Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Dumnezeu nu poate să intre în om decât micșorându-se, așa de mică-i poarta - de asemenea deghizându-se, prezentându-se sub nume false, așa de incomprehensibilă și de indezirabilă este adevărata sa natură pentru omul din carne și orgoliu. Dar, o dată intrat își reia adevărata statură și adevăratul nume și ne dinamizează limitele și eul. "Scopul scuză mijloacele" este valabil și pentru el! Așa se explică, în practica religioasă, necesitatea acelor reducții la uman ale divinului și a atâtor semi-minciuni care sunt ca învelișul farmaceutic al celor mai înalte adevăruri.

în Ignoranta înstelată
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Omul este prin firea lui o ființă orientată către scop. Și pentruașa este el făcut, nu-și poate găsi fericirea decât atunci când funcționează așa cum a fost desemnat funcționeze-urmărind un scop al său. Astfel, adevăratul succes și adevărata fericire nu numai că se împletesc între ele, ci se și stimulează reciproc.

în Psihocibernetica
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Psico Cibernetica Paperback" de Maxwell Maltz este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -82.99- 51.83 lei.
Aristotel

Prin nume înțelegem un sunet având un înțeles prin convenție, fără raportare la timp și din care nicio parte nu are înțeles, scoasă din întreg... "Înțeles prin convenție" s-a introdus pentru că nimic nu este de la natură un nume, ci devine așa numai când ajunge un simbol; în adevăr, sunetele nearticulate, așa cum produc animalele, au un înțeles, dar nici unul din ele nu constituie un nume.

în Despre interpretare, 2
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Poți să-i indemni pe oameni -l caute pe Dumnezeu și această rătăcire e calea religioasă ce durează toata viața. Sau le poți arăta/demonstra că niciodată nu s-au desprins de EL, că adevărata lor identitate veșnică este Dumnezeu. Că așa cum un pom își trage seva vieții din rădăcina care nu "se vede" și rădăcina, tatăl omului este Dumnezeu. În acest fel, călăuzind-l prin calea fără cale ce e veșnic aici tu nu-i oferi o banală viață religioasă, ci întreaga veșnicie ca Libertate. Te las pe tine, cititorule, realizezi ce e mai de preț!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tu spui că ești un om fără nume. Nu ești așa pentru soția și copilul tău. Nu vei rămâne așa pentru mult timp pentru colegii tăi apropiați dacă le poți răspunde la întrebările lor simple când aceștia vin în biroul tău. Tu pentru mine nu ești fără nume. Să nu rămâi fără nume pentru tine - este un prea trist mod de a fi. Tu îți cunoști locul tău în lume și te evaluezi în mod corect, nu în termenii idealurilor naive ale tinereții tale, nici în termenii pe care ți-i imaginezi tu greșit că ar fi idealurile profesorilor tăi.

citat din
Adăugat de Cătălin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Six Not-So-Easy Pieces: Einstein's Relativity Symmetry and Space-Time Paperback" de Richard P. Feynman este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 39.99 lei.

Rațiunea iubirii este una singură: aceea de a-ți pierde rațiunea! Scopul scuză mijloacele uneori, dar mijloacele nu 'scuză' scopul. Mai ales în dragoste, acolo nu furi, nu minți, nu rănești, nu alungi... iubirea nu se conjugă decât la un singur timp: prezent! TU cine ești, atunci când sentimentele te părăsesc?


Adăugat de Sorin ȘomandraSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Adevărata natură, esența sufletului este valoroasă, merită aprecierea iubirii, nu pentru că îi dă ceva, nu pentruse adaugă ei, nu pentruo eliberează, ci întrucât este frumoasă. Valoarea sa constă în frumusețea și perfecțiunea ei. Adevărul său este valoarea sa, iar acest adevăr este esența întregii frumuseți. Frumusețea formei se dovedește a fi această transparență către adevărata natură. Cu cât mai mult o formă manifestă exprimă și întrupează adevărata natură cu trăsăturile sale atemporale, cu atât mai mult ochii sufletului observă că este frumoasă. Frumusețea este reflecția adevărului, și este cea din urmă și autentică natură. Iar dimensiunea naturii autentice este cea care relevă că această frumusețe esențială este cea a unei iubiri divine.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Alexander Schmemann

Nu este de ajuns faci lumea religioasă. Adevărata credință în Dumnezeu și adevărata religie constă, dimpotrivă, în certitudinea tainică și totuși evidentă că Împărăția lui Dumnezeu - obiectul ultim al oricărei dorințe, al oricărei speranțe și iubiri - nu este din lumea aceasta, ci de dincolo, din acea lume care poate da sens și valoare tuturor lucrurilor de aici.

citat clasic din
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "O istorie a Bisericii de Rasarit" de Alexander Schmemann este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -35.00- 27.99 lei.
Camil Petrescu

Un om poate omori un catalog de nume, dar rareori vazandu-i in carne si oase pe oamenii care poarta acele nume.

în Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930)
Adăugat de EllaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Un om intre oameni" de Camil Petrescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -28.90- 23.99 lei.

Pentru omenire, întrebarea tuturor întrebărilor, problema care se află la baza tuturor celorlalte probleme și este mai interesantă decât toate este cea a determinării locului pe care îl ocupă omul în natură și relația dintre el și cosmos. De unde a apărut specia noastră, care sunt limitele puterii noastre asupra naturii și cele ale naturii asupra noastră, care este scopul strădaniilor noastre, al problemelor care apar mereu pentru fiecare om de pe Pământ.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Lumea aleargă spre idealuri false pentru a deveni strălucitoare mai mult decât îi este dat fie. Trăiește într-o permanentă tensiune remarcând insuficiența ca pe un sentiment al sfârșirii, o agonie ultradimensională și epuizantă care nu aduce nimic bun...

Va veni o zi când omul se va lepăda de Dumnezeul său, când Biserica se va îndoi așa cum s-a îndoit Petru. Lumea va fi atunci ispitită creadă că omul a devenit Dumnezeu. În bisericile noastre, creștinii vor căuta în zadar lumânarea aprinsă unde Dumnezeu îi așteaptă. Asemenea Mariei Magdalena, în lacrimi înaintea mormântului gol, se vor întreba: Unde L-au dus?

Se poate ca într-o zi ușile lăcașurilor de cult rămână închise pentru totdeauna credincioșilor, devenind muzee. Oamenii își vor pierde credința: biserica virtuală ar fi un destin tragic pentru sufletul omului.

Omul e rău, nu-L caută pe Dumnezeu să-L cunoască pentrunu e suficient de pregătit pentru asemenea lucru măreț, dar ar fi în stare -I ia locul, fie el dumnezeul Domnului.

în Cerșetori de existență
Adăugat de Liviu Filip DobrinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gândul acesta fie în voi, care era și în Hristos Iisus, Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o știrbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deșertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor și la înfățișare aflându-Se ca un Om. S-a zmerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce. Pentru aceea și Dumnezeu L-a preaînălțat și I-a dăruit Lui nume care este mai presus decât orice nume, ca în Numele lui Iisus tot genunchiul să se plece, al celor cerești și al celor pământești și al celor de dedesubt și să mărturisească toată limba că Domn este Iisus Hristos întru slava lui Dumnezeu-Tatăl.

în Epistola către filipeni a Sfântului Apostol Pavel
Adăugat de Laura SoareSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
Vladimir Potlog

Așa e viața

Așa e viața
Un copil râde,
Un bătrân plânge!
O mamă cu drag
Pruncul la piept își strânge.

Frate trădează
Pe frate,
Pentru bogăție și libertate,
Ca aibă el de toate!

O floare înflorește, alta se ofilește,
Una moare, alta trăiește,
Dar nimeni nu se bucură
Și nimeni nu le jelește.

Căci așa e viața dată de Dumnezeu,
Și nimeni nu o poate schimba!
Așa a fost,
Și așa va fi mereu.

poezie de (14 decembrie 2007)
Adăugat de Vladimir PotlogSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Așa a fost, așa va fi

Așa a fost, așa va fi.
Timpul trece ca nebunul.
Mâine vei îmbătrâni,
Tânăr nu rămâne unul.

Așa a fost, așa va fi.
Viața nu-i decât un timp
pe care îl poți trăi,
anotimp cu anotimp.

Așa a fost, așa va fi.
Lăstarul va crește pom.
Copilul va deveni
mâine lângă tine om.

Așa a fost, așa va fi.
Cât pământul se rotește,
din noapte se face zi,
ziua în noapte sfârșește.

Așa a fost, așa va fi.
Unul naște altul moare.
Nimeni nu poate trăi
timpul, nesfârșit de mare.

Așa a fost, așa va fi.
Totul e în transformare.
Natura se va primeni,
soarele veșnic răsare.

Așa a fost, așa va fi.
Dumnezeu-i atotputernic.
El ne poate dărui
lumină din întuneric.

Așa a fost, așa va fi.
Toate își au rostul lor.
Timpul nu-l putem opri.
Este veșnic curgător.

Așa a fost, așa va fi.
Va curge timpul ca izvorul.
Doar Dumnezeu poate ști
care ne e viitorul.

Așa a fost, așa va fi.
Cum e scris în Sfânta Carte.
Timpul nu se va opri,
viața curge mai departe.
........................
Așa a fost, nu va mai fi
când sfârșitul lumii vine.
Pământul va încremeni,
Universul nu-l mai ține.

poezie de (6 februarie 2023)
Adăugat de Dumitru DelcăSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Emil Hossu

Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranțele din viitor, creând astfel adevărata viață a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viața artistică.

citat clasic din
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Când concepem substanța, concepem numai un lucru care există în așa fel, că nu are nevoie decât de el însuși pentru a exista. Aici pot exista nelămuriri în ceea ce privește explicarea cuvintelor: a nu avea nevoie decât de el însuși: căci, la drept vorbind, nu există decât Dumnezeu care să fie astfel și nici un lucru creat nu poate exista nici o singură clipă fără a fi susținut și menținut prin puterea lui. Dar pentru că între lucrurile create unele sunt de așa naturănu pot exista fără altele, noi le distingem pe acestea de cele care n-au nevoie decât de ajutorul obișnuit al lui Dumnezeu, și le numim substanțe, iar pe celălalte le numim calități sau atribute ale acestor substanțe.

în Despre suflet
Adăugat de AdinaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Ei spun: "Eu cred în natură". "Natura este armonioasă". Peștii mari îi mănâncă pe cei mici. Fiecare organ se luptă constant cu bacteriile invadatoare. Asta este ceea ce vrei spui tu prin armonie? Există planete care explodează, acolo în spațiu. Meteoriți care se lovesc între ei și explodează. Care este scopul pentru toate acestea? Care este scopul inundațiilor? Să-i înece pe oameni? Cu alte cuvinte, dacă începi cauți un scop, trebuie cauți peste tot, vezi imaginea de ansamblu. Așa că, omul își plasează propriile valori asupra naturii.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În ziua în care vei înțelege că toată lumea are dreptate la nivelul său și în limitele sale, în acea zi toată lumea va găsi că tu nu ai dreptate. Toate ușile se închid în fața celui care este deschis pentru tot. Nemaiavând complici, el nu are decât dușmani.

în Ignoranta înstelată
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

"Jocuri de noroc"? Eu le-aș numi mai degrabă "Jocuri ale Destinului", din moment ce "norocul" nu este decât o iluzie... Felul în care arunci zarul și nu hazardul determină rezultatul obținut... Nu te văita că nu ai avut noroc, ci mai degrabă ai puterea de a privi în față Destinul ce ți-a fost hărăzit... Ia viața așa cum este, nu așa cum ar fi putut fie... pentru simplul motiv că nu poate fi altfel decât așa cum ți-a fost scris să o ai!

(20 septembrie 2016)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
David Boia

Scopul scuză mijloacele, dar mijloacele pot acuza scopul.

antimetabolă aforistică de (24 octombrie 2018)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Sfântul Augustin

Din veșnicie Dumnezeu cunoștea toate lucrurile pe care avea le creeze. El nu le cunoștea pentru că le-a creat ci mai degrabă invers. Dumnezeu mai întâi a cunoscut lucrurile creației, deși ele au venit în existență doar în timp. Speciile lucrurilor create își au ideile în Dumnezeu, și, Dumnezeu, din veșnicie, a văzut în Sine"ca reflecții posibile ale Sinelui"lucrurile pe care le putea crea și voia le creeze. Le cunoștea înaintea creației, așa cum sunt în El, ca Exemplare, dar le-a făcut așa cum există, adică reflecții exterioare și finite ale esenței sale divine. În virtutea acestui act etern de cunoaștere, de viziune, pentru care nimic nu este trecut sau viitor, Dumnezeu vede, pre-vede, chiar actele libere ale oamenilor, cunoscând dinainte de exemplu "ce ar trebui cerem de la El și când","pe cine ar trebui asculte sau nu, și în ce privință."

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook