Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Henri Bergson

Iar înțeleptul...

Teoria darwiniană a evoluției concluzionează:
Schimbarea ( sau devenirea ), nu existența, este esența realității.

Iar înțeleptul, familiarizat și impregnat cu acest mare adevăr,
așteaptă calm moartea care, după știința lui, îl va reduce la neființă;
el are informațiile supreme și-n același timp savurează
bucuria cea mai dulce, aceea că omul are privilegiul experienței.

Pentru el sufletul e doar gazda unor atomi; dac-ar fi subiectul
exclusiv al unor mutații invariabile și inexorabile, n-ar mai fi liber;
datorită naturii lor, atomii sunt înzestrați cu o inițiativă autentică,
iar sufletele noastre cu un fel de libertate.

Universul nu este creat de zei; n-a fost creat pentru noi;
a fost, independent, modelat de hazardul întâlnirii unor atomi,
care, încercând fel de fel de combinații,
au fost forțați să se accepte-n forma lor prezentă.

poezie clasică de din Filozofia poeziei: Geniul lui Lucretius, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Time and Free Will: An Essay on the Immediate Data of Consciousness Paperback" de Henri Bergson este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 39.99 lei.

Citate similare

Singura meserie pentru care am fost pregătit vreodată a fost cea de scriitor. Și asta pentru că nu aș face față niciodată unor munci normale, iar scrisul nu necesită niciun fel de efort.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul a fost creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, pentru că în suflet-care este partea cea mai bună a omului, mai degrabă care este omul însuși-au fost chipul și asemănarea. Chipul după rațiune, asemănarea după iubire;chipul după cunoașterea adevărului, asemănarea după iubirea virtuții. Chipul după știință, asemănarea, după substanță. Chipul pentru că totul este în el după înțelepciune;asemănarea pentru că este una și simplă după esență. Chipul, pentru că este rațional, asemănarea, pentru că este spirituală; chipul corespunde figurii, asemănarea naturii.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Canon of Medicine Hardcover" de Avicenna este disponibilă pentru comandă online la 451.99 lei.

Nu există conflict între idealul religiei și idealul științei, dar știința se opune dogmelor teologice pentru că știința se bazează pe adevăr. Pentru mine, universul este pur și simplu o mașină uriașă care nu a fost creată niciodată și nu se va termina niciodată. Ființa umană nu face excepție de la această ordine naturală. Omul, la fel ca și universul, este o mașină. Nimic nu intră în mințile noastre sau ne determină acțiunile care să nu fie direct sau indirect un răspuns la stimulii care bat pe organele noastre de simț din exterior. Ca urmare a similitudinii construcției noastre și a similitudinii mediului înconjurător, noi răspundem într-o manieră similară la stimuli similari, și din concordanța dintre reacțiile noastre, se naște înțelegerea. Pe parcursul veacurilor, mecanisme de o infinită complexitate au fost dezvoltate, dar ceea ce numim noi suflet sau spirit nu este nimic mai mult decât suma funcționărilor corpului. Când aceste funcționări încetează, sufletul sau spiritul dispare de asemenea.

citat celebru din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Tesla. Inventiile mele" de Nikola Tesla este disponibilă pentru comandă online la numai 21.00 lei.
Lev Tolstoi

Dar cum evităm omorâm muște, purici? Prin fiecare mișcare pe care o facem, distrugem fără vrem viețile unor ființe pe care nici nu le observăm. Asta spune mereu lumea, încercând să justifice în acest fel cruzimea față de animale. Dar cei care pun problema astfel uită scopul omului nu este de a fi perfect în vreo privință. Sarcina care ne revine este numai de a încerca ne apropiem de perfecțiune. Același lucru e adevărat și în cazul compasiunii față de animale. Noi, oamenii, nu putem trăi fără provocăm moartea altor ființe. Dar putem acționam cu un grad mai mic sau mai mare de compasiune. Cu cât mai multă compasiune aratăm față de toate animalele, cu atât mai bine este pentru sufletele noastre.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.

Majoritatea oamenilor își duc viața în monotonie în fiecare zi, sunt mai mult sau mai puțin mulțumiți de ceea ce se întâmplă în existența lor, însă așteaptă ca un miracol (ceva din exterior) le schimbe viața. Fac aceleași lucruri, gândesc la fel, vorbesc la fel și acționează la fel. Așteaptă ca "schimbarea" vină din exterior, însă ei nu-și modifică nici gândirea, nici vorbele, nici acțiunile... într-adevăr, uneori viata îi scoate din monotonia lor, însă de multe ori prin surprize neplăcute. Dacă dorești ca "miracolele" apară în viața ta, este necesar ca îți aduci și aportul la asta, schimbând felul în care gândești, vorbești și acționezi, iar astfel deschizi poarta prin care schimbarea poate intre.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Tacit

Nero i-a acuzat pe nedrept și i-a executat în cele mai grele chinuri pe acei oameni numiți creștini, care erau răi pentru lucrurile abominabile pe care le făceau... întâi au fost prinși cei care își recunoșteau credința, iar apoi, folosind informațiile culese, marea lor majoritate au fost condamnați, nu atât pentru crima de a fi ars orașul, ci pentru ura pe care o nutreau față de rasa umană. Iar moartea lor era transformată, în plus, și într-un sport: ei au fost omorâți de câini, fiind îmbrăcați în piei de animale, sau au fost răstigniți ori arși, iar când lumina zilei se stingea erau folosiți drept lămpi pentru noapte.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă ai ajuns în această situație pentru ideile inoculate de părinți, nu e cazul -i acuzi: "Noi suntem victimele unor victime, iar ei nu ar fi putut ne învețe altceva decât au învățat ei înșiși de la părinții lor. De fapt, ei au fost niște oameni la fel de speriați ca și tine".

în Poți să-ți vindeci viața
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Invata cum sa folosesti puterea afirmatiilor in 21 de zile" de Louise L. Hay este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 18.60 lei.
Adrian Năstase

Nu putem fi partizanii emasculării totale a autorității statului, în virtutea unor utopii care pun accent pe omnipotența pieței, pe soarta ineluctabilă care face ca economia funcționeze pe baza unor predicții verificabile matematic, pe fel de fel de moduri de a explica realitatea doar pe baza unor modele hiperraționalizate, dehistorizate și desocializate.

perlă de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Blog'n roll Vol. 2+3" de Adrian Năstase este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.44- 21.99 lei.
Johannes Kepler

Nu ne întrebăm în ce scop util cântă păsările, cântecul este bucuria lor de când au fost zămislite pentru cântat. La fel, n-ar trebui ne întrebăm de ce spiritul omului se străduiește pătrundă secretele cerurilor. Diversitatea fenomenelor naturii e atât de mare, iar comorile ascunse în ceruri atât de bogate, tocmai pentru ca spiritul omului să nu fie nicicând lipsit de hrană proaspătă.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Astronomia Nova Paperback" de Johannes Kepler este disponibilă pentru comandă online la 205.99 lei.

În anii '80 au existat psihiatrii care au făcut carieră dezvăluind așa-zise cazuri de abuzuri sexuale împotriva copiilor, abuzuri care ar fi ieșit la iveală mai ales cu ocazia unor ședințe de hipnoză la care au fost supuse prezumtivele victime, ajunse la maturitate. Astăzi știm că au fost distruse vieți în baza unor simple aiureli rezultate din manipularea la care erau supuși subiecții de către examinatorii lor așa-zis obiectivi. În stare de hipnoză, subiecții nu au dezvăluit amintiri, ci au răspuns în așa fel încât le facă pe plac examinatorilor.

în O amintire de la Paris (2012)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cartea oglinzilor" de Eugen Ovidiu Chirovici este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -39.99- 17.99 lei.
Walt Whitman

Certitudini

Nu am nevoie de certitudini; eu sunt un om
preocupat de propriul său suflet.
Nu mă îndoiesc , pe lângă chipul și mâinile
pe care le cunosc, de sub tălpile mele mă
privesc chipuri pe care nu le cunosc,
chipuri liniștite și reale.
Nu mă îndoiesc măreția și frumusețea lumii sunt ascunse
în orice nimic din lume.
Nu mă îndoiesc că sunt nemărginit și că universurile
sunt nemărginite, dar, în zadar mă gândesc
cât sunt de nemărginite.
Nu mă îndoiesc astrele și sistemele astrale aleargă
prin cosmos cu un scop și că într-o zi voi fi
și eu ales fac tot atât cât fac ele, ba
chiar mai mult.
Nu mă îndoiesc aranjamentele provizorii continuă
și continuă milioane de ani,
Nu mă îndoiesc interiorul are un alt interior,
exteriorul are un alt exterior, vederea
are o altă vedere, auzul are un alt auz și
vocea o altă voce.
Nu mă îndoiesc mult-plânsa moarte a unor tineri
bărbați este de prevăzut și că moartea
unor tinere femei și moartea unor copii mici
sunt de asemenea de prevăzut.
(Te-ai gândit Viața a fost atât de bine prevăzută
și că Moartea, care este sensul întregii Vieți,
nu a fost la fel de bine prevăzută?)
Nu mă îndoiesc naufragiile pe mare, indiferent
de grozăviile lor, indiferent a cui soție,
al cui copil, al cui soț, tată, iubit s-a
dus la fund, sunt prevăzute, la minut.
Nu mă îndoiesc orice este în stare să se întâmple,
oriunde și oricând, este prevăzut în inerența
lucrurilor.
Nu mă îndoiesc Viața prevede totul în Timp și
în spațiu. Cred, însă, Moartea e prevăzută
pentru toți.

poezie celebră de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Complete Poems" de Walt Whitman este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -116.00- 45.99 lei.

Cel ce se identifică total cu sunetul - cu forma - mediteze la acest adevăr: înainte de sunet, a fost Liniște; când sunetul se va consuma, va rămâne Liniștea, care a fost mereu în fundalul sunetului. Când forma s-a născut, a fost tăcută. De ce oare? Pentru că tocmai venise din Liniște. Pe măsură ce pășește prin tărâmul sunetului, forma începe învețe limbajul sunetului și uită de unde provine, ajungând să se identifice complet cu tărâmul sunetului, tărâm pe care pășește doar în vizită. Această raportare exclusivă la sunet, îi creează formei o amnezie temporară, care o desparte, fictiv, de Liniștea din care provine. De ce? Pentru că privirea formei este direcționată exclusiv pe formele de sunet și pe mișcările acestora. Iar lumea sunetului - a formelor - nu este permanentă, ci este supusă mereu schimbării. Iar ca rezultat al raportării la sunetul exterior, atunci când sunetul se va consuma, forma va suferi, deoarece va pierde existența respectivului sunet.

în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.
Platon

Așa cum poeții își iubesc propriile poeme, iar tații proprii copii, în același fel cei care și-au creat o avere își apreciază banii nu pentru utilitatea lor, asemeni altor persoane, ci pentru că sunt propria lor creație. Asta-i face cei mai neplăcuți tovarăși, căci ei nu prețuiesc nimic altceva decât bogăția.

citat celebru din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Phaidros sau Despre frumos" de Platon este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -27.00- 18.99 lei.

Este imposibil studiezi un sistem al universului fără studiezi omul. În același timp este imposibil studiezi omul fără studiezi universul. Omul este o imagine a lumii. El a fost creat chiar din legile care au creat ansamblul lumii. Dacă un om s-ar cunoaște și s-ar înțelege pe el însuși, ar cunoaște și ar înțelege întreaga lume; toate legile după care a fost si este guvernata lumea. Si invers, din studiul lumii și al legilor care o guvernează, el ar învăța și ar înțelege legile care il guvernează pe el însuși.

citat clasic din
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Natural, nemulțumirile și reproșurile se ivesc exclusiv sau cel mai adesea în prietenia bazată pe interes; scopul relațiilor dintre ei fiind interesul, prietenii de acest fel au pretenții din ce în ce mai mari, imaginându-și veșnic că au mai puțin decât li se cuvine și plângându-se că nu obțin tot ce li se datorează după merit. La rândul lor, cei ce le fac binele se află în incapacitatea de a face față unor cerințe atât de mari din partea beneficiarilor lor.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Oamenii care nu știu în ce punct al evoluției lor se află sau ignoră direcția în care doresc înainteze rămân, într-un fel, inactivi, iar o minte inactivă creează griji absurde - ele reprezintă forma cea mai des întâlnită a fricii.

în Născut pentru succes
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Poezia, pe care n-aș fi îndrăznit să o invoc pentru o lungă perioadă de timp, a fost brusc prezentă ca și cum m-ar fi supus unor citate misterioase. O strofă fără viață, care m-a bântuit ore întregi cântă dintr-o dată, în cea mai mare bogăție și în realitatea mistuitoare a muzicii sale...

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Adevărata natură, esența sufletului este valoroasă, merită aprecierea iubirii, nu pentru că îi dă ceva, nu pentru că se adaugă ei, nu pentru că o eliberează, ci întrucât este frumoasă. Valoarea sa constă în frumusețea și perfecțiunea ei. Adevărul său este valoarea sa, iar acest adevăr este esența întregii frumuseți. Frumusețea formei se dovedește a fi această transparență către adevărata natură. Cu cât mai mult o formă manifestă exprimă și întrupează adevărata natură cu trăsăturile sale atemporale, cu atât mai mult ochii sufletului observă că este frumoasă. Frumusețea este reflecția adevărului, și este cea din urmă și autentică natură. Iar dimensiunea naturii autentice este cea care relevă această frumusețe esențială este cea a unei iubiri divine.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Sagan

Multe dintre rezultatele filozofiei moderne și științei au fost obținute datorită unor astfel de întrebări (legate de originea și evoluția Universului) și căutarea răspunsurilor adecvate. Un număr din ce în ce mai mare de adulți doresc pună întrebări de acest fel și uneori obțin niște răspunsuri surprinzătoare.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence Paperback" de Carl Sagan este disponibilă pentru comandă online la 32.99 lei.
Arthur Schopenhauer

Atunci când citim, o altă persoană gândește pentru noi: noi nu facem decât -i repetăm procesul mental. Cand învață scrie, ucenicul trece cu a sa pană peste ce a subliniat învățătorul: așadar, când citim, cea mai mare parte a lucrării gândirii este deja făcută pentru noi. Din această cauză, simțim o ușurare atunci când citim o carte, după ce am fost ocupați cu gândurile noastre. În citit, de fapt, mintea noastră este locul de joacă al gândurilor altcuiva. Așa se face cineva care își petrece întreaga zi citind, și prin relaxare își devotează timpul liber într-un fel negânditor, își pierde repetat capacitatea de a gândi, la fel cum omul care mereu călărește uită meargă pe jos.

în Eseuri și aforisme
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Lumea ca vointa si reprezentare Vol. 1+2" de Arthur Schopenhauer este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -183.03- 137.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook