Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

El nu avea pretenția să dea soluții pentru că prin simplitatea naturii sale, apropiată de cea originală, simțea că soluțiile sunt o iluzie, zero în cotație fixă, pentru că oricare ar fi fost ele, profund chibzuite sau la întâmplare, erau valabile numai pentru cincizeci la sută dintre ființele vii. Sigur, această idee avea mulți dușmani care dădeau bine cu pana sau cu vârful limbii, dar cel înțelept tăcea mut ca peștele asupra acestui subiect, deoarece pentru el nu era greu de observat că absolut orice lucru sau concept după câteva transformări de loc sau de timp este tot atât de bun pe cât de rău și sfârșitul seminței care dă colț în orice primăvara este un lucru imposibil în univers... Soarta minții ajunsă într-o anumită formă era dependentă de alegerea sau judecata unora sau altora, dar soarta vieții, în sens real, nu depindea de nimic.

în Deryzor (2008)
Adăugat de Mihail FloreaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Mihai Marica

Absenți

Cât... cât să-mi dezgolesc sufletul
Ca ajung la Cer, sau la tine?
Unde... unde am greșit sau cine...
Cine-a sortit soarta, numele nostru?

Cât... cât putem trăi... doar pentru...
A nu muri, doar pentru câteva clipe
În care cerul ne era și martor și...
Adăpost într-o margine de galaxie?

Câte, câte-am pierdut, câte cuvinte
Am prefăcut în tăceri și în lacrimi,
Câte păcate ale altora putem plăti
Într-o singură viață, singură clipă?

Unde, pe unde ne mai căutam
În care unghere... suntem rătăciți,
Cine ne-a dăruit dăruirea din Noi,
Cine ne-a scris scrierea-n grabă?

Unde... unde ne așteaptă sfârșitul,
Când va bate ultimul gong de final,
Vom reuși fim prezenți sau...
Sau ne va trece soarta... absenți?

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ioan Petru Culianu

Oricum, deși toate împrejurările exterioare privind-o pe Alice H. sunt nebuloase, încă îmi mai amintesc cum era. Nu propriu-zis la chip sau la trup sau la orice altceva din persoana ei. Era foarte frumoasă, cred, și avea în mod sigur părul roșcat. Nu știu cât de tânăr eram pe atunci, dar mai mult ca sigur că nu eram înnebunit după ea; era ceva mult mai adânc, ca și când mi-aș fi amintit tânjisem după alt fel de existență, în care nimeni nu putea subziste în afară de Alice H. Și-apoi, pentru cât timp?

în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Gnozele dualiste ale Occidentului" de Ioan Petru Culianu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.
Descartes

Mustrarea de cuget este un soi de tristețe care provine din îndoiala noastră că un lucru pe care îl facem sau l-am făcut nu este bun. Ea presupune neapărat îndoiala. Căci dacă am avea deplină siguranță ceea ce facem este rău, ne-am abține de la a face acest lucru, pentru că voința aspiră numai spre lucruri care au măcar aparența că sunt bune. Iar dacă am fi siguri ceea ce am și făcut este rău, am simți căință, iar nu numai mustrare de cuget. Dar rolul acestei pasiuni constă în a ne face cercetăm dacă lucrul de care ne îndoim este bun sau nu și a ne împiedica de a-l mai face altădată, cât timp nu ne-am asigurat că este bun. Dar întrucât ea presupune răul, cel mai bine ar fi să nu avem niciodată prilejul de a o simți. O putem de altfel preveni prin aceleași mijloace prin care ne putem lipsi de nehotărâre.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Răsplata sau pedeapsa vin în această viață, nu în cea de apoi. Și vin zilnic, ca și consecință pentru fiecare gând, emoție și faptă. Uneori, după ce punem fapte, gânduri și emoții zi de zi într-un taler, balanța se înclină decisiv înspre bine sau înspre rău. Și noi numim asta noroc sau ghinion, soartă sau providență când de fapt suntem arhitecții fericirii sau nefericirii noastre. Când se întâmplă un lucru bun, vrem ne atribuim merite, când se întâmplă ceva rău, ne declinăm responsabilitatea. Însă oricât de mult vrei îți declini responsabilitatea, ascunzi rahatul sub covor, te minți pe tine, în continuare balanța începe se încline și vei avea un ghinion care poate fi prevăzut, care este programat și care este implacabil. Sunt oare unii oameni condamnați la nefericire și în același timp atât de orbi încât să nu vadă că tot ce au e propria operă?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Pot vedea lucruri admirabile în toate religiile... Dar dacă există un Dumnezeu sau care este natura sa; dacă avem un suflet nemuritor sau nu, sau care ar fi starea noastră după moarte, eu nu pot avea nici o frică voi suferi pentru studiul naturii și pentru căutarea adevărului.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Pentru orice lucru rău care ni se întâmplă, e de vină soarta. Dar la orice lucru bun, meritul este în totalitate al nostru.

aforism de (august 2021)
Adăugat de Alexandru DospinaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Nu poți știi niciodată dacă un lucru e bun sau rău, dacă ai dreptate sau nu, dacă e corect sau nu înainte ca el sa se întâmple. Ce poți știi e cum te simți legat de un lucru și dacă te simți bine, dacă acel lucru te ține pe loc în zona de confort sau te servește în evoluția ta pe termen lung. Aceste două lucruri ar trebui te ajute sa iei de fiecare dată cea mai bună decizie în orice faci.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sociologii au căutat deseori soluții la situații strict sociale, presupunând factorii sociali exercită o influență covârșitoare asupra individului. De multe ori criminologii sociologi au tratat individual ca pe un el sau ea care avea capul gol și erau zvârliți într-o parte sau alta de persoane sau evenimente. Pe de altă parte psihologii au căutat în general variabile evazive ale personalității, pentru a ignora variabilele situaționale... Ce este mai important în activitatea de cercetare criminologic㠖 persoana sau situația? Răspunsul nu ne preocupă în mod crucial. De ce? Pentru depinde de persoană și de situație.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tu vrei fericire? Vrei împlinire, bucurie? Vrei sănătate, bani și iubire? Vrei ai un sens al vieții clar și limpede? Vrei toate frumusețile și comorile acestei lumi? Atunci de ce ești o victimă? De ce te plângi cât e de greu, în loc să îți repeți întrebarea "ce pot face găsesc soluții la problemele mele?" Tu cauți soluții și evoluție sau cauți confirmarea ești praf și că vei fi o persoană necăjită și depresivă toată viața? Tu vrei iubire sau de fapt îți place suferi când ești tratat ca un preș de șters picioarele de către parteneri? Pentru iubirea și un partener care își bate joc de tine, nu au ce caute la un loc. Faptul că nu am haine frumoase și de firmă, merg cu troleibuzul sau că nu am prieteni nu înseamnă că nu sunt bun și valoros. Ceea ce am în interiorul meu este ceea ce îmi dă o putere uriașă care poate schimba totul în viața mea. Haine, mașină și prieteni, precum și relații de cuplu sau vocație pot avea, făcând niște pași concreți pentru asta. Dar nu voi avea nimic dacă în interiorul meu NU ÎMI DORESC CU ADEVĂRAT ASTA.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Frumusețea ghidează mintea umană și o ține într-o iluzie până la moarte fără ca nimeni să-și dea seama. Este cea mai mare forță lăsată pe pământ pentru a crea o preocupare omului și pentru a munci pentru ea toată viața. Frumusețea ne ghidează toată existența prin fiecare lucru care-l facem. Orice lucru care îl creăm sau îl admirăm trebuie fie "frumos" pentru noi. Și când distrugem, facem asta pentru că am pierdut acest frumos, pentru a-l readuce înapoi.

în Mintea conduce lumea (iulie 2013)
Adăugat de Iustinian CruceanuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul

[Complexitatea depășește spiritul]

Închis în adâncul minții mele
De probleme, griji, nevoi
Mai bine stau aici pe viață, decât fiu ca voi
Avem vina în buzunare, dar pledăm nevinovați
Suntem experți în a creea măști... La asta suntem talentați
Ne bucurăm când lumea-i palidă, posomorâtă
Doar râdem știm,
Dar de fapt uităm un lucru, uităm oameni fim

Om... Ce înseamnă oare?
E om cel ce stăpânește viciul?
Sau e om cel ce dă cu biciul?
E om cel ce cu greu trăiește
Sau e om cel ce jefuiește?

Omul, o creație complexă de un creator bețiv
A amestecat emotii și le-a dat sens fără motiv,
Omul, e bun sau rău? Sau cum vrem noi sa fim?
Daca pentru noi e mult... Pentru altul e infim.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sfârșit

Viata dă în pârg și coace aurii fructe moi,
Însă coasa morții le ia pe cele mai de soi,
Lăsând în spate fantome sau stafii
Case, ruine, orfani sau copii.

Cel ce a pus deoparte pentru el n-are nimic,
Cel ce-a luat de la alții sau doar un calic,
Își iau rămas bun dar ar mai sta,
Nevrând să dea ochii cu soarta cea rea.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

I: Ce este iluzia? A. M: Credința mintii ca ești liber de ea este iluzia. I: Ce este libertatea? A. M: Eliberarea de minte cu toate "alegerile" sau credințele ei despre "libertate" este Libertatea. I: Este libertatea o stare a minții? A. M: Absolut nu, libertatea este de minte, nu pentru minte, de gând, nu pentru gând, de "eu", nu pentru "eu". I: Atunci cine se mai bucură de libertate dacă nu mai este "eu"-l? A. M: Libertatea este bucurie, fericire în ea însăși fără subiect și fără obiect. Când conștiința se recunoaște pe sine ca și conștiință explozia de fericire care are loc este definită drept ananda-beatitudine nețărmurită fără formă. I: Este libertatea o stare trecătoare? A. M: Cu siguranță nu, libertatea este liberă atât de stările trecătoare cât și de cele aparent netrecătoare. Ea este dincolo de orice așteptare sau dualitate.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu există cunoaștere inferioară sau superioară, după cum nu există cunoaștere "științifică" sau experiențială. Întreaga cunoaștere, experiență sau simțire este cea mai abilă înșelăciune, este Mahamaya/iluzie, este suferință. Orice cunoaștere care pornește de la separare de la ""eu" care cunosc" este cea mai neștiută sabotare a ființei tale reale. Adevărata cunoaștere este ființare, este unitate, nu poate fi duală. Asta înseamnă că în fapt atât cunoscătorul cât și obiectul cunoașterii sunt iluzorii. Tu nu ai formă, nu ai fost născut vreodată!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cei care intervin sau se amestecă în procesul natural de vindecare vor fi chemați, în cele din urmă, să dea socoteală pentru răul pe care-1 fac. Asta, deoarece răul este un atac, orice formă ar lua. Iar impunerea de a vindeca este un lucru rău, ca și impunerea de a răni. Ele sunt două fețe ale aceleași monezi.

în Liniștea inimii
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cuvinte de intelepciune pentru fiecare zi. Un calendar spiritual" de Paul Ferrini este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 8.99 lei.
Ioan Petru Culianu

E foarte dureros pentru unul ca mine uite niște lucruri pe care le credea fundamentale, fiindcă așa era Alice H., cu toate mi-ar fi imposibil să spun de ce. Într-o noapte, i-am telefonat lui T., pentru că eram aproape sigur -i dedicasem odată o carte Aliciei H. sau măcar un eseu. T. are și un computer bun și păstrează depozitate în memoria lui tot felul de adrese și alte informații. Ea a încercat mă convingă de faptul Alice H. era pur și simplu o plăsmuire a minții mele, fiindcă nici ea, nici computerul nu izbuteau -i dea de urmă. Și, ceea ce era mai rău, niciodată nu-i dedicasem vreo carte sau vreun eseu Aliciei H.

în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Emil Dogaru

Tu ești tu numai pentru tine, cel din interior. Dar teoria pluralismului individual spune față de ceilalți ești mereu altcineva, sau altceva, depinzând de modul cum te raportezi la fiecare dintre ei. Poți fi bun, față de cei cărora le faci bine — cu condiția ca binele tău se manifeste cu regularitate, altminteri dacă o dată omiți faci gestul, devii dintr-odată rău!? Poți fi în același timp tânăr, pentru toți cei ce te depășesc ca vârstă, sau bătrân, pentru ceilalți, cei născuți după tine — și care, nu știu cum se face, că sunt pe zi ce trece tot mai mulți!? Poți fi interesant — pentru cine îl interesezi, sau pentru cine are nevoie de tine — sau poți fi anost, pentru restul lumii. Și, ceea ce este și mai derutant, nici măcar pentru aceeași persoană nu ești mereu același. Ești evaluat luându-se în calcul diverse variabile, cum ar fi natura, intensitatea și dinamica raporturilor ce se formează, dăinuie sau se sting între tine și celălalt...

în Norocosul teoretician (24 ianuarie 2007)
Adăugat de Emil DogaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Legea lui Trei

Aceasta este "Legea lui Trei", legea celor Trei Principii sau a celor Trei Forțe. În conformitate cu această lege, orice fenomen, pe o anumită scală și într-o anumită lume în care are loc, de la planul moleculelor până la planul cosmic, este rezultatul combinării sau interacțiunii a trei forțe. Gândirea contemporană recunoaște existența a două forțe pentru producerea unui fenomen: forța și rezistența, magnetism pozitiv și negativ, celule masculine și feminine ș. a. m. d. Ea încă nu constată întotdeauna și peste tot existența acestor două forțe. Cât despre a treia forță, ea nu s-a preocupat niciodată de aceasta, sau dacă va sosi o zi în care va fi ridicată această problemă, nimeni nu a întrevăzut-o deocamdată. După cunoașterea adevărată, exactă, o forță sau două forțe nu pot niciodată producă un fenomen. Este necesară prezența unei a treia forțe, pentru că doar cu ajutorul său primele două pot produce un fenomen pe oricare plan.

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de TibiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În ședință, fratele de cruce simțea cum punea stăpânire pe el o vibrație spirituală și națională puternică și se aprindea în sufletul lui o formă nouă de trăire creștină și patriotică care-i lărgea enorm perspectivele vieții sale. Ședintele aveau loc, de obicei, sâmbăta după amiază, în casa unuia dintre frații de cruce sau, de câte ori se putea – era de preferat chiar – se desfășurau în mijlocul naturii, la câmp sau într-o pădure. Ea era condusă de șeful unității. Dar acesta putea delega, rând pe rând, pe toți frații de cruce, ca să o prepare și conducă.

în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Baruch Spinoza

Prin bine înțeleg orice fel de bucurie;și, mai mult, tot ce duce la bucurie;în primul rând, ceea ce satisface o nevoie, oricare ar fi ea. Prin rău înțeleg orice fel de tristețe;și în primul rând, ceea ce lasă nesatisfăcută o nevoie. De aceea, fiecare judecă și apreciază, potrivit afectului său, ce este bun și ce este rău, ce este mai bun și ce este mai rău și, în sfârșit, ce este foarte bun și ce este foarte rău. Astfel, avarul crede mulțimea banilor este ceva foarte bun și că lipsa lor este ceva foarte rău. Ambițiosul râvnește mai mult decât orice gloria și dimpotrivă, de nimic nu se teme mai mult decât de rușine. Pentru invidios, nimic nu e mai plăcut decât nefericirea altuia și nimic mai supărător decât fericirea altuia. Astfel, fiecare judecă, potrivit afectului său, ce lucru e bun sau rău, folositor sau nefolositor.

în Etica
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook