Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

"Fiecare dintre noi are nevoie de asta. De fapt, ne dăm seama că nu suntem capabili să păstrăm unitatea nici măcar în noi înșine. Și Apostolul Paul simțea înlăuntrul său un conflict sfâșietor: a voi binele și a fi înclinat spre rău (cf. Rom 7,19). Astfel a perceput că rădăcina atâtor diviziuni care există în jurul nostru – între persoane, în familie, în societate, între popoare și chiar între credincioși – este înlăuntrul nostru. Conciliul al II-lea din Vatican afirmă că "dezechilibrele de care suferă lumea de astăzi sunt, de fapt, legate de un dezechilibru mai fundamental, înrădăcinat în inima omului. Într-adevăr, în însuși interiorul ființei omului, mai multe elemente se luptă între ele. [...] De aceea este divizat înlăuntrul său și de aici se nasc atât de multe și de mari dezbinări în societate" (Gaudium et spes, 10). Așadar, soluția la diviziuni nu este opoziția față de cineva, pentru că discordia generează altă discordie. Adevăratul remediu începe de la a cere lui Dumnezeu pacea, reconcilierea, unitatea."

citat din
Adăugat de Alexandru RăduțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Numele lui Dumnezeu este Milostivirea. Un dialog cu Andrea Tornielli" de Papa Francisc este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -39.00- 23.99 lei.

Citate similare

Papa Francisc, miercuri 20 ianuarie 2021

În această cateheză mă voi opri asupra rugăciunii pentru unitatea creștinilor. De fapt, săptămâna 18-25 ianuarie este dedicată îndeosebi pentru aceasta, pentru a invoca de la Dumnezeu darul unității pentru a depăși scandalul diviziunilor dintre cei care cred în Isus. El, după Ultima Cină, s-a rugat pentru ai săi, "ca toți fie una" (In 17,21). Este rugăciunea sa înainte de Pătimire, am putea spune testamentul său spiritual. Însă observăm Domnul n-a poruncit discipolilor unitatea. Nici nu le-a ținut un discurs pentru a motiva exigența ei. Nu, l-a rugat pe Tatăl pentru noi, pentru ca fim una. Asta înseamnă că nu suntem suficienți noi, cu forțele noastre, pentru a realiza unitatea. Unitatea este înainte de toate un dar, este un har care trebuie cerut prin rugăciune.

citat din
Adăugat de Alexandru RăduțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

"Acest lucru este valabil înainte de toate pentru creștini: unitatea poate ajunge numai ca rod al rugăciunii. Eforturile diplomatice și dialogurile academice nu sunt suficiente. Isus știa asta și ne-a deschis calea, rugându-se. Astfel, rugăciunea noastră pentru unitate este o umilă, dar încrezătoare participare la rugăciunea Domnului, care a promis fiecare rugăciune făcută în numele său va fi ascultată de Tatăl (cf. In 15,7). În acest moment putem să ne întrebăm: "Eu mă rog pentru unitate?". Este voința lui Isus, însă dacă trecem în revistă intențiile pentru care ne rugăm probabil că ne vom da seama că ne-am rugat puțin, poate niciodată, pentru unitatea creștinilor. Totuși de ea depinde credința lumii; de fapt, Domnul a cerut unitatea dintre noi "pentru ca lumea să creadă" (In 17,21). Lumea nu va crede pentru că o vom convinge cu argumente bune, ci dacă vom mărturisi iubirea care ne unește și ne face apropiați de toți."

citat din
Adăugat de Alexandru RăduțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Trebuie să reînvățăm albabetul acestor lucruri

Se poate făuri orice, iubite,
Dar nu se poate săvârși orice.
Făurești o sabie, făurești o lance,
Făurești copite de cai morți,
Dar săvârșirea noastră
Și săvârșirea veacului acesta
Și-au găsit hotarul în ele însele.
Săvârșirea nu ne duce numai la sfârșit,
Ci și la desăvârșit
Cu chinuri vom săvârși
Călătoria noastră trudnică
Prin viața asta, iubite
Dacă cugetul nostru nu e curat,
Căci noi suntem
Cea mai desăvâșită zidire,
Chiar dacă la om
Totul se răstoarnă până la urmă.
Săvârșirea tinde să se desăvârșească,
Omul tuturor rafinărilor
Se întoarce la omul începuturilor,
Așa după cum arta abstractă
Descinde din arta primitivă.
Este o luptă
Între fructe și frunze,
Între rost și rânduială,
Între rădăcini și lut,
Noi trebuie avem
O bună dispunere
Înlăuntrul nostru,
Sau o raportare bună față de Dumnezeu,
Față de viață,
Ele toate dansează înlăuntrul nostru.
Carnalul dispare atunci
Când ele bat pământul
Ca audă duhurile.
Aici se predau chei fermecate
Ca să se deschidă ușile raiului,
Tatăl meu tăia pâinea
Ca pe un soare
Și ne dădea nouă copiilor
Și viața era frumoasă
La porțile cerului
Acum lipsește firescul, iubite,
Trebuie reînvățăm alfabetul
Acestor locuri de basm și suflet.
Pe poartă intră și buni și răi
Poarta mică are un singur scop
Pe acolo voi pleca eu în lumea mare.

poezie de
Adăugat de Mariana DiduSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă omul, și mai ales monahul, și-ar cunoaște urâțenia sa lăuntrică, n-ar urmări frumuseți exterioare. Înlăuntrul său, sufletul are atâtea pete, atâtea mâzgăleli și noi să ne privim, de pildă, hainele noastre? Ne spălăm hainele, le călcăm și suntem curați, dar înauntru suntem... nu mă întreba! De aceea, dacă cineva ar sesiza ce necurăție duhovnicească are înlăuntrul său, n-ar mai sta scoată cu atâta migală cea mai mică pată de pe hainele sale, pentru că acestea sunt de mii de ori mai curate decât sufletul lui. Dar dacă omul nu are în vedere zgura duhovnicească pe care o are înlăuntrul său, el atunci caută scoată cu migală și cea mai mică pată. Ceea ce trebuie, este să-și întoarcă toată grija spre curăția duhovnicească, spre frumusețea lăuntrică și nu spre cea dinafară.

în Cu durere și dragoste pentru omul contemporan
Adăugat de CodySemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Viata, slujba, paraclisul si acatistul Parintelui Paisie Aghioritul" de Paisie Aghioritul este disponibilă pentru comandă online la numai 6.00 lei.

În acest timp de grave dificultăți este și mai necesară rugăciunea pentru ca unitatea să prevaleze asupra conflictelor. Este urgent să se izoleze particularismele pentru a favoriza bunul comun, și pentru aceasta este fundamental exemplul nostru bun: este esențial ca toți creștinii continue pe drumul spre unitatea deplină, vizibilă. În ultimele decenii, mulțumire fie lui Dumnezeu, au fost făcuți mulți pași înainte, însă trebuie perseverat în iubire și în rugăciune, fără descurajare și fără întrerupere. Este un parcurs pe care Duhul Sfânt l-a provocat în Biserică, în creștini și în noi toți, și de la care nu ne vom mai întoarce. Mereu înainte!

citat din
Adăugat de Alexandru RăduțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Papa Ioan Paul al II-lea

Dar Dumnezeu ne dă mijloacele pentru a împlini ceea ce ne cere, chiar dacă omenește pare imposibil. Acesta este secretul chemării. Orice chemare ne schimbă planurile, deschide un nou orizont în fața noastră și este, într-adevăr, de mirare vezi până la ce punct ne ajută Dumnezeu înlăuntrul nostru, și cum ne racordează la o nouă "lungime de undă", cum ne pregătește intrăm în acest nou plan al Său și cum face ca acesta devină al nostru, ajutându-ne să vedem în el, pur și simplu, voința Tatălui și să-l acceptăm. Și asta, oricare ne-ar fi slăbiciunea și atașamentul pentru vederile noastre personale.

în interviu (16 octombrie 1978)
Adăugat de Mihai COPEȚCHI - KOPECKYSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dualitatea este o condiție inerentă a vieții. Tot ce există e dublu. Omul este o creatură duală cu principii contrare încastrate în natura lui. Ele se războiesc înlăuntrul lui și prezintă atitudini față de viață ce sunt antagoniste. Acest conflict este căutarea veșnică, războiul din ceruri, lupta nesfârșită a omului tânăr sau interior al imaginației pentru a-și afirma supremația Sa asupra omului bătrân sau exterior al simțului.

citat din
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Feeling Is the Secret Paperback" de Neville Goddard este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.99- 19.56 lei.

Între noi

Între astăzi și ieri mai există trecut
Între astăzi și mâine e timp ne-nceput
Între tine și mine se strânge chemare
Între noi nu există fiori de uitare.

Între noi doare oful, din visul secret
Ce se stinge tăcut incrustat în regret,
Între noi nu s-au scris până-acum amintiri
Între noi stau de veghe întristate priviri.

Între noi, și clipita se scurge fierbinte
În timpul ce-aleargă cu zel înainte
Între noi, gând tăcut se închină-n cuvânt
Între noi, mai răzbate doar sărutul din vânt.

Între noi, arde slova din timp renăscut
Între noi sunt doar munți în eternul tăcut,
Un baraj ce respiră eter din abis
Un roman de iubire ce nu a fost scris.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Evanghelia este izvor de nădejde și de bucurie. Îl aduce pe Domnul Hristos, Evanghelia Lui, între noi, în mijlocul nostru, înlăuntrul nostru, și bineînțeles Domnul Hristos vine cu bucurie, cu bucuria pe care o aduce.

în Bucuriile credinței (2006)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Pacea sufletească se obține prin dureri. Semnul vieții duhovnicești este adâncirea omului înlăuntrul său și tainica lucrare în inima sa.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Randuieli de viata crestina" de Sfântul Serafim de Sarov este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -6.00- 4.99 lei.

Similitudine

Este un plâns,
înlăuntrul pietrelor,
care nu se vede.

Este un zâmbet,
înlăuntrul nostru,
asemănător pietrei.

poezie de (ianuarie 2013)
Adăugat de Aneta Timplaru HorghidanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în italiană.

Ideea principală, care m-a condus de când sunt compozitor, este fraternitatea între popoare, unitatea lor împotriva războiului și a oricărui conflict.

în scrisoare adresată lui Octavian Beu (1931)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Bela Bartok: Mikrokosmos Nos. 1-36: 153 Progressive Piano Pieces Paperback" de Bela Bartok este disponibilă pentru comandă online la 41.99 lei.
Krishnamurti

Noi suntem lumea. Lumea este tu și cu mine, lumea nu este separată de tine și de mine. Noi am creat această lume - lumea violentă, lumea războaielor, lumea diviziunilor religioase, sexului, a anxietății, a lipsei totale de comunicare dintre noi, cu nici un simț al compasiunii, sau al considerației pentru un altul. Oriunde ai merge, în orice țară din această lume ființele umane, adică tu și ceilalți, suferiți. Suntem anxioși, suntem nesiguri, nu știm ce urmează să se întâmple. Totul a devenit nesigur. Peste tot prin lume noi ca ființe umane suntem îndurerate, speriate, anxioase, violente, nesigure pe tot, instabile. Există o relație comună între noi toți. Noi suntem lumea în esență, practic și în mod fundamental. Lumea este tu și tu ești lumea. Realizând asta într-un mod fundamental, profund, nu într-un mod romantic, nu într-un mod intelectual vom înțelege problema noastră este de fapt o problemă globală. Nu este problema mea sau problema ta personală, este o problemă umană.

citat celebru din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

A ne ruga înseamnă a lupta pentru unitate. Da, a lupta, pentru că dușmanul nostru, diavolul, așa cum spune cuvântul însuși, este dezbinătorul. Isus cere unitatea în Duhul Sfânt, facem unitate. Diavolul mereu dezbină, pentru că este potrivit pentru el dezbine. El insinuează dezbinarea, peste tot și în toate modurile, în timp ce Duhul Sfânt face să se conveargă mereu în unitate. Diavolul, în general, nu ne ispitește cu privire la teologia înaltă, ci cu privire la slăbiciunile fraților. Este viclean: umflă greșelile și defectele celuilalt, seamănă discordie, provoacă critica și creează facțiuni. Calea lui Dumnezeu este alta: ne ia așa cum suntem, ne iubește mult, însă ne iubește așa cum suntem și ne stimulează spre unitate.

citat din
Adăugat de Alexandru RăduțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Solidaritatea este opera unui sacrificiu conștient, este ultima verigă în înălțarea morală a voinței și este ținta spre care se îndreaptă cultura; solidaritatea se produce prin încordarea și stăpânirea de sine. O societate cu suflete diferențiate opune imitației rezistență, iar unitatea între membrii ei nu se poate dobândi decât prin sacrificiu voit al persoanei fiecăruia. Solidaritatea este o armonie cucerită prin lupta omului cu sine însuși, prin recunoașterea altora, după ce fiecare s-a cunoscut pe sine.

în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Puterea Sufleteasca. Editia definitiva" de Constantin Rădulescu-Motru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.14- 19.99 lei.
Nichita Stănescu

Elegia întâia

Închinată lui Dedal, întemeietorul
vestitului neam de artiști, al dedalizilor

I

El începe cu sine și sfârșește
cu sine.
Nu-l vestește nici o aură, nu-l
urmează nici o coadă de cometă.

Din el nu străbate-n afară
nimic; de aceea nu are chip
și nici formă. Ar semăna întrucâtva
cu sfera,
care are cel mai mult trup
învelit cu cea mai strâmtă piele
cu putință. Dar el nu are nici măcar
atâta piele cât sfera.

El este înlăuntrul – desăvârșit,
și,
deși fără margini, e profund
limitat.

Dar de văzut nu se vede.

Nu-l urmează istoria
propriilor lui mișcări, așa
cum semnul potcoavei urmează
cu credință
Caii...

II

Nu are nici măcar prezent,
deși e greu de închipuit
cum anume nu-l are.

El este înlăuntrul desăvârșit,
interiorul punctului, mai înghesuit
în sine decât însuși punctul.

III

El nu se lovește de nimeni
și de nimic dăruit în afară
prin care s-ar putea lovi.

IV

Aici dorm eu, înconjurat de el.

Totul este inversul totului.
Dar nu i se opune, și
cu atât mai puțin îl neagă:

Spune Nu doar acela
care-l știe pe Da.
Însă el, care știe totul,
la Nu și la Da are foile rupte.

Și nu dorm numai eu aici,
ci și întregul șir de bărbați
al căror nume-l port.

Șirul de bărbați
îmi populează
un umăr.
Șirul de femei
alt umăr.

Și nici n-au loc. Ei sunt
penele care nu se văd.
Bat din aripi și dorm –
aici,
înlăuntrul desăvârșit,
care începe cu sine
și se sfârșește cu sine,
nevestit de nici o aură,
neurmat de nici o coadă
de cometă.

poezie celebră de din Elegii (Cina cea de taină) (1966)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Zece

Cu cât etși iubito mai departe,
cu atât sunt mai multe între noi.
Mă aflu acum la câteva stărzi, zece minute
și zeci de amintiri distanță de tine
și îmi tot vine s-o iau în direcița opusă ție
ca fie și mai multe între noi
mai multe toamne și ploi,
mai multe continente pe Pământ
și mai multe aripi de plumb;
Apoi m-aș întoarce la tine
în mai puțin de zece minute,
te-aș găsi în pat dormind
sau la telefon vorbind
atunci te-aș lua în brațe
și ți-aș șopti la ureche
zece șoapte, zece minute:
între noi nu mai este nimic,
nici măcar un element bazic,
nici un dor, nici o poveste,
doar 10.

poezie de
Adăugat de Marius-Mihai GolopentaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Napoleon Bonaparte

Îi cunosc pe oameni și de aceea vă spun Isus Cristos nu este un om. Oamenii superficiali văd o asemănare între Cristos și întemeietorii de imperii, sau dumnezeii altor religii. Această asemănare nu există. Între creștinism și celelalte religii este o distanță infinită... Totul în Cristos mă surprinde. Spiritul său mă intimidează și voința sa mă uimește. Între El și oricine altcineva din această lume nu există nici un termen de comparație posibil. El este într-adevăr o ființă prin sine însuși. Ideile sale, sentimentele sale, adevărul pe care El îl vestește, felul său de a convinge, nu pot fi explicate nici prin organizare omenească, nici prin natura lucrurilor... Eu caut în zadar în istorie pentru a găsi pe cineva asemănător cu Isus Cristos sau ceva comparabil cu Evanghelia. Nici Istoria, nici Omenirea, nici secolele, nici natura, nu-mi oferă ceva care să poată -mi permită -L explic.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Putem face o verificare cu privire la noi înșine și să ne întrebăm dacă, în locurile în care trăim, alimentăm conflictualitatea sau luptăm pentru a face crească unitatea cu instrumentele pe care Dumnezeu ni le-a dat: rugăciunea și iubirea. În schimb a alimenta conflictualitatea se face cu bârfa, mereu, vorbind rău despre ceilalți. Bârfa este arma cea mai la îndemână pe care o are diavolul pentru a dezbina comunitatea creștină, pentru a dezbina familia, pentru a-i dezbina pe prieteni, pentru a dezbina mereu. Duhul Sfânt ne inspiră mereu unitatea.

citat din
Adăugat de Alexandru RăduțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Blaise Pascal

Infinit. Nimic. – Sufletul nostru e aruncat în trup unde găsește numărul, timpul, dimensiunile. El raționează cu acestea și le numește natură, necesitate, și nu poate creadă în altceva. Unitatea adăugată infinitului nu-l sporește cu nimic, nici măcar cu cât s-ar adăuga un picior la o măsură infinită. Finitul dispare în prezența infinitului devenind un pur neant. Tot așa și spiritul nostru în fața lui Dumnezeu și dreptatea noastră în fața dreptății divine. Nu există o disproporție mai mare între dreptatea noastră și cea a lui Dumnezeu decât între unitate și infinit.

în Cugetări
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook