Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Orice regim care vine la conducere se chinuie întotdeauna să fasoneze domeniul acesta, al Educației. Și-ncep prin a decreta că educația copilului începe de la deprinderea lui cu computerul. Nu sunt deloc de acord cu această chestiune. Un om poate fi educat, în sensul înalt al cuvântului, fără ca să știe să lucreze la computer. Educația trebuie, așadar, pornită, nu de la deprinderile artificiale, ci de la ceea ce ne deprinde cu natura, cu lumea așa cum este ea. Or, noi suntem obsedați de forțarea lucrurilor. Primul lucru care lipsește și care favorizează comportamentul agresiv în familie este falsitatea educației. Noi nu-i mai educăm pe copii în cadrul unor repere normale: să-și iubească frații, să respecte bătrânii, să respecte natura, să se ducă la biserică. Am observat că, din păcate, a merge la biserică, pentru unii, începe să fie o formalitate. Ba, încă, mă mulțumesc că și-așa se mai duc, în special la oraș.

în ziarul Lumina, interviu (10 ianuarie 2009)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Educația, chiar și a celui mai înțelept om, este influențată în chip hotârâtor de forța morală a mediului, în timpul anilor copilăriei. El vine lipsit de orice ajutor pe lume, și hrana și îngrijirea sa depind exclusiv de mediul în care trăiește. De la prima respirație începe educarea sa. O mamă întreabă când înceapă educația fiului său de patru ani? Iar răspunsul vine: "Femeie, dacă nu ai început până acum, ai pierdut patru ani. De la primul surâs ivit pe obrazul copilului începe datoria mamei".(Răspunsul este dat de un preot)

în Fii om de caracter!..., Puterea căminului
Adăugat de VioletaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lyndon B. Johnson

Am intrat într-o epocă în care educația nu mai este un lux care permite unor oameni obțină avantaje față de alții. Educația este o necesitate fără de care un om este lipsit de apărare într-o societate complexă, industrializată. Noi am intrat într-adevăr în secolul omului educat.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Democrit

Natura și educația sunt asemănătoare; căci educația transformă pe om și, prin această transformare, creează natura.

citat celebru din
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Mai multe înregistrări în
Audioteca Citatepedia
înregistrare audio
Voce: Michelle Rosenberg
Nicu Constantin

Urez copiilor, adică tineretului nostru, copiilor si copilului meu, si celorlalți copii din această țară și din toată lumea de fapt, un zîmbet mai cald pe buze. Să fie liniște si pace pe această planetă superbă, cum au lăsat-o toti, veselă, care se cheamă Terra, rămînă întotdeauna așa cum a lăsat-o galaxia, cum a lăsat-o natura, cum au lăsat-o toți, veselă, bogată și fără războaie, și fără oameni răi și fără bogați și săraci, cu oameni ai dreptății și-ai cinstei.

citat celebru din (1984)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Civilizația începe cu educația, iar începutul educației este respectul față de natură.

aforism de (30 octombrie 2021)
Adăugat de Ovidiu KerekesSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

E nevoie ca, la un moment dat, părintele și profesorul care vor inspire și să educe cu adevărat să fie ei înșiși educați și să poată arăta roadele muncii lor. Iar rezultatul suprem al educației este starea interioară a ființei umane. Un om educat nu trebuie să fie milionar, aibă căsnicia perfectă, sănătate de olimpic, o carieră presărată cu succes și faimă. Mult mai importantă este starea lui interioară. Dacă e frustrat, furios, nervos, neîmplinit, nefericit, va transmite foarte puternic mesajul: "Tot ceea ce știu s-a manifestat în cum mă simt acum în viața mea". Omul calm, relaxat, care râde, optimist, pasionat, împlinit sufletește este fundația pe care se construiește un părinte sau un educator pentru că mesajul transmis este: "Cu ceea ce știu am ajuns să mă simt astfel". Și indiferent că suntem copii sau adulți, rezultatul final al căutării și al educației este cum ne simțim în interior, descoperirea comorii noastre interioare și relaxarea în știința faptului că suntem deja tot ce ne-am dorit vreodată.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Legile, oricare ar fi ele, nu-și au explicarea decât în lipsurile educației omenești. Insistând în toate chipurile în educația copiilor ca să înțeleagă natura și să o iubească, contribuim la modelarea sufletului omenesc.

în Din ale naturii
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
C.S. Lewis

Pe de altă parte, niciun grad posibil de sfințenie sau de eroism care a fost atins vreodată de vreunul dintre cei mai mari sfinți nu este dincolo de ce a hotărât El producă în final în fiecare dintre noi. Lucrarea nu va fi încheiată în viața aceasta: dar El vrea să ne ducă la un stadiu cât mai avansat înainte de moarte. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să fim surprinși dacă avem greutăți. Când un om se întoarce la Cristos și pare îi merge destul de bine (în sensul că unele obiceiuri rele sunt corectate acum), el are deseori sentimentul ar fi normal ca lucrurile meargă acum fără probleme. Când vin necazuri – boli, probleme financiare, noi ispite – el este dezamăgit. El are sentimentul aceste lucruri poate că ar fi fost necesare -l trezească și să-l facă să se pocăiască în zilele lui rele de demult; dar de ce acum? Deoarece Dumnezeu îl îmboldește acum spre un nivel mai înalt: îl pune în situații în care va trebui să fie mult mai curajos sau mai răbdător sau mai iubitor decât a visat vreodată că poate fi. Nouă ni se pare că nu este necesar: dar lucrurile se petrec așa pentru că noi încă nu avem nici cea mai vagă idee despre lucrul extraordinar pe care vrea El -l facă din noi.

în Creștinismul redus la esențe
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Despre minuni. Cele patru iubiri. Problema durerii" de C.S. Lewis este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -45.00- 33.99 lei.

Un lucru foarte interesant în programarea socială, poate ai observat, în momentul în care un om este nonconformist, în momentul în care un om încearcă să-și exprime personalitatea într-un anumit fel, vine cu un păr colorat sau vine cu o haină mai ciudată sau are un comportament mai ciudat, această programare socială i-a făcut pe oameni în așa fel încât a format o armată întreagă care să sară îl atace pe omul care vrea iasă din turmă, pe omul care vrea să se diferențieze, să fie nonconformist prin orice, prin aspect, prin comportament, prin valori, prin dorințe, prin visuri. Așadar, în momentul în care vei dori fii altfel, faci ceva, -ți descoperi talentul, vei vedea că de la părinți la anturaj vor sări toți pe tine, agresiv, chiar te vor jigni, te vor umili sau cel puțin vor încerca facă lucrul acesta. Este important fii puternic în interior și să nu te lași jignit și umilit de remarcile lor pentru că atunci când vei reuși, vei deveni un exemplu pentru toți cei din jur pentru că așa este în viață. Parcă Ghandi spunea că la început toți ignoră ideea, apoi toți râd de ea apoi la sfârșit tu câștigi. În ideea într-adevăr așteaptă-te la toată opoziția din lume când vei porni pe acest drum al tău care este drumul tău propriu, vocația ta chemarea ta.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citirea personală a credinciosului în timpul cât ține slujba preotului care ar contribui la împuținarea analfabeților și ar arunca în sufletul credincioșilor deprinderea reflectării personale – rezultate care s-au obținut aiurea – la noi este un obicei practicat numai de străini. Când cineva îl va propune are să fie acuzat tulbură ordinea în biserică. În serviciul bisericii noastre trebuie să nu se dea deloc ocazie individualizării sufletești. Să asculte toată lumea la preot, adică să nu reflecteze personal nici unul!

în Psihologia poporului român
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Puterea Sufleteasca. Editia definitiva" de Constantin Rădulescu-Motru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -26.14- 19.99 lei.

Ce se întâmplă în școli este o reflexie a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru ca indivizi și a tot ceea ce se întâmplă la nivel global, istoric, social. Practic, relația victimă-agresor este o zonă a naturii umane în care încă ne scăldăm. Microcosmosul copiilor reflectă ceea ce se întâmplă în socialul din care suntem cu toții parte. Așa (soluționarea problemei - n. e.) ține foarte mult de noi, de educația individuală a fiecăruia, de procesul nostru individual de creștere și de armonizare. Trebuie să ne asumăm faptul că ceea ce vedem în exterior face parte și din noi și că poate generăm anumite zone, în societate sau școală, care nu ne plac.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Hannibal Lecter: Principiul de bază, Clarice. Simplitate. Citește Marc Aureliu. Pentru fiecare detaliu în parte, pune-ți întrebarea: Ce este acesta cu adevărat? Care este natura lui? Ce face acest bărbat pe care-l cauți?
Clarice Starling: Omoară femei...
Hannibal Lecter: Nu. Acesta este un lucru secundar. Care este primul și cel mai important lucru pe care-l face? Ce nevoie își satisface omorând?
Clarice Starling: Își alina mânia, hm, integrare socială și frustrare sexuală, domnule...
Hannibal Lecter: Nu! El râvnește. Aceasta este natura lui. Și cum începem râvnim după ceva, Clarice? Căutăm lucrurile pe care să le râvnim? Fă un efort răspunzi.
Clarice Starling: Nu. Noi doar...
Hannibal Lecter: Nu. Începem râvnim ceea ce vedem în fiecare zi. Tu nu simți priviri care se plimbă pe tot corpul tău, Clarice? Și ochii tăi nu caută lucrurile pe care le dorești?

replici din filmul artistic Tăcerea mieilor, scenariu de , după Thomas Harris
Adăugat de Butnariu Iris PaulaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Un copil nu se educă lăsându-l la televizor sau la laptop. Acel mic om are nevoie învețe de la cei din jurul său comportamentele și modul de raționare care mai apoi îi vor construi personalitatea. Nu cred ar trebui să ne mai mirăm de ce copiii sunt atât de agresivi, au probleme de vorbire sau pur și simplu nu pot socializeze - sursa acestora se poate găsi în comportamentul pasiv al părinților în primii ani ai săi de viață. Și, ca de obicei, auzim cât se poate de frecvent: "Dar cum se poate una ca asta? Eu mi-am educat copilul foarte bine"... Oare să fie așa? Ia să ne gândim puțin: cel mic e ca o sămânță care se dezvoltă, iar dacă tu ca și părinte nu ai grijă ce "plantezi" s-ar putea ca mai târziu te trezești cu o buruiană în toată splendoarea ei pe care vrei să o transformi în trandafir. Vă rog, mai ales pe voi ce mai tineri care încă nu aveți copii, nu credeți un aparat poate înlocui iubirea părinților și îi poate oferi educația cea mai solidă pentru viitorul lui. Nicio altă persoană sau obiect nu poate să facă acest lucru - cu atât mai puțin banii.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Blaise Pascal

Cunoaștem deci existența și natura finitului, pentru că suntem finiți și de aceeași mărime cu el. Cunoaștem existența infinitului, dar nu-i cunoaștem natura pentru că el are mărime ca și noi, dar nu e mărginit ca noi. Dar nu cunoaștem nici existența, nici natura lui Dumnezeu pentru că nu are mărime, nici margini. Numai prin credință îi putem cunoaște existența, iar prin har îi vom cunoaște natura. Or, am arătat de multe ori poți cunoaște un lucru fără să-i cunoști natura.

în Cugetări
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
a fi educat
A fi educat înseamnă a fi manierat. Educația numai atunci este eficace, când tratează pe fiecare conform cu natura, ca și când dă fiecăruia hrana mintală de care el are nevoie.

definiție de
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
James Baldwin

Paradoxul educației este exact faptul , odată ce omul devine conștient de sine, începe să examineze și societatea care l-a educat.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Go Tell It on the Mountain Paperback" de James Baldwin este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -32.99- 19.99 lei.

Orice pas până la Adevăr este minciuna. Căci Adevărul este tărâmul fără pași și fără căi. Când pășim către el, plecăm din casa Adevărului, spre Devenire. "Stai aici" spunea cineva", unde tot pleci?". Stai aici ca Adevăr. Adevărul este A-Fi-ul pe care toți îl suntem. De aceea orice încercare de a-l căpăta este sortită pierii. Cum capeți ceva, ajungi la acel ceva, când deja îl suntem? Mai bine observăm de unde Gândul/Credința ca noi și Adevărul nu suntem același lucru? Cine crede asta? De ce? Înainte de a pleca spre Adevăr, cine ne îndeamnă? Care e natura lui? După ce descoperim toate acestea, a dispărut și "dorul de ducă" după un așa închipuit Adevăr, ce este de fapt o imagine despre Adevăr.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Kierkegaard

Poetul sau oratorul nu poate săvârși ceea ce săvârșește eroul, el poate doar admire, să iubească și să se bucure prin intermediul eroului. Totuși, poetul nu e mai puțin fericit; căci eroul este, ca să spunem așa, natura sa mai bună, de care e îndrăgostit și-n care se desfată pentru că nu mai este el însuși, și iubirea sa poate fi admirație... El își urmează chemarea inimii, iar când a aflat ceea ce căuta, rătăcește pe la ușa fiecăruia cu cântecul ori cu povestea sa, pentru ca toți -l admire pe erou precum el însuși și toți să fie mândri de erou, asemeni lui... Dacă rămâne astfel fidel iubirii sale, dacă înfruntă zi și noapte acea viclenie a uitării care l-ar îndepărta de erou, atunci poetul și-a desăvârșit opera, s-a alăturat eroului care l-a iubit și el întocmai, căci poetul este natura mai bună a eroului, neputincioasă, într-adevăr, ca orice amintire, dar simultan transfigurată, ca orice amintire.

în Frică și cutremur
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Eu nu sunt un mare admirator al psihologilor, așa cum se prezintă ei azi în România, dar al psihologiei sunt. Ei, bine, nici măcar psihologia nu poate explica de ce apar modificări comportamentale de felul acesta. De ce, într-o familie, pentru a cărei întemeiere se presupune că a existat afectivitate reciprocă, apar, în special la tată, comportamente din acestea, de scelerat. Și de cele mai multe ori e vorba de o aberație alcoolică. Noi vrem fim moderni în toate și facem clinici de dezalcoolizare, pentru tratarea dependențelor, cheltuim imens pentru acestea, dar fără niciun rezultat. Avem clinici, dar n-avem bolnavi. De fapt, avem bolnavi, avem bețivi cu duiumul, dar care nu vor să fie tratați sau care nu se lasă tratați.

în ziarul Lumina, interviu (10 ianuarie 2009)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Noi suntem în stadiul de boboc, nu de floare, de femeie gravidă, nu de nou născut. În acest stadiu noi reprezentăm numai posibilitatea pentru extinderea vieții în cosmos, fără garanția vom reuși. Omenirea este mijlocul prin care evolutția a hotărât să-și atingă scopul. A nu acționa în sensul construirii civilizațiilor dincolo de această planetă înseamnă clar a merge împotriva cererii Universului. Dacă suntem hotărâți participăm la acest efort trebuie să ne apropiem foarte mult de tensiunea evoluționară care pulsează în noi și să acționăm cu curaj în conformitate cu ea.

citat din
Adăugat de SagittariusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook