Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Anul 1940 a fost anul dezastrului țării române, o mare suferință a populației, ca urmare a pactului Ribentrop-Molotov din 23 august 1939, prin care armata rusă a ocupat la 26 iunie 1940 Basarabia, Bucovina si tinutul Hertei. La 30 august 1940, ca urmare a tratatului de la Viena, am fost nevoiți a ceda la unguri o parte din teritoriul Ardealului. lar la 7 septembrie 1940 prin tratatul de la Craiova am cedat Cadrilaterul la bulgari, făcându-se schimb de populație, la care eveniment am participat și eu.

în Din viața unui basarabean, Plecarea in viața (2009)
Adăugat de drcirsteaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

După înfrângerea Franței în 1940 și a eșuării încercării de a ajunge la pace cu Anglia, conducătorii Germaniei au conceput ideea ca să-i strângă pe toți evreii și să-i transfere pe toți într-una din coloniile franceze, de exemplu în Madagascar. Într-un raport din 21 august 1942, Secretarul de Stat la Externe al Reichului, Luther, a decis că este posibilă negocierea cu Franța în acest sens și a descris discuțiile avute între iulie și decembrie 1940, și care au fost întrerupte ca urmare a unui interviu la Montoir, la 13 decembrie 1940, cu Pierre Etienne Flandin, succesorul lui Laval. În tot timpul anului 1941, germanii au tot sperat să poată redeschide tratativele și să le ducă la un sfârșit satisfăcător.

în Le véritable procès Eichmann (1962)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Basarabia e România

Ziua de 28 iunie 1940,
Rămâne tristă, blestemată.
Surioară... te-am lăsat să pleci,
O să ne ierți tu vreodată?

Din greu au luptat străbunii
Să te-aducă înapoi...
Și sunt supărați românii,
Basarabia e parte din noi.

Aceeași limbă vorbim
Istoria ne e comună.
Frați pe veci o să fim
Și peste granițe-mpreună!

poezie de (23 iunie 2016)
Adăugat de Alina-Georgiana DrosuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Soția unui ministru a ținut o conferință la Craiova (1940)

Conferința-i lungă, lată,
Nițeluș cam afectată,
A fost bine compilată
Și perfect memorizată.

epigramă de din Epigramiști români de ieri și de azi (1975)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mircea Eliade

Un vaporaș încremenise lângă mal, pustiu, vetust, ca o relicvă dintr-o altă lume. Anglia dinainte de 10 mai 1940. O viață pe care nu o cunoscuse, pe care o îndrăgise numai din cărți.

în Noaptea de Sânziene (1971)
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Istoria credintelor si ideilor religioase. Volumul 3: De la Mahomed la epoca Reformelor" de Mircea Eliade este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -59.95- 44.99 lei.

Știi, francezii îmi amintesc puțin de o actriță îmbătrânită din anii 1940, care încearcă încă să cineze în oraș, închipuindu-și că este la fel de frumoasă ca altădată.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Faith of My Fathers: A Family Memoir Paperback" de John McCain este disponibilă pentru comandă online la 69.99 lei.
Eugene Ionesco

Poate Dumnezeu este acela care m-a ajutat toată viața și eu nu mi-am dat seama. Am fost ajutat de Dumnezeu atunci când, refugiat la Paris pentru că nu voiam să mă alătur comuniștilor de la București, am plecat într-o zi la piață fără un ban în buzunar și am găsit pe jos 3000 de franci (din 1940!).

în Testament
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Teatru III: Victimele datoriei. Amedeu. Tabloul" de Eugene Ionesco este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -39.00- 37.05 lei.

Briony Tallis: N-am făcut niciodată acel drum la Balham. Așadar am inventat, mi-am imaginat scena în care eu le mărturisesc totul. Și, în realitate, nici nu ar fi fost posibil să se întâmple așa... pentru că Robbie Turner a murit de septicemie la Bray Dunes pe întâi iunie 1940, ultima zi a retragerii trupelor... și n-am avut niciodată ocazia să îndrept lucrurile cu sora mea Cecilia... pentru că a murit pe 15 octombrie 1940, fiind surprinsă de atacul cu bombă de la stația de metrou Balham care a distrus conductele de apă și de gaze. Așa încât nici sora mea și nici Robbie nu au putut fi niciodată împreună așa cum și-au dorit... și cum ar fi meritat. Lucru pentru care... am simțit mereu că sunt vinovată. Dar ce fel de sentiment de speranță sau de împlinire ar mai fi avut cititorul aflând acest final? Astfel că, în roman, am vrut să le dăruiesc atât lui Robbie, cât și Ceciliei ceea ce au pierdut în timpul vieții lor. Mi-ar plăcea să cred că nu este o dovadă de slăbiciune... sau un mod de a scăpa de vină... ci un ultim act de generozitate. Le-am redat fericirea.

replică din filmul artistic Ispășire, scenariu de , după Ian McEwan
Adăugat de Anamaria LicuriciSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Miercuri, 23 august 1944, un soldat de la serv. transmisiuni mi-a spus la ora 11 să-l anunț pe domnul general lonașcu Constantin ca să urmărească evenimentele care vor avea loc. Domnul general mi-a spus ca să-l aduc de acasă din oraș pe maiorul lon Spânoche, ordin pe care l-am executat imediat. Au urmat evenimentele zilei de 23 august 1944, când armata română a trebuit să lupte cu armata germană cu care până ieri era aliată și ofițerii români cu ofițerii germani aveau unele petreceri. Acum armată română trebuia să dezarmeze armata germană. Au fost cazuri la Constanța când ofițerii germani au predat sabia ofițerilor români.

în Din viața unui basarabean, Însemnare de pe front (2009)
Adăugat de drcirsteaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Gheorghe Bâlici

28 iunie 1940

Călcată de șenile este vara
Și visele, uitate, veștejesc,
Când plânge, în surdină, toată țara
Pentru pământul nostru românesc.

Se scutură lumina din icoane
Și sângerează lemnul de alun,
Când mercenarii urii bat piroane
În palmele cuvântului străbun.

În inimi crește câte-o răstignire,
Când nu putem căra atâta greu,
Dar, ca o așteptată izbăvire,
Din ceruri ne zâmbește Dumnezeu...

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Vissarion Belinski

Îi invidiez pe nepoții și strănepoții noștri cărora le va fi dat să vadă Rusia în 1940, stând în fruntea lumii civilizate, devenind un model al dezvoltării științei și artei și primind prinosul plin de respect din partea întregii omeniri civilizate.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ocupam celula condamnaților la moarte, al cărei zid plin de mâzgălituri era foarte interesant. Unul scrisese scurt și milităros: "Adio, bandă de cretini! Sergent Paul Schluntz. M-am născut în aceeași zi cu Führerul, pe 20 aprilie. Din păcate el n-o va mierli o dată cu mine. 1940."

în Moarte și viscol
Adăugat de Timu CaterinaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Curtea martiala" de Sven Hassel este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.99- 14.99 lei.

■"În mass-media s-a vorbit foarte puțin sau deloc despre personalitatea academicianului profesor Dimitrie Gusti conducătorul Școlii Sociologice de la București, întemeietorul pentru prima oară în lume a monografiilor rurale [1925 - 1940[, a primului Muzeu al Satului. Printre primele filme documentare la nivel mondial au fost realizate de Școala gustiană din București. Pe mapamond, studiile monografice rurale românești dețineau supremația, iar Școala Sociologică de la Chicago domina sociologia prin monografiile urbane. "Oficialitățile", puterea politică au preferat istoric să prezinte "opera" mediocrităților galonate, a lustrangiilor la "statuile" contemporane, și să pună violent în umbră marile personalități din România. Cunoaștem răspunsul!"■
Adrian Ibiș

în Carte "Cugetări. Reflecții etice și socio-filosofice", Editura Pansofia, 2013 (2013)
Adăugat de Adrian IbișSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Lunile nu pot fi văzute cu ochiul liber, prin urmare nu pot influența Pământul, prin urmare sunt inutile, prin urmare nu există.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Fiecare ciclu este un eveniment unic; dieta, alegerea, selecția, anotimpul, vremea, digestia, descompunerea și regenerarea diferă de fiecare dată ce au loc. Prin urmare, numărul acestor cicluri este cel care decide potențialul pentru diversitate. Ar trebui să ne simțim privilegiați că facem parte din o așa reînnoire eternă. Doar prin simplul fapt că trăim noi am atins nemurirea - drept iarbă, cosași, pescăruși, gâște și alți oameni. Suntem parte din diversitatea pe care o experimentăm în toate sensurile reale.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

ANUL 1972 - Începând din anul 1972, când Ștefan Odobleja a citit autobiografia matematicianului Norbert Wiener, acesta s-a consacrat demonstrării ideii că originea ciberneticii se află în psihologie și că "Cibernetica s-a născut în România în anul 1938" prin lucrarea sa în 2 volume "Psychologie Consonantiste" din perioada 1938-1939. În acest sens, pentru a-și marca parternitatea, el a publicat o lucrare specială, care a apărut în chiar anul morții sale: "Psihologia consonantistă și cibernetica", cu o substanțială prefață a lui Mihai Golu: Ștefan Odobleja, Psihologia consonantistă și cibernetica, Editura Scrisul Românesc, Craiova, 1978.

în proiectul ROINFO Romanian Informatics 2018-2022
Adăugat de Marin VladaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ioana Cîrneanu

* * *

Poate nu ai să crezi
dar astăzi,
valurile îmi arătau cum trece august
în septembrie
și doar cochiliile melcilor
care țin captiv timpul
știu rostul înserărilor din noi,
eu, doar un eu, țintuită în albastru
am simțit pentru o clipă
cum stau lipită de trupul tău,
sau poate a fost doar vântul
sau doar un ecou
sau poate septembrie....

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ion Luca Caragiale

Un străin a cutezat zilele acestea să insulte România într-un mod sângeros, lovind-o în tot ce are mai scump, în profesorii ei de muzică, și, prin urmare, în muzica ei. Acest străin, un neamț, dr. Emil Kolberg din Viena, a trimis către Berliner Signale o corespondență despre starea muzicală a României — corespondență în care tăgăduiește cu sfruntare priceperea și gustul publicului român în privința muzicii și denunță Conservatorul nostru din București, acest templu-metropolă al Euterpei, Taliei și Melpomenei naționale române, ca o instituțiune lipsită cu desăvârșire de seriozitate.

începutul de la Ofensă gravă de (1897)
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Momente" de Ion Luca Caragiale este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.36- 48.99 lei.
Ioan Marinescu-Puiu
August
August: luna în care toate fructele au gust.

definiție aforistică de (7 august 2019)
Adăugat de Ioan Marinescu-PuiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

Când am terminat facultatea am fost repartizați la Teatrul Național din Craiova. Am fost trimiși de minister la Teatrul Național din Craiova să-l ridicăm și... l-am ridicat. Primul care s-a speriat a fost Amza Pellea: «Aoleu, ne mănâncă oltenii...». Dar ne-au iubit oltenii cât am jucat la Teatrul din Craiova. Nu exista spectacol la care galeria, înainte de a se trage cortina, să nu strige «Trăiască Teatrul Național din Craiova și actorii lui cei minunați!». Acolo, îndrumați de colegul nostru regizor Vlad Mugur, am făcut câteva spectacole de referință.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Beethoven va mai da o dat㠖 și pentru ultima oar㠖 măsura mare a talentului său într-o creație concertant㠖 în Concertul în mi bemol major pentru pian și orchestră (op. 73). Era în anul 1809, anul în care Napoleon ocupa din nou Viena, în care s-a stins viața lui Haydn și a început cea a lui Mendelssohn-Bartoldy. Raportat la creația lui Beethoven, acest an apare dominat de dorința compozitorului de a se retrage în intimitatea unor genuri camerale.

în O istorie a muzicii universale (1998)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook