Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Guy de Maupassant

Să contești unui scriitor dreptul de a face o operă poetică sau realistă înseamnă să-l silești să-și schimbe temperamentul, să-i tăgăduiești originalitatea, să nu-i îngădui să se slujească de ochii și de inteligența cu care l-a dăruit natura. A-l învinui că vede lucrurile urâte sau frumoase, mărunte sau epice, fermecătoare sau sinistre înseamnă să-l învinuiești că este așa cum este și că nu are o viziune la fel cu a noastră. Să-i lăsăm libertatea de a înțelege, de a observa, de a plăsmui după cum îi va plăcea, cu condiția să fie un artist adevărat.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pierre si Jean Guy de Maupassant" de Guy de Maupassant este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -14.35- 3.99 lei.

Citate similare

Silvia Velea

Problema este că nu ne lăsăm reflectați din afară pur și simplu, fără să-i filtrăm și să-i interpretăm și noi pe ceilalți. Lucru care duce la un fel de afazie a personalității, în care numai noi înțelegem ce vrem spunem, ce vrem facem, ce vrem arătăm. Trăitul ăsta într-un fel de "butoi al lui Diogene", sperând ca oamenii ne vadă "așa cum suntem", mi se pare o falsă abordare a vieții personale și sociale. Fiindcă "ceea ce suntem", dacă nu intrăm în sfera metafizicului, se bazează în fapt pe asumarea unor modele, experiențe și raționamente anterioare. Nu e rău primești laude, cum nu e rău primești critici. Greșit mi se pare ți le asumi fie prin acceptare, fie prin respingere, fără le judeci cu înțelepciune, pentru a acționa în direcția în care tu vrei ca lucrurile să se schimbe sau să se îmbunătățească.

în Memoriile păsării Phoenix (2020)
Adăugat de Silvia VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Cineva a zis, de exemplu, ar vrea să îi ajute pe ceilalți. Pentru a fi capabil să-i ajuți pe alții, trebuie mai întâi înveți te ajuți pe tine însuți. Un mare număr de persoane, cu scopul de a-i ajuta pe alții, se lasă luate de tot felul de gânduri și de sentimente, pur și simplu din lene. Ei sunt prea leneși ca lucreze asupra lor înșiși, dar le este foarte ușor creadă ca îi pot ajuta pe ceilalți. Aceasta înseamnă a fi fals și ipocrit față de tine însuți. Când un om se vede într-adevăr așa cum este, nu îi vine în minte să îi ajute pa alții - i-ar fi rușine să se gândească la asta. Dragostea pentru umanitate, altruismul, sunt cuvinte foarte frumoase, dar nu au sens decât atunci când un om este capabil, urmându-și propria alegere și propria decizie, iubească sau să nu iubească, să fie altruist sau egoist. Atunci alegerea sa are o valoare. Dar dacă nu are nici o posibilitate de alegere, dacă nu poate face altfel, dacă este doar ceea ce întâmplarea l-a făcut sau este pe cale să-l facă, un altruist astăzi, un egoist mâine, și din nou un altruist poimâine, ce valoare mai poate avea acest lucru? Pentru a ajuta pe ceilalți, un om trebuie învețe mai întâi să fie atent cu el însuși. Doar un astfel de om îi poate ajuta pe alții. Așa cum suntem noi, nu putem face nimic.

în Fragmente dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Leonardo da Vinci

Iar tu, omule, care admiri în opera mea însăși minunata operă a naturii, îți vei da seama n-ai dreptul să o distrugi; ori gândește-te ce crimă este să iei viața omului, a cărui alcătuire o socotești o adevărată minune de artă; și gândește-te apoi la cinstirea pe care o datorezi sufletului ce sălăsluiește într-o asemenea operă de arhitectură; căci, într-adevăr, așa cum e, este un lucru divin. De aceea, lasă acest suflet sălășluiască în opera sa, care este trupul, atât cât îi va fi și voia, și nu îngădui ca mânia sau răutatea ta distrugă o viață - distrugă viața - care este atât de frumoasă, încât a nu o prețui înseamnă a nu o merita!

citat celebru din
Adăugat de B- Roxana RSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba italiană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la It.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Scritti Scelti" de Leonardo da Vinci este disponibilă pentru comandă online la 60.00 lei.

Simplitatea este cea mai complexă viziune cu care poți pătrunde esența lucrurilor, fără te încurci în balastul apucăturilor omenești, este capacitatea de a vedea cu ochii minții și de a simți cu inima ceea ce face ca lucrurile să se întâmple. Ceea ce pentru un inițiat este simplu, pentru un profan poate fi foarte complicat sau chiar imposibil. Simplitatea înseamnă rigoare, echilibru, omenie, înseamnă să te bucuri de toate darurile pe care deja le ai, înseamnă să înțelegi, apreciezi, să i.

aforism de din Hrană pentru zei (2016)
Adăugat de Aculin LevitzkiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Dacă poți menține ceva, înseamnă că o să-l și pierzi, nu-i așa? Dar ceea ce ești tu rămâne, da sau nu? Oare faptul nostru de "A-Fi" sau simpla Prezență dispare dacă nu mai putem face efortul menținerii? Sunt prea bătrân și am Alzheimer, deci nu pot lucra cu gândul menținerii, dar faptul meu de "A-Fi", este atins de asta, da sau nu?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lev Tolstoi

Lipsa de drepturi a femeii nu stă în faptul ea nu poate vota sau nu poate deține funcția de judecător - aceste îndeletniciri nu-ți dau nici un fel de drepturi; a avea drepturi înseamnă pentru femeie să fie egala bărbatului în relațiile sexuale, înseamnă să poată accepta sau respinge după voia ei solicitarea bărbatului, să-și aleagă bărbatul după dorința ei, nu să fie aleasă.

în Sonata Kreutzer
Adăugat de Emilia NedelcoffSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.
Viorel Muha

A fi!

a fi nu înseamnă a tăcea
a exista nu înseamnă a aștepta
-ți plătească truda cel ce se folosește de ea
a fi nu înseamnă că nu ai drepturi
care să-ți fie de cineva anume date
legiferate ca apoi -ți fie furate
a fi înseamnă că existența este un drept
și nimănui nimeni nu-i trebuie să-i fie
soarta închisă, supusă și slugă
căci viața este libertate
a fi înseamnă că ai datoria muncești
nu să cerșești, nici furi sau să exploatezi cu drepturi strâmbe
pe cel ce liber se naște și pasăre liberă se frânge

oamenii sunt trepte, dar nu ale aceleiași scări
pe care să urce
nemernicii niciunei țări!

poezie de (octombrie 2017)
Adăugat de Viorel MuhaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când ieșim la sfârșitul unui spectacol de la Operă sau din Teatru misiunea noastră ar trebui să se schimbe. Nu mai este aceeași cu care am intrat sau în viața de zi cu zi. Accesul pe care îl avem intâlnindu-l pe Mozart e la un alt nivel de existență. La capătul zilei, faptul asta ne ridică puțin și că putem pluti pentru o secundă sau două, asta e mai important ca orice.

citat din (20 iunie 2017)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Cu frumusețea ei naturală, Lia putea concura cu orice top model al vremii. Și din acestă cauză, ca din multe altele, Lucian se simțise atras de ea, de cum o văzuse, de prima oară, deși părea ea nu i-ar agrea deloc prezența lui, respingându-l mereu, iar ori de câte ori el încerca să-i vorbească, ea făcea tot ce putea pentru a-l îndepărta, fiind singura persoană care susținea cu tărie că nu-i plăcea caracterul și felul de a fi al lui Lucian, motiv pentru care nu pierdea niciodată ocazia de a-l cicăli, de a-l tachina, de a-l provoca, de a-l determina să-și piardă calmul, sau obișnuitul său control de sine, ceea ce nu se întâmpla, căci nu era ușor să-l facă pe Lucian să se enerveze (mai ales pe ea), însă ea nu se lăsa deloc, continua să-l încerce, ceea ce-l determina pe Lucian s-o admire din ce în ce mai mult.

citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gătitul este la fel ca pictura sau scrierea unui cântec. Așa cum în pictură sau muzică există atât de multe note sau culori, tot astfel în gastronomie există atât de multe arome - modul în care le combini te face deosebit.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Puiul

crescut cum vor ei
poți să-l faci așa
cum vrei tu
este un privilegiu câștigat
în schimbul unei sume de bani
pe care o lași smerit
la casieria oricărui magazin
din colțul blocului
l-au crescut cu amfetamine
și are mușchii unui culturist
trecut prin făină de grâu
sărat pe toate părțile
intime sau la pipote
îl aranjezi în farfurie
așa cum îți dorești ai dreptul
după ce l-ai prăjit nesănătos
într-o baie de ulei
de floarea soarelui ai bani
sau fiert sănătos într-o oală
obținând o carne mai puțin
gustoasă dacă nu adaugi condimente

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Doina Bonescu

A fi sau nu

S-a stins o zi si alta vine
Ce-mi va aduce oare-n dar?
Cine croiește pentru mine
Destin in calendar?
Aș vrea să-l văd, aș vrea să-l simt
Aș vrea palpabil ca să fie
Dar nu-i.... si mă intreb in gând
cred in ce nu e să fie?

Deși nu am găsit răspuns
Si drumul rece intră-n iarnă
Cu pași nesiguri spre apus
Eu sper in altă primăvară!
Si nu știu cum si nici de ce
Si nu știu cine mă iubește
Dar mă veghează din neant
Si drumul mi-l călăuzește.

Aș vrea pot să-i mulțumesc
Si să-i trimit in dar o floare
Dar zorii zilei mă opresc
-Tu ai rămas o visătoare
Căci dincolo de cer nimic
Nu este viu si intrupare
A fi sau nu... rămâne-n timp
Aceeași veșnică-ntrebare.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Titu Maiorescu

Nimic nu este mai greu în lume decât a înțelege pe altul, și iarăși fără a-l înțelege este peste putință să-l convingi. A înțelege pe altul însă înseamnă a avea sau a fi avut în sine o parte identică sau analoagă cu gândirea lui; cine nu a avut aceasta îi rămâne străin. De aceea adevărații luptători pentru progres sunt cei ce-au împărtășit ei înșiși mai înainte vechea eroare și au găsit în chiar dezvoltarea lor internă argumentele pentru noul adevăr. Cu aceste argumente sunt acum în stare adapteze adevărul la gradul și la felul de inteligență al celorlalți.

citat celebru din
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "O cercetare critica" de Titu Maiorescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.19- 16.99 lei.

Imaginația este principalul instrument al lucrării diavolești împotriva sufletului, fie în stare de veghe, fie în somn; prin ea diavolii îl hărțuiesc pe om, căutând nu numai să-l împingă în păcat sau să-i trezească și să-i ațâțe patimile, ci și să-l umple de tulburare în felurite chipuri, trezind în el mai ales tristețe, neliniște și îngrijorare, amăgindu-l și făcându-l să rătăcească din pricina nălucirilor, ajungând chiar să-l înrobească cu totul.

în Terapeutica bolilor spirituale (2001)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Eliade

Tinerii intelectuali judecă totdeauna un popor prin ce creează, nu-l judecă prin ceea ce este, prin supraviețuirea lui. A "crea" este o concepție individualistă; a fi așa cum a lăsat Dumnezeu, este adevărata axă a "spiritualității" poporului. În concepția poporului, nimic nu se creează, nimic nu se face; lucrurile vin și pleacă, lucrurile se întâmplă. Dar aceasta este o problemă prea complicată pentru a o rezolva aici. Este adevărat că poporul românesc suferă de multe păcate, este adevărat că ne lipsesc multe axe – dar aceasta e condiția noastră umană, acestea sunt posibilitățile noastre de a atinge universalitatea. Putem pleca de la ele, sau le putem ignora, pur și simplu. Dar nu e nici cavaleresc, nici eficace – ne fie rușine ne-am născut români, numai pentru simplul motiv că nu găsim în valentele românești ceea ce vrea Chestov sau Dostoiewski.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Istoria credintelor si ideilor religioase. Volumul 3: De la Mahomed la epoca Reformelor" de Mircea Eliade este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -59.95- 44.99 lei.

Mintea este o instituție care ne face să percepem farmecul acestei lumi, iar gândurile noastre sunt precum o floare în grădina vieții și nu o posesie a oricui; fie ca gândurile noastre să fie frumoase, și nu urâte sau rău mirositoare, astfel ca amintirea pe care o lăsăm pe pământ să fie simțită ca o binecuvântare.

în Paramahansa Yogananda
Adăugat de Hans HedrichSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Norman MacCaig

O zi obișnuită

Mi-am scos mintea la plimbare
Sau mintea m-a scos pe mine –
Oricare va fi fost adevărul.

Lumina strălucea pe apă
Sau apa strălucea-n lumină.
Pe o stâncă, la ora mareei, cormoranii

Stăteau cu aripile larg desfăcute,
Fără a împiedica traficul. Ezitante,-n așteptare,
Fel de fel de rațe ici și colo
Pe apa ezitantă,-n așteptare.
Din când în când, scheunatul unui pescăruș. Mici flori,
Așa cum îi ispitesc pe turiști autobuzelele cu etaj,
Îmbiau albinele pe trotuarul lor.

În apa clară dansau
Cu mlădieri orientale ierburi lungi, neluate-n seamă
De bancurile pline cu pernuțe de ace. O vacă
A început un muget, dar
S-a răzgândit – iar picioarele m-au dus acasă...

Și mintea mea trăgea cu ochiul la mine
Sau eu la ea; cât de obișnuite
Sunt lucrurile extraordinare sau

Cât de de extraordinare
Sunt lucrurile obișnuite, cum ar fi natura minții
Și procesul de a observa.

poezie clasică de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

A observa limitările unui artist înseamnă doar să-i definești talentul.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Antonia mea" de Willa Cather este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -18.25- 10.99 lei.

Eddie Scrap-Iron Dupris: Ca faci un luptător trebuie să-l golești ca pe un copac desfrunzit: nu-i poți spune uite tot ce știe chiar de-l obligi uite că are oase... să-l obosești atât de tare încât te asculte numai pe tine, audă numai vocea ta, facă doar ce-i spui, nimic mai mult... Să-i arăți cum să-și mențină echilibrul sau să-l ia de la adversar... cum să genereze forța motrice pe degetul corect și cum să lovească din reflex atunci când are ocazia... cum să lupte și când să se retragă. Apoi trebuie le arăți încă o dată. Și încă o dată... până cred că așa s-au născut.

replici din filmul artistic O fată de milioane, scenariu de , după F.X. Toole
Adăugat de Raluca BuharSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Iubirea nu-i bătută-n cuie, nici așa cum o vreau eu,
Să fie cum o vede altu' sau născocire de vreun zeu,
Iubirea e așa cum este, un sentiment unic, anume,
Acțiunea-i cea care diferă la toate clasele din lume!

catren de (10 aprilie 2016)
Adăugat de Vasile ZamolxeanuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook