Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Succesul are mulți părinți, eșecul este întotdeauna orfan.

autor necunoscut/anonim
Adăugat de Cornel Stelian PopaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem autorul acestui citat. Dacă îl cunoști, poți trimite o semnalare.

 

1
dr. Alexandru Lindner [din public] a spus pe 29 iulie 2014:
Dupa cunostintele mele acest citat este al lui Richard Cobden (n. la 3 iunie 1804 în Dunford, Sussex, d. 2 aprilie 1865 la Londra) care a fost un antreprenor britanic, lider al „liberalismului Manchester“ și al mișcării pentru libera circulație a mărfurilor.
Va rog sa verificati!
2
Dan Costinaș [din public] a spus pe 30 iulie 2014:
Am preluat mingea ridicată la fileu cu eleganță de dl. dr. Lindner și iată ce am găsit până la această oră:

1. Cele mai multe surse de încredere cercetate, majoritatea în engleză, italiană, portugheză și spaniolă, atribuie acest citat lui J.F. Kennedy și îl datează 21 aprilie 1961 - ca fiind preluat dintr-o conferință de presă, la doar câteva zile după tentativa eșuată a guvernului american de a răsturna regimul comunist cubanez (Bay of Pigs invasion).

Dar aici apare prima problemă; fraza completă sună așa: "There's an old saying that victory has 100 fathers and defeat is an orphan." Regretatul președinte citează "an old saying", adică o veche zicală!

2. Ceva asemănător apare în Jurnalul contelui Gian Galeazzo Ciano, ginerele lui Benito Mussolini, care scrie în 9 septembrie 1946: "La vittoria trova cento padri, e nessuno vuole riconoscere l'insuccesso." (traducere aproximativă: Victoria are o sută de părinți, dar nimeni nu-și asumă eșecul.)

Încă o observație în această fază: la amândoi prezumtivii autori de mai sus apare "Victoria" și nu "Succesul", iar în a doua parte JFK folosește "înfrângerea" și Ciano scrie "insuccesul"/"eșecul". Oricum, acest detaliu mi se pare mai puțin semnificativ.

3. Am găsit citatul atribuit, într-adevăr, și omului politic englez Richard Cobden, însă doar de o singură sursă, http://www.aphorismen.de/ - unde este prezentat ca fiind un aforism: "Der Erfolg hat viele Väter. Der Mißerfolg ist ein Waisenkind."

Am extins cercetarea pe "pista" Cobden și în limba maternă a acestuia, dar fără succes; nu am găsit nimic asemănător.

4. Sub forma "The one phrase you can use is that success has a thousand fathers, and failure is an orphan." este creditat ca autor muzicianul englez Alan Price.

5. Nu de puține ori apare ca zicală sau chiar proverb: "O sucesso tem muitos pais, mas o fracasso é órfăo." / "El éxito tiene muchos padres, pero el fracaso es huérfano."

6. Nu mai puțin interesantă și chiar plauzibilă mi se pare și următoarea idee: pornind de la replica "Success is a public affair. Failure is a private funeral." - consemnată într-un interviu din anul 1970 cu actrița americană Rosalind Russell, un critic de cinema semnalează faptul că această idee nu este originală și datează sursa de inspirație prin sec. V î.Hr. tocmai pe vremea Școlii învățaților întemeiată de Confucius. Într-adevăr, se pare că în anumite zone din China secolului XXI încă se păstrează tradiția milenară ca la înmormântare să participe un număr foarte retrâns de persoane, exclusiv din familia celui care urmează să fie înhumat sau incinerat.

7. Și lista rămâne deschisă...
3
Lucian Velea [webmaster] a spus pe 30 iulie 2014:
Complicate sunt căile unor "ziceri". Prin urmare, o dăm anonimă Cu mulțumiri investigatorului.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook