Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

neființă
Neființa e o splendoare funebră, care ne stinge geloziile divine.

definiție celebră de în Amurgul gândurilor
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Caiete 1957-1972" de Emil Cioran este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -99.00- 74.99 lei.

 

1
daniel stanciu [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
E mai usor sa intri in gratziile nefiintei, decat sa-l cuceresti pe Dumnezeu. Reteta existentiala a lui Cioran e simpla: sa nu traiesti (devii astfel o nefiinta materiala- o halca de materie tot esti). Iar cand viata de ispiteste cu o femeie, o lauda, o sticla de vin, insfaca-le, dar declara-te ulterior dezgustat. Nefiinta din Cioran este mai puternica chiar si cand cedeaza tentatiilor de moment (cel putin asa crede maestrul). Cioran se vrea un ascet al nefiintei. Refuza (doar in scris, cartile lui sunt procese verbale in acest sens) placerile vietii fiindca vrea sa se contopeasca cu nefiinta(care are o splendoare funebra), nu cu fiinta suprema. Se vidanjeaza pe sine nu pentru a se umple de nectarul divin, ci pentru a ramane asa. Si totusi nu prea i-a izbutit operatiunea de golire. A negat lumea, dar s-a afirmat constant pe sine (e adevarat ca uneori i s-a intamplat si invers: viata din el a protestat impotriva relelor tratamente pe care mizantropul i le-a aplicat. astea au fost momentele in care Cioran se simte din alta specie, daca nu din alt regn). Eul sau vascos nu a curs din trupul lui care s-a vrut gol de acesta lume. Altfel n-ar fi scris atat despre sine. Dezgustul de el insusi ar fi trebuit sa se manifeste intr-o tacere cu privire la sine. Or, la Cioran tzine sa ne reaminteasca (simptom de egolatrie) faptul ca lui i se intampla tot ceeea ce ne relateaza. In nefiinta (domiciliul permanent al lui Budha), nu poti intra un un eu atat de supradimensionat, Ciorane! Si nici pe poarta ingusta (pentru cei care s-au pus mereu la inaintare) a fiintei supreme.
2
Antipa [din public] a spus pe 29 ianuarie 2011:
"Ciorane!"
Iată ce elegant se exprimă
Aristotel cel Nou din Dămăroaia!

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook