Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Socrate

Unii oameni se înșală socotind că se pricep să înțeleagă toate treburile omenești și nu mai au nevoie să cugete și să chibzuiască asupra lor. Mie însă mi se pare că zeii le-au dat oamenilor posibilitatea să gospodărească totul și să hotărască în toate pe temeiul cunoașterii. De aceea trebuie să avem grijă ca mintea omenească să fie condusă mereu spre o asemenea cunoaștere, încât să deslușească folosul de pagubă și cinstea de necinste. Dar înainte de toate, omul trebuie să se cunoască pe sine. După aceea abia își va da seama dacă e capabil de cutare ori cutare muncă, de împlinirea unei misiuni ce i-a fost încredințată, sau a oricărei alte activități ce urmează să-i fie încredințată. Introspecția e la fel de necesară ca privitul în jurul tău. În el însuși trebuie să asculte omul cu atenție, ca să audă acea voce lăuntrică, prin intermediul căreia se face auzită puterea divină care avertizează în fața unei primejdii în care, altfel, s-ar arunca orbește. La mine, acea voce nu constituie o superioritate a mea, un dar al meu. Superioritatea mea constă numai în faptul că am urechea ascuțită și mă pricep să ascult...

citat celebru din
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Vasile Pârvan

Istoria scrisă de învățații cărților e foarte bogată și meșteșugită în înșirarea faptelor omenești și mai întotdeauna crede poate da și fără frică și fără îndoire de sine pricinile și urmările acelor fapte, așa că avem răspunsuri limpezi la toate întrebările ce trebuie să ne punem, atunci când privim tainica întrețesere a patimilor și gândurilor omenești, singuratice ori de-ale mulțimilor, alcătuind vălmășagul istoriei popoarelor. Dimpotrivă, învățații, care, alăturea de cărți, cunosc și viața cea de toate zilele, se tem dea prea repede răspunsuri asupra legăturii și pricinilor faptelor omenești; de multe ori ei mărturisesc neputința lor de a lămuri de ce s-a întâmplat cutare război, ori s-a ivit cutare meșter de icoane frumoase și de case mărețe, ori de biserici cu fața lui tot nouă față de cele dinainte, și se mulțumesc numai să spună cum a fost și de ce așa și altfel. Și ei fac astfel, pentru viața nu e așa limpede, cum se arată în cărți, de fiecare om, după mintea lui, ci e amar de încurcată și neașteptată, cum e și ciocnirea dintre mințile nenumărate și cu totul străine una de alta, ale oamenilor care alcătuiesc împreună, cu sau fără voia lor, satele, orașele, țările, împărățiile, breslele lumii acesteia.

citat clasic din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

O femeie trebuie să fie în permanență mulțumită. Mulțumită, deoarece ea este cea care trebuie să dea, ofere. Ea trebuie să ofere iubire, pentru este iubire. Ea trebuie să ofere tot ceea ce este de oferit, tot ceea ce posedă, ea trebuie să absoarbă tensiunile. O responsabilitate extraordinară, vă spun. Mai mare ca a unui prim-ministru, ca a unui rege sau ca a oricărei alte persoane. Ea ar trebui să fie mândră de o astfel de responsabilitate care i-a fost încredințată.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Era Metamoderna" de Shri Mataji Nirmala Devi este disponibilă pentru comandă online la numai 21.00 lei.
Mihai Eminescu

Toma: Crezi tu or toate sufletele de pigmei ce mă-nconjor — cred ei oare că mă cunosc? Ei văd niște membre de om, fiecare-și croiește câte-un interior cum îi place pentru acest biped îmbrăcat în negru și omul lor e gata. "E un nebun", zice cutare. "E fantast", zice cutare. "Așa! vrea treacă de original", zice un al treilea — și toate aceste individualități croite pe seama mea, atribuite mie, nu au a împărți cu mine nimic. Eu sunt ce sunt, destul sunt altceva decât ceea ce cred ei. Lauda lor nu mă lingușește, pentru ei laudă o individualitate care nu-i identică cu a mea -batjocura lor nu m-atinge, pentru ei batjocuresc un individ pe care eu nu-l cunosc... Îi disprețuiesc pe oameni... m-am săturat de ei.

replică celebră din Geniu pustiu de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Calin" de Mihai Eminescu este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -38.44- 15.99 lei.
Epicur

Într-adevăr, scopul tuturor acțiunilor noastre este fim liberați de suferință și frică și, după ce am atins acest țel, furtuna sufletului e potolită, iar ființa respectivă n-are nevoie să umble după ceea ce-i lipsește, nici caute altceva prin care să fie împlinită fericirea sufletului și a corpului. Căci atunci avem nevoie de plăcere, când din absența ei simțim durere. Dar când nu simțim durere, nu mai simțim nevoia plăcerii. De aceea noi numim plăcerea începutul și țelul unei vieți fericite. Și, deoarece plăcerea este primul dintre bunurile înnăscute, de aceea nu trebuie să alegem orice fel de plăcere ar fi, ci adesea renunțăm la multe plăceri, când din ele decurge o neplăcere mai mare pentru noi. De aceea, deși toate plăcerile ne sunt în mod firesc un bun apropiat, totuși nu orice plăcere este de ales, întocmai după cum, cu toate că orice suferință e un rău, totuși, prin natură, nu orice suferință trebuie totdeauna evitată. Toate aceste lucruri se cuvin să fie judecate, măsurând unele față de altele și, ținând seama de avantaje și dezavantaje.

citat din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Ei pun problemele lor în seama societății. Nu există altceva decât societatea. Sunt indivizi - bărbați și femei - și familiile lor. Și niciun guvern nu poate face ceva decât prin oameni, iar aceștia trebuie să își poarte de grijă lor înșiși, în primul rând. Este datoria noastră să avem grijă de noi înșine și abia după aceea să avem grijă și de vecinii noștri.

în revista "Women's Own", interviu (1987)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Margaret Thatcher: The Autobiography Paperback" de Margaret Thatcher este disponibilă pentru comandă online la 82.99 lei.

în fiecare zi tot ce se poate face în acea zi. Există totuși o limitare sau o condiționalitate de care trebuie să ții seama. Nu trebuie să te suprasoliciți sau să te arunci orbește în muncă, într-un efort de a face cât mai multe lucruri în cel mai scurt timp. Nu trebuie să încerci faci munca zilei de mâine astăzi, nici faci munca unei săptămâni întregi într-o singură zi.

în Știința de a deveni bogat
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Wisdom of Wallace D. Wattles II - Including: The Purpose Driven Life the Law of Attraction & the Law of Opulence Paperback" de Wallace D. Wattles este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -41.99- 25.72 lei.
Paulo Coelho

Nimeni nu poate să cunoască însemnătatea și măreția a ceea ce face. În asta constă frumusețea Ofrandei: ea este misiunea care ne-a fost încredințată, iar noi trebuie să ne încredem în ea. Cel care lucrează pământul poate sădească, dar nu-i poate spune soarelui: "Strălucește mai tare în dimineața asta". Nu le poate spune norilor: "Aduceți ploaia în după-amiaza asta". El trebuie să facă ce are de făcut, să-și are ogorul, semene și să capete darul răbdării. Va trăi clipe de disperare, când își va vedea recolta pierdută și va crede toată munca sa a fost zadarnică. Și cel care a plecat în căutarea visurilor sale trece prin momente când se căiește de alegerea sa și nu-și dorește decât să se întoarcă și să găsească o muncă de pe urma căreia să-și ducă zilele. Dar a doua zi inima fiecărui lucrător sau a fiecărui aventurier se va umple de entuziasm și încredere. Amândoi vor vedea roadele Ofrandei și se vor bucura de ele. Deoarece amândoi cântă același cântec: cântecul bucuriei față de sarcina care le-a fost încredințată.

în Manuscrisul găsit la Accra, "Munca și ofranda"
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba portugheză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Pt.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Alchemist Hardcover" de Paulo Coelho este disponibilă pentru comandă online cu o mare reducere de preț, la -120.99- 76.57 lei.

Am luat în excursie bolnavi cronici, internați de ani de zile, unii dintre ei foarte săraci, afectați de boli psihice foarte grave, dar și cu afecțiuni neurologice sau somatice. Am citit pe fețele lor emoția de a vedea lumea altfel decât se vede prin fereasta de la spital. Nimeni nu și-a dat seama că erau bolnavi psihic cronici, pentru că s-au comportat exemplar. Acești bolnavi au demnitatea lor, pe care trebuie să le-o stimulăm. Psihiatria aici trebuie să ajungă, pentru , dincolo de diagnostic și de boală, este omul. La o primă vedere puteai spune sunt niște epave, dar organizați în grup au dovedit că au potențial omenesc care nu trebuie redus la pat și medicamente. Unii dintre cei care vor și urmează să fie psihiatri gândesc în mod redus, excluzând din meseria lor această tehnică psihiatrică foarte importantă: întâlnirea cu credința. De aceea, a fost și o lecție practică de psihiatrie.

în ziarul Gândul, articol (15 aprilie 2007)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dacă vrem să avem o caracterizare empirică a adevărului trebuie lămurit înțelesul falsității și al negației. În general o verificare experimentală a unei propoziții constă dintr-o operație urmată de o observare a unei proprietăți. Însă, după ce operația a fost executată, se pot ivi două cazuri care se exclud reciproc: să se observe proprietatea sau să nu fie observată. În al doilea caz, situația se prezintă confuz în ceea ce privește adevărul propoziției, căci din faptul că proprietatea respectivă nu a fost observată, nu rezultă numaidecât, în mod evident, propoziția este falsă, fiindcă s-ar putea ca observatorul să nu fi fost în stare constate acea proprietate, deși ea există!

în Negarea și separarea conceptelor în sistemele constructive
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Iisus Hristos: Arătat-am numele Tău oamenilor pe care Mi i-ai dat Mie din lume. Ai Tăi erau și Mie Mi i-ai dat și cuvântul Tău l-au păzit. Acum au cunoscut că toate câte Mi-ai dat sunt de la Tine; pentru cuvintele pe care Mi le-ai dat le-am dat lor, iar ei le-au primit și au cunoscut cu adevărat că de la Tine am ieșit, și au crezut Tu M-ai trimis. Eu pentru aceștia Mă rog; nu pentru lume Mă rog, ci pentru cei pe care Mi i-ai dat, ai Tăi sunt. Și toate ale Mele sunt ale Tale, și ale Tale sunt ale Mele și M-am preaslăvit întru ei. Și Eu nu mai sunt în lume, iar ei în lume sunt și Eu vin la Tine. Părinte Sfinte, păzește-i în numele Tău, în care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem și Noi. Când eram cu ei în lume, Eu îi păzeam în numele Tău, pe cei ce Mi i-ai dat; și i-am păzit și n-a pierit nici unul dintre ei, decât fiul pierzării, ca să se împlinească Scriptura. Iar acum, vin la Tine și acestea le grăiesc în lume, ca să fie deplină bucuria Mea în ei. Eu le-am dat cuvântul Tău, și lumea i-a urât, pentru că nu sunt din lume, precum Eu nu sunt din lume. Nu Mă rog ca să-i iei din lume, ci ca să-i păzești pe ei de cel viclean. Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume. Sfințește-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul. Precum M-ai trimis pe Mine în lume, și Eu i-am trimis pe ei în lume. Pentru ei Eu Mă sfințesc pe Mine Însumi, ca și ei să fie sfințiți întru adevăr. Dar nu numai pentru aceștia Mă rog, ci și pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una, ca lumea creadă Tu M-ai trimis. Și slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei și Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârșiți întru unime, și să cunoască lumea Tu M-ai trimis și că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine. Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine și aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava mea pe care Mi-ai dat-o, pentru Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii. Părinte drepte, lumea pe Tine nu te-a cunoscut, dar Eu Te-am cunoscut, și aceștia au cunoscut Tu M-ai trimis. Și le-am făcut cunoscut numele Tău și-l voi face cunoscut, ca iubirea cu care M-ai iubit Tu să fie în ei și Eu în ei.

replici din Sfânta Evanghelie după Ioan, Rugăciunea lui Iisus pentru Sine, pentru apostoli și pentru toți credincioșii. - 17:6-26 de
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Goethe

Există multă ezitare înainte ca cineva să se dedice total unui scop, unui vis. Mai mult, sunt șanse mari ca omul să dea înapoi, să fie ineficient în multe dintre acțiunile sale. Dar în toate inițiativele și actele de creație funcționează un adevăr elementar, a cărui ignorare ucide multe idei și planuri splendide: acela atunci când cineva se consacră unei idei, și providența se mișcă în aceeași direcție! Și încep să se petreacă tot felul de lucruri, care nu s-ar fi produs altfel și care ajută împlinirii scopului. Un întreg lanț de evenimente neprevăzute pornesc de la acea decizie de a merge înainte, fie ce-o fi! Incidente, întâlniri, oameni și sprijin material – lucruri la care omul, la început, nici nu a îndrăznit viseze –, toate îi vin în ajutor. Orice faci, visezi poți face și începe faci!

citat celebru din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Socrate

Arta guvernării este cea mai exigentă îndeletnicire a omului. Un asemenea om, pus în fruntea obștei, e dator știe multe, să fie cumpătat și îndrăzneț, iar mintea și inima lui trebuie să se armonizeze cu binele și frumosul... Arta guvernării poate fi învățată? Cândva, eram încredințat că da. Azi, judecați voi singuri! Veți spune, desigur, că un conducător trebuie să fie, înainte de toate, un om drept, un apărător al justiției. Dar oare acest lucru e atât de simplu? Binele nu e o pasăre ce zboară în văzduh; binele pentru o anumită cauză poate însemna contrariul, adică răul, pentru altă cauză. La fel e și cu justiția. Da, și justiția trebuie cercetată, înainte de a ne pronunța în privința ei, e nevoie să aflăm în spatele cui, sau în spatele căror oameni trebuie să stea, spre a se putea numi justiție.

citat celebru din
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Luther Burbank

Când ne apucăm studiem oricare din legile universale și eterne ale naturii, fie că este vorba de viața, de creșterea, de mișcarea plantelor, fie că este vorba despre activitatea creierului omenesc, mai întâi trebuie aruncate la gunoi toate noțiunile, dogmele și prejudecățile. Ascultați cu răbdare, în liniște și cu respect, lecțiile pe care ni le dă Mama Natură, și din care învățăm alte lucruri care ne luminează ceea ce altădată părea un mister de nepătruns. Ea nu-și dezvăluie misterele decât acelora care sunt capabili să fie cuminți și să asculte. Dacă acceptăm aceste adevăruri, atunci întregul Univers ne va accepta. Omul trebuie să înțeleagă că face parte dintr-un univers mereu în mișcare ca formă, dar neschimbat ca substanță.

în Cum se pot produce noi fructe și flori
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Prin muncă, omul este acela care se transformă mai mult decât materia. De aceea, munca trebuie înteleasă, mai înainte de toate, ca dezvoltarea armonioasă a personalității umane, spre realizarea solidarității dintre oameni, spre înțelegerea nevoilor altora, spre relațiile și colaborarea dintre indivizi și națiuni.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Din punctul meu de vedere, compozitorul, la fel ca poetul, sculptorul sau pictorul, are îndatorirea de a servi Omul, oamenii. El trebuie să înfrumusețeze viața și să o apere. Trebuie să fie un cetățean mai întâi și mai presus de toate, astfel încât arta sa poată preamări conștient viața umană și să conducă omul spre un viitor strălucitor.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Cu toate că directorul era extrem de ocupat, căci toate treburile Institutului, nu puține la număr, se frângeau asupra capului său, Traian Simionescu îi conduse totuși pe cei șapte tineri, însoțiți de profesorul Manea, până la ieșirea din clădirea principală a Institutului. Nu se putea să nu acorde atenție maximă unei asemenea misiuni ieșite din comun. La ieșirea din clădire, urmă o strângere prietenească și călduroasă de mâini. Directorul le aminti să se pregătească, sufletește, dacă altfel erau deja pregătiți, pentru evenimentul din acea seară, de la ora 18.00, apoi membrii echipajului, cu profesorul lor, se îndreptară spre rachetodrom, cea mai mare bază a spațioportului Institutului, unde-i aștepta "Pacifis".

citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Dincolo de ce se vede, este adevărata realitate și una din legile acestei realități spune că înainte să ai ceva, trebuie să devii ceva. Înainte de a avea bani, trebuie să devii omul capabil să înțeleagă ce sunt banii, înțelegi principiile după care funcționează banii, cum circulă ei și cum te poți poziționa astfel încât să devii un om prosper. Înainte de a avea iubire, trebuie să devii omul capabil să ofere și să primescă iubire, înțelegi principiile de funcționare a iubirii, cum anume relaționează oamenii între ei, care este sursa iubirii și rolul ei în viața noastră. Înainte de a avea succes, reputație, obiecte materiale, înainte de a trăi stările sufletești dorite, e nevoie să înțelegi ce sunt ele, cum funcționează, cum poți tu să le obții. Deci, secretul este pentru tot ceea ce se vede, trebuie să dezvolți ceva ce nu se vede. Cel puțin nu dacă privești doar cu simțul vizual, cel mai superficial dintre toate simțurile cu care am fost dotați.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Eu sunt bărbatul...

Toate lucrurile se destramă-n timp,
Doar amintirile nu vor moară.
Am ajuns deja la vârsta bătrâneții;
Fetița mea este o tânără doamnă,
Dar în mintea mea e tot un copil.
În mintea mea sunt încă un om tânăr,
Care va face lucruri interzise,
Care va accepta toate provocările
Care va trece dincolo de toate limitele,
Care va arunca grijile în aerul însorit al zilei,
Căruia-i place treacă prin foc.
Eu sunt bărbatul care spune copilului său:
Ai grijă... ai grijă... ai grijă...

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Czeslaw Milosz

Raport

Istoria stupidității mele ar umple paginile multor cărți.

Câteva dintre ele s-ar împotrivi conștiinței,
Ca zborul unei molii care, chiar dacă ar fi știut,
Ar fi avut oricum tendința de a se apropia de flacăra lumânării.

Altele s-ar ocupa de metode pentru calmarea anxietății,
Șoapta aceea abia auzită care, deși-i un avertisment, e ignorată.

M-aș ocupa separat de satisfacție și de mândrie,
De perioada când eram unul din adepții lor, ai celor
Care se făleau victorioși, nesuspectând nimic.

Dar toate ar avea doar un subiect, dorința,
Dacă ar fi fost numai a mea – dar nu, nici vorbă; din păcate,
Am fost condus de aspirația de a fi asemeni celorlalți.
Mi-a fost teamă de ceea ce era sălbatic și indecent în mine.

Istoria stupidității mele nu va fi scrisă.
Datorită unui lucru, e prea târziu. Iar adevărul cere muncă multă.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Aleksander Wat. Secolul meu. Confesiunile unui intelectual european" de Czeslaw Milosz este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la -76.10- 57.99 lei.
Lev Tolstoi

Da, toate sau aproape toate nefericirile oamenilor vin din faptul că sunt preocupați de alții, nu de sine. Dacă oamenii s-ar preocupa numai de sine, de adevăratul lor bine, fiecare ar fi (sau ar trebui să fie) mulțumit de viața lui, nu i-ar face pe alții sufere și nici n-ar suferi din pricina lor.

în Despre Dumnezeu și om din jurnalul ultimilor ani
Adăugat de Gabrine94Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook