Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Întrebare: Ce trebuie să luăm aminte despre Moldova?

Răspuns: 1). Precum Ardeal, așa și aceasta are îndestulare de vin, pământul gras, heleștee, bivoli și munți îmbogățiți cu aur și argint, așijderea păduri, pomăt mult, de tot felul de dobitoace și mulțime de miere, cai turcești și rumânești. Lungimea este de 35 de mile și lățimea de 28. Mai demult această țară se numea Dakie Ripensască (sau Alpest rasască), după aceea, de la multe feluri de neamuri, se numea Gepidia și Goția, iar de unguri Kumania. Partea despre miază-noapte, pentru apa Moldovei și muntele Ceahlăului, anume Moldova, iar partea despre amiază-zi, anume Valahia de peste munți, care, până la anul 1449, da bir ungurilor, iar apoi dă turcului, pe fieștecare an: 58.000 galbeni italienești, cai 500 și șoimi 300. (...)

4). Locul cel dintâi în Moldova se numește Iaș sau Eș, care este Mitropolia a tot Principatul, aproape de apa Prutului, ce se numea mai demult Hierasum, unde este curtea Prințului, pentru care însuși Traian împăratul în cărțile sale face arătare că ar fi zidită înainte de nașterea lui Hristos, pentru locuirea comisului romanilor și a străjilor lui, în care curte se numără 16.000 de odăi. (...)

5). Iașul a luat nume de la străjile romanilor, ce se chemau iaziges și de la șanțul cel de bătaie, întru care oraș este scaunul arhiepiscopiei.

în De obște gheografie pe limba moldovenească scoasă de pe geografia lui Buffier, Despre Moldova (1795)
Adăugat de MGSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

(...) că mai nainte de o sută cinci ani după Hristos, noi Rumânii nu lăcuiam aici; Partiea noastră era Italiea, și orașul nostru Roma, de la care ne au rămas și numele Rumâni, au Romani.

Țara Rumânească cu cele după la spatele ei împreună, se numea Dacie, căci era lăcuită de niște oameni foarte barbari și sălbăticoși ce se zicea Daci. Craiul acestora anume Decebal, fiind de aciași natură cu suppușii săi, mai totdeauna bântuia vecinatele Nații ce se stăpânea de Romani. (...)

Marele Traian însă, văzând locurile ei sânt foarte frumoase și roditoare, râdică o mulțime de case au familii întregi de la Roma, și le făcu vie a se așeza cu lăcuința pe ele. Asfelu de băjenii mari și vecinice se zic Collonii. Adintâiu Collonie de Romani, cum a trecut în Daciea, s-a așezat la județul ce se anumit după numele lor Romanați și un Prințu de viță împărătească anume Caracal, pe care luaseră cu dânșii de la Roma ca le fie cârmuitor, a zidit orașul Caracalul. Altă Collonie mare ce-a lăcuit partea aceea unde acum se numește Moldova, a descălecat în locul ce se zice Roman, iarăși de la numele lor de Romani. Toată lipsa Dacilor acum era plinită cu Romani; Țara lor nu mai avea pentru ce să se mai zică Dacie căci se lăcuia de biruitori; aceștia o numea după numele lor Rumâniea.

în Cele dintâiu cunoștințe pentru trebuința copiilor care încep a citi, Idee repede despre istoriea Rumânilor (1828)
Adăugat de MGSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Marius Robu

Perfecte

Mă voi lăsa de scris despre muieri,
Că-s acuzat -i tema predilectă
A unei opere ce-ar fi perfectă,
De-ar fi și despre pomii fructiferi,

Despre albine, despre cai de rasă,
Despre pământ și despre univers;
Voi scrie despre stat și despre mers,
Iar despre țară, cât e de frumoasă...

Voi scrie despre ape, despre munți
Și despre holde strânse în grânare,
Voi face peste ape curgătoare,
Din versuri, sumedenie de punți,

Pe care voi dori trecut fiu,
Ca recompensă pentru fiecare
Poem compus pe teme novatoare,
La cele despre care nu mai scriu

Și care învechitu-s-au ca vinul,
Tot așteptând un gol să-și facă plinul.

poezie de din Luceafărul de dimineață (27 mai 2015)
Adăugat de Marius RobuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 3 comentarii până acum.
Participă la discuție!
Hans Christian Andersen

Cărțile pe care le scriau învățații erau răspândite peste tot pământul și câteva din ele au ajuns și până la împăratul Chinei. Șezând pe tronul lui de aur, le citea și dădea din cap mulțumit, fiindcă în cărțile acelea se spuneau lucruri așa de frumoase despre oraș, despre palat și despre grădină. "Dar mai frumos decât totul e privighetoarea", spuneau cărțile.

în Privighetoarea
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba daneză.
cumpărăturiCartea "Classic Fairy Tales by Hans Christian Andersen" de Hans Christian Andersen este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -75.00- 30.99 lei.

Imnul Moldovei

În Moldova locul-i sfânt, leagăn de credință
Din străbuni am ctitorit pentru biruință.
La Suceava, între munți Dumnezeu e-n toate
Zimbrul ține la un loc oameni și cetate.

Multe neamuri am ținut țara ca o florare
Și pământul ce-l avem, fără supărare,
Locul pe care trăim Bucovina-i spune
Domnul Ștefan l-a sfințit, loc de rugaciune!

Noi, la Putna ne-nchinăm si la Sucevița,
Voronețu-i poartă-n cer, vatră Moldovița,
Oamenii care-i avem toți îs pentru țară,
Nu ne face nimenea neamul de ocară!

N-am cerut la nimenea, avem de toate,
Să ne deie Dumnezeu, numai sănătate!
Fete si feciori cuminți sa ne poarte neamul
Cu iubire de părinți, ca bucovineanul!

Și ne-om ține drepți și tari, cinstim Lumina,
În fața lui Dumnezeu, una-i Bucovina!
Și ne-om ține fruntea sus cum ni-e scrisă slova,
În fața lui Dumnezeu, una e Moldova!

folclor românesc
Adăugat de Doina BumbuțSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

E frumoasă această Maya, e frumoasa această iluzie, dar trebuie să afli ce ești dincolo de ea, ce ai fost înainte de a te naște, înainte de momentul concepției, care era ego-ul tău, cum anume era starea fără ego, cum anume erai tu, care erau semnele după care puteai fi recunoscut? Oriunde ar fi semnele, nu sunt decât deșertăciune, aș spune chiar deșertăciunea deșertăciunii. Oriunde e absența semnelor, deșertăciunea e absență." Cei ce caută semne, caută MAYA. Poți cauți non-semnele? Care este starea ta fără stare, căci aceasta este apercepția realului însuși, ce anume ești tu fără tine, pentru că ești fără semne. Orice gând este doar un semn despre tine, este doar o caracteristică a ego-lui despre ceea ce este.

în Care sunt semnele dizolvării ego-ului?, YouTube
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Afectează cu adevărat Viața felul în care mintea mea vede viața și felul în care mintea mea prescrie rețeta despre viață? Și viața, domn'le, nu, nu vrea meargă după ea, pur și simplu, viața asta e o răzvrătită, nu vrea să se ducă după minte! Dar dacă este exact invers și mintea ar trebui curgă odată cu fluxul Vieții și nu viața trudească la minte? Ar putea mintea ta precizeze care este locul potrivit al Aceluia care este Incomensurabil prin El Însuși? Unde anume va găsi El un loc potrivit? Care este locul potrivit al Infinitului? Dacă El este Totul din Întreg, are El o micuță parte care să spună: "Ăsta e locul meu potrivit!?" Este doar realizarea faptului lucrurile curg în Existență într-un mod desăvârșit! Ești chiar în locul care trebuie, în minutul care trebuie, în spațiul care trebuie, nu e nimic altceva de adăugat acestui moment. Toate lucrurile pe care noi le reușim sunt efemere. Ce anume este Absolut în tot ceea ce este efemer?

în EL te așteaptă AICI din Veșnicia Veșniciei!
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ora a treia am avut geografia. Și eu care credeam geografia e cine știe ce obiect greu! Ca aritmetica, de pildă. Da' de unde! E foarte ușor! Geografia este știința despre pământul pe care trăim noi, despre munți, mări și oceane. Până acum îmi închipuisem că pământul nostru e drept și întins ca o foaie de clătită. Olga Nikolaevna ne-a spus însă nu e întins, ci rotund. Rotund ca un glob! Mai auzisem eu așa ceva, dar am crezut e cine știe ce poveste sau născocire. Acum însă se știe sigur asta nu-i poveste. S-a stabilit că pământul nostru este un glob mare, mare de tot, și că oamenii, trăiesc peste tot, de jur împrejurul lui. Pământul atrage spre el oamenii și animalele și tot ce se află pe pământ, și iată de ce vietățile care trăiesc dedesubtul nostru nu cad niciodată! Mai e ceva foarte ciudat: cei care trăiesc dedesubt merg cu picioarele în sus, adică cu capul în jos, numai ei nu bagă de seamă asta și-și închipuie merg așa cum trebuie; pentru că, nu-i așa, dacă lasă capul în jos și se uită la picioare, văd pământul pe care stau, iar dacă înalță capul, văd cerul. De aceea li se pare că și ei merg cum trebuie.

în Vitea Maleev la școală și acasă, Capitolul I (1951)
Adăugat de MGSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Numai de pasiuni depinde tot binele și tot răul în această viață. Căci sufletul este imediat prevenit despre lucrurile care-i sunt dăunătoare corpului numai de senzația de durere pe care o încearcă și care produce în el mai întâi pasiunea tristeții, apoi ura pentru ceea ce a pricinuit această durere și în al treilea rând dorința de a se elibera de ea. În același fel, sufletul este imediat prevenit despre lucrurile folositoare corpului numai printr-o anume desfătare, care stârnește în el bucuria și dă naștere apoi iubirii pentru ceea ce se presupune a fi cauza ei și, în sfârșit dorinței de a dobândi ceea ce ne poate face să persistăm în această bucurie sau să mai gustăm apoi una asemănătoare.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Reverendul Williams: Cel mai important lucru ce se poate spune despre trenul spre libertate e va urca munții. Știi, fiecare din noi are munți de urcat. Munți care se înalță până la cer, și munți care coboară tot mai jos. Noi știm care sunt munții ăia aici la Glide. Cântăm despre ei.

replică din filmul artistic În căutarea fericirii
Adăugat de Dumitriu Delia, MTTLCSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Michael Laitman

Existența noastră în corp ne face, în cele mai multe cazuri, uităm motivul pentru care am venit aici. Corpul nu are nici o aspirație spirituală. El are nevoie numai de satisfacții materiale pentru ca existe în această lume. El are nevoie de mâncare, băutură, sex și, de fapt, de tot ceea ce un animal are nevoie. Partea spirituală nu apare în primele luni de viață ale omului și acesta este motivul pentru care el s-a născut în realitatea aceasta, iar, din punctul lui de vedere, partea spirituală nu există deloc.

în 1000 de sfaturi pentru viață, XXVIII - Corpul și sufletul
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ioan Petru Culianu

Când a părăsit trupul lui Al-Mawsili, sufletul Stăpânului Sunetului a dorit știe tot ce există pe lume în cele trei dimensiuni ale timpului: trecut, prezent și viitor, iar întru aceasta a poposit în embrionul lui Al-Kindi, Înțeleptul Islamului, lăudat fie-i numele în veci alături de cel al lui Mahomed, Profetul lui Allah. Căci, în afară de Mahomed zis Rasul, nu e suflet mai mare decât acela al Stăpânului Sunetului, care a fost negrul Sa'id ibn Misjah, apoi persanul Al-Mawsili, apoi Al-Kindi, apoi însuși Mahdi, cel ce a fost, cel ce este sub numele de Toz-Grec și cel ce va fi ca împlânte stindardul verde pentru toată veșnicia pe ruinele acestei lumi. Iar unii spun același suflet s-a manifestat în cei paisprezece Imami, cei ascunși și cei revelați. Iar Mahdi a fost batin și zahir, a fost ocultat și s-a dezvăluit în toată măreția sa, care vine imediat după aceea a lui Dumnezeu însuși, dacă adevărat este că Mahomed și el sunt identici.

în Pergamentul diafan
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Gnozele dualiste ale Occidentului" de Ioan Petru Culianu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.

Potrivit statisticilor, pierderile României în cel de-al Doilea Război Mondial au depășit 300.000 de morți: 147.000 pe frontul de răsărit, 167.000 pe cel din apus. Pe timp de pace, au avut de suferit, din motive politice, peste 2.000.000 de persoane: reținuți, anchetați, condamnați prin sentințe judecătorești, condamnați administrativ, internați în colonii de muncă sau în clinici psihiatrice, deportați. Dintre acestea, au pierit în celule sau în lagăre de exterminare cam 300.000.

în Tortura, pe înțelesul tuturor (2001)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dincolo de metafizică

e marea și dincolo de mare
e moldova
și dincolo de moldova
e voronețul
cu albastrul ochilor mei
nu e chiar așa de greu
de înțeles (?!) moldova
coboară după ce și-a colorat apa
cu voronețul cel albastru
cel metafizic
șoimul zboară în volte
dincolo de mare dincolo de râu

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
T.S. Eliot

Coriolan

I. Marșul triumfal

Piatră, bronz, piatră, oțel, piatră, frunze de stejar, copite de cai.
Pe pavaj.
Și steagurile și goarnele și atâția vulturi.
Câți? Numărați-i. Și ce buluc de lume.
Abia ne-am cunoscut unii pe alții în acea zi, abia am
recunoscut City-ul.
Acesta este drumul spre templu și e atâta mulțime de drum.
Atât de mulți așteptau, câți așteptau? Ce importanță mai avea
într-o asemenea zi?
Vin? Nu, încă nu. Poți zărești niște vulturi și
auzi trompetele.
Iată-i că vin. Vine și el?
Viața trează a Ego-ului nostru firesc e pătrunzătoare.
Putem așteptăm cu mesele și cu cârnații noștri.
Ce va fi mai întâi? Poți spune? Spune-ne. Iată
5.800.000 puști și carabine,
102.000 mitraliere.
28.000 mortiere de tranșee,
53.000 tunuri de câmp și grele,
Nu pot spun câte proiectile, mine și fitiluri,
13.000 aeroplane,
24.000 motoare de avion,
50.000 vagoane cu muniție,
11.000 bucătării de campanie,
1.150 brutării de campanie.
Cât timp au luat toate astea. Va fi el acum? Nu,
Aceștia sunt căpitanii cluburilor de golf, aceștia sunt cercetașii,
Apoi la société gymnastique de Poissy
Sosesc apoi Primarul și Furnizorii. Privește
Iată-l pe el acum, privește:
În ochii lui nu strălucește nici o întrebare
Sau în mâinile lui, calme pe coama calului,
Iar ochii lui sunt pânditori, plini de așteptare, pătrunzători,
indiferenți.
Ascunși sub aripa hulubului, ascunși în gușa turturelei.
Sau sub palmier în timpul prânzului, sub apa curgătoare,
În punctul liniștit al lumii rotitoare. O, ascunși.
Acum iată-i urcă spre templu. Urmează sacrificiul.
Acum se arată fecioarele cu urnele, cu urnele conținând
Colb
Colb
Colb de colb și apoi
Piatră, bronz, piatră, oțel, piatră, frunze de stejar, copite de cai
Pe pavaj.
Asta e tot ce am putut vedem. Dar ce de vulturi. Si
ce de trompete!
(De Paști nu ne-am mai dus la țară,
așa că l-am dus pe amicul Cyril la biserică. Și au tras clopotul
Iar el a strigat cât îl ținea gura: tâmpete.) Nu azvârli cârnatul ăsta,
O fie greu să mai faci rost de altul. E excelent. Vă rog,
Puteți -mi dați un foc?
Foc
Foc
Et les soldats faisaient la haie? ILS LA FAISAIENT.

poezie de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Singurul lucru care te va face fericit anul acesta sau anii viitori este creșterea, adică -ți ridici standardul și să afli de ce ești capabil. Să simți aceea incredibilă putere care te împinge de la orice te reține nu avansezi, și care te aduce în partea cealaltă, unde îți dorești ajungi. Despre asta este vorba în viață!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Nicholas Sparks

Fiindcă toată lumea minte. Este o parte a vieții sociale. Nu mă înțelegeți greșit - cred că este ceva necesar. Cel din urmă lucru pe care-l dorește oricine care trăiește în societate este să domnească o onestitate totală. Îți poți imagina o conversație de acest gen: "Ești scund și gras", ar putea spune o persoană, iar cealaltă i-ar răspunde "da, știu". "Și în plus, miroși urât!" Așa ceva nu se face în viața socială. Așa oamenii mint prin omisiune tot timpul. Oamenii îți spun tot felul de lucruri... și am învățat că partea pe care o neglijează este adeseori cea mai importantă. Oamenii ascund adevărul pentru că se tem.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Safe Haven" de Nicholas Sparks este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -63.00- 25.99 lei.

Dacă tot suntem la capitolul exploratori, hai râdem de una dintre glumele lui Elon Musk. Exceptând partea cu "impactul" din replica lui, ce a spus este o glumă pentru că nu s-a întâmplat încă și pentru că pentru unii dintre noi, visul lui pare ireal? Așa s-a întâmplat și cu alți "nebuni" care au schimbat cursul omenirii și au scris istorie. E posibil ca așa să se întâmple și cu tine acum. Să ai un vis și să fii considerat nebun. Să ți se râdă în față atunci când povestești despre el. Cât timp ai un vis sau o misiune și ești pe zi ce trece mai aproape de îndeplinire, indiferent care e aceea, nu ești niciodată mai prejos decât oricare alt om din lumea asta. Indiferent dacă e Obama, Steve Jobs, M. L. King, J. F. Kennedy sau alții. Până la urmă de aici au plecat și ei.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Simone Weil

Cine poate fi binefăcător al lui Hristos, dacă nu Hristos însuși? Cum poate un om dea de mâncare lui Hristos, dacă nu este ridicat cel puțin pentru o clipă la acea stare despre care vorbește sfântul Pavel, în care nu el trăiește, ci doar Hristos trăiește în el?

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Waiting for God Paperback" de Simone Weil este disponibilă pentru comandă online la 57.99 lei.

Strădania regimului comunist de a crea, în Moldova Sovietică, o națiune diferită de cea românească a fost zadarnică. Moldovenii din stânga Prutului n-au reușit ajungă... națiune. Au fost și rămân... populație. De aceea, tot ce se numește, pe bună dreptate, în România național, în Republica Moldova ar trebui să se numească... populațional! Bunăoară, premiul Populațional pentru literatură...

în Pro-scris, interviu
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Costel Zăgan

Inima Moldovei cântă

Iar mi-e dor de Eminescu
și Moldova parcă-i grea
fericit cu tot firescul
scriu ca răsară-o stea

Inima Moldova mea

poezie de din Axiomele lui Don Quijote (14 iunie 2014)
Adăugat de Costel ZăganSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook