Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

(...) că mai nainte de o sută cinci ani după Hristos, noi Rumânii nu lăcuiam aici; Partiea noastră era Italiea, și orașul nostru Roma, de la care ne au rămas și numele Rumâni, au Romani.

Țara Rumânească cu cele după la spatele ei împreună, se numea Dacie, căci era lăcuită de niște oameni foarte barbari și sălbăticoși ce se zicea Daci. Craiul acestora anume Decebal, fiind de aciași natură cu suppușii săi, mai totdeauna bântuia vecinatele Nații ce se stăpânea de Romani. (...)

Marele Traian însă, văzând că locurile ei sânt foarte frumoase și roditoare, râdică o mulțime de case au familii întregi de la Roma, și le făcu să vie a se așeza cu lăcuința pe ele. Asfelu de băjenii mari și vecinice se zic Collonii. Adintâiu Collonie de Romani, cum a trecut în Daciea, s-a așezat la județul ce se anumit după numele lor Romanați și un Prințu de viță împărătească anume Caracal, pe care luaseră cu dânșii de la Roma ca să le fie cârmuitor, a zidit orașul Caracalul. Altă Collonie mare ce-a lăcuit partea aceea unde acum se numește Moldova, a descălecat în locul ce se zice Roman, iarăși de la numele lor de Romani. Toată lipsa Dacilor acum era plinită cu Romani; Țara lor nu mai avea pentru ce să se mai zică Dacie căci se lăcuia de biruitori; aceștia o numea după numele lor Rumâniea.

în Cele dintâiu cunoștințe pentru trebuința copiilor care încep a citi, Idee repede despre istoriea Rumânilor (1828)
Adăugat de MGSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
calendarNu este introdusă data nașterii pentru Grigorie Pleșoianu. [Caut pe Google] [Adaug data nașterii]

 

Nu sunt comentarii până acum. Ne-am bucura să vedem o primă impresie despre textul de mai sus.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook