Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Ion Antonescu

Am comandat și eu trupe și de când am fost sublocotenent și până la regele Carol n-am făcut decât să mă cert, până la bătaie sau boxare pentru hrana soldatului. La mine la Divizie se mâncau două feluri de mâncare — la Regimentul 9 Roșiori, regimentul meu. La Școala de Război, soldatul de la depozit avea două feluri de mâncare. Era și curat. Toată lumea avea ce-i trebuia pentru că mă mișcam. Totul era ținut în cea mai perfectă condiție. Astăzi nu se mișcă nimeni. Sunt loviți parcă de paralizie progresivă. Nu sunt inspectați.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Hans Christian Andersen

Soldatul de plumb era acum în apă până la gât; luntrea se scufunda tot mai tare și hârtia tot mai tare se desfăcea; apa-i ajunsese soldatului până peste cap. El se gândea la dansatoarea cea mititică și drăgălașă, pe care nu avea s-o mai vadă niciodată, și-n urechile lui răsuna un cântec: "Du-te la război, oștene și de moarte nu te teme!".

în Soldățelul de plumb
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba daneză.
cumpărăturiCartea "Classic Fairy Tales by Hans Christian Andersen" de Hans Christian Andersen este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -75.00- 30.99 lei.

Dormeau

pe o frunză două stele
încă două stele
cărțile de poezie stăteau
pe o etajeră lângă soldatul
de
plumb al copilăriei noastre
ochelarii îl priveau pe superman
pe atunci nu era erou
ambalai mașina chinezească
toată ziua până la bacalaureat

dormeau două pisici
de
pluș adevărate
care nu mâncau pește
sau lapte din vasele jucărie
autorizate
de
autoritățile comuniste

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Albulescu

Tata se ducea la cârciumă pentru că el a fost muzicant. În familia lui erau trei fete și doi băieți. El era cel mai mic. Soarta lui a fost să pască capra. Nu caprele. Capra! Atât aveau. O rudă le-a spus părinților lui: "dă-mi-l mie!". Și așa a ajuns la regiment. Regimentul l-a făcut copil de trupă la fanfară... A făcut școala primară, liceul, Conservatorul, a ajuns dirijor și comandant de fanfară și șeful muzicilor militare din toată țara.

în revista "Q Magazine" (octombrie 2009)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Vasile Gavrilescu

Greșelile importante sunt de două feluri, ai vorbit când trebuia să taci și ai tăcut când trebuia să fi vorbit. Între aceste două nedumeriri viața ta a avut de suferit.

în Parabole (martie 2008)
Adăugat de Vasile GavrilescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Putem trece prin viață ușor în două feluri: acceptând totul sau punând totul la îndoială − ambele feluri ne scutesc gândim.

citat din
Adăugat de Zenovia PopaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

Am nevoie să stau cu cealaltă parte din mine

am nevoie stau cu cealaltă parte din mine
înlăuntrul meu, în inima mea
știam asta, era ca o aspirație
mi-am imaginat dragostea
putea fi cum vrea ea
altfel ar fi fost greu s-o găsesc
viața a făcut acest lucru pentru mine
am aflat-o în sufletul meu
viața a decis pentru mine
m-am gândit și la faptul dragostea
nu voia să se întâlnească cu mine
că se temea de sufletul meu
de minunea din sufletul meu
avea ochi frumoși dragostea
și-mi zâmbea
și în sufletul meu era furtună
și Dumnezeu era pregătit rămână lângă mine
acum sufletul meu nu mai e împărțit în două
cântă melodii vesele inimii cerului.

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Frații Grimm

Cu mult timp în urmă, trăia un rege vestit pentru înțelepciunea sa pe cuprinsul întregului pământ. Nimic nu îi era ascuns și chiar și cele mai mari secrete ale lumii ajungeau la urechile sale, ca și cum i-ar fi fost șoptite de vânt. Avea însă un obicei ciudat. În fiecare zi, la sfârșitul prânzului, după ce masa era strânsă și nu mai era nimeni în preajma lui, un servitor de încredere îi aducea încă o farfurie. Aceasta era acoperită cu un capac, așa nici servitorul său și nimeni altcineva nu știa ce era în ea, pentru că regele nu o descoperea decât în momentul când rămânea singur cuc.

începutul de la Șarpele alb de
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cele mai frumoase povesti de fratii Grimm" de Frații Grimm este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -49.90- 24.99 lei.

Bibanul-de-mare gigant (Epinephelus lanceolatus), care poate avea până la 2,7 m lungime și poate cântări până la 400 de kg, cambula uriașă (Hippoglossus hippoglossus), care poate avea până la 4,7 m și până la 320 de kg, crapul uriaș siamez (Catlocarpio siamensis), care poate avea până la 3 m și până la 300 de kg, morunul (Huso huso), care poate avea până la 9 m și până la 2000 de kg, peștii-lună (Mola mola și Mola alexandrini), care pot avea până la 3,3 m și până la 2300 de kg (sunt cei mai grei pești osoși din lume), regele heringilor (peștele-vâslă sau peștele-șarpe; nu este un hering, ci se hrănește cu heringi) (Regalecus glesne), care poate avea până la 11 m (după unii până la 17 m; e cel mai lung pește osos din lume) și până la 270 de kg, somnul uriaș de Mekong (Pangasianodon gigas), care poate avea până la 3 m și până la 300 de kg, sturionul kaluga (Huso dauricus), care poate avea până la 5,6 m și până la 1000 de kg, și tonul roșu de Atlantic (Thunnus thynnus), care poate avea până la 4,6 m și până la 680 de kg (după Institutul Smithsonian poate ajunge la 910 kg), nu se pescuiesc nici cu cârstașul sau crâsnicul, nici cu undița.

în Peștii, pescarii și pescuitul în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (21 noiembrie 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Petre Ispirescu

Botezară copilul și îngrijiră de dânsul, rog, ca unul la părinți. Copilul crescu și se făcu mare. Când era d-un an, parcă era de cinci; iară când fu de cinci, parcă era de cincisprezece, și de ce creștea, d-aia se făcea mai frumos și mai drăgălaș. Darămite de învățat? Învăța ca nealții pe lumea asta albă. N-apuca auză de la dascăl ceva, el învăța mai din adânc decât dascălul. Și astfel ajunsese de poveste. Unii zicea știa carte până în glezne, alții zicea că până în genunchi, iară alții, până în brâu. De m-ar fi întrebat pe mine, eu le-aș fi spus știa carte până în gât. Dară fiindcă nimeni nu m-a întrebat, iacă tac și eu din gură ca un pește, și nu mai zic nimănui nici pis! Astfel fiind, într-una din zile ce-i vine drăcosului de copilaș, numai încălecă pe mânzul lui, și mi ți-i dete călcâie; iară mânzul, carele și dânsul crescuse de se făcuse un cârlănaș zburdalnic de n-avea astâmpăr, o rupse d-a fuga cu băiat cu tot, și duși au fost până în ziua de astăzi.

în Făt-Frumos cel rătăcit
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Greuceanu" de Petre Ispirescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.44- 28.99 lei.
Gabriel Garcia Marquez

Lumea era atât de recentă, încât multe lucruri nici nu aveau încă nume, iar pentru a le deosebi trebuia să le arăți cu degetul. Era într-adevăr un sat fericit: nimeni nu avea peste treizeci de ani, nimeni nu murise încă.

citat celebru din romanul Un veac de singurătate de (1967)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Chronicle of a Death Foretold" de Gabriel Garcia Marquez este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -61.00- 24.99 lei.
Mircea Dinescu

Cu timpul, parcă ins­tinc­tul de conservare devine mai puternic, nu vrei să mai mergi până la capăt. Marii poeți unguri au murit până-n 30, 40 de ani, chinuiți, la fel cum au murit și poeții ruși. Poeții români au avut mereu instinctul supraviețuirii. Au fost mai gospodari. Arghezi avea o moșioară, o mi­ tipografie, le rămână ceva și lui Baruțu și lui Mitzura, Blaga era profesor universitar, Ion Barbu era la casa lui, până și Bacovia avea nevastă, copil și o sluj­bă de funcționar.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Vino in rochia ta simpa de stamba" de Mircea Dinescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -38.44- 14.99 lei.

La război, ca la război

Când s-au dus, la un bordel,
Un sergent și-un colonel,
A aflat tot regimentul:
La comand-a fost sergentul.

epigramă de din arhiva personală a lui Gheorghe Culicovschi (2005)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

În depărtare strălucea Soarele, mult mai mic decât cum se vedea de pe Terra, dar încă avea putere, chiar și până la acea distanță. Acum însă, parcă pălea în fața măreției lui Jupiter, care, fiind apropiat, părea imens; într-un fel, chiar era... Încă puțin fi fost mai mare, sistemul solar ar fi avut parte de două stele, nu doar de una; așa însă, Jupiter rămăsese în rândul celor nouă planete, regele planetelor...

citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de (2009)
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Joseph Joubert

Natura a făcut două feluri de minți superioare: unele pentru a produce cugetări sau acțiuni frumoase și celelalte pentru a le admira.

în Cugetări, maxime și eseuri
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg

Pe lume sunt trei clase sociale: cea de sus, care are bani și pentru mâncare, și pentru vicii; cea de mijloc, care are bani pentru mâncare, nu și pentru vicii; și cea de jos, care are bani numai pentru vicii, nu și pentru mâncare.

citat din
Adăugat de Petru DimofteSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Capra

avea semnătură electronică securizată
și trei iezi modificați
genetic care visau cifra zero
nu mâncau iarba era de fumat
înainte se temeau de lup
acum vânau lupi visând planuri
tactice și capre și iarbă
capra noastră comună purta bijuterii
făcea yoga și era zen
de dimineață până seara
când făcea chiolhanuri
vorbea despre capra neagră zburătoare
mitul cifrei unu
unu la făcut pe doi
exact ca-n taoism
înainte nu a fost nimic
nici măcar zero nu era
capra luase imaginea apei
ca simbol al con
secvenței
iezii au crescut mari
nu mai încăpeau în pielea lor
au dezbrăcat trei lei
și purtau pielea mai lejer
capra practica școala
maimuțelor și scria în blogul ei
doi la făcut pe trei
și trei a făcut celelalte lucruri
era învățătura lui lao tzu
o idee despre mersul căii lactee

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ioan Slavici

Cu una, cu două, feciorul de împărat nu se urnea însă din loc. Vorbele zburară în vânt și iscusințele rămaseră lucru fără treabă. Vremea trecea, ziua se apropia, era mâine-poimâne, și feciorul de împărat nu se depărta de lângă soția sa. Când vitrega văzu acuma nu e încotro, își puse piatră pe inimă și trimise carte, știre și veste la frate-său, a cărui împărăție era vecină, spuse cum și ce, și grăi două-trei vorbe, ca vină cu oaste și voinici și să cheme pe feciorul de împărat la război. Asta era una, bună și cea din urmă. Nici nu rămase în zadar. Feciorul de împărat sări cuc de mânie când îi veni vestea acum nu e bine, iaca cum și ce, și cum oștile vrăjmașilor sunt pe cale vină, intre și să fie precum de mult n-a mai fost... Bătaie adică, bătaie grozavă, bătaie între doi împărați! Văzu și el acuma nu e încotro, că n-are decât să facă ce e de făcut. Așa sunt feciorii de împărat! Oricât de în drag și-ar păzi nevestele și oricât de-a dor ar aștepta să-și vadă feții, când aud de bătaie, li se zvârcolește inima în trup, li se frământă creierii în cap, li se împăienjenesc ochii... lasă nevastă și feți în grija Domnului și pornesc ca vântul la război.

în Doi feți cu stea în frunte
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Doi feti cu stea in frunte. Lecturi scolare" de Ioan Slavici este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.17- 10.99 lei.

Leonardo da Vinci era o apariție impresionantă și frumoasă, și prezența sa magnifică dăruia alinare până și celor mai întristate suflete; era atât de convingător, încât putea să-i facă pe ceilalți să-i împărtășească ideile. Avea o putere psihică atât de mare, încât putea să se împotrivească violenței, și putea, cu mâna dreaptă, îndoaie cercul cu care se bătea în ușă sau potcoava unui cal, de parcă așa ar fi fost făcute. Era atât de generos, încât dăruia mâncare tuturor prietenilor săi, fie bogați, fie săraci... Prin nașterea sa, Florența a primit un dar enorm, și prin moartea sa a suferit o pierdere incalculabilă.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Lives of the Artists Paperback" de Giorgio Vasari este disponibilă pentru comandă online la 53.99 lei.
Stela Popescu

Aveam două linguri, două furculițe, o față de pernă, ce altceva? Ce puteai iei, ce să cari? Îți dai seama ce era? '44, război... Să pleci cu un copil în brațe. Și cu o lădiță. Ceva îngrozitor, mai ales pentru o femeie. Pentru femeile nu erau învățate fie atât de luptătoare. Femeia era încă ocrotită de bărbat, era slabă, se spunea atunci. Așa era așezarea lumii.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Mesajul monoteist de la Ierusalim afirmă există un singur Dumnezeu, și nu trebuie avem alții în afară de acela. Roma l-a tradus într-o formă cu totul diferită. Atunci când legiunile ei ocupau un teritoriu nou, localnicii primeau cu toții, fără excepție, cetățenia romană, drepturi și mijloace egale, iar vârstnicii erau adoptați de către senat. În plus, în Panteon era instalată statuia sculpturală a noului zeu, respectat pe teritoriul proaspăt alipit. Sunt două căi diferite de coabitare cu eterogenitatea – se poate așa, dar se poate și altfel. Pe mine mă îngrijorează perspectiva monoteistă de abordare a viitorului. Un singur stat planetar ar fi cea mai mare nenorocire pentru omenire, pentru că n-am mai avea unde fugim. Imaginați-vă: un singur stat pe toată planeta! Fără scăpare! Așa o rezolvare politeistă e mai pe gustul meu.

în CriticAtac, interviu (3 iunie 2011)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Liquid Love: On the Frailty of Human Bonds Paperback" de Zygmunt Bauman este disponibilă pentru comandă online la 81.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook