Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Sentimentul național este acela care asigură existența popoarelor.

citat celebru din
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în spaniolă.

 

1
Monica Gabriela [din public] a spus pe 4 martie 2010:
daca este bine dozat! Altfel duce la nationalism, acesta duce la rasism si mai departe, stiti si voi unde...Istoria universala este plina de exemple!
2
Gramaticus [din public] a spus pe 4 martie 2010:
Ai dreptate, Monica Gabriela!
Și eu cred
că naționalismul
trebuie servit oamenilor
cu dozatorul...
3
eu, Roman [din public] a spus pe 29 aprilie 2011:
nationalismul nu duce la rasism, astea sunt minciuni duse de niste oameni care stiu ca o persoana care isi iubeste tara nu tradeaza la fel de usor ca una care nu isi cunoaste istoria si nu da doi bani pe sacrificiile stramosilor...
4
Cronicaru Ureche [din public] a spus pe 17 noiembrie 2013:
asta o spunea atunci când era dezamagit de prestanta oamenilor politici contemporani lui care erau multi filogermani...Titulescu a fost una dintre putinele voci lucide deatunci! si si a incheiat cariera datorita unui rege curvar, dezechilibrat sexual-avea priaprism si tzepar(el a plecat cu vagoanele incarcate din Romania nu Mihai I).Titulescu a murit la Cannes in anul urmator Dictatului de la Viena...Francezii i au ridicat statui iar noi i am adus osemintele in tara in 1992, dupa 50 ani...si mai vorbim de nationalism
5
Eduard Zalle [din public] a spus pe 17 noiembrie 2013:
Naționalismul este o ideologie care creează și susține o națiune ca un concept de identificare comună pentru un grup de oameni.
Se deosebește de patriotism prin referința juridică și ideologia politică: naționalismul se referă la Dreptul strămoșesc care definește comunitățile istorico-lingvistice („neamurile”), și tinde a constitui statele pe bază etnică, cu o legislație inspirată din jus sanguinis, în timp ce patriotismul se referă la Dreptul pământean care definește națiunile prin apartenența la același teritoriu și tinde a defini statele pe bază teritorială (indiferent de originile și limbile vorbite de populație; de exemplu în Elveția), cu o legislație inspirată din jus soli.
În domeniul artelor, romantismul este cunoscut a avea în naționalism un aspect important.
Mișcările în spectrul politic-ideologic apropiat naționalismului sunt diverse, ori ca element programatic, ori ca formă de propagandă. În secolul al XX-lea interpretarea eronată a anumitor date științifice din acea epocă (privind biologia speciei umane Homo sapiens, antropologia și ereditatea) și amestecul acestor interpretări cu naționalismul, a produs ultranaționalismul, concretizat prin mișcări de extremă dreaptă ca fascismul sau nazismul, care socoteau „neamul” ca un „organism biologic”.
Naționalismul patriotic promovează o națiune fără să se opună minorităților conlocuitoare. Naționalismul de tip șovin sau xenofob, dimpotrivă, li se opune. Astfel, naționalismul șovin și antiromânesc din anumite țări folosește faptul că vorbitorii limbii române dinafara României nu aparțin națiunii politice române (adică nu posedă cetățenia română) pentru a implementa ideea (atât la oamenii locului, cât și în opinia internațională) că aceștia nu ar aparține neamului (etniei și sferei culturale și istorice românești), mergându-se până la negarea faptului că au aceleași origini și că vorbesc aceeași limbă.

Comentariu

Numele (obligatoriu)

Adresa de e-mail (nu e publicată, este important să fie scrisă corect)

Dacă ai cont în Forum, este valabil și pentru comentarii sau alte facilități. Autentificare »

Comentariul trebuie să aibă un ton civilizat și să se refere la subiectul citatului, altfel va fi șters. Pentru mai multe informații despre criteriile pe care trebuie să le respecte comentariile, citiți Regulamentul.

Pentru a discuta despre alte lucruri decât cele care respectă tematica acestei pagini, se poate deschide un subiect în Forum.


Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Discuții similare în Forum

Mai multe în Forum »

Fani pe Facebook