Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Paul Valery

El (Leonardo) nu cunoaște câtuși de puțin acea opoziție, atât de grosolană și definită așa prost, între spiritul de finețe și spiritul geometric, pe care trebuia, trei jumătăți de secol mai târziu, să o denunțe un om cu totul insensibil la arte (Pascal), care nu-și putea închipui o asemenea delicată, dar firească îmbinare a feluritelor daruri; care credea că pictura este deșertăciune; că adevărata elocință își bate joc de elocință; care ne vâră într-un rămășag în care-și irosește orice finețe și orice geometrie; și care, schimbând, pe una veche, noua-i lampă, e absorbit să-și coase hârtii prin buzunare, deși venise ceasul să ofere Franței gloria calculului infinitului...

în Introducere la metoda lui Leonardo da Vinci
Adăugat de PsychEulSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Criza spiritului si alte eseuri" de Paul Valery este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.95- 18.99 lei.

Citate similare

Ambrose Bierce
elocință
Elocință. Arta de a convinge verbal proștii albul este culoarea care pare fie. Include și darul de a face orice culoare pară albă.

definiție aforistică de din Dicționarul Diavolului
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Devil's Dictionary Paperback" de Ambrose Bierce este disponibilă pentru comandă online la numai 16.99 lei.
Andre Gide

Adevărata elocință se dispensează de elocință.

în Noile fructe ale pământului
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Strait is the Gate" de Andre Gide este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -61.00- 25.99 lei.

Rigid dar moale

dezvelit de sentimente
în fața unui dezastru,
mi-am acoperit inima
cu orice altceva
înafară de un zâmbet.

întotdeauna va exista cineva
de care va trebui te lepezi întru totul,
pentru că un gest câtuși de feroce
se naște dintr-o mizerie profund molipsitoare.

așa sunt femeile,
așa sunt bărbați,

niște răni care se pot infecta în timp
și dragostea va arăta la fel ca un chiștoc într-o scrumieră.
nu îl vei mai putea aprinde niciodată
așa și dragostea,
nu va mai înseamna nimic.

nici pentru ea,
nici pentru el.

orice cauză are o urmare mai mult sau mai puțin plăcută,
nu încerca schimbi nimic
totul funcționează într-un echilibru abstract,
doar așteaptă vină
și dacă nu vine, mai așteptă puțin.

poezie de
Adăugat de CucuiulSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Așa cum un arbore de sequoia care trăiește 5000 de ani își extrage seva vieții din rădăcina care nu se vede tot așa voi dacă nu ar fi acest "Eu Sunt" sau Viața, Spiritul care nu se vede WC-ul umblător care se vede ar colapsa și ar pieri într-o clipă. Oare câți dintre voi realizați această simplitate? Și daca o realizați ce valoare mai au pentru voi gândurile pe care le vedeți ca pe "mântuitorul" vostru într-un deșertăciune?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Tânărul comandant avea cel puțin 13 ani la dispoziție pentru a afla adevărul în privința Liei, pentru a-i descoperi adevăratul ei suflet. Zâmbi la acest gând, care-l liniștea, îl mulțumea, deși îi promisese atât ei, cât și tatălui ei, va păstra în tot acest timp, între ei doi, o relație de strictă colegialitate. Ce conta oare acea promisiune, care în acest timp ar putea fi uitată de părțile între care fusese încheiată? Și atunci, ce importanță ar avea, dacă la un moment dat, în cine știe ce împrejurări, el avea să-și încalce această promisiune, deși nu-i stătea în caracter procedeze astfel? De obicei, se ținea de cuvântul dat, își respecta promisiunile, dar în acest caz... Cum ar fi oare posibil să-și respecte o asemenea promisiune, când în mintea lui, ea era aproape mereu prezentă, în mod chinuitor pentru el? Se întrebase de ce oare făcuse o asemenea promisiune absurdă și ar fi dorit retracteze tot ce spusese față de ea și tatăl ei, dar era cam prea târziu pentru un asemenea gest, deci, n-avea decât încerce să-și respecte acea promisiune stupidă. Până când însă?! Acest amănunt nu i se părea deloc clar, nu-l stabiliseră sigur, deci, variantele i se păreau nelimitate; va trebui doar s-o aleagă pe cea mai convenabilă la un moment dat...

citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Immanuel Kant

Arta se deosebește și de meșteșug. Prima este numită artă liberă, al doilea poate fi numit artă plătită. Se consideră prima își poate atinge scopul (reuși) doar ca joc, cu alte cuvinte, ca îndeletnicire care este plăcută prin sine însăși; și că a doua poate fi impusă doar prin constrângere, întrucât ea este muncă, adică o îndeletnicire care prin sine însăși este neplăcută (apăsătoare), atrăgând doar prin efectul ei (de exemplu, plata). (...) Totuși este bine amintim că orice artă liberă presupune o anumită constrângere, sau, cum se spune, un mecanism fără de care spiritul, ce trebuie fie liber în artă și care singur însuflețește opera, nu ar avea trup și ar dispărea în întregime (de exemplu, poezia cere exactitatea și bogăția limbii, precum și cunoașterea prozodiei și a metricii). Căci mulți educatori de azi își închipuie servesc mai bine arta liberă, dacă o separă de orice constrângere și o transformă din muncă în simplu joc.

în Critica facultății de judecare
Adăugat de Avramescu Norvegia - ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Critique of Pure Reason" de Immanuel Kant este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -120.99- 56.36 lei.

Spiritul se lasă absorbit prin simțuri și parvine, în ele, la odihnă. Astfel simțim unitatea: spiritul și simțurile sunt una, în același fel ca și timpul și eternitatea.

în Invitație la seninătatea inimii (2002)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Arta de a gasi dreapta masura" de Anselm Grun este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.90- 17.99 lei.
Leonardo DiCaprio

O persoană care a trecut prin ceva care a schimbat-o într-un mod atât de drastic, nu va mai putea fi niciodată persoana care a fost în urmă cu ceva timp.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Vissarion Belinski

Pentru a fi poet e necesară nu dorința meschină de a-ți spune cuvântul, sunt necesare nu visurile unei fantezii trândave, nu sentimente livrești și nici o tristețe de paradă, ci un puternic interes față de problemele realității contemporane. Poezia care își are rădăcinile în capriciile, tristețile sau bucuriile unei individualități egocentrice, poezia al cărei autor își exprimă sentimentele frumoase așa cum se ouă găina, deoarece ele interesează prea puțin pe ceilalți, o asemenea poezie merită nu atenția, ci disprețul nostru. Orice poezie care nu-și află rădăcinile în realitatea contemporană, orice poezie care nu aruncă lumină asupra realității, explicând-o, reprezintă distracția unui pierde-vară, o distracție nevinovată, dar deșartă, un joc de păpuși, îndeletnicirea unor oameni de nimic.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu tulbura spiritul pământului

Nu tulbura spiritul pământului care locuiește-aici.
El tocmai scrie o poveste.
E vorba de cea mai veche poveste a lumii,
delicată și supusă schimbării.
Dacă el vede -l veghezi, te va invita la o cafea,
îți va oferi o pâine caldă, iar tu, dator, vei sta și-l vei asculta.

Dar nu-i vorba de o poveste obișnuită.
Va trebui înduri cutremure, trăsnete,
moartea tuturor celor pe care-i iubești, cea mai orbitoare frumusețe.

E o poveste atât de convingătoare
încât nu vei vrea niciodată s-o părăsești;
acesta-i felul ei de-a te acapara.
Vezi degetul de piatră de acolo?
El este singurul
care i-a scăpat vreodată.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Crazy Brave Paperback" de Joy Harjo este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -61.99- 52.99 lei.
Voltaire
medic
Medicul este un fel de chimist care introduce medicamente despre care el cunoaște puțin într-un corp pe care îl cunoaște și mai puțin.

definiție celebră de
Adăugat de N MirceaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Candide" de Voltaire este disponibilă pentru comandă online la 25.99 lei.
Gheorghe Mihail
elocință
Elocință. Focalizarea deplină a spuselor, întru rotunjimea luminii.

definiție aforistică de
Adăugat de Petrescu ConstantinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Krishnamurti

Când există acel spațiu, acea tăcere și acea nemăsurată energie, ia ființă acel ceva care este dincolo de orice nume, de orice măsură și de orice timp; atunci ia ființă acel ceva care este sacru. Dar pentru a-l găsi, trebuie ai mare iubire, mare compasiune, și totul trebuie înceapă acasă.

în Mintea fără margini
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Apucăturile fac omul. Spiritul face omul. Căminul face omul. Educația primită în cămin nu influențează numai spiritul și manierele, ci și caracterul. Casa părintească este aceea care face înflorească inimile, care formează obiceiurile, care trezește spiritul și care împinge caracterul spre bine sau spre rău.

în Fii om de caracter!..., Puterea căminului
Adăugat de VioletaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Imaginea celulei, prin care aceasta este reprezentată ca un adevărat microcosmos, este rezultatul unor cercetări ample și aprofundate, în care s-au folosit metode și tehnici de laborator de mare finețe.

în Genetica și evoluția viețuitoarelor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă ai ști nimic nu e real, prin urmare ai putea să faci orice, modifici orice... Totul fiind posibil! Care ar fi primul lucru pe care l-ai face!?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
L.E.J. Brouwer

O teorie incorectă, chiar dacă acesta nu poate fi inhibată prin orice contradicție, pe care o respinge, este totuși incorectă, tot așa cum și o politică penală nu este mai puțin criminală, chiar dacă aceasta nu poate fi inhibată de către orice instanță, care ar putea s-o oprească.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Nicolae Vălăreanu Sârbu

Cercul nu cade

Se rotesc într-un cerc pe o margine de cer,
cercul nu cade,
nu are unde se deschidă,
pământul e prea departe în albastru.

Nopți de busuioc își risipesc mirosul
prin aerul de care îngerii nu fug
și suferința urcă în altă lume
pe care nimeni n-o cunoaște.

Tu lasă-i să-și joace norocul
cu aceste bacnote din buzunare
de care vor scape ca de o umbră
care se ține după cei împătimiti.

Pune-i liberi
să-și deschidă ochii și inimile
celor pe care-i întâlnesc pe drumul
lung al mântuirii de suflet.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Pascal Bruckner

Craidonul este rudă bună cu cerșetorul, ca și acesta, se conduce după principiul speranței statistice: se atașează de numere, niciodată de persoane. Din zece femei pe care le agață, știe măcar una va consimți ia cu el o cafea. Și din zece care vor lua o cafea în tovărășia lui, una sau două, obosite de hărțuială, numai dacă nu își vâră coada dracul nu vor accepta meargă mai departe. El nu seduce, hărțuiește, câștigă teren prin epuizare.

citat din romanul Hoții de frumusețe de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Fanaticii Apocalipsei. Sa salvam Pamantul sa pedepsim omul!" de Pascal Bruckner este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -31.79- 9.99 lei.
Descartes

Orice mișcare sufletească ce nu-și are cauza în însuși spiritul nostru, ci este impusă acestuia de incitații sosite din afara lui, incitații cu originea în corp sau transmise prin intermediul unor mecanisme corporale, constituie o pasiune. Doar actele de voință rezultând din inițiativa proprie a sufletului, precum și percepțiile sau sentimentele care își au obârșia în activitatea spontană a aceluiași suflet (fără îi fie nemijlocit sugerate de obiecte exterioare)nu trebuie incluse printre asemenea pasiuni.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook