Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

De te-nsori, de nu te-nsori... (1)

A spus-o marele Socrate,
Acel vestit ca și Hecate:
De te-nsori, de nu te-nsori,
Tot regreți pân-ai să mori.

epigramă de din Lume, lume, hai la glume! (15 august 2009)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

 

1
George Budoi [autorul] a spus pe 16 august 2009:
Hecate era zeița greacă a răscrucilor, reprezentată cu trei capete: de câine, de șarpe și de cal. Legenda spune că l-a pârjolit cu focul iadului pe Klytios, unul dintre giganții care s-au răsculat împotriva zeilor din Olimp.
2
George Budoi [autorul] a spus pe 16 august 2009:
De te-nsori, de nu te-nsori… (2)

Le spuse marele Socrate,
Aceste vorbe-adevărate:
De te-nsori, de nu te-nsori,
Tot regreți pân-ai să mori.
3
Jewel of four souls [din public] a spus pe 19 august 2009:
Sa fi incercat sa se insoare cu Hecate...

De altfel Hecate era nu doar zeita rascrucilor...

Hecate, o divinitate a umbrelor nopții în mitologia greacă, înrudită cu Artemis, ba chiar identificată mai târziu cu aceasta, iar la romani, cu Luna, cu Proserpina sau cu Diana. Hecate proteja vrăjitoria, magia și orice alte intenții răuvoitoare, distrugătoare, ca o particularitate a ei, care să o deosebeasă de celelalte divinități lunare. Apărea adesea oamenilor sub formă de spectru luminos. În unele relatări se susținea că avea trei capete: unul de om, altul de cal, iar al treilea de câine. În alte reprezentări apărea ca o femeie cu capul înconjurat de șerpi, cu ochii de jăratic, asemenea Medusei; îi era sacru câinele și i se jertfeau miei negri, miere și uneori chiar oameni. Serbările organizate la Atena în cinstea ei se numeau Hecatesii și erau adevărate orgii. Totuși, Hecate nu avea un mit propriu-zis. Ea a rămas destul de misterioasă, fiind mai degrabă caracterizată prin funcțiile și atribuțiile sale, decât prin legendele în care apare. Hesiod o prezintă drept fiica lui Perses și a Asteriei, descinzând direct din generația Titanilor. Hecate era deci independentă de zeii Olimpieni de mai târziu, dar Zeus i-a păstrat vechile privilegii, ba chiar a mai adăugat și altele. Ea răspândea binecuvântarea și bunăvoința asupra tuturor oamenilor, acordându-le favorurile pe care aceștia le cereau. Hecate acorda mai ales prosperitatea materială, darul elocinței în adunările politice, victoria în bătălii, precum și câștigul la diferite jocuri; pescarii care o venerau prindeau mai mult pește, păstorii își vedeau turmele prosperând sau pierind, după cum voia zeița. Privilegiile sale cuprindeau toate domeniile vieții și nu se limitau doar la câteva, așa cum se întâmpla în general cu celelalte divinități. Era invocată astfel, în mod deosebit, ca „zeiță ce asigura tinerețea”, alături de Artemis și Apollo. Acestea erau trăsăturile caracteristice ale zeiței Hecate în epoca străveche. Încetul cu încetul, zeița a ajuns să aibă o specializare diferită, fiind considerată divinitatea protectoare a magiei și farmecelor. Era legată de lumea umbrelor și apărea magicienilor și vrăjitoarelor, ținând câte o torță în fiecare mână, sau având înfățișarea diferitelor animale: iapă, cățea, lupoaică, etc. Ei îi era atribuită inventarea vrăjitoriei și legenda a introdus-o în familia magicienilor prin excelență, Eetes și Medeea din Colhida. În tradițiile târzii, vrăjitoarea Circe era socotită fiica Hecatei, uneori trecând drept mama acesteia.

Ca vrăjitoare, Hecate era stăpâna răscrucilor, care erau locuri privilegiate pentru magie. Oamenii ridicau la răscruci câte o statuie a zeiței, care avea înfățișarea unei femei cu trei corpuri sau cu trei capete. Aceste statui erau foarte frecvente în zonele rurale și oamenii aduceau ofrande pe care le puneau în apropierea statuilor ce o reprezentau pe Hecate.
4
George Budoi [autorul] a spus pe 19 august 2009:
Jewel

N-am inntrodus zeita Hecate in catren doar pentru ca rimeaza cu Socrate, ci are valoare de simbol. In comentariul explicativ am mentionat ca Hecate este zeita rascrucilor pentru ca atunci cand omul se gandeste sa se casatoreasca se afla la o rascruce a vietii, si trebuie sa hotarasca pe care cale merge: se casatoreste sau nu se casatoreste? Catrenul este o gluma, dar nu numai atat.
5
Jewel of four souls [din public] a spus pe 19 august 2009:
Catrenul e OK.
Hecate nu prea are ce cauta pe acolo.
Cred ca varianta de la comentarii e mult mai adecvata.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook