Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Societatea nu e un rău, ci un dezastru: ce stupid miracol să putem trăi în ea!

în Tratat de descompunere (1949)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Caiete 1957-1972" de Emil Cioran este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -99.00- 74.99 lei.

 

1
daniel stanciu [din public] a spus pe 24 ianuarie 2011:
Ok, societatea nu e un rau necesar, e un dezastru indispensabil in care nu poti sa te afisezi in indispensabili fara sa fii catalogat drept rau. Fata de "antisocialul" Emil, "salbaticul" Jean-Jacques este un "animal social" mai aristotelic decat Stagiritul insusi.
2
Bulă [din public] a spus pe 24 ianuarie 2011:
Stagiritul
vedea în om
mai mult decât un animal social
(dispus să trăiască în haita numită societate).
Vedea "animalul politic",
mereu obsedat de ideea de a conduce haita umană.
3
daniel stanciu [din public] a spus pe 24 ianuarie 2011:
Animalul politic nu e "liderul" politic. E traitorul in polis. Iar polisul este o asociere (o societate) intre indivizi care se respecta aceleasi norme si venereaza aceeasi zei. Il priviti pe Aristotel prin lentilele lui Hobbes cand vorbiti de "haita umana". Pt. Aristotel omul e fiara (sau "haita" daca e femela) in afara cetatii (cand nu traieste in haita). Abia in polis bipedul gregar inceteaza sa fie "lup" si devine om. Iar "politica" lui Aristotel este arta de a conduce polisul. Insa nu dupa regulile democratiei (mai ales cea noua, reprezentativa), cea mai funesta forma de inhaitare politica. Politica de astazi (contaminata de ideologia democratiei liberale) i s-ar parea lui Aristotel o societate "disociativa" . Pt. vechiul grec (pre-elenic) o societate plurala ("deschisa") este o contradictie in termeni, (un tot rupt in bucati dispuse alandala).
4
Bulă [din public] a spus pe 24 ianuarie 2011:
Desigur, animalul politic
nu e "liderul politic".
Este un animal
care vrea să-și impună voința
în ce privește guvernarea polisului.
Așa e și azi, la noi.

Parlamentul e o menajerie politică,
populată cu animale partinice.
Animale sociale sunt doar liderii de sindicat.
5
daniel stanciu [din public] a spus pe 24 ianuarie 2011:
Arta conducerii este si arta supunerii. Cel care nu e chemat sa conduca nu isi baga "râtul" in urna electorala. Implicarea lui in viata publica este in acord cu gradul sau de competenta. Aminteste-ti ce spunea Platon despre dreptate in "Republica": o societate e dreapta daca fiecare face ceea ce e pregatit sa faca. Asta e marea diferenta intre ceea ce intelegea Aristotel (care in acest punct nu e foarte departe de profesorul sau) prin politica si ce inteleg "râtanii" politici de azi. Democratia actuala este regimul politoid in care "râul" este ridicat la nas inzestrat cu fler "politic". Asa ca un animal “politic” aristotelic e diferit de “dobitocul” politic de azi. Al doilea are drepturi. Prin ele se defineste. Primul are indatoriri. Ele il definesc.

Democratia actuala este regimul politoid in care "râtul" este ridicat la rang de nas inzestrat cu fler "politic".

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook