Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Salvador Dali

O singură ființă a atins un nivel de viață a cărei imagine este comparabilă cu seninele perfecțiuni ale Renașterii. Aceasta este Gala soția mea, pe care am avut fericirea miraculoasă s-o aleg. Stările sale trecătoare, expresiile sale formează o altă a Noua Simfonie și reflectă contururile arhitectonice ale unui suflet perfect cristalizat chiar la nivelul carnalului, aproape de spuma marină a ierarhiilor propriei vieți. Clasificate și clarificate de către cele mai delicate sentimente, aceste atitudini și expresii se materializează și se ordonează într-o impecabilă arhitectură de carne și oase. De aceea pot să spun despre Gala că are aceeași grație cu a lui Tempietto de Bramante, aproape de biserica San Pietro în Montorio la Roma. Și după cum a procedat Stendhal la Vatican pot și eu să măsor coloanele zvelte ale măreției sale, coloanele tandre și obstinate ale copilăriei sale și scările divine ale surâsului său. Privind-o pe furiș, fără să știe, ceasuri întregi, aplecat în fața șevaletului meu, îmi repet că ea este la fel de bine pictată ca un Vermeer sau Rafael, în timp ce oamenii ce ne înconjoară sunt atât de puțin delicați, sunt atât de mediocru pictați, încât seamănă mai degrabă cu acele sordide schițe caricaturale, încropite în grabă de către un artist hămesit pe terasa unei cafenele.

în Almanah "Convorbiri literare"
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Citate similare

Sigmund Freud

S-ar zice visul, în fața tuturor acestor fragmente de idei etalate, se străduiește satisfacă exigențele imperioase ale logicii. Pentru aceasta el înglobează toate materialele sale într-o singură situație și reproduce un grup logic prin intermediul unei apropieri în timp și spațiu. Aproape la fel cum face pictorul care reprezintă poeții adunați pe Parnas, știind foarte bine că modelele sale nu s-au întâlnit niciodată pe vârful unui munte și că tabloul său este pur simbolic.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Pachet Opere Esentiale Sigmund Freud 11 volume" de Sigmund Freud este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -499.00- 299.99 lei.
D.H. Lawrence

Cosmosul este un trup viu, iar noi suntem părți ale sale. Soarele este o inimă uriașă, iar fiecare fior al său e resimțit până în cele mai mici vene ale noastre. Luna este un mare centru nervos, care ne face întotdeauna fremătăm. Cine cunoaște puterea pe care o au asupra noastră Saturn sau Venus? Aceasta este o putere vitală, ale cărei unde ne străbat în permanență.

citat celebru din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Fii si indragostiti" de D.H. Lawrence este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -34.90- 17.99 lei.
Jules Verne

Văzut în diversele manifestări ale vieții sale, gentlemanul Fogg făcea impresia unui suflet bine echilibrat, potolit, perfect ca un cronometru din Leroy sau Earnshaw. Că Phileas Fogg era exactitatea în persoană se vedea hotărât, după "expresia mâinilor și a picioarelor sale", căci la om, tot așa ca și la animale, membrele sunt ele însele organe expresive ale pasiunilor.

în Ocolul Pământului în 80 de zile
Adăugat de NemoSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Around the World in 80 Days & Five Weeks in a Balloon" de Jules Verne este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.99- 6.99 lei.

Cea mai importantă funcție a educației la orice nivel este de a dezvolta personalitatea individului și de a dezvălui semnificația vieții sale, atât lui cât și celorlalți. Aceasta este arhitectura de bază a unei vieți; restul este ornamentație și decor ale acelei structuri.

citat din
Adăugat de Tone MonicaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
H.L. Mencken

Rudele feminine ale unui bărbat îl privesc întotdeauna, în secret, ca pe un idiot și cu un sentiment asemănător cu mila, în pofida faptului că în exterior își arată respectul față de autoritatea și meritele sale. Cele mai vulgare vorbe și fapte ale sale le induc rar în eroare, ele văd adevăratul om dinăuntru, și știu că este un tip superficial și vrednic de milă. Poate că în acest fapt se regăsește una din cele mai bune dovezi ale inteligenței feminine, sau, așa cum se spune de obicei, intuiția feminină.

citat din
Adăugat de Dana GurăuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.
Sigmund Freud

Remarcăm până la ce punct sunt limitate mijloacele de expresie ale visului, comparate cu cele ale gândirii în stare de veghe. Totodată, visul nu renunță, la modul general, la reproducerea raporturilor logice dintre materialele sale. El ajunge, destul de des, le asimileze. Dar pentru aceasta este necesar le înlocuiască prin piesele care-i par mai potrivite angrenajelor sale specifice.

în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Drepturile naturale ale unei ființe umane sunt ale sale personal, contra lumii întregi; iar orice încălcare a lor echivalează cu o crimă, fie ea comisă de o persoană sau de milioane; fie că este comisă de o persoană - numindu-se tâlhar (sau orice alt nume indicând caracterul său adevărat), fie de către milioane - numindu-se Guvern.

citat din (1867)
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Mintea lui Eminescu lucrează cu ideea originilor lumii, a infinitului, a creației, adică cu cele mai înalte concepte făurite de rațiunea omului. Printre acestea, ideea eternității stăpânește mintea sa într-asemenea măsură, încât una din atitudinile cele mai obișnuite ale poeziei sale este considerarea lucrurilor în perspectiva eternității. Este, în toată poezia lui Eminescu, o considerare a lucrurilor foarte de sus și foarte de departe, dintr-un punct de vedere care rușinează orice îngustime a mintii, orice egoism limitat. Marea superioritate intelectuală a poetului este una din formale cele mai izbitoare ale manifestării lui și aceea care explică prestigiul atât de covârșitor al operei sale.

citat celebru din
Adăugat de Ania VișanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Viorel Muha

Orice popor are dreptul în orice moment să știe adevărul despre sine și componenții săi care-i hotărăsc soarta, fără nici o opreliște! Este un drept inatacabil care a luat ființă odată cu începuturile sale, ale limbii, tradițiilor și spiritualității sale!

(ianuarie 2010)
Adăugat de Viorel MuhaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Krishnamurti
iubire (vezi și dragoste)
Iubirea este o stare existențailă și în acea stare, "Eul", cu identificările sale, cu anxietățile, și posesiunile sale este absent. Iubirea nu poate exista, atât timp cât activitățile sinelui, ale "Eului", indiferent dacă sunt conștiente sau nu, vor continua existe.

definiție celebră de
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

Cred două entități nu pot fi identice nici la nivel de teorie. Două linii nu pot fi perfect paralele, iertat -mi fie pleonasmul, nu există doi oameni identici, nici măcar în cazul gemenilor univitelini, precum nici două pietre, doi copaci sau două râme nu pot fi la fel. Mai mult decât atât, cred nici o singură linie, un singur om, ori piatră, copac sau râmă nu poate fi copia propriei sale alcătuiri materiale. Omul zicem, deși poate părea înfricoșător, nu seamănă cu el însuși. El își dedublează propria ființă în orice moment al existenței sale, își despică sufletul fără ca "bucățile" rezultate fie aidoma. Doi atomi dacă ar fi identici, ar dispărea unicitatea lumii. Propriul meu gând nu este una și aceeași energie creatoare cu propriul meu gând, iar acest text nu își este sieși reflexia perfectă. Citiți-l de două ori și vă veți convinge singuri de acest adevăr.

(16 februarie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Jose Saramago

Știe puțin despre viață cine refuză înțeleagă plasele care învăluie relațiile umane, în general, și pe cele de rudenie, în particular, mai ales de sânge, sunt mai complexe decât par la prima vedere, spunem părinți, spunem copii, credem știm perfect despre ce vorbim și nu ne interogăm asupra cauzelor profunde ale afecțiunii dintre ei, sau ale indiferenței, sau ale urii.

în Peștera
Adăugat de Reliana Andra CrăciunSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Double" de Jose Saramago este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -62.00- 21.99 lei.
Salvador Dali

Cele mai fine, cele mai aeriene ramificații nu sunt decât "fofilările" agonizante și disperate ale unui lung supliciu, ultimele suspine ale unei materii care nu cedează decât ultimilor vegetații din lumea minerală.

în Almanah "Convorbiri literare"
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Aristotel

Omul a primit de la natură armele înțelepciunii și ale virtuții, pe care se cade le întrebuințeze mai ales împotriva pasiunilor sale rele. Omul, fără virtute, este ființa cea mai perversă și mai crudă; n-are decât furiile brutale ale amorului și ale foamei.

citat celebru din
Adăugat de PsycheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Henry David Thoreau

Fiecare om este însărcinat să-și facă viața, chiar și în detaliile sale, demnă de admirația celor mai elevate critici ale sale.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Civil Disobedience and Other Essays Paperback" de Henry David Thoreau este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -32.99- 21.22 lei.

Chiar și cei cărora nu le pasă prea mult despre pictură sunt mișcați de unele lucrări ale sale - aproape în mod personal - într-un mod în care nu îi impresionează nici un alt artist... Rembrandt sapă adânc la rădăcina vieții și pare își deschidă inima în fața noastră.

în O introducere în universul Rembrandt (1978)
Adăugat de angel.demonSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Natura a trasat cu o mână grosolană, dar fermă, proiectul istoriei omului și al revoluțiilor sale în liniile munților pe care i-a ridicat și ale fluviilor pe care le face coboare din vârfurile lor... Mările, munții și râurile sunt limitele cele mai naturale ale națiunilor, obiceiurilor, limbilor, regatelor, tot atât cât și ale teritoriilor, și chiar în cele mai mari revoluții umane, ele au fost linii directoare sau hotarele istoriei lumii. Dați fluviilor un alt curs, lanțurilor de munți o altă direcție, malurilor mării alte contururi: nu este suficient pentru a schimba în întregime și pentru totdeauna formele de dezvoltare a omenirii pe acest teren nesigur pe care se succedă națiunile?

în Idei despre filosofia istoriei omenirii
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cartea ne descoperă frumusețile creațiunii, secretele naturii; ne face cunoaștem speculațiile înalte ale spiritului omenesc, delicioasele invenții ale fanteziei sale, acțiunile nobile ale geniului și ale sfințeniei.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Un artist se poate întâlni (sau nu) cu rolul vieții sale, ori cu regizorul special, care să îi reveleze valențele unui personaj, sau își poate întâlni partenerul de scenă ideal – și știm cu toții cât de importante sunt aceste întâlniri, providențiale chiar. Aș spune că pe un plan la fel de important stă întâlnirea cu un cronicar. Cel care știe să vadă prezentul tău ca artist și să îl înscrie cu inteligență într-o traiectorie firească, relaționând momente ale carierei de până acum.

citat din (martie 2017)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Sunetele articulate prin voce sunt simboluri ale stărilor sufletești, iar cuvintele scrise sunt simboluri ale cuvintelor vorbite. Și apoi, cum nu toți oamenii au aceeași scriere, tot așa nu toți oamenii au aceleași sunete ale vorbirii, pe când stările sufletești, pe care sunetele le simbolizează direct, sunt aceleași pentru toți, după cum, la rândul lor, sunt și lucrurile ale căror imagini sunt reprezentările noastre.

în Despre interpretare, 1
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook