Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Krishnamurti

Ce este dragostea pentru cei mai mulți dintre noi? Când spunem că iubim pe cineva, ce înțelegem prin asta? Înțelegeam că posedăm acea persoană. Din această posesie se ivește gelozia, pentru că dacă îl/o pierd pe el/ea, ce se întâmplă? Mă simt gol, pierdut; de aceea institui posesia, de aceea pun stăpânire peste el sau ea. Din cauza stăpânirii, posedării acelei persoane apare gelozia, există frica și nenumărate alte conflicte iscate din pricina simțământului de posesiune. Desigur, o astfel de posedare nu este dragoste, nu-i așa?

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Krishnamurti

Dacă acumulezi resentimente și, după aceea, îți negi acele resentimente, acest fel de iertare nu este dragoste. Un om care iubește nu este stăpânit de dușmănie și este indiferent față de astfel de lucruri. Simpatia, iertarea, relația de posesivitate, gelozia și frica, aceste simțăminte nu sunt dragoste. Ele nu sunt izolate de minte, nu-i așa? Atâta timp cât mintea este arbitrul, nu există dragoste, căci mintea arbitrează numai prin posesivitate și arbitrarea sa este doar posesivă în tot felul de forme. Mintea nu numai poate corupe dragostea, ea nu poate da naștere dragostei, nu poate dărui frumuseste. Poți scrie un poem despre dragoste, dar asta nu este dragoste.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Gelozia ce-o încearcă pentru noi ființa pe care o iubim cu ardoare este o delicioasă contribuție la liniștea și fericirea noastră. Dar gelozia unei ființe pe care n-o iubim, sau n-o mai iubim, ori n-o iubim îndeajuns, este o pacoste, un chin, o suferință inutilă care te scoate din sărite.

în Gânduri
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în italiană.

Unii beau prea mult pentru că își permit, iar mulți consideră băutul este o plăcere care le aduce bucurie. Atunci când beau sunt fericiți. Când își revin însă se simt rău. Asta nu e fericire. De asemenea, unii fumează și în acel moment se simt bine. După aceea apar probleme de sănătate din cauza fumatului. Unii ajung să încerce și alte "plăceri", cum ar fi drogurile. Atunci când iau droguri, ei simt că pot face tot ce doresc, se simt fericiți. După aceea se simt foarte rău și vor din nou să ia droguri. Astfel apare dependența. Dacă analizezi bine bucuriile datorate acestor "plăceri" vei realiza ele nu reprezintă adevărata fericire. Adevărata fericire provine din interiorul tău. Fericirea adevărată este pacea interioară.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cu cât vei căuta mai multă dreptate, cu atât vei fi mai supărat pentru că nu există dreptate. Există doar ce este acolo afară (în lumea reală). Asta e tot. Ideea e trebuie să reproiectăm acest mediu care produce un comportament aberant. Asta este problema. Nu să bagi o persoană în pușcărie. De aceea judecători, avocați, "libertatea de a alege" - astfel de concepte sunt primejdioase pentru că îți dau informație greșită despre o persoană că ar fi "rea" sau că acea persoană e un "criminal în serie". Criminalii în serie sunt făcuți așa, exact la fel cum și soldații devin criminali în serie când li se dă mitraliera în mână. Ei devin mașini de ucis, dar nimeni nu îi privește ca pe niște criminali sau ca pe niște asasini pentru că asta este ceva "natural" (ca soldații să ucidă). Așa că noi învinuim oamenii. Spunem lucruri ca: "Păi tipul ăla e un Nazist. El a torturat evrei." Nu, el a fost educat să tortureze evrei."

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Krishnamurti

Dragostea nu poate fi gândită, dragostea nu poate fi cultivată, dragostea nu poate fi practicată. Practica dragostei, practica înfrățirii își au locul încă în câmpul minții, și de aceea nu sunt pe aceeași lungime de undă cu dragostea. Când toate astea dispar, atunci când dragostea intră în ființă, atunci vei ști ce înseamnă să iubești. Dragostea nu este cantitativă, ci calitativă. Nu spui "Iubesc întrega lume" ci, chiar și atunci când iubești o singură persoană, știi, de fapt, cum să iubești totul, întregul. Dacă nu știm cum să iubim o singură persoană, dragostea noastră față de umanitate este falsă, fictivă. Când iubești, nu există nici unul, nici mai mulți, există doar dragoste. Numai datorită existenței dragostei toate problemele noastre pot fi rezolvate, și doar prin ea putem afla împlinirea și fericirea.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Cei mai mulți oameni au tendința să discute doar despre ce e important pentru ei, ignorând astfel ce e important și pentru cei din jur. Dar asta nu înseamnă comunicare! Fiți atenți și la ce simt și exprimă ceilalți. Nu intrați în discuții doar pentru a vă aștepta rândul la replică. Când respectul și acceptarea pentru ceea ce simte și spune o altă persoană dispare, apare un conflict alimentat de sentimentul de a fi folosit. Nimănui nu-i place să se simtă așa.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Doar "ego-ul" depune efort, altfel nu ar putea să-și justifice posesia. Apoi frica de a nu pierde acea posesie imaginară îl va poseda. Așadar, tot ceea ce ego-ul crede posedă în fapt, îl posedează, îl stăpânește. Doar așa prin efort și posesia care rezultă în urma acestuia, "ego"-ul/mintea suferă o separare imaginară de întreg pe care fals o definește "Al meu"... Nu există nimic "Al meu" sau "Al vostru" și până când omul nu va realiza asta, el va urma "ego"-ul care își justifică războaiele prin posesie; "Țara mea", "Teritoriul meu", "Educația mea și țilivizarea ta." În concluzie, tot ceea ce ai în fapt sunt gânduri pentru care ești în stare să ucizi și nu viața care este lipsită de orice posesie fiind în tot și în toate.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Paulo Coelho

E ușor să suferi din dragoste pentru aproapele, din dragoste pentru lume sau din dragoste pentru copil. Suferința îți dă sentimentul că asta face parte din viață, că este o durere nobilă și măreață. E ușor să suferi din dragoste pentru o cauză sau pentru o misiune: asta înalță inima celui ce suferă. Dar cum să explici suferința din pricina unui bărbat? E imposibil! Atunci te simți în infern, pentru că nu există noblețe sau măreție - ci doar mizerie.

în La râul Piedra am șezut și-am plâns (1994)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba portugheză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Pt.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Alchemist Hardcover" de Paulo Coelho este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -120.99- 76.57 lei.

Necesitatea răului poate fi înțeleasă astfel. Fiindcă nu există doar binele, trebuie să existe o limită a ieșirii din el, sau dacă cineva vrea să spună altfel, a coborârii neîntrerupte sau a depărtării de el, iar această limită, după care nimic nu mai poate exista este răul. De aceea este necesar ca ceea ce urmează după cel dintâi să existe, astfel încât și ultimul să existe, acesta este materia, care însă nu are nimic din bine. Aceasta ar fi necesitatea răului. Când materia devine stăpâna formei întruchipate în ea, o distruge și o corupe, aplicându-i propria natură, opusă ei, nu ducând recele spre cald, ci punându-si propria lipsă de măsură peste forma caldului, și diformitatea peste formă și excesul și defectul peste ceea ce este măsurat, până când va determina forma să fie a ei șinu-și mai aparțină, ca și în cazul hranei animalelor, când este mâncată nu mai este deloc ca și când a venit. Așadar dacă trupul este cauza relelor, materia ar putea deveni, prin ea însăși cauza relelor. Viciul care este ignoranța și lipsă de măsură în privința sufletului este al doilea rău.

citat clasic din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Krishnamurti

Când iubiți ceva nu mai există răspundere, nu mai există datorie, nu mai există sacrificiu. Faceți ceva doar fiindcă iubiți și nu puteți iubi dacă vă gândiți la propria persoană. Când vă gândiți la propria persoană, atunci dumneavoastră sunteți pe primul loc, iar celălalt urmează abia după aceea, iar pentru a-l iubi pe el vă sacrificați pe dumneavoastră. Dar asta nu este iubire, este un târg. Înțelegeți?

în Despre educație. Arta învățării și valoarea vieții
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Wislawa Szymborska

Cheia

Era o cheie
și, deodată nu mai este.
Cum mai intrăm noi în casă?
Oare cineva găsește cheia pierdută,
Privește-l bine și -
ce-o fi având el după aceea?
Vine și-n palme ne-o aruncă
ca pe o bucată de fier vechi.
Cu dragostea ce am pentru tine,
Dac-același lucru s-ar fi petrecut,
nu numai la noi, ci Lumii întregi,
acea unică dragoste s-ar fi pierdut.
Pe mână străină întinsă
ea nu va deschide nici o casă,
va fi doar o formă, nimic altceva
și, fie, las' să ruginească pe ea
modelul cu rizuri

Nu din cărți,
nici din stele,
nici din țipătul Păunului
Așa un horoscop nu se stabilește.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "View with a Grain of Sand: Selected Poems Paperback" de Wislawa Szymborska este disponibilă pentru comandă online la 61.99 lei.
Osho

Ții morțiș să gândești orice persoană, așa cum este ea, are acces la dragoste. Nu este deloc așa. Din această cauză te simți frustrat. Dragostea este o dimensiune diferită, și dacă încerci să iubești pe cineva, de-a lungul timpului vei fi înfrânt în acest efort. Dragostea nu este posibilă în timp.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Colors of Your Life: A Meditative and Transformative Coloring Book Paperback" de Osho este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -53.99- 32.99 lei.

Creatura rațională este legată prin dragoste de Creatorul ei și doar legătura dragostei îi aduce împreună cu atât mai fericit cu cât este mai puternică. De aceea, pentru a fi din ambele părți o unitate nedespărțită și o înțelegere perfectă, este dublu nodul făcut din dragostea de Dumnezeu și dragostea pentru aproapele, astfel încât prin dragostea de Dumnezeu toate să fie atașate de unul singur, iar prin dragostea de aproapele toate să devină între ele una, pentru ca ceea ce fiecare nu ar percepe din acest unu la care sunt toate atașate să poată fi avut mai deplin și mai desăvârșit în celălalt, prin dragostea față de aproapele, și pentru ca binele tuturor să devină în întregime al fiecăruia în parte.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Didascalicon. Editie bilingva" de Hugo de Saint-Victor este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.67- 25.99 lei.

Cei mai mulți dintre români sunt convinși că noi suntem frumoși, harnici și deștepți, nu! - cei mai frumoși, cei mai harnici și cei mai deștepți de pe fața Pământului, ce să facem însă dacă tot restul omenirii nu există decât pentru a ne face nouă rău! Nu i-ar trece niciunuia dintre aceștia prin cap , dacă cineva își bate joc de el, o face pentru că poate și pentru că are de cine-și bate joc, iar pentru asta singurul vinovat este el.

(2010)
Adăugat de Marian PătrașcuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
Sfântul Ioan Gură de Aur

În lupta cu vicleanul diavol nu poți pune niciodată armele jos, nici nu poți da somn ochilor tăi, de vrei să rămâi nerănit. Aici trebuie să se întâmple una din două: sau să cazi și să pieri dacă lepezi armele din mâine, sau să stai mereu înarmat și să fii întotdeauna treaz. Căci și diavolul cu oastea lui stă totdeauna înarmat, pândind trândăvia noastră. Și pune diavolul mai multă râvnă pentru pierderea noastră decât punem noi pentru mântuirea noastră. Pentru războiul acesta este nevăzut și izbucnește pe neașteptate - și asta e pricina a nenumărate nenorociri; de aceea războiul acesta este, pentru cei care nu priveghează necontenit, cu mult mai periculos decât celălalt război.

în Despre preoție, Capitolul 13, Ispita diavolului este mai cumplită decât orice război
Adăugat de Dan NicorescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Credinta nadejdea dragostea Cuvinte de aur Vol. 1" de Sfântul Ioan Gură de Aur este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -19.00- 15.99 lei.

Dragostea privește cu claritate, ura are un simț de observație mai ascuțit, dar gelozia este cea mai pătrunzătoare pentru că este alcătuită din dragoste și ură.

proverbe arabe
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Omul nu se poate cunoaște pe sine doar privindu-se, pentru că îi lipsesc uneltele. Trebuie să fie o persoană foarte evoluată spiritual și psihologic pentru a se putea evalua singură. Este mult mai ușor să ne cunoaștem privindu-i pe alții. Ce fac, cum sunt, cum se comportă. Prin proiecție, punem pe alți oamenii ceea ce se află în interiorul nostru și astfel, reușim să vedem părți din noi la fel cum am privi într-o oglindă. De aceea se spune oamenii din jurul nostru sunt oglinzi pentru noi. Proiectând pe ei ceea ce avem în noi, învățăm cine suntem și ce calități și defecte posedăm.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Oamenii nu își planifică ziua următoare, săptămâna, luna sau anul ce urmează din cauză că se simt încorsetați, însă nimeni nu spune trebuie să respecți aceste planuri ci doar să îți iei energie din ele. Să ai o direcție înspre care să mergi ca atunci când faci o acțiune cât de mică să fie subunitară unei filosofii pe care o ai și unei direcții de viață. Dacă te lași trăit de viață și asta se întâmplă cu cei mai mulți dintre noi, o să ajungi la o vârstă la care te uiți în urmă și spui: "aș fi vrut să scriu o carte", "aș fi vrut să dau mai mult la locul de muncă", "aș fi vrut să am mai mulți bani", spre exemplu. Acești oameni trăiesc viața din inerție. Viața li se întâmplă. Ceea ce încerc să spun este că: Acum este momentul prin care tu să ataci viața și să-ți propui obiective. Să te duci către o direcție pe care o vrei tu, nu care apare în urma a ceea ce ți se întâmplă ție

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ne vedem calitățile și defectele mult mai ușor în cei din jur decât în noi înșine. Există două emoții puternice legate de această oglindire. Admirația și invidia. Atunci când invidiem calitățile unei persoane, ridicăm un blocaj între noi și acea persoană și oprim procesul de învățare. Dacă admirăm în schimb o persoană, putem descoperi calitățile admirate în noi și le putem dezvolta.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Unchiul Dan despre ființa omenească

Unchiul Dan a spus
ascultă,
există dreptate și există nedreptate,
și mai există două tipuri de oameni:

Cei în care nu poți avea încredere
și cei în care poți avea încredere că nu pot fi nedrepți.

Scoate microscopul și hai să vedem
ce fac anumite persoane atunci când
află ai făcut o greșeală.

Dacă te tratează de parcă n-ai mai fi o ființă omenească,
atunci află
aceea este fața diavolului.

sperie mai mult acei care
cred ei au drepate absolută decât
acei care știu au greșit.

Află care este persoana absolut convinsă
are dreptate în privința a toate și a orice
și treci pe celălalt trotuar –
aceea este o femeie periculoasă
sau acela este un om periculos.

Acum, dacă întâlnești persoană care
își dă seama ai greșit,
dar nu te judecă,
aceea este o ființă umană.
Asta te include și pe tine când judeci
pe alții.
Evită pe cei care încearcă să dovedească mereu
au dreptate, acesta este semnul clar că nu au.
Evită pe cei care constant
vorbesc necontenit despre cum
au fost ei nedreptățiți,
asta înseamnă așteaptă șansa lor
de a se revanșa pe cineva,
pe oricine –
oricine din apropiere poate deveni o victimă.

Vorbește cu oameni care spun
"s-ar putea să am dreptate sau nu",
căci dovedind ai sau nu ai dreptate nu este important,
important este cum tratezi oamenii și cum
te judeci pe tine. Altceva nu contează.
Atât.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în engleză.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook