Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Atât timp cât oamenii trăiesc fără a exista o putere comună care să-i țină pe toți în frâu, ei se află în acea condiție care se numește război al tuturor împotriva tuturor.

în Leviathan
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Leviantul" de Thomas Hobbes este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -54.00- 51.30 lei.

 

1
Madame [din public] a spus pe 14 decembrie 2011:
În concepția lui Hobbes, omul este un individ izolat și egoist. Filosoful subliniază faptul că totul există la dispoziția tuturor. Există un drept al tuturor, și anume, toți au dreptul la același lucru, dar îl dobândește cel mai tare. Așadar, întrucât omul este o ființă rațională, trebuie să pună capăt războiului.
2
daniel stanciu [din public] a spus pe 14 decembrie 2011:
In numele ratiunii si mai ales cu mijloacele oferite de ea s-au purtat cele mai cumplite razboaie.
3
Madame [din public] a spus pe 15 decembrie 2011:
Spre pildă, Platon și Aristotel se întrebau care este cea mai bună formă de guvernare, iar Platon a spus că cetatea (în „Republica”). El a luat ca model individul. În concepția filosofului, individul are trei facultăți: rațiunea, voința și dorința. La indivizii care conduc, domină rațiunea și virtutea ei, înțelepciunea, întrucât rațiunea trebuie să conducă. Iar la indivizii care au ca funcție să asigure ordinea în societate, domină voința și virtutea ei, curajul. Platon admite existența unei activități conștiente de conducere și organizare, iar cetatea trebuie să aibă ca obiectiv asigurarea armonioasă între grupuri.
4
daniel stanciu [din public] a spus pe 17 decembrie 2011:
Madame, cetatea platonica e ideala. Levihatanul lui Hobbes - statul - e un monstru cat se poate de real si de eficace in devorarea indivizilor.
5
Madame [din public] a spus pe 17 decembrie 2011:
Așa este, politicul este înțeles ca fiind domeniul problemelor referitoare la cine și cum trebuie să conducă o cetate și modul în care trebuie organizată viața publică. Ar fi ideal dacă România ar fi condusă de înțelepți, așa cum considera Platon.
6
daniel stanciu [din public] a spus pe 18 decembrie 2011:
In Romania majoritatea junimii nationale au studii "superioare". Care va sa zica sunt "intelepti". Ceea ce ne lipseste cu desavarsire ca natie e proiectia sociala a partii apetente a sufletului: indivizii care presteaza munci in folosul lor si al cetatii. Suntem un popor de intelectuali. Gandim, nu muncim. La ce gandim? La cum sa traim (cum altfel decat bine) fara sa muncim.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook