Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Hermes Trismegistul

Tabla de Smarald

Este adevărat, de la sine înțeles și fără nicio îndoială.
Ce e deasupra este la fel cu ceea ce este dedesupt; iar ce este dedesupt e la fel cu ce este deasupra, pentru a împlini, astfel, miracolul întregului.
Și după cum toate provin din Unul, toate lucrurile au fost create de acest Unic, prin reflectare.
Soarele îi este tată, luna îi este mamă, vântul l-a purtat în pântec, pământul îi este doică.
Este părintele întregii minuni a lumii.
Puterea sa este desăvârșită dacă preschimbat în pământ.
Separă pământul de foc, subtilul de grosier, cu băgare de seamă și cu judecată.
Urcă de la pământ la cer și apoi coboară din nou pe pământ și strânge laolaltă puterile lucrurilor superioare și ale celor inferioare. Astfel dobândi-vei slavă întregii lumi, iar întunericul se va depărta de la tine.
Este puterea puterilor, căci biruie asupra tuturor lucrurilor subtile și le pătrunde pe cele solide.
Astfel a fost creată mica lume, după modelul celei mari. Din aceasta și în acest fel se fac minunate realizări.
Iată pentru ce sunt numit Hermes Tri-smegistus, având cele trei părți ale esenței lumii întregi.
Ceea ce am avut a spune despre lucrarea Soarelui este complet.

poezie de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Povestea este sinteza mitului, iar mitul este mai adevărat decât realitatea, întrucât realitatea este efemeră, concretă și limitată, este carne și sânge, în timp ce povestea este eternă, fiindcă deasupra ei plutește spiritul. Iar spiritul este cel care desparte lumina de întuneric, pământul de ape, apele sărate de cele curgătoare, cele de deasupra Pământului de cele de sub pământ.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul este constituit din două părți: esență și personalitate. Esența omului este ceea ce este el. Per­sonalitatea omului este "ceea ce nu este el". "Ceea ce nu este el" înseamnă: ceea ce este venit din afară, ceea ce a învățat, sau ceea ce reflectă toate urmele impresiilor exterioare lăsate în memorie și în senzații, toate cuvin­tele și toate mișcările care i-au fost inoculate, toate aceste sentimente create prin imitație, toate acestea "care nu sunt el", toate alcătuiesc personalitatea.

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu este bine să tindem cu nerăbdare spre cele care nu sunt făcute și nici nu este bine să ne dezgustăm prostește de care sunt făcute. Cel care dorește mereu ceea ce nu face și disprețuiește ceea ce face, nici nu se bucură de cele prezente, nici nu se mulțumește cu viitorul. Căci el abandonează înainte de a desăvârși ceea ce începe și înfăptuiește înainte de vreme ceea ce trebuie început. Așadar, este bine să fii mulțumit de binele propriu și să sporești bunurile prezente cu cele ce vor urma, iar nu să le îndepărtezi în vederea celor viitoare. Căci schimbarea bunurilor este ușurătate, dar practicarea lor este virtute, și căile celor care resping bunurile cele vechi în vederea celor noi și ale celor care urcă de la bunurile inferioare la cele superioare sunt foarte diferite. Căci cine caută schimbarea este greu de mulțumit, așa cum cine vrea să înainteze este plin de zel. Astfel, avansează în chipul cel mai drept cel plin de zel în vederea a ceea ce este optim, fără a fi dezgustat de ceea ce este doar bine, și cine îndură mai întâi ca să ajungă apoi unde vrea la timpul său.

în Meditații spirituale
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Didascalicon. Editie bilingva" de Hugo de Saint-Victor este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.67- 25.99 lei.
D.H. Lawrence

Cosmosul este un trup viu, iar noi suntem părți ale sale. Soarele este o inimă uriașă, iar fiecare fior al său e resimțit până în cele mai mici vene ale noastre. Luna este un mare centru nervos, care ne face întotdeauna să fremătăm. Cine cunoaște puterea pe care o au asupra noastră Saturn sau Venus? Aceasta este o putere vitală, ale cărei unde ne străbat în permanență.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Fii si indragostiti" de D.H. Lawrence este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -34.90- 17.99 lei.
Hermes Trismegistul

Omul de pe pământ este zeu muritor și zeul din cer este om nemuritor.

antimetabolă de în Corpus Hermeticum, capitolul 11, versetul 25
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă este așa după cum ne asigură oamenii de știință, noi toți avem în noi câteva molecule de-a lui Einstein, iar dacă particulele atomice ale corpului nostru fizic ajung în cele mai îndepărtate limite ale universului, atunci noi toți suntem practic componentele tuturor lucrurilor. Nu mai avem unde să mergem dacă noi suntem deja peste tot, și acest lucru este într-adevăr, tot ce vom avea sau vom avea nevoie vreodată. Dacă ne iubim pe noi înșine măcar un pic, ar trebui să respectăm toate lucrurile în egală măsură, și să nu ne pretindem superiori asupra ceea ce sunt, de fapt, alte părți. Este mâna superioară ochiului? Episcopul față de gâscă? Fiul față de mamă?

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lao Tse

Formele prin care marea Virtute se vădește pe acest pământ nu sunt decât emanații ale lui Tao. Iată care îi este firea: nelimitată și de neconceput, Haos, nedeslușire! În mijloc sunt forme! Nedeslușire, Haos. În mijloc sunt ființe! Taină, întuneric! În sine este o inefabilă enigmă. Această esență este adevărul ultim. În el însuși se găsește mărturia definitivă a eternității și a Adevărului Ultim. Din vremurile arhaice ale lumii până în zilele noastre, numele nu i s-a stins și nu i se va stinge niciodată. Este poarta prin care vin în lume toate ființele și se îndreaptă către lumină. Cum știm totul despre ivirea tuturor ființelor? Știm aceasta prin Tao.

în Tao Te King, 21
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Tao Te Ching. Cartea despre Tao si calitatile sale" de Lao Tse este disponibilă pentru comandă online la numai 14.00 lei.
Margaret Mitchell

Nu am avut niciodată răbdarea de a aduna fragmentele sparte, a le lipi laolaltă încă o data și a-mi spune mie însămi că întregul astfel peticit este la fel de bun ca și cum ar fi nou. Ceea ce este rupt este rupt și mai curând aș păstra amintirea a ceea ce a fost cel mai frumos într-un lucru decât să-i văd peticile lipite toată viața.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Gone with the Wind Paperback" de Margaret Mitchell este disponibilă pentru comandă online la 47.99 lei.
John Locke

Deși pământul și toate creaturile inferioare aparțin tuturor oamenilor în comun, fiecare om are o proprietate, și anume asupra persoanei sale. Iar la aceasta nu are nimeni altcineva dreptul în afara sa. Putem spune că munca trupului său și lucrarea mâinilor sale sunt cu adevărat ale sale. Oricărui lucru pe care îl scoate din starea în care l-a făcut și l-a lăsat natura, el îi adaugă munca sa, și, adăugându-i ceva ce este al său, îl face astfel proprietatea sa. Fiind scos de către om din starea comună în care l-a lăsat natura, lui i se adaugă ceva prin munca acestuia – ceea ce exclude dreptul comun al celorlalți oameni.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Empiricists: Locke: Concerning Human Understanding Berkeley: Principles of Human Knowledge & 3 Dialogues Hume: Concerning Human U Paperback" de John Locke este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -73.52- 44.99 lei.

Printre realități, există și materie există și suflet, și acestea sunt într-un singur loc, căci nu există un loc separat al materiei și unul separat al sufletului(cum ar fi unul pe pământ pentru materie și unul în aer pentru suflet), ci locul sufletului este separat, în sensul că nu se află în materie. Aceasta înseamnă faptul că sufletul nu este unit cu materia, iar același lucru nu se poate naște și din suflet și din materie, adică nu se poate naște din materia ca substrat (pentru că ea nu este formă)și anume este separat. Materia așezându-se pe sine însăși sub suflet este luminată de el și nu poate să pună stăpânire pe cel de la care primește lumină;sufletul nu poate suporta materia fiindcă din cauza acestei materii rele este incapabil să vadă. Aceasta este căderea sufletului: faptul de a veni astfel în materie și de a deveni slab, fiindcă nu toate puterile sale sunt active, fiindcă materia le împiedică să își ocupe locul pe care sufletul îl deține și oarecum se opune și face să devină rău ceea ce a luat ca pintr-un fel de furt, până când sufletul reușește să se întoarcă la starea lui superioară. Așadar materia este și cauza slăbiciunii din suflet și cauza viciului. Căci este ea însăși rea mai înainte ca sufletul să devină rău, este de fapt răul inițial.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Creatura rațională este legată prin dragoste de Creatorul ei și doar legătura dragostei îi aduce împreună cu atât mai fericit cu cât este mai puternică. De aceea, pentru a fi din ambele părți o unitate nedespărțită și o înțelegere perfectă, este dublu nodul făcut din dragostea de Dumnezeu și dragostea pentru aproapele, astfel încât prin dragostea de Dumnezeu toate să fie atașate de unul singur, iar prin dragostea de aproapele toate să devină între ele una, pentru ca ceea ce fiecare nu ar percepe din acest unu la care sunt toate atașate să poată fi avut mai deplin și mai desăvârșit în celălalt, prin dragostea față de aproapele, și pentru ca binele tuturor să devină în întregime al fiecăruia în parte.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Hermes Trismegistul

Lucrurile existente sunt de două feluri: corpuri și lucruri necorporale, în care se află ceea ce este muritor și ceea ce este divin. Omului care are voința de a alege îi este lăsat să aleagă între ele, că niciun om nu poate să le aleagă pe amândouă. Și indiferent asupra căruia se îndreaptă alegerea, celălalt va fi micșorat, făcând să crească lucrarea celuilalt.

în Corpus Hermeticum
Adăugat de holy graalSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dumnezeu

Dumnezeu e-așa de mare!
E pământ și este soare.
Este cerul plin cu stele,
Având luna printre ele.
Stăpânește Universul
Și la toate le dă mersul.
Este apa, este vântul,
Este credința, e Sfântul.
Dumnezeu este în toate.
Este viață, este moarte.

poezie de (21 noiembrie 2012)
Adăugat de Dumitru DelcăSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Atunci când istoria galaxiei noastre va fi scrisă și unii cred că asta deja s-a făcut, dacă Pământul va fi menționat - asta nu va fi din cauză că locuitorii săi și-au vizitat luna. Acest prim pas, la fel cu plânsul unui nou născut va fi considerat de la sine înțeles. Ceea ce va merita să fie înregistrat este ce fel de civilizație am creat noi, pământenii, și dacă sau nu ne-am aventurat în alte părți ale galaxiei.

citat din
Adăugat de SagittariusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Death of All Things Seen" de Michael Collins este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -50.00- 22.99 lei.

DUMNEZEU-SOARE, LUMINA LUMII, MÂNTUITORUL OMENIRII.

Horus este Dumnezeul-Soare al Egiptului din jurul anului 3000 înainte de Christos. El este Soarele a cărui viață este redată printr-o serie de mituri alegorice ce relevă mișcarea Soarelui pe cer.

Pe baza hieroglifelor antice din Egipt, știm atât de multe despre acest Mesia solar. De pildă, Horus, însemnând Soarele, avea un dușman numit Set. Iar Set era personificarea întunericului sau a nopții. Întunericul contra luminii, este războiul veșnic dintre bine și rău, unde Lumina învinge în cele din urmă.

în WordPress.com, La porțile universului
Adăugat de Elena DobrinSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Unul dintre motivele pentru care cred cu tărie în oameni este pentru că știu că ceea ce se vede în afară este aproape irelevant pentru orice ființă. Da, este adevărat că atragem ceea ce suntem. Că banii pe care îi avem, oamenii cu care ne înconjurăm și rezultatele noastre în viața exterioară sunt o reflectare a abilităților noastre și a lumii noastre interioare. Însă eu nu mai judec oamenii după ce sunt și după ce au, ci după ce AR PUTEA FI. Fiecare om este o ghindă care poate deveni un stejar dacă această ghindă este plantată pe un teren fertil și este îngrijită suficient de mult ca să poată prinde rădăcini. Eu am ales să cred în potențial, să pun preț, mai mult decât pe ceea ce este, pe ceea ce poate fi.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Așa cum o oglindă, ce reflectă toate lucrurile, este așezată în propria sa ramă, la fel sufletul rațional este amplasat în rama fragilă a trupului. În acest fel, trupul este guvernat în viața sa pământească de suflet, iar sufletul contemplă lucrurile cerești prin credință.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Epictet

Din lucrurile lumii, zeul a pus o parte în puterea noastră, iar alta nu. În puterea noastră, el a dat ce a avut mai înalt și mai sublim, ca un etern fericit ce este, ideea. Și unde ea are locul întâi, acolo este libertatea, fericirea, seninătatea și stabilitatea urmate apoi de dreptate, legalitate, cumpătare și toate virtuțile. Restul nu mai este în puterea noastră. Și de aceea, supunându-ne zeului și având în vedere această linie despărțitoare, să ne îndreptăm sforțările spre acele care stau în puterea, în sfera putinței noastre, lăsând pe cele de dincolo de dânsa în voia mersului universal: și orice ar cere el de la noi, să i le dăm bucuroși.

în Manual și Fragmente
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Manualul lui Epictet" de Epictet este disponibilă pentru comandă online la 39.00 lei.

Acest concept de "Eu-Sunt" nu a existat înainte de ceea ce numiți "naștere". Prin urmare, așa cum a venit acest concept, la fel se va și duce. Cum sunt eu afectat? În nici un fel, pentru că nu este adevărat. Asta se aplică tuturor conceptelor. Atât celor dinaintea nașterii, cât și după naștere, tot ceea ce știu și este propria mea cunoaștere, neauzită de la nimeni, aceea este singura cunoaștere veritabilă pe care o accept. Iar dovada stă în cuvintele gurului meu. Eu nu le spun oamenilor decât ceea ce este corect. Nu trebuie să citesc Vedele ca să învăț din ele, dar în Vede am găsit confirmarea a tot ce cunoșteam înainte de ceea ce se numește nașterea mea. Nimeni nu acordă atenție la ce erau ei înainte de a primi vreo învățătură. Tot ceea ce poți uita, nu poate fi etern; nu poate fi adevărul. De aceea nu poți uita adevărata ta stare, și de aceea nu poți să ți-o reamintești.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Experience of Nothingness: Sri Nisargadatta Maharaj's Talks on Realizing the Infinite Paperback" de Nisargadatta Maharaj este disponibilă pentru comandă online la 61.99 lei.
Hermes Trismegistul

Adevrul este Binele cel mai înalt, netulburat de materie. Lucrurile care se află aici sunt destructibile, schimbătoare, în permanentă prefacere și făcute unele din altele. Schimbându-se, ne arată mereu alte aparențe. Adevărul este ceea ce rămâne același și este etern.

în Corpus Hermeticum
Adăugat de holy graalSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook