Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Atunci când în viața trupului nostru pătrunde o dezordine gravă, natura, printr-o violentă intensificare a procesului vital, face uz de toate forțele pentru vindecare: așa se produce febra, care este simptom de îmbolnăvire și totodată încercare de vindecare. - Ceea ce este pentru boală febra este pentru voința ce se afirmă această întreagă lume: ea este vizibilitatea afirmării; iar prin faptul că aduce la expresia sa deplină, cea mai înspăimântătoare, tot răul moral și tot răul fizic, care sunt consecința sa necesară, ea ține în fața voinței derutate o oglindă a propriei sale strădanii, vinovate de toată durerea existenței, dacă ar vrea să ajungă la deplina cunoaștere de sine și prin ea la schimbarea de direcție, la întoarcere, la eliberare.

în Elementele metafizicii (noiembrie 2008)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Așadar, Întoarcerea la Liniște dizolvă tot ceea ce este între om și Liniște, pentru că această călătorie nu presupune dobândirea de noi informații sau acumularea de noi gânduri; călătoria de Întoarcere la Sine este o călătorie de eliberare, nu de încărcare. Liniștea nu îi aduce nimic omului, ci îl eliberează de tot zgomotul care îl ține departe de Ea. Iar asta este mai mult decât suficient, pentru că orice formă e deja perfectă, însă identificarea sa cu imperfecțiunea o ține departe de Ceea Ce Este Ea Cu Adevărat. Tocmai de aceea, Întoarcerea la Liniște, înseamnă Întoarcerea Acasă. Întoarcerea la Sine - la Unicul Sine - care Se manifestă prin diferite forme.

în Întoarcerea la Liniște, Introducere
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Intoarcerea la liniste" de Cătălin Manea este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.00- 11.99 lei.

Din cunoaștere încolțește eliberarea. Perfecta cunoaștere a lumii este însă posibilă numai prin intelectul omenesc. Iată de ce, întreaga natură până la om este numai drumul pe care-l parcurge urcând din treaptă în treaptă voința ce se afirmă pentru a ajunge la intelectul omenesc și prin acesta la cunoașterea de sine eliberatoare. Dar și ca om, voința parcurge încet lungi serii de procreări, înzestrându-se în fiecare trup de mamă cu un nou intelect pentru a se apropia, printr-o decantare treptată, de tărâmul negării.

în Elementele metafizicii (noiembrie 2008)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Răul devine real numai prin mijlocirea voinței, care este singura rațiune a existenței sale. Mai exact, voința este cea care dă răului o anume ființă.

în Introducere în teologia ortodoxă
Adăugat de Ion UntaruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Paternitatea duhovniceasca in Rusia secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea" de Vladimir Lossky este disponibilă pentru comandă online la 40.00 lei.
Blaise Pascal

Să schimbăm regula după care judecăm până acum ce e bine. Tot ceea ce Dumnezeu vrea pentru noi e bun și drept, tot ceea ce nu vrea este rău. Tot ceea ce Dumnezeu nu vrea este interzis. Alte fapte, pe care nu le-a pus sub semnul interdicției totale, și care din această pricină ni se par permise, nu sunt totuși întotdeauna permise. Căci dacă Dumnezeu ne lipsește de ceva, și printr-un anumit eveniment care reprezintă manifestarea voinței lui Dumnezeu, se vede nu vrea ca noi avem acel lucru, el nu ne este îngăduit, pentru că voința lui este să nu-l făptuim;în absența voinței lui Dumnezeu, care singură înseamnă bunătate și dreptate, totul devinde nedrept și rău.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Consider că este o cauză suficientă aceea căreia nu-i lipsește nimic din ceea ce este necesar pentru producerea efectului. O asemenea cauză este și o cauză necesară căci, dacă ar fi posibil ca o cauză suficientă nu producă efectul, atunci i-ar lipsi ceva din ceea ce-i trebuie pentru a-l produce, iar în cazul acesta nu ar fi suficientă. Dar dacă este imposibil ca o cauză suficientă nu-și producă efectul, înseamnă că o cauză suficientă este și o cauză necesară. De aici este evident că tot ceea ce se produce, se produce cu necesitate, căci orice lucru care se produce are o cauză suficientă, fără de care nu s-ar fi produs;tot de aceea, acțiunile voluntare sunt necesitate.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Leviantul" de Thomas Hobbes este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -54.00- 51.30 lei.

Cei care intervin sau se amestecă în procesul natural de vindecare vor fi chemați, în cele din urmă, dea socoteală pentru răul pe care-1 fac. Asta, deoarece răul este un atac, orice formă ar lua. Iar impunerea de a vindeca este un lucru rău, ca și impunerea de a răni. Ele sunt două fețe ale aceleași monezi.

în Liniștea inimii
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cuvinte de intelepciune pentru fiecare zi. Un calendar spiritual" de Paul Ferrini este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 8.99 lei.

Ura față de rău, care se manifestă, de fapt, prin durere, este necesară din punctul de vedere al corpului. Vorbesc însă de ura care provine dintr-o cunoaștere mai clară și o raportez numai la suflet. Afirm de asemenea ura este întotdeauna însoțită de tristețe, deoarece răul nefiind decât o lipsă, nu poate fi conceput fără un subiect real în care să se afle;și nu există nici un lucru real care să nu aibă în sine ceva bun, așa încât ura care ne depărtează de un rău, ne depărtează totodată de binele cu care acesta este legat, iar lipsirea acestui bine, fiind înfățișată sufletului nostru ca un neajuns care îi aparține lui, provoacă în el tristețe. De pildă, ura care ne depărtează de purtările rele ale unei persoane, ne depărtează totodată de convorbirea cu această persoană, în care altminteri am putea găsi ceva bun, lipsirea de acest lucru fiind supărătoare pentru noi. Și tot astfel, în orice altă ură se poate observa un motiv de tristețe.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Seneca

Toate bunurile care sunt supuse sorții devin rodnice și plăcute dacă cel ce le ține în stăpânire se are și pe sine în stăpânire și nu este în voia lucrurilor. Este o greșeală, te gândești soarta te lasă ai ceva bun ori ceva rău: ea ne dă plămada pentru bine și pentru rău și temeiurile a ceea ce va deveni pentru noi un rău sau un bine. Spiritul este mai puternic decât orice soartă, rânduiește de la sine lucrurile într-o direcție ori într-alta și este cauza propriei sale fericiri ori nefericiri. Dacă este rău, le întoarce pe toate în rău, chiar și ceea ce părea fie cu totul bun;dacă este drept și pur, îndreaptă relele sorții, îndulcește greutățile și necazurile și știe le îndure, iar pe cele potrivnice le acceptă cu tărie și curaj.

în Scrisori morale către Lucilius
Adăugat de TraianSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Four Tragedies and Octavia" de Seneca este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -68.00- 26.99 lei.
Michael Laitman

Dacă realitatea ar fi cea în care înțeleptul primească recompensă în această lume, iar răul să primească pedeapsă pentru faptele sale, aici și acum, nu am fi diferiți față de animale, care sunt conduse numai prin puterea naturii imprimate în ele. Principiul este simplu – răul și înțeleptul sunt două stări care descriu depărtarea de Puterea Supremă și apropierea de Ea. De aceea, este vorba de stări dinamice, care se pot schimba în fiecare clipă, în fiecare om, când scopul principal trebuie fie atins prin urcarea pe treptele scării spirituale, concomitent cu tragerea concluziilor din acele stări de coborâre, în care noi ne aflăm din când în când.

în 1000 de sfaturi pentru viață
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Numai de pasiuni depinde tot binele și tot răul în această viață. Căci sufletul este imediat prevenit despre lucrurile care-i sunt dăunătoare corpului numai de senzația de durere pe care o încearcă și care produce în el mai întâi pasiunea tristeții, apoi ura pentru ceea ce a pricinuit această durere și în al treilea rând dorința de a se elibera de ea. În același fel, sufletul este imediat prevenit despre lucrurile folositoare corpului numai printr-o anume desfătare, care stârnește în el bucuria și dă naștere apoi iubirii pentru ceea ce se presupune a fi cauza ei și, în sfârșit dorinței de a dobândi ceea ce ne poate face să persistăm în această bucurie sau să mai gustăm apoi una asemănătoare.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Dostoievski

Starețul este acela care găzduiește în sufletul său și îmbrățișează cu voința sa propriul tău suflet și voința ta. Din clipa când și-a ales un stareț, omul renunță la propria sa voință, încredințându-i-o lui cu cea mai deplină supunere și cu o totală uitare de sine. Acela care își pecetluiește astfel soarta acceptă de bunăvoie această încercare, această austeră ucenicie, în speranța că la capătul unor îndelungi străduințe va ajunge să se învingă pe sine și să se domine atât de perfect, încât după o viață întreagă de ascultare poata dobândi, în sfârșit, deplina libertate, descătușându-se de propriul său eu, ca nu cumva împărtășească soarta celor care-și încheie viața fără a fi reușit să se regăsească pe sine.

citat celebru din romanul Frații Karamazov de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Le Joueur" de Dostoievski este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.72- 32.99 lei.
Descartes

Mustrarea de cuget este un soi de tristețe care provine din îndoiala noastră un lucru pe care îl facem sau l-am făcut nu este bun. Ea presupune neapărat îndoiala. Căci dacă am avea deplină siguranță ceea ce facem este rău, ne-am abține de la a face acest lucru, pentru că voința aspiră numai spre lucruri care au măcar aparența că sunt bune. Iar dacă am fi siguri ceea ce am și făcut este rău, am simți căință, iar nu numai mustrare de cuget. Dar rolul acestei pasiuni constă în a ne face să cercetăm dacă lucrul de care ne îndoim este bun sau nu și a ne împiedica de a-l mai face altădată, cât timp nu ne-am asigurat că este bun. Dar întrucât ea presupune răul, cel mai bine ar fi nu avem niciodată prilejul de a o simți. O putem de altfel preveni prin aceleași mijloace prin care ne putem lipsi de nehotărâre.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Nevăzutul există în Liniște, fără a deranja sunetul. Oceanul nu pretinde atenția valului, chiar dacă Oceanul susține existența valului. Însă, oare, valul își amintește el este apă sub forma unui val? Aceasta este călătoria de cunoaștere de Sine, aceasta este călătoria de întoarcere la Sine și de renunțare la sine. Căci tot ceea ce vezi în lumea manifestată sunt fragmente ale Unicului Sine, care se exprimă prin toate formele existente. Nu există separare între vlăstarii Unicului Sine, la fel cum nu există separare între mal și apă. Dacă apa nu exista, malul nu avea niciun sens. Apa și malul sunt Una, exprimate în forme diferite, unice, dar interconectate. La fel este și forma pe care tu o ai acum: este un fragment al Unicului Sine - al Conștiinței Absolute - exprimată într-o formă unică și interconectată cu celelalte forme, la rândul lor unice. Însă, cu adevărat, nu ești forma pe care o vezi în oglindă - ești Viața din această formă, care se exprimă prin această formă. Iar faptul că ai inteligență proprie, se datorează unui mecanism natural prin care forma își păstrează direcția de mers. Însă, ce face forma? Se identifică total cu forma, deoarece uită de ceea ce ea era înainte fie sub forma unei forme. Înainte ca forma ta existe, era Fără De Formă. Și încă mai este, căci Nevăzutul este în continuare în forma ta, susținându-ți existența formei.

în Întoarcerea la Liniște, Conștiința pură
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ideile, în a căror clară manifestare constă orice frumusețe (în sens obiectiv), după cum știm, nu sunt nimic altceva decât forțele fizice, chimice și organice ale naturii prin care se înfăptuiește voința de viață în tot ce există. Or, așa cum imperfecțiunea manifestării ideilor este condiționată exclusiv de intrarea lor în funcțiile subiective ale timpului, spațiului și cauzalității, tot așa și claritatea mai mare sau mai mică a manifestării lor este numai un fenomen subiectiv, prezent pentru noi: iată de ce, n-ar trebui ne mirăm vedem această claritate, și cu ea, frumusețea lucrurilor din natură, asociate în primul rând cu o serie de condiții de un gen pur subiectiv.

în Elementele metafizicii (noiembrie 2008)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Richard Gere

Nu regret nimic. Totul se întâmplă cu un motiv, este o parte a procesului de vindecare. Viața este un proces de vindecare.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Deși Nevăzutul a creat văzutul, Nevăzutul nu îi impune nimic văzutului. Liniștea reușește în tot ceea ce face, pentru că face fără înfăptuiască. Liniștea face prin Fiire, fără facă nimic. Reușește în tot ceea ce face, fără a se mândri pentru faptul că face fără înfăptuiască. Tot ceea ce provine din Liniște, este deja perfect, pentru că Liniștea este Perfecțiunea în Sine, care susține totul, fără a înfăptui susținerea. Facerea fără de a face. Căci atunci când Fiirea devine perfect conștientizată, facerea vine de la Sine și se manifestă prin Sine - prin Unicul Sine. Și tocmai lipsa de efort face ca Liniștea fie veșnic odihnită, în Împărăția Absolută. Și tocmai lipsa de mândrie, face ca Liniștea fie veșnic împlinită, în Împărăția Absolută. Și tocmai lipsa de sine, face ca Liniștea fie veșnic eternă, în Împărăția Absolută. Căci Liniștea nu trăiește pentru sine, tocmai de aceea este lipsită de griji și zgomote. Liniștea îngrijește de bunăstarea sunetului și, cu smerenie absolută, există pentru a scoate sunetul în evidență. Ajută, fără ca nimeni știe că a ajutat. Aceasta este invitație la Liniște, pe care Liniștea o oferă sunetelor. Aceasta este chemarea Liniștii.

în Întoarcerea la Liniște, Liniștea, Partea I
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Albert Einstein

Ființa umană face parte integrantă dintr-un ansamblu mai mare, pe care noi îl numim Univers. Ea este limitată de timp și spațiu. Omul se experimentează pe sine, gândurile și sentimentele sale, ca fiind separate de restul Universului, dar aceasta nu este decât o iluzie optică a conștiinței sale. Această iluzie este un fel de închisoare în care trăim cu toții și care ne limitează la dorințele noastre personale și la afecțiunea pentru cele câteva persoane din jurul nostru. Misiunea noastră este de a ne elibera din această închisoare prin lărgirea cercului compasiunii astfel încât aceasta îmbrățișeze toate creaturile vii și întreaga natură, în toată splendoarea ei. Chiar dacă nimeni nu poate realiza în totalitate acest lucru, însăși încercarea de a-l transpune în practică ne conduce la eliberare și reprezintă un fundament pentru siguranța noastră interioară.

citat celebru din
Adăugat de Radu LiviuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cum vad eu lumea" de Albert Einstein este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -35.00- 26.99 lei.

Unii spun atunci când un cuvânt este rostit, moare. Eu spun că în acea zi, și în acea clipă, începe trăiască.

În aceste vremuri, cu toții trebuie redescoperim și să cultivăm ceea ce Marcus Aurelius, filozoful și împăratul roman, numea "bucuria umanității": bunătatea. Da, pentru că dacă este adevărat numeroasele sale contradicții, de la grosolănie la insolență, de la aroganță la diverse forme și grade de violență, otrăvesc viața, cert este că bunătatea o face mai dulce pentru toată lumea și o împlinește. Evitând astfel o mare risipă de relații umane. Bunătatea, ca și antibioticul, este necesară pentru a vindeca.
Să fim atenți la ceea ce cultivăm în mintea noastră pentru că prin aceasta ne hrănim toată viața, fim atenți la ceea ce semănăm în inimile copiilor noștri pentru că lumea este plină de buruieni.

în Buna educație în era glaciară (2020)
Adăugat de Stoian RomeoSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nimic nu-și are originea în sine, ci în acțiunile altui agent imediat. Așadar, atunci când pentru prima dată pofta sau voința unui om se îndreaptă asupra unui lucru pentru care anterior nu nutrea nici poftă, nici voință, cauza acestei reorientări a voinței nu este voința însăși, ci altceva ce nu stă în puterea ei. Prin urmare, cum este mai presus de orice îndoială că voința este cauza necesitantă a actelor voluntare și că, din cele expuse mai sus, voința este în mod necesar cauzată de alte lucruri independente de ea, rezultă că toate actele voluntare au cauze necesare și, deci, sunt necesități.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sergiu Celibidache

Mai întâi, pe om îl fascinează stabilitatea descoperirii sale: de fiecare dată când creează aceleași condiții îi e dată aceeași trăire. Mediul său, bine cunoscut lui, nestatornic, nu-i înlesnește asemenea trăiri. A înțeles cât de efemeră este lume sa înconjurătoare și tot ce se poate afla în ea. Chiar și tonul care vibrează constant este efemer. El întruchipează însă, de-a lungul dăinuirii sale, o identitate neîntreruptă, care revine continuu – cumva este mereu acolo. Prin această descoperire se naște o nouă bucurie, care nu este altceva decât trăirea de sine însuși. Se produce o egalizare, la nivel emoțional, cu fenomenul sunetului dezvăluit. Pentru până și în omul în sine – acest chip atât de asemnănător imaginii divine – există ceva ce este constant. Acea forță propriu-zisă ce se înnoiește și se pune în mișcare pe sine, cea care îl lasă zăbovească în continuare asupra descoperirii sale, este noua stare de bine. Iar așa ceva nu s-a mai întâlnit până acum.

în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook