Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Omul modern preferă virtualul, pentru că realul e sursa angoaselor etern umane pe care speră să le abolească: nu știu totuși să fi dispărut agonia terifiantă, frica de moarte, dar nici maladia, suferința sufletească a înstrăinării, apăsarea singurătății, eșecul profesional sau nedreptatea, primită ca o izbitură de măciucă în moalele capului. Oricâte miracole operează sau promite progresul științific, nu ne-am modificat soarta de muritori, marcată de confruntarea cu limitele noastre biologice, sociale, mentale, afective.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Suferințele pe care omul interior le îndură ca urmare a îndepărtării de sursa binelui și a centrării exclusive pe binele propriu descriu chipul maltratat pe care omenirea și-l ascunde sau nici nu și-l mai cunoaște de-a lungul unui traseu ce conduce la o totală exteriorizare. Drama părăsirii pecabile a proximității divine constă într-o convertire treptată a interiorității în exterioritate, convertire care devastează și ucide. Viciile, aceste forme ale îndepărtării, sunt emisarii violenți ai morții, al cărei preludiu îl constituie tocmai suferința omului interior. Maladia înstrăinării se manifestă ca un parcurs viclean și chinuitor spre pierderea de sine. În primă instanță, omul își trăiește pierzania la un nivel de interioritate încă nepericlitat explicit. Gestul inaugural constă într-o reorientare a privirii, într-o alegere care distinge aparent sursa binelui și bine. Opțiunea vizează binele desprins de propria lui origine și exprimă de fapt preferința pentru centrarea pe sine însuși. Gestul inițial al detașării, deturnarea privirii sau deruta voinței, își dezvăluie viclenia când orgoliul, prima treaptă a exteriorizării, face iasă la iveală insuficiența.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Didascalicon. Editie bilingva" de Hugo de Saint-Victor este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.67- 25.99 lei.
Octavian Paler

După decembrie '89, când demagogia s-a "democratizat", ne-am pomenit destul de repede cu un Cațavencu "de tranziție" care a învățat expresii noi. El "implementează", "anvizajează" sau ne lămurește cum "se derulează" cutare problemă. În rest, "progresul, stimabile, progresul"! Totul pare o farsă pe care ne-a jucat-o soarta. Căci nu poți vezi la nesfâșit "Scrisoarea pierdută" nici măcar în forma originală, dar cu atât mai puțin în forme caricaturizate. În parlament sau în alte saloane ale Puterii, Cațavencu, Farfuridi și Agamiță nu te amuză, te exasperează.

în Vremea întrebărilor (2011)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Vremea intrebarilor" de Octavian Paler este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.

Cu bune și rele omul de lângă voi e al vostru, așa aschilambic sau burtos, tăcut sau demagog, pasiv sau implicat, sărac sau bogat, cum vi l-a hărăzit soarta. Dacă printre toate acestea se strecoară și oleacă de iubire, obligatoriu reciprocă, credeți-mă, zău: nu mai contează nici pătrățelele de pe abdomen, nici zerourile din cont, nici brandurile din șifonier și nici măcar priceperea cu care aruncă gunoiul, spală vase, dă cu aspiratorul sau repară chiuveta. Omul drag, dacă vă iubește, se va schimba el singur, în timp, pentru dumneavoastră. Simplu, natural, fără constrângeri, cu sentimentul că o face în numele iubirii sale.

citat din (2016)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Bombanelile Marinei" de Marina Almășan este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.90- 14.99 lei.

De ce dai naștere unui animal deja pe moarte? Care e diferența între o ființă născută moartă și una pe moarte, care agonizează 80 de ani? Niciuna. Doar suferința. Dar suferința asta nu înseamnă nimic. Din moment ce ei nu pleacă din lumea asta spre o alta, unde ar putea folosi ce au învățat în agonia de aici, suferința piere și ea odată cu ei. Pleacă goi și neștiutori, la fel de goi și neștiutori cum erau când au venit.

în Ani cu alcool și sex (2012)
Adăugat de Dreams in Black and WhiteSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pervertirea. Editia a III-a" de Cristina Nemerovschi este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -36.00- 17.99 lei.
Teodor Burnar

Umanitatea are câteva frici elementare - frica de înălțime, frica de necunoscut, frica de moarte. La acestea, românii au adăugat două: frica de muncă și frica de presă.

(2013)
Adăugat de Teodor BurnarSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Petre Țuțea

Omul nu e o sumă de miliarde de celule sau de organe. Că nu sunt independente nici ficatul, nici rinichii, nici stomacul, nici creierul, nici sistemul osos. Omul, ca întreg nu poate fi gândit decât biblic; științific, nu. Moise e mai valabil decât ultima noutate evoluționistă a științei.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiAu fost scrise 2 comentarii până acum.
Participă la discuție!

Dumnezeu a făcut Noaptea

Dar El nu-i putea ști pe acei dintre noi
Care-așteaptă-o întreagă zi întunericul
Pentru a simți primele momente de intimitate
Sau pentru a folosi bezna ascunzișului
Ca blesteme lipsurile zilei.

El, de asemenea, a modelat Soarele...
Și a fost coregraful baletului numit asfințit;
Totuși, n-a anticipat agonia pe care-o va crea spectacolul
Printre acei care consideră ziua trecută o pierdere –
Pentru ea nu le-a adus ceea ce doreau.

Când El a suflat Muzica Lumii...
Intenționa reverse bucurie pe pământ,
Dar noi nu L-am înțeles și ne-am înfiorat,
Și-am plâns, denunțând melodia –
Asta pentru că în sufletele noastre nu se afla frumusețe.

Dumnezeu a răsădit aici iubire...
Și ea crește acolo unde ura pretinde este casa ei
Sau acolo unde iubirea nu este recunoscută de nimeni.

El a plănuit-o ca pe-un balsam pe rănile inimii;
Dar pe unii dintre noi balsamul nu-i poate atinge și alina
Sau este spălat de sarea lacrimilor,
Sau noi pretindem n-avem nevoie de ocrotire.

Nu-i de mirare El nu s-a săturat încă de noi?

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În decursul vieții durerea sau suferința este inevitabilă. Trecem prin diferite situații care nu ne sunt pe plac, pierdem ființe dragi, ne confruntăm cu eșecul s. a. m. d. Toate aceste momente definesc o existentă normală umană. Însă ele sunt doar momente pe care le depășim și le integrăm într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp. Pe de altă parte, există suferință continuă la care ne supunem singuri atunci când stăm în situații disfuncționale sau toxice: relații de diferite tipuri, job-uri cu care nu rezonăm, tipare mentale și gânduri pe care le hrănim și care ne determină accesăm emoții negative etc. Acest tip de suferință autoindusă nu trece de la sine, fără acționăm și schimbăm ceva în felul în care gândim și trăim. Ea nu are nicio valoare evolutivă, nu ne ajută la nimic, ci este doar o formă de autoabuz la care ne supunem conștient sau inconștient. Suferința pe care o accepți, pe care ți-o induci singur obligându-te stai în diferite situații negative, nu-ți aduce nimic altceva decât boală fizică și psihică.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Statul are în mâinile sale o bâtă cu care poți lovi o singură dată, dar în moalele capului.

citat din (octombrie 2000)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia's President Vladimir Putin Paperback" de Vladimir Putin este disponibilă pentru comandă online la 98.99 lei.
Dostoievski

Să omori pe cineva pentru omor este o pedeapsă incomparabil mai dură decât crima în sine. Crima pe baza unei sentințe de condamnare la moarte este infinit mai groaznică decât omorul tâlhăresc. Omul acela pe care-l omoară tâlharii în pădure, sau altcumva, speră totuși până-n ultima clipă poate scăpa.

în Idiotul
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Le Joueur" de Dostoievski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 32.99 lei.

În fapt, niciodată nu te căsătorești cu un bărbat sau o femeie. De fiecare dată când te căsătorești, te căsătorești cu mintea, iată de ce acest compromis e ca o prostituție pentru sufletul care tânjește după iubirea din libertate. Nici pe departe nu ești onestă! În fapt, tu nu te-ai căsătorit deloc pentru că așa e "creștinește"; ci frica de singurătate și "vezi maică să nu rămâi fată bătrână", te-au împins. Fără această dramă comică, în esența singurătății tale, căutarea de sine ar fi răsărit natural după depresie, și atunci tu l-ai fi pus cu adevărat pe primul loc pe Dumnezeu. Dacă există cu adevărat ceva creștinește, doar aceasta poate fie. Pune-l pe Dumnezeu pe primul loc și toate cele efemere vor veni și vor pleca în dragostea ta. Pune frica de singurătate, numită "familie" pe primul loc și atunci suferința îți va fi călăuză în moarte iar viața veșnică la care te invită Maharaj va deveni doar o neverosimilă utopie.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Atâta timp cât nu știi cine ești, crezi ești ceea ce faci. Și nu vezi tot ceea ce faci este efemeritate înlănțuitoare care te invită pe tine cel etern la moarte. Facerea este la fel de prinsă în temporalitate ca și nașterea, ea are un început și inevitabil va avea un sfârșit. Ea aparține corpului, nu ție, și odată ce corpul îmbătrânește sau este măcinat de boală ea va înceta! Doar Tu, cel etern și intangibil, vei rămâne. Află mai întâi asta și nu vei mai cunoaște nici regretul și nici suferința!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu poți lasă singur un animăluț care devine conștient de suferința singurătății. Cât era mic și nu înțelegea singurătatea, îl mai puteam lasă singur, în casă, pentru câteva ore sau pentru o noapte întreagă. Însă, după ce a mai crescut și a început simtă dorul, când am văzut deja suferă, pentru faptul îl las acasă, am știut că nu îl mai pot lăsa singur. Era inadmisibil. Conștiința singurătății este cea mai grea pedeapsă și nici un suflețel nevinovat nu merită îi cunoască durerea.

în Maeștri din cotidian (2015)
Adăugat de Doina PostolachiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Ambroise" de Doina Postolachi este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -28.00- 26.60 lei.

Nu mai știu ce-a urmat după tine... Poate un gol, poate păsări, sau vânt...

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Walter Scott

Succesul sau eșecul în afaceri este provocat mai mult de atitudinea mentală decât de capacitățile mentale.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Rob Roy" de Walter Scott este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -22.00- 12.99 lei.
John Fowles

Era ciudat, stăteam tăcuți unul în fața celuilalt și am avut senzația pe care o mai avusesem odată sau de două ori înainte, mă simțeam neașteptat de aproape de el - nu era dragoste sau atracție, sau simpatie de nici un fel. Ci certitudinea destinele noastre erau legate. Ca și cum am fi fost doi naufragiați pe o insulă - pe o plută - care nu doresc în nici un fel fie împreună, dar care sunt totuși obligați fie împreună.

în Colecționarul
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Jurnale" de John Fowles este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -48.12- 33.99 lei.

Din cauza minții care îl orbește omul modern nu poate vadă în ce suferință îl ține siguranța și cât de multă fericire și libertate i-ar putea oferi dragostea. Doar ego-ul în ignoranța lui crede natura dragostei umane e de a satisface simțurile animalice, de fapt ea uneori izbește cu putere ego-ul căci rolul ei etern neștiut este să ne piardă pentru "dragostea umană", așa anostă cum o crede ego-ul, doar astfel ne va reîntoarce la dragostea sau Viața Divină. Exact de aceea, cele mai multe relații sincere se sfârșesc în depresie.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Saul Bellow

Atâta timp cât lucrurile sunt prezentate la un nivel suficient de teoretic, sunt înghițite cu ușurință. Poți discuta despre politica bunăstării, despre birocrația din domeniile medicale sau sociale fără întâmpini nici o obiecție. Dar când începi vorbești că în mahalalele barbare, monstruoase, pe jumătate decrepite, omul nu are de ales decât între o moarte lentă și una rapidă, între uzură treptată sau distrugere instantanee, toți se revoltă.

în Iarna decanului
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Adventures of Augie March" de Saul Bellow este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -61.00- 30.99 lei.

Când omul se confundă din greșeală și se identifică cu gândul, atunci el începe îl vândă pe Dumnezeu la masa prostituată a cunoașterii prin polemici, ritualuri, comentarii, experiențe sau practici inutile. Gândul este foarte convins "Dumnezeu" e un alt gând pe care el îl cunoaște, fie pentru că l-a citit într-o carte bătrână, fie pentru că el îl simte, fie pentru că l-a văzut sau experimentat. Dar Absolutul, Supremul, Sinele, Dumnezeu este apusul, nu numai a întregii cunoașteri și a oricărei experiențe, ci extincția completă a experimentatorului. Doar această moarte, înainte de moarte, va supune și dizolva moartea și îți va reda viața veșnică. TU EȘTI ETERN NENĂSCUT!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

La omul de geniu această nebunie se manifestă însă ca o atitudine creatoare, după cum susține teoria creației artistice. Este și cazul lui Eminescu care, se știe, a acționat întotdeauna împotriva propriilor sale nevoi sau instincte (fie biologice, fie sociale). Mărturia sa legată de poemul Luceafărul este concludentă în sensul în care Eminescu însuși avea conștiința genialității sale, dar, influențat de lecturile din Schopenhauer, era convins și de neputința sa de a fi fericit. În opoziție cu individul de geniu, condamnat la singurătate și nefericire, poetul credea cel care acționează în favoarea instinctelor sale (Cătălin, de pildă) este automat fericit, fiind lipsit de orice conflict sau dezechilibru interior.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cruciada copiilor" de Florina Ilis este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -24.95- 17.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook