Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Englezul, confruntat cu ceva anormal, va pretinde întotdeauna că așa ceva nu există. Dacă nu poate pretinde asta, se va uita prin acel obiect sau împrejurul lui, ori deasupra sau dedesubtul lui sau în oricare altă direcție decât cea către el. Dacă, cu toate astea, îl forțezi să privească înspre el, va pretinde deodată că vede acel obiect nu ca ceea ce este, ci ca ceva ce i-ar place să fie.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
necunoscutNu cunoaștem unde a fost publicat prima dată acest citat. Dacă știi, poți trimite o semnalare.

 

1
Avramescu Norvegia Elena [din public] a spus pe 9 septembrie 2016:
Un punct de vedere asupra acestui delicat subiect este analizat de filosoful spaniol JOSÉ ORTEGA Y GASSET în ”REVOLRA MASELOR”: ”Este evident că există mai multe moduri de a face istorie și aproape la fel de multe pentru a o desface. De veacuri se întâmplă periodic ca europenii de pe continent să se trezească dimineața și scărpinându-se în cap să exclame: ”Englezii ăștia!!!”. Există o expresie care înseamnă mirare, turburare și conștiința că au în față ceva admirabil, dar de neînțeles. Poporul englez este într-adevăr faptul cel mai deosebit care există pe planetă. Nu mă refer la englezul individual, ci la corpul social, la colectivitatea englezilor. Ceea ce este nemaipomenit, minunat, nu aparține deci planului psihologic, ci celui sociologic. Și cum sociologia este una dintre disciplinele despre care lumea de pretutindeni are idei mai puțin clare, nu ar fi posibil să spunem fără o pregătire prealabilă de ce Anglia este stranie și minunată. Cu atât este posibil să încercăm a explica modul în care a ajuns să fie astfel. Atâta timp cât se va crede că un popor posedă un caracter prealabil și că istoria sa este o emanație a acestui caracter, nu va fi chip nici măcar să deschidem discuția. CARACTERUL NAȚIONAL CA ORICE FAPT UMAN NU ESTE UN DAR ÎNNĂSCUT, CI, ESTE CEVA FABRICAT. CARACTERUL NAȚIONAL SE FACE, SE DESFACE ȘI SE REFACE DE-A LUNGUL ISTORIEI”.

Unele dintre comentariile pe care le-ați adăugat în ultima lună au fost eliminate, nerespectând Regulamentul. Pentru a evita o suspendare a dreptului de a scrie comentarii, este recomandat să respectați regulile și să nu vă angrenați în certuri sau alte discuții care derapează.


Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook