Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Elena Malec

Ciorba de salată

Vine vara călduroasă,
o ciorbiță răcoroasă,
chiar de gură lăudată,
e ciorbica de salată.
Kaiser, șuncă sau costiță,
tare bune-s la ciorbiță
și mai pui și un ardei,
ceapă verde dacă vrei,
usturoi, mărar, salată,
supă de pui concentrată,
nu vegeta, delicat,
îi strici gustul, e păcat!
Separat faci o omletă,
c-o aromă mai cochetă,
de nucșoară rasă bine,
super, află de la mine,
când pufoasă, rumenită,
în bucăți e ciopârțită,
o amesteci în ciorbică,
uite-așa, la o adică,
ai o ciorbă ca-n povești,
pentru fețe boierești.
Mai călduță sau mai rece,
s-o mănânce s-or întrece,
două porții sau mai mult,
bine dreasă cu iaurt,
de se bat nebuni la gură,
secretul? afumătură

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Citate similare

Elena Malec

Musaca de vinete

Gheorghe, Yannis, Mustafa,
toți mănâncă musaca
și la sat și-n capitală,
musacaua orientală
e vestită și-i stă bine,
cu uleiuri de măsline,
rumenită la cuptor,
un meniu ispititor.
Vinete mai mari de ai
în bucăți, felii le tai
și prăjești în mult ulei
de măsline, dacă vrei,
separat într-o tigaie
carnea puise înmoaie,
orișice carne tocată,
cu piper condimentată,
ceapă multă, usturoi
numai un cățel sau doi,
la final presari nucșoară
și verdeața necesară
și în vas de lut mai mare
pui un strat din fiecare
vinete și tocatură,
pătrunjel, o legătură,
roșii coapte în felioare
și de vrei să-i dai savoare,
torni o lingură sau două,
de oțet, o modă nouă,
cu balsamic de Modena,
afli-acum de la Elena,
acest oțet renumit
un gust deosebit.
Deci lași totul la cuptor
până când îmbătător
un miros ca un balsam
rupt din sânul lui Avram,
te anunță negreșit
e gata ce-ai gătit,
musacaua ta, pe scurt,
e-un deliciu cu iaurt.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Ciorbă de pui

Mărar pui,
Pui și ceapă,
Nu pui pui
Mai pui apă!

epigramă de din Pledoarie pentru epigramă (aprilie 2007)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Elena Malec

Pe foc

ciorba de pui chinezească

să tai ghimbirul felioare
și trei căței de usturoi,
cum ai putea descrie oare,
parfumul dragostei în doi,
prin aburii de pui grăsan,
picuri uleiul de susan
și morcovii căliți cu ceapa
ardeiul, țelina și prazul
îi umpli imediat cu apa
sărată dacă este cazul,
ciorbița astfel ticluită
arată bine, aurită,
cum n-ai uitat să pui o urmă
din praful galben de curcumă
și puiul lăfăind în zeamă
îl vei acri de bună seamă
nu cu oțet, ci cu lămâie,
zemoasă, verde sau gălbuie
și sosul soia după gust
(care, desigur, nu-i îngust),
orez de pui mai spre sfârșit
sau fideluță, ai ghicit,
vei bucura pe orișicine
chiar prin republici florentine,
o ciorbă ca un cântec tandru,
cu frunze verzi de coriandru
ornând un bol, o farfurie,
pe scurt, nu ciorbă, poezie.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

De ce să arunci cu ouă crude sau roșii coapte când nu ești de acord cu unele vorbe sau fapte? Mai bine faci o omletă, o salată și viața ta va fi gustoasă și minunată! Nu în violență rezidă a victoriei esență, ci în a binelui perseverență.

aforism de (6 martie 2018)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!
Elena Malec

Conopidă picantă

conopida de iubești,
de la mine ai să primești,
o rețetă elegantă,
aspectuoasă și picantă.
Snițele sau antricoate,
mititei și-alte bucate,
hălci uriașe de friptură,
toate cer o garnitură
și aceasta-i o minune,
orișicine îți va spune,
cât ții carnea pe grătar,
musafirii toți la bar,
în doi timpi și trei mișcări,
mai ales la sărbători,
vei avea o garnitură,
ce ți se topește-n gură.
Îți voi spune cum să faci:
conopida o desfaci,
frumușel în buchețele,
mijlocii sau mititele
și o opărești oleacă,
nu prea mult, să nu se treacă,
separat într-un castron,
treci mujdeiul prin tifon,
pui lămâie, sos picant
și o pastă din Levant,
pasta de susan prăjit,
sos tahina e numit
și amesteci totul bine,
după mode levantine,
răstorni asta-n sosiere,
tragi pe dreapta, bei o bere,
apoi iei de pe grătare,
pui, purcel sau vrăbioare,
le așezi pe un platou,
pui un disc c-un vechi tangou,
iar apoi scoți garnitura,
decorezi frumos friptura,
torni din sos, pui pătrunjel
și servești c-un păhărel
din recolta de mai an,
pe meseană și mesean.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Elena Malec

Bame cu pui

din Egipt originară,
astă plantă milenară,
bamya, okra sau gombo,
Cuba-i spune quimbombó,
peste tot ai s-o găsești,
din Calcutta la Ploiești,
Venezuela, Camerun,
toți cunosc un lucru bun;
preparată-n feluri zeci,
curry, supă sau ghiveci,
foarte mică sau normală,
plantă chiar medicinală,
bamea place orișicui,
mie mai ales cu pui.
Cu codițele scurtate,
bamele sunt înmuiate
în oțet cu apă rece,
jumătate ceas când trece,
speli, strecori și pregătești
bamele să le gătești.
Puiul crud tăiat frumos,
chiar și în bucăți cu os,
îl prăjești într-un ceaun,
eu și ceapa o mai pun,
aurite, rumenite,
și de sare potrivite,
sting cu supă sau cu apă
și să fiarbă las să-nceapă;
bamele ce-am rezervat
pun, apoi și sos tomat,
mărar proaspăt și piper,
acum pot pe mesager
să mă lafăi cam un ceas
sau cu mâța la taifas,
să punem țara la cale,
când mirosul de prin oale
negreșit ne-a biruit,
roșii cherry-am pregătit

și le pun să dea culoare
bamelor, dar și savoare.
Circa încă-un sfert de ceas,
sosul să scadă îl las.
cât prepar în salatieră,
castraveți de pepinieră,
cu mărar și vinegretă
și-apoi fac o pirueta,
când la masă te poftesc
la acest fel românesc.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Violetta Petre

Sandviș cu iubire

Sub faldul nepăsării tale, mai prind o iarnă în infern
Și mă cuprind istericale, și-aș vrea sub mine să te-aștern.
Și ca un sandviș cum se vede, să ne mai punem și muștar
Și-o foaie de salată verde, un castravete și mărar.

Dulceață, deși știu că-ți place, nu e nevoie să mai pun-
Tu știi, că-n mine, miere zace, iar tu ești (nici nu pot să spun):
Așa un fel de ardei iute, sau praf de usturoi, piper,
Ce simțurile îmi ascute, când ești sub mine prizonier.

Parcă lipsește-un pic de ceapă și-o răzătură de ghimbir,
Chiar dacă nările ne-nțeapă, sunt eu parfum de trandafir.
Și peste noi, o maioneză, de-aceea fără adjuvanți-
Ah, ce profundă antiteză și cât suntem de contrastanți!

Și totuși, noi, ce simfonie suntem așa îmbrățișați
Și ce ciudată armonie e-ntre dulceață și cârnați!

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Violetta Petre

Sandviș cu iubire

Sub faldul nepăsării tale, mai prind o iarnă în infern
Și mă cuprind istericale și-aș vrea sub mine să te-aștern.
Și ca un sandviș cum se vede, să ne mai punem și muștar
Și-o foaie de salată verde, un castravete și mărar.

Dulceață, deși știu că-ți place, nu e nevoie să mai pun-
Tu știi, că-n mine, miere zace, iar tu ești (nici nu pot să spun):
Așa un fel de ardei iute, sau praf de usturoi, piper,
Ce simțurile îmi ascute, când ești sub mine prizonier.

Parcă lipsește-un pic de ceapă și-o răzătură de ghimbir,
Chiar dacă nările ne-nțeapă, sunt eu parfum de trandafir.
Și peste noi, o maioneză, de-aceea fără adjuvanți-
Ah, ce profundă antiteză și cât suntem de contrastanți!

Și totuși, noi, ce simfonie suntem așa îmbrățișați
Și ce ciudată armonie e-ntre dulceață și cârnați!

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Rodica Nicoleta Ion

Soluție

Neavând ce face, muma,
Pentru cei care prășau
Și trudind în taină gândul,
Știind că-nfometați erau,
Scoase carne din găleată...
Cu asta nu-i sătura,
Deci se hotărî îndată
De-o soluție să dea.
Grădina, verde era,
Ca o floare de frumoasă...
Cu ceapă și cu salată,
Mai bine nu se putea,
Ceapa fiind totu-n casă.
Scoase-un braț, aproape două,
Se-apucă să curețe,
Încropi o ciorbă lungă
Combinând legumele,
Făcu apoi o tocană,
Tot cu ceapă, se-nțelege,
Fiindcă,..., cum știe românul,
Numai cui pe cui se drege.
Ce femeie gospodină!
Bună cum e pâinea caldă
Și e ceapa la mâncare -
Gospodină-adevărată.
Și să fie treaba bună,
Le trânti și o salată,
Apoi ceapă nouă, sare...
Pentr-o masă minunată.
Da cu pâine toate, frate!
Că avea făină-n sac...
Mai lipsea la masa ceea
Usturoi și cozonac.
- Mumă, ce mâncăm?! îi zise
O femeie, c-am muncit.
- Iaca, ce pusăi în traistă!
(Și îndată a grăit:)
- "Ceapă vie, ceapă moartă
Și salată și sărată"
O bucată din căldare,
Pâine caldă și cu sare,
Că-altceva, muma nu are...

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ciorbă de tranziție

Pui ceapă, morcov, pui cartof,
Sare la gust, ardei destui,
Pui pătrunjel și ou, dar of!
Bun ar fi fost să pui și-un pui.

epigramă de din săptămânalul "Amprenta" din Buzău (24 ianuarie 2004)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Rețetă

Pui la fiert, bine spălate,
Niște pulpe dezosate,
Cu puțin praf de Vegeta
Și iei spuma cu paleta.

Mai adaugi sare fină,
Două linguri de făină,
Piper negru, boia iute,
Foi de dafin (nu prea multe).

Mai apoi se pregătește
Usturoiul (se zdrobește)
Și, ca să termini cu toate,
Pui și pasta de tomate.

Lași la foc să scadă sosul,
Mai amesteci, simți mirosul,
Pui deasupra pătrunjelul
Și e gata ostropelul.

poezie de (13 iunie 2022)
Adăugat de Octavian CocoșSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Valeriu Butulescu

Făt-Frumos: Nu vrei să-ți aduc eu salată din Grădina Ursului?
Ileana: Nu, mulțumesc! Mai bine iau de la aprozar. De ce să furi salată din grădina altuia? Fie și a ursului. Ursul a pus-o, ursul s-o mănânce!

replici din piesa de teatru Pacea cu zmeii, scenariu de
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Distrează-te și nu mai lua lucrurile așa în serios. Simte-te bine, chiar dacă asta înseamnă să renunți la lucruri sau obiective sau câștiguri de suprafață. Caută starea de bine, în orice faci. E cheia ca să poți face bine. Dacă nu te simți bine în timp ce faci ceva, deja ai pierdut pentru că cineva se simte bine și o va face mai bine iar activitatea ta e irosită.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul blamează porcul în fel și chip, își insultă semenii cu numele lui, dar e mort după carnea de porc

Un porc, oricât voi îl blamați
Și-oricât veganii-l adorați,
Sfârșește prin a fi friptură,
Ciorbiță, supă, tochitură,

Salam, parizer și cârnați
(Și proaspeți, dar mulți afumați),
Jumări, slănină și șorici,
Pateu, chiftele, bacon, mici,

Jambon, cotletul haiducesc,
Ca mușchi file, mușchi țigănesc,
Scăriță, șuncă, simplă slană,
Ca tobă, caltaboș, pastramă,

Costiță, kaizer, lebărvúrști,
Tocană, musaca, crenvúrști,
Piftii, sarmale și untură,
Delicii, toate, pentru gură.

pamflet de din Mâncarea în aforisme, epigrame, poezii, pamflete și satire (8 august 2021)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Cand...

Cand baiatul te intreaba
De mai vrei sa fii cu el
Tu sa nu-i raspunzi in graba
Cu un ton meschin, misel.

Nu te du sa faci mancare
Sau sa faci o baie rece
Ca de-atata asteptare
Gelozia nu-mi mai trece

Nu ma alunga acasa
Cand esti cu amica ta
Stii prea bine.. nu ii pasa
Si nici bine nu iti vrea.

Tu nu crezi ca iti vreau bine
Si imi ceri mereu s-astept
Nu ti-e bine fara mine
Dar nici rau ca sau fiu drept.

Cand te vei gandi la dansul
Sau la mine-ntamplator
Sa nu te apuce plansul
Si sa nu mai stii de dor.

poezie de
Adăugat de Vlad BălanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 3 comentarii până acum.
Participă la discuție!

Moartea, când vine, nu te întrebă dacă ți-ai trăit bine viața. Indiferent dacă ai trăit-o bine sau rău, mult sau puțin, cu rost sau fără rost, trebuie s-o părăsești. Și acest act ireversibil e cea mai formidabilă grozăvie a existenței noastre.

în Scrisoare de dragoste (1938)
Adăugat de AnkaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Elena Malec

Piept de vită cu castraveți murați

iată vă voi spune-acum
c-acest preparat străbun,
autentic românesc,
cam pe la Crăciun gătesc;
nu cunosc la alte nații,
noi de patru generații
l-am păstrat ca favorit
și vă spun cum e gătit.
Carnea care se pretează,
după gusturi mai variază,
porc sau rață, piept de vită,
carnea cea mai nimerită
e, să știți și voi, mai grasă,
grăsimea care își lasă
castraveții o rețin
și le dă un gust divin.
Deci bucățile de vită,
de mărime potrivită,
se prăjesc cu ceapa-n oală,
asta nu-i mare scofală;
castraveții desărați,
frumos în bucăți tăiați,
se adaugă și ei,
boabe de piper de vrei,
mărar proaspăt sau uscat,
și-un pahar de sos tomat,
apă chiar mai multicică,
faci și flacăra mai mică
și-un capac de folosești
timpul economisești
și va fierbe mai cu spor
sau dai oala la cuptor.
Dup-un ceas și jumătate,
cu papilele-asaltate
de ispititorul sos,
servești felul delicios
și răsfeți al tău palat
cu gustul catifelat.

poezie de din Bucate Rimate
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Supă de pui: pui apă, pui sare, pui morcovi, pui roșii, pui nu mai pui ca ai pus destul.

calambur de autor necunoscut/anonim
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Știm toți că a pune suflet în orice facem, ne aduce rezultate. Imaginează-ți munca în care pui suflet și cea în care nu pui. Relația în care pui suflet și cea în care nu. Viziunea pentru viitor în care pui suflet și cea în care nu. Data viitoare când apare întrebarea "De ce nu am încă ce vreau", gândește-te dacă mai știi să pui suflet în ce faci. Dacă mai știi ce e sufletul sau dacă ai știut vreodată ce e și cum se pune el în ceea ce faci. Cu răspunsul la aceste întrebări poate începe transformarea.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când scriu poezie

când scriu poezie parcă rup
bucăți de carne din mine

fiecare vers e ca o mușcătură adâncă
a unui animal sălbatic –
aproape că țâșnește sângele
într-un carnagiu îngrozitor
al țesuturilor care mă țin în viață

din când în când
mă opresc și aștept
ca la semafor
să văd cum se mai simte Poezia –
dacă trebuie să-i fac respirație
gură la gură sau dacă
pot s-o păstrez
în continuare
ca metresă
cât m-or mai ține
balamalele

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook