are ceva de spus, dincolo de rime (destul de abile, de altfel). S-ar putea ca reprosurile mele sa le taxati (intr-un puseu de indignare auctoriala) drept invidioase si "mitocanesti". Va inselati profund. Baudelaire a comparat poetul cu un albatros. Rostul lui e sa survoleze in inaltul cerului, nu sa topaie prin mlastini prozaice ca vrabiile. Eu sunt o vraboi, pe langa dvs. N-are rost sa coborati la nivelul meu (prozaic). s-ar putea sa aveti miscari mai lente si sa sa ciugulesc de sub cioc. Numai bine.
11
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
in privinta "gogomanului" am facut o aluzie fina la nenea Iancu. Catatvencu se fudulea ca intr-un oras de gogomani este cel dintai... dintre fruntasii politici. Daca as fi spus despre premier ca este cel dintai dintre fruntasii politici as fi fost pleonastic si... incomprehensibil. asa ca am jucat la sacrificiu: mai bine "mitocan" (sau "marlan" -cuvantul e atat de vulgar incat mi-e jena sa-l redau), decat agramat si obscur.
12
Raza de soare [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
românii = măști de claun
13
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
"masti de claun"
(vuvuzela poetica -dedicata unei admiratoare octogenare, sepulcrale si mai ales imaginare)

stand pe un scaun,
sau pe un ceaun,
un june faun
cu boi de claun (clown)
atins de daun (down)
sedea unghi
sau pe rarunchi
facuti manunchi,
dar in triunghi.
sedea ziceam
ma repetam,
ma involburam
ma scalambam
geometrizam
agonizam
tam-tam
ham-ham.

boi = inseamna aspect frumos (parca). de unde rezulta ca e clar ca nu am st(r)ofa de poet.
14
Raza de soare [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
"daniel stanciu", admiratoarele autorului nu sunt octogenare și nici imaginare, ci tinerele senzuale și mai ales reale.
Și nu te mai împăuna atât de mult; ia o pauză... mânâncă, bea, respiră... că doar nu ești conectat la priză
15
daniel stanciu [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
daca nu-s imaginare, nu sunt ale poetului. sunt ale prozatorului. prozatorul lucreaza cu palpabilul, poetul isi imagineaza doar. poetul latra la luna si o rasare si o preface intr-o dragoste mare. ce poate fi mai senzuala ca luna, lamaia celesta? semnul cu ochiul, exercitiile de respiratie, sfaturile alimentare si recomandarile legate de stilul de munca (prin pauze) il lasa insensibil pe poetul inadaptat la lume, viatza si alte farafastacuri de astea
16
Raza de soare [din public] a spus pe 1 noiembrie 2010:
Bine, Daniele. Fie cum spui tu.
Îți doresc o noapte plină de inspirație,
adică să latri cu spor la lună!

P.s. Sper ca "poet inadaptat la lume" să nu fie echivalent cu "sălbatic".
17
daniel stanciu [din public] a spus pe 2 noiembrie 2010:
distinsa domnisoara (celelalta calitati vi le-ati precizat singura). cand intrati in infern (in mlastinile fetide si fumegande ale poeziei in care spiridusii fac agricultura cu ace de ceasornic) trebuie sa renuntati la orice sperantza.
18
Vladimir Ghețiu [din public] a spus pe 2 noiembrie 2010:
Fara sa fiu nici domnisoara, nici domnisor, ci doar un profesor sexagenar, suficient de avizat in ale literaturii, ma alatur si eu cu placere cititorilor dvs! In acelasi timp mi-as permite un apel la civilitate si la deschiderea, din cand in cand, a Bibliei. Un forum al intelepciunii si frumusetii, nobletei spirituale si sensibilitatii trebuie sa ramana ceea ce este si sa nu degenereze!
19
daniel stanciu [din public] a spus pe 2 noiembrie 2010:
Domnule profesor, "suficient de avizat in ale literaturii" ("suficient" nu este intotdeauna de ajuns, mai ales in poezie, o "marfa" atat de perisabila si tinand cont de faptul ca aveti, momentan!, o varsta venerabila). un forum nu este niciodata un perimetru al nobletii si nu stiu carei sensibilitati. v-as ruga sa nu confundati institutiile(biserica cu panteonul). in Biserica (edificata pe "caramida" biblica) nu au ce cauta muzele, fapturi pagane prin excelentza. va reamintesc faptul ca un forum e o piatza. intr-o astfel de locatie oamenii negociaza marfuri (sau produse culturale). de cele mai multe ori vorbesc fara fasoane. e chiar ridicol sa auzi pe cate o mimoza: "vai ce castraveti superbisimi aveti si ce verde tonic si septentrional degaja" . cand i se spune unui poet ca are profunzimi, nu e intotdeauna un compliment. s-ar putea sa fie vorba de abisuri semantice. Nietzsche in care sper sa fiti "suficient de avizat" (si care era un "poet" cu adevarat profund, dincolo de tribulatiile lui filosofice) ne prevenea ca daca ne uitam in abis si abisul se zgaieste la noi. Exista o primejdie a vertijului si a prabusirii in gol in cazul unei lecturi facute de iapa buiestra a imaginatiei, nestrunita de darlogii ratiunii.

daca stihuirile unui poet n-ar fi avut decat ecouri de genul: "vai, ce mirific. mama, ce luciferic. valeu, ce sublim" ar fi fost groaznic pt el. prea multe reverentze ar trebui sa-l puna pe ganduri (sunt un semn ca a imbatranit prematur si ca publicul il "intelege"). e bine ca, din cand in cand, pigmei rosi de ulcerul invidiei sa joace darts luand drept tzinte fructele lui lirice. e chiar si mai indicat sa i se puna piuneze pe jiltul in care isi adasta posteriorul scriitoricesc. poetul (mai ales cel contemporan ingropat pana-n gat in laturile consumerismului) trebuie sa fie un fachir. sa nu se simta confortabil pe scaun atunci cand scrie, dar sa se obisnuiasca cu intepaturile. daca incepe sa se simta confortabil Orfeu nu va mai fi vizitat de muze (si de admiratoare avide de o sarutare fie ea si telepatica), ci de Morfeu. va jur ca ca am ramas in cadrele "civilitatii".
20
Vladimir Ghețiu [din public] a spus pe 2 noiembrie 2010:
Nu confund nimic cu nimic, trimiterea la Biblie o faceam cu gandul la unul din cele sapte pacate capitale, care, in opinia mea, va apasa din greu. Atat in ceea ce va priveste, ma tem ca nu e locul unei dispute cu un personaj care vrea sa aiba mereu ultimul cuvant. Se cuvine sa ne respectam unii pe altii, chiar numai "suficient de avizati" cum or fi ei! Altfel, poate ca mai aveti si alte indeletniciri... Scuze "gazdei" noastre!
21
antipoetul [din public] a spus pe 2 noiembrie 2010:
lasati-ma sa ghicesc pacatul: este sa nu ucizi (corola de minuni a lumii). v-as ruga sa nu ma numiti personaj ( a propos de civilitate). n-am anvergura literara. nu imi doresc sa am ultimul cuvant. asa ca retrag definitiv din spatiile amfitrionului. fara sa-mi cer scuze. n-am de ce. mi-am precizat clar intentiile. daca dupa explicatii mele ma incadrati in codul pedal al Decalogului sunteti un moralist iremediabil. sunt convins ca Mihail Soare nu e un moralist(care nu e totuna cu moral). fiindca daca e n-are ce cauta in poezie. mai e un clenci logic care in mod evident va scapa. poti avea ultimul cuvant intr-o disputa de la inceput (intr-o ordine valorica, nu cronologica).
22
Antifrustratul, cititor de Biblie si Poezie adevarata [din public] a spus pe 9 decembrie 2010:
Excelenta poezie! Iar versurile "Tresaltă caraghioase lăcustele sub juguri/
Și-njură birjărește nefericirea sorții" ilustreaza perfect suferintele unui exemplar precum "daniel stanciu"
23
daniel stanciu [din public] a spus pe 9 decembrie 2010:
Despre ce suferinte e vorba domnule antifrustrat? Ati izbutit sa-mi reperati "frustrarile" (fatza de care va distantzati prin combativul prefix "anti"?) Va admir, atunci: sunteti un pshiolog de o spetza noua- un psihanalist electronic. Va referiti cumva la frustrarile mele ocazionate de o ipotetica ratare “literara”? N-am incercat sa intru pana acum in gratiile vreunei muze. Am preferat diafanelor domnisoare mitologice, demoazelelor confectionate din carne si sange. Fireste acestea au alte dorinte decat cele” ilustrate perfect” de Eminescu in sintagma: “visul de luceferi”. In mlastina capitalista in care huzuresc precum o vietate limicola (traitoare in namol) abordarea eminesciana a codanelor este totalmente contraindicata. Deci, in ochii dumneavoastra ageri (si iubitori de adevar biblic si frumos liric) sunt un fel de lacusta injugata care salta caraghios, bolborosind imprecatii la adresa sortii? Plastica imagine.... sunteti si entomolog, nu doar cititor de poezie cu majuscule (si atat!). Daca ati reusit sa cititi si Biblia din scoarta in scoarta (folosindu-sa in plus scoarta intracraniana) va marturisesc ca va invidiez, si ma simt chiar... “frustrat”. Aveti o rabdare demna de regnul mineral. Sunteti un exemplu pt. mine, asa cum eu sunt un "exemplar" pt. dvs.
24
Mr. M [din public] a spus pe 22 mai 2011:
Poezia este frumoasa.Se accepta lipsurile, deoarece invoca sentimente(oricare ar fi acestea), iar o poezia asta trebuie sa faca-sa nasca in tine sentimente.De ce sa analizezi frumosul/uratul???Credeti ca astfel il veti face "mai frumos/urat"??Vai! Cat va mai face placere sa va contraziceti in discutii echivoce si fara vreun rezultat ori macar vreo tinta!!..
25
a din carpați [din public] a spus pe 22 mai 2011:
d=le mârrr mârrrr,
în materie de necredință
sunteți un om de știință
însă la literatură
ați putea tăcea din gură...

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook