Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Wislawa Szymborska

Copiii timpurilor noastre

Suntem copiii timpurilor noastre;
aceastea sunt timpuri politice.

Cât e ziua de lungă, toată noaptea,
toate lucrurile și acțiunile – ale voastre, ale noastre, ale lor –
sunt lucruri și acțiuni politice.

Fie că îți place, fie că nu,
genele tale au un trecut politic,
pielea ta, o formă politică,
ochii tăi, o căutătură politică.

Orice ce spui, reverberează,
orice nu spui, vorbește pentru el însuși.
Așa că, oricum, tu discuți politică.

Chiar când mergi în pădure,
tu faci pași politici
pe un teren politic.

Poemele apolitice sunt, de asemenea, politice,
iar deasupra noastră luminează o lună
nu chiar pe de-a-întregul selenară.
A fi sau a nu fi, aceasta este întrebarea;
și chiar dacă îți afectează digestia,
este o întrebare, ca întotdeauna, politică.

Pentru a ajunge la un înțeles politic
nu este nici măcar nevoie să fii o ființă omenească.
Materiile prime vor îndeplini asta pentru tine,
sau proteinele, sau țițeiul,

sau un birou pentru conferințe, pentru ale cărei forme
s-au purtat dezbateri luni de zile;
cum trebuie să arbitrăm viața și moartea,
la o masă rotundă sau la una patrată?

Între timp, oamenii pier,
animalele mor,
casele sunt arse,
câmpurile se înțelenesc
ca în vremurile de demult, imemoriale
și mai puțin politizate.

poezie clasică de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "View with a Grain of Sand: Selected Poems Paperback" de Wislawa Szymborska este disponibilă pentru comandă online la 61.99 lei.

Citate similare

Primul lucru pe care un om trebuie să-l facă pentru a-și aprinde focul pasiunii este să fie sincer cu el însuși. Ce îți place să faci? Ce vrei ai? Cum vrei să fie viața ta? Nu vorbi cu vocea din cap care te-a condiționat să spui mecanic o listă de dorințe care nu sunt ale tale ci crezi că sunt pentru că le-ai văzut la televizor sau în ziar sau ți le-a repetat mama 10 ani. Lasă vocea din suflet vorbească. Și din nou: Ce îți place să faci? Ce vrei ai? Cum vrei să fie viața ta? Care este contribuția pe care pasiunea ta o va aduce lumii din jurul tău?

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Clasa politică românească nu a îndeplinit teme și obiective fundamentale ale asigurării drepturilor și libertăților cetățenilor, ale politicilor de Securitate Societală și de Securitate Națională. Este și motivul pentru care activitatea unor instituții de forță ale statului au fost deturnate, de zeci de ani, de la misiunile nobile statale. Aceleași personaje politice cu anumite variațiuni fizionomice, indiferent de partidul politic de care aparțin, se rotesc păgubos la guvernare, alterând principiile celui mai puternic regim politic aflat în slujba cetățeanului: Sistemul Democratic.

în Cugetări. Reflecții etice și socio-filosofice (2013)
Adăugat de Adrian IbișSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Buckminster Fuller

Toate birocrațiile din prezent ale guvernelor politice, ale marilor organizații religioase și ale tuturor intreprinderilor mari sunt de părere succesul fizic pentru toată umanitatea ar fi devastator pentru perpetuarea activităților pe care ei le desfășoară. Acest lucru se datorează faptului că toate sunt fondate pe premisa ameliorează cazuri individuale în timp ce, în general, ei exploatează în numele organizațiilor politice, religioase sau a intreprinderilor de care aparțin condiția "nicăieri nu există suficiente resurse de susținere a vieții pentru toată lumea" și rezultanta sa - o mare suferință și nemulțumire umană.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Stagnarea, sau iluzia stagnării nu este decât o pantă alunecoasă în jos. Când stagnezi, nu îți imagina că lucrurile rămân nemișcate și la același nivel. Îmbătrânim, ne pierdem forțele, murim. Când stagnăm în viață, lucrurile merg împotriva noastră pentru că se adună balastul. Singura direcție este în sus, prin antrenament și prin atitudinea de progres permanent, perfecționare permanentă. Așadar, lucrurile sunt tot timpul în schimbare și mișcare iar direcția este în sus sau în jos pe treptele evoluției. Dacă chiar în acest moment nu poți să spui ce faci exact pentru a progresa și pe ce planuri ale vieții, te asiguri involuezi și pregătești un teren fertil pe care se vor naște viitoarele tale suferințe.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Du-te după ea! La naiba, nu mai sta acolo așteptând ca ea te sune. Du-te după ea pentru că asta ar trebui să faci când iubești pe cineva, nu să aștepți -ți dea ea un semn care ar putea să nu vină niciodată. Nu lăsa oamenii să fie o simplă întâmplare pentru tine. Ea nu este o nenorocită de emisiune TV sau o tornadă care ți se întâmplă. Sunt oameni pe care poate i-aș fi iubit dacă s-ar fi urcat într-un avion sau ar fi alergat pe stradă după mine sau m-ar fi sunat beți la 4 noaptea pentru că trebuia -mi vorbească chiar atunci și pentru că nu vroiau regrete asta. Chiar dacă sunt poate singura persoană care face lucruri nebunești pentru alții ce nu ar da doi bani pe asta sau nu s-ar comporta ca niște idioți sau să fie complet vulnerabili și onești. Să faci pe cineva să se îndrăgostească de tine este ușor și nu poți stai acolo speriat, respirând în telefon. Nu este idea tuturor despre ce este dragostea, dar este ceea ce cred eu ar trebui să fie, pentru că eu așa fac. Așa că du-te strigă-i dragostea ta, și fii cu ea în moduri în care contează pentru că asta este frumos și este generos și asta înseamnă iubești pe cineva. Este nepoliticos și nesigur, dar nu contează.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

■"S-a creat un cerc vicios politicianist. Cetățenii votează candidații impuși de partidele politice, fără a avea alternative viabile. Candidații, in interiorul formatiunilor politice sunt propuși și aleși nedemocratic, clientelar, hipersubiectiv, după grade de rudenie, vasalitate și amiciții. Este simptomatica statului eșuat și a democrației mimate. Pentru imaginea publică câțiva universitari sunt împinși tactic în față.
În realitate, specialiștii din educație, oamenii de știință și de cultură trebuiesc cooptați ca, membrii sau nu de partid, de entitățile politice, însă clientelismul, imoralitatea, nepotismul blocheaŸă decisiv înaltele competențe românești. ●Securitatea politică este subminată.● Părți mari din poliția politică (rezerviști) domină interiorul partidelor politice. Alternativele autentic democratice au eșuat în raport cu alegătorii integri, onești."■
☆Adrian Ibiș

în Cartea "Cugetări. Mari oameni de stat", Editura Pansofia, 2013 (2013)
Adăugat de Adrian IbișSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Oamenii se exclud singuri din ecuația succesului și a fericirii din viața lor. Nimeni nu te face sărac, nefericit, lipsit de iubire sau bolnav. Tu te faci. Tu atragi. Sunt gândurile, emoțiile și comportamentele tale, făcute cu consecvență și determinare. Tu muncești serios pentru tot ceea ce îțiviața. Iar dacă nu îți place, e important realizezi că nu primești decât consecințele muncii tale. Culegi ceea ce semeni. Tu renunți, tu greșești, nimeni nu te alungă de la masa "bogaților". Tu te ridici și pleci așa vor mușchii tăi. Pentru că nu îți place că șervețelele de la masă sunt verzi și nu sunt albe. Așadar, ce am nevoie să fac? Păi am grijă ce plantez pentru că aia voi culege (gânduri, emoții și comportamente). Apoi, să nu fiu superficial. Dacă șervețelele de la masă sunt verzi sau albe nu e important. Important e să fiu recunoscător mă aflu la o masă unde sunt șervețele.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Criticile neghioabe ale muritorilor însoțesc de mii de ani chiar și acțiunile misterioase sau manifestările uluitoare ale lui Dumnezeu Tatăl care sunt evidente pentru cei înțelepți. Aici pe pământ, nimeni - fără excepție - nu poate placă la toată lumea în același timp. Nici măcar Dumnezeu nu întrunește unanimitatea absolută în această lume. Dincolo de toate criticile, adevărul obișnuiește biruie întotdeauna, indiferent dacă noi vrem sau nu aceasta. Timpul, care până la urmă supune aproape totul în manifestare, face crească în mod inevitabil valoarea operelor spirituale, frumoase, bune și adevărate pentru că ele sunt într-un anume fel tangente cu eternitatea.

în Gânduri inspirate
Adăugat de SerjSatyanandaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Vindecarea si regenerarea psihica mentala si spirituala a omenirii si a Planetei Pamant" de Gregorian Bivolaru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.23- 16.99 lei.

Ai dreptul pui capăt tuturor relațiilor toxice din viața ta, fie că este vorba despre partenerul de cuplu, de membrii familiei tale sau de prieteni. Nu mai permite nimănui te rănească sau să îți facă rău în vreun fel. Sigur, te vei îndepărta de oamenii aceștia doar după ce vei încerca să faci tot ce îți stă în putință pentru a crea armonie în relația dintre voi. Însă dacă eforturile tale vor fi inutile, închide acele uși fără te simți vinovat. Oamenii sunt așa cum sunt, nu lua la modul personal atitudinea sau comportamentul lor, dar nici nu pierde timp inutil străduindu-te menții relații care îți aduc suferință. Nu ești egoist atunci când alegi să spui nu suferinței, ci înseamnă te respecți și te iubești. Eliberează-te și fii fericit!

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dedesubturile politice sau politico­-religioase ale ocultismului și ale organizațiilor care țin mai mult sau mai puțin de el sunt cu siguranță mult mai demne de atenție decât întregul aparat fantasmagoric cu care el a crezut de cuviință să se înconjoare pentru ­a le ascunde mai bine profanilor.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Regele lumii" de Rene Guenon este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -14.45- 11.99 lei.

Din punct de vedere sociologic, teroarea este reprezentată de o persoană, un lucru care provoacă frică sau suferință intensă cu scopul de a intimida sau subjuga, acționând ca armă politică sau ca politică în sine. Din punct de vedere politic, funcția sa principală este aceea de a intimida și dezorganiza guvernul.

citat din (1962)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Wislawa Szymborska

Câteva vorbe despre suflet

Din când în când avem un suflet.
Nimeni nu-l are în păstrare
non-stop.

Zi după zi,
an după an
pot veni și trece fără el.

Câteodată
poposește pentru puțin timp
în spaimele și în bucuriile copiilor.
Altădată doar în mirarea
suntem bătrâni.

Rareori este de ajutor
în testele de anduranță,
cum ar fi mutarea mobilei
sau ridicarea unei valize,
sau mersul îndelungat în pantofi care ne strâng.

De obicei, dispare
când trebuie tranșată carnea
sau cărate găleți cu apă.

La fiecare o mie de conversații
alege participe doar la una,
asta dacă participă și la aia,
de vreme ce el preferă tăcerea.

Iar atunci când trupul nostru trece de la suferință la durere,
sufletul își ia zile libere.

Este greu de mulțumit:
nu-i place să ne vadă-amestecați în mulțime,
străduința noastră de a ne crea avantaje dubioase
și schemele unsuroase îl fac să se simtă prost.

Fericirea și amăciunea
nu sunt pentru el două limbaje diferite.
Ne vizitează
numai când cele două își dau mâna.

Putem conta pe el
când nu suntem siguri de nimic
și suntem curioși despre orice.

Dintre lucrurile materiale,
preferă ceasurile cu pendul
și oglinzile – pentru că sunt prezente la muncă
și atunci când nimeni nu le privește.

Nu va spune niciodată de unde vine
sau unde dispare iarăși,
deși este evident așteptă asemenea întrebări.

Avem nevoie de el,
dar se pare
că și el are nevoie de noi,
pentru un motiv sau altul.

poezie clasică de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Lev Tolstoi

Nu spun orânduiala statală e bună sau rea și că trebuie sau nu trebuie să faci politică, spun doar , înainte să se ocupe de politică, fiecare trebuie să se ocupe de viața lui, de sufletul lui, și că cele mai înțelepte măsuri politice într-un stat cu 100 milioane de locuitori au mai puțin efect decât îndreptarea morală și religioasă a vieții unui singur om din aceste 100 milioane.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.
Mihail Sebastian

Arhitectură sau medicină sau muzică sau economie, toate sunt planetele unui aceluiași grup solar. Indiferent de ceea ce facem și lucrăm fiecare în parte, descifrăm cu toții aceleași directive, care ne sânt comune, Adevărurile și sensurile de viață ale unui timp au o unitate organică, de familie.
E naiv crezi că o revoluție începută într-o parte, într-o disciplină, se poate limita acolo. Istoria se creează dinăuntru, nu din afară, de la centru, nu de la periferie. Grosolănia noastră este că nu prindem decât schimbările vizibile, directe, care angajează imediat viața noastră.
Ne imaginăm de aceea că o revoluție se cheamă numaidecât și în primul rând o răsturnare politică sau economică, ceea ce este o naivitate îngerească. Punctul de plecare al unei revoluții poate să fie în fizică, în astronomie, în matematici, oriunde în sfârșit. E de ajuns ca pe un singur plan de gândire sau de viață omenească să se schimbe structural ceva, pentru ca, din acel moment, virtual totul să fie schimbat. Toate se leagă în lumea asta: nu există nici fapte, nici preocupări izolate. Toate intră într-un ciclu. De ce ai vrea ca arhitectura lipsească din acest lanț? Lucrează aici liniștit: vrei sau nu vrei, ne vom întâlni până la urmă, tu, care faci arhitectura, eu, care fac economie politică, ăsta, care face antropologie, ăstălalt, care face algebră. Vehiculele sunt altele: drumul e același.

în De două mii de ani
Adăugat de Avramescu Norvegia-ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Jurnal 1935-1944" de Mihail Sebastian este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -72.00- 50.99 lei.

În ședințele Frăției se comentau evenimentele politice ale săptămânii și se încerca interpretarea cât mai lucidă a influențelor pe care acestea le-ar fi putut avea pentru Legiune, în general, și pentru Frăția de Cruce, în special. Aceste discuții erau extrem de interesante, și nu mai vorbim de necesare, pentru că aruncau lumină asupra evenimentelor ce erau în curs, le descifrau ascunzișurile și îngăduiau în felul acesta, fraților de cruce să-și desfășoare o tactică adecvată pentru a se strecura mai ușor printre ele. În felul acesta ei învățau gândească politic și mai ales prevadă, să nu fie surprinși de consecințele ce le-ar fi putut avea mișcările politice ale adversarilor, ce se desfășurau în jurul lor.

în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Am întâlnit o groază de oameni care ar da orice ca să fie altcineva decât sunt. O jumătate de viață și-o consacră mimetismului și imitației, iar o altă jumătate își etalează colecția de măști pe care le-au purtat în prima parte a vieții lor. Până și ideea despre moarte este pentru ei o copie jalnică după moartea protagonistului vreunui film sau roman citit în tinerețe. A încerca să fii tu însuți în orice împrejurare este o aventură a spiritelor mari. Paradoxal, dar când îți reușește această performanță descoperi ești de fapt la fel ca toți ceilalți și ajungi crezi, ca Borges, zilele tale și nopțile tale sunt egale în sărăcie și în bogăție cu cele ale lui Dumnezeu și cu cele ale tuturor oamenilor.

citat din
Adăugat de Oana CameliaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Faima este de asemenea câștigată pe seama altora. Chiar și bine meritatele onoruri ale oamenilor de știință sau ale savanților sunt nedrepte pentru că sunt multe persoane cu realizări egale care nu primesc nici una. Când un om obține un loc la soare, ceilalți sunt puși la o umbră mai densă. Din punctul de vedere al întregului grup nu există nici un fel de câștig, ci probabil o pierdere.

citat din
Adăugat de Catalin PopescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Scuzele, victimizarea, învinuirea, reproșurile. Un arsenal întreg ca să mă scot eu cu basma curată. Alții sunt de vină, eu nu am putere și control. Ce spui tu Pera nu mi se aplică mie, eu sunt caz unic și special. La mine nu funcționează nimic, eu am încercat și știu. Sau nu am încercat dar nici nu are rost. Oamenii se exclud singuri din ecuația succesului și a fericirii din viața lor. Nimeni nu te face sărac, nefericit, lipsit de iubire sau bolnav. Tu te faci. Tu atragi. Sunt gândurile, emoțiile și comportamentele tale, făcute cu consecvență și determinare. Tu muncești serios pentru tot ceea ce îțiviața. Iar dacă nu îți place, e important realizezi că nu primești decât consecințele muncii tale. Culegi ceea ce semeni. Tu renunți, tu greșești, nimeni nu te alungă de la masa "bogaților". Tu te ridici și pleci așa vor mușchii tăi. Pentru că nu îți place că șervețelele de la masă sunt verzi și nu sunt albe. Asumarea responsabilității, educarea propriei minți, a caracterului și a atitudinii nu sunt cuvinte psihologice ci materialul din care este fabricat succesul și fericirea în această viață.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ai o umbră în care ascunzi părți din tine de care ți-e rușine sau pe care nu le recunoști. Fără asimilarea acestor părți din tine, ești ca o persoană cu handicap căreia îi lipsesc părți din corp. Corpul tău vorbește pentru tine, observă-l și ascultă-l, descoperă-l. Bolile, mâncatul, tonusul muscular sau procentul de grăsime din corp, toate sunt mesaje ce le poți descifra pentru binele și evoluția ta. Oamenii din viața ta vorbesc despre tine și pentru tine. Ei sunt oglinzile tale și te ajută te cunoști și mai ales să îți cunoști umbra de care vorbeam mai sus. Cel mai important este să înțelegi ești exact în etapa vieții în care trebuie să fii. Dacă lucrurile nu sunt așa cum ai vrea, nu dispera. Fă-ți temele, învață lecțiile și vei evolua spre un nou tip de probleme și provocări. Iar la sfârșit, înțelege destinația spre care mergi este Dumnezeul din tine. Ca și Perseu ce a coborât în infern ucidă meduza pentru a putea ajunge în Olimp, și tu trebuie să coborî în propriul iad interior, învingi meduza pentru ca apoi să îți dai seama meduza erai.... tu. Sau mai bine zis, latura ta inferioară.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Atunci când suntem necăjiți, ne-a părăsit gagica sau gagicul, avem datorii, suntem grași sau bolnavi, stresați și parcă totul e împotriva noastră, toate acestea nu sunt decât simptomele unei singure probleme reale. Ai belit atât de mult ochii la lucrurile din afara ta încât ai uitat te uiți în tine și să vezi ce ființă umană extraordinară ești și cât de multe ai de oferit lumii. Ai uitat cât de multe poți face într-o singură zi când ai entuziasm, cât de mici par problemele când îți aduci aminte să fii recunoscător ești viu și că atâta timp cât poți vedea zorile unei zile, speranța poți cuceri întreaga lume și poți atinge împlinirea și fericirea maximă rămâne intactă. Toată psihologia, dezvoltarea personală și spirituală, la asta se rezumă: fii tu tare prima oară ca să nu mai fie nevoie să îi împovărezi pe alții. Apoi ajută-i și pe ceilalți să fie tari. asta e tot. Dragostea de sine- să îți placă de tine și de cât de fain ai putea să fii, chiar dacă nu ești în clipa asta - acesta este începutul poveștii tale de succes.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook