
Termitele sunt niște gângănii, sau gâze, cum le zice poporul la făpturile mici și delicate ale naturii, pe cari oamenii de știință le numesc în genere insecte. Pe termitele acestea, naturaliștii le numără în rândul insectelor, cum zic ei, nevroptere (dela cuvintele grecești nevron, adică nerv, și pteron, adică aripă); căci ele au aripioare străvezii, înăuntrul cărora se vede o țesătură deasă de firișoare nervoase. Ele trăesc în societate întocmită ca și furnicile: au o femeiușcă prăsitoare cu câțiva bărbătuși pe lângă ea, și pe urmă mulțime de soldați și de lucrătoare. Sunt la trup cam de mărimea furnicilor dela noi; de aceea popoarele le-au crezut întotdeauna că sunt furnici cu aripi.
începutul de la Termitele... de Ion Luca Caragiale
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi și următoarele:
- citate despre furnici
- citate despre insecte
- citate despre aripi
- citate despre știință
- citate despre natură
- citate despre delicatețe
- citate despre cuvinte
- citate despre armată
- citate despre Grecia
Citate similare

O! ce cruzi sunt oamenii de știință! ce ființă fără inimă a fost acel savant! Auzi dumneata ce răutate!... Ei! ce pot gândi bietele mici gângănii pomenindu-se afumate așa fără nicio milă?... Firește, nu pot gândi alta decât: Ia uitați-vă la sălbaticii de oameni ce vrăjmășește s'au pornit cu toții să ne distrugă casa... noastră!
finalul de la Termitele... de Ion Luca Caragiale
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi citate de Ion Luca Caragiale despre știință, citate despre răutate, citate despre inimă sau citate de Ion Luca Caragiale despre inimă
Duceți o linie prin α, γ și η din constelația Perseu și cam la jumătatea drumului spre Casiopeia veți da de un nor luminos, ce se vede bine cu ochii liberi. Cu binoclul se vede cum norul acela se desface în multe stele mici, cari strălucesc pe un fond alb. Cu luneta tot fondul acela alb se desface și el în nenumărate stele mici. Și cu cât te uiți mai mult, cu atât vezi cum apar noi steluțe, mici, mici de tot, acolo unde până adineauri părea că nu mai e decât fondul negru al cerului. Nu voi uita niciodată priveliștea aceasta cerească văzută prin marea lunetă a observatorului Amiral Urseanu din București. Stelele acestui cluster, sau mai bine zis ale acestor clustere, căci sunt două apropiate, sclipeau ca niște diamante, pe când una dintre ele, mai strălucitoare, părea un mare rubin. În aceeași seară am văzut nebuloasa din Andromeda, gama din Andromeda și cometa Brooks.
Victor Anestin în Cum să înveți stelele
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi și următoarele:
- citate despre stele
- citate despre lunetă
- citate despre seară
- citate despre ochi
- citate despre nori
- citate despre negru
- citate despre lumină
- citate despre libertate
- citate despre diamante

Dacă recunoaștem că lucrurile sunt așa cum sunt din necesitate, adică nu sunt arbitrare și nici rezultate dintr-un hazard, vom recunoaște atunci că ele trebuie să fie așa cum sunt.
Hegel în studiu asupra Constituției germane
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Raymond Barone: Scumpo, nu ar trebui să crezi oamenii care îți spun că lucruri, ca niște bucăți de hârtie cu desene pe ele, au valoare.
Ally Barone: Adică așa cum sunt banii?
replici din filmul serial Dragul de Raymond
Adăugat de Nicoleta Stroie
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi și citate despre valoare, citate despre hârtie, citate despre desen sau citate despre bani

Sunetele articulate prin voce sunt simboluri ale stărilor sufletești, iar cuvintele scrise sunt simboluri ale cuvintelor vorbite. Și apoi, cum nu toți oamenii au aceeași scriere, tot așa nu toți oamenii au aceleași sunete ale vorbirii, pe când stările sufletești, pe care sunetele le simbolizează direct, sunt aceleași pentru toți, după cum, la rândul lor, sunt și lucrurile ale căror imagini sunt reprezentările noastre.
Aristotel în Despre interpretare, 1
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre vorbire, citate de Aristotel despre vorbire, citate despre sunet, citate despre simbolistică, citate de Aristotel despre cuvinte, citate despre voce, citate despre suflet, citate de Aristotel despre suflet sau citate despre imagine

Cu toată cinstirea ce, ca niște oameni de rând, datorim ideilor unui om ales ca răposatul poet citat, nu ne putem opri a răspunde chiar aci împotriva acestor foarte greșite păreri ale lui. De către oricine orice s-ar zice, în toată lumea proprietatea artistică și literară, ca toate: proprietățile, este și trebuie respectată; cu cât cineva scoate la iveală sau apără mai mult părerea primejdioasă că plagiatul ar fi legitim, desigur cu atât trebuie să fie mai sărac de proprietate literară iar oamenii cari se îndeletnicesc a topi monedele vechi ale altora și a le preface în monede noi spre a le cheltui dânșii se numesc în piață calpuzani și în literatură plagiatori. Încheind aci cu despre categoria a treia, ne rămâne a vorbi despre a patra și cea din urmă în articolul viitor.
finalul de la Cercetare critică asupra teatrului românesc de Ion Luca Caragiale
Adăugat de Dan Costinaș
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre plagiat, citate despre numismatică, citate despre literatură, citate despre viitor, citate despre sărăcie, citate despre poezie sau citate despre pericole

Ele, cărțile!
Ele nu ne întreabă, cine suntem și cum ne cheamă
Ele nu ne întreabă, ce funcții și rang avem
Ele nu ne ascultă, când vorbim sau iubim
Ele ne dau vise, speranțe, lumină, nădejde
Ele nu ne trădează, invidiază, pizmuiesc sau urăsc
Ele nu ne fură, înșeală, păcălesc sau mint
Ele ne dau multe și cer foarte puțin
De aceea să le iubim, să le îngrijim, căci neîngrijite
Nu ne vor mai da lumină, vor dispărea și muri
Ele sunt cărțile, tăcute, care stau acolo, oriunde-o fi!
poezie de Viorel Muha (ianuarie 2009)
Adăugat de Viorel Muha
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe poezii despre vorbire, poezii despre visare, poezii despre tăcere, poezii despre trădare, poezii despre păcăleli, poezii despre moarte, poezii despre minciună, poezii despre lumină, poezii despre iubire sau Ne poți propune o poezie de dragoste?

Cinste și gramatică, acestea sunt cele dintâi condiții ale unei prese bune.
citat celebru din Ion Luca Caragiale
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre gramatică
Cuvintele sunt schimbătoare - ca și oamenii
Și cuvintele au
(cel puțin)
doua fețe -
ca și oamenii.
Cuvintele azi pot spune una,
Mâine - alta.
Cuvintele sunt oglinzi.
Vedem în ele atât,
cât ne lasă
sau nu
Lumina.
poezie de Doina Postolachi
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe poezii despre viitor, poezii despre prezent sau poezii despre cuvinte

Calitățile și defectele omenești sunt pretutindeni aceleași; oamenii sunt peste tot oameni. Limbă, costume, obiceiuri, apucături intelectuale și morale, religiuni, precum și toate celelalte rezultate ale locului unde au trăit, ale împrejurărilor prin care au trecut, îi pot arăta ca și cum s-ar deosebi mult cei dintr-un loc cu cei dintr-altul; ei însă, în fundul lor, pretutindeni și totdeauna sunt aceiași.
Ion Luca Caragiale în Despre lume, artă și neamul românesc
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre viață, citate de Ion Luca Caragiale despre viață, citate despre moralitate sau citate despre calități

Era, de la fericitul Zalmoxis, cursul vremii într'al cincilea ciclu, socotind ciclul cât numărul zilelor anului, adică trei sute șaizeci și cinci de ani. Iar dintr'al cincilea ciclu, credincioșii vechi dela Carpați numărau ani o sută douăzeci. În văile depărtate, unde izvoarele și puhoaiele înălțimilor se prefac în pâraie și lacuri, iar oamenii își clădesc case din bârne în așezări statornice, lumea își întorsese fața cătră o lege nouă și număra anul 780 dela izbăvitorul Hristos.
Mihail Sadoveanu în Creanga de aur
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre timp, citate despre înălțime, citate despre zile, citate despre văi, citate despre religie, citate despre numere, citate despre legi, citate despre creștinism sau citate despre Iisus Hristos

De ce femeile ne... plac
Femeile ne plac și basta
Și dragi ne sunt și ele nouă,
Acum, în veac și-n viața asta
Ce-o împărțim cu ele în două.
Ne plac femeile rotunde
Fiindcă sunt moi și delicate
Și le-au sculptat artiștii nude,
În piatră din antichitate.
Ne plac femeile suave
Fiindcă opusul ne atrage,
Precum tulpinele firave
Atrag jivine fitofage.
Femeile ne plac și basta
Căci din Lumină și Cuvânt,
Le-au zămislit Divini din coasta,
Primului om de pe Pământ.
Ne plac femeile nebune
Din lumea toată pe alese,
Căci peste tot sunt o minune
Roșcate, blonde sau negrese.
De ce femeile ne plac?
Pentru că așa este firesc,
Iar dragostea ne este leac
Atunci când știm că ne iubesc.
poezie de Ovidiu Vasile
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe poezii despre viață, poezii despre timp, poezii despre sculptură, poezii despre păr roșcat, poezii despre păr blond, poezii despre nuditate sau poezii despre femei

Gândurile noastre sunt de două feluri și anume: unele sunt acțiunile sufletului, altele sunt pasiunile sale. Acelea pe care le numesc acțiunile sale sunt toate voințele noastre, fiindcă noi experimentăm că ele vin de-a dreptul din sufletul nostru și par a nu depinde decât de el. Dimpotrivă, se pot în general numi pasiuni, toate felurile de percepții sau cunoașteri care se află în noi, din pricină că adesea, nu sufletul nostru le face ceea ce sunt și pentru că întotdeauna el le primește de la lucrurile care sunt reprezentate de ele.
Descartes în Pasiunile
Adăugat de Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Descartes despre suflet, citate despre gânduri sau citate de Descartes despre gânduri
Când te rogi în biserică ori acasă, străduiește-te ca în rugăciune să îți înfățișezi toate cuvintele și chipurile - chipul Maicii Domnului, chipurile îngerilor, ale sfinților sau oamenilor de pe pământ pentru care te rogi la modul ideal, adică așa cum sunt ele în esența lor sau așa cum ar trebui să fie (arhierei, preoți, diaconi și ceilalți, fiecare după cinul lor): să ți-i înfățișezi sfinți, potrivit temeiului lor dumnezeiesc, nu în chip trupesc, sau material, sau păcătos, și îți va fi rugăciunea ta întru bucurie.
Sfântul Ioan de Kronstadt în Despre tulburările lumii de astăzi (2011)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre sfinți, citate despre îngeri, citate despre sfințenie, citate despre idealuri, citate despre bucurie sau citate despre biserică

Adio, adică rămâi
Nu înseamnă da, iubire,
Când zic da, înseamnă nu,
Când zic tu, lovesc în mine,
Când zic eu, înseamnă tu.
Se-ntâmplă, în fiece clipă,
Mereu, întâmplarea dintâi,
Iubire, ascultă-mă bine,
Adio, adică rămâi.
Cuvintele toate-și pierd sensul,
Spun tâmplă și cred că-i călcâi,
Iubire, ascultă-mă bine,
Adio, adică rămâi.
Pe sobă sunt blocuri de gheață,
La Cercul Polar cresc lămâi,
Eu nici nu mai știu adevărul,
Adio, adică rămâi.
Iubindu-te, parcă-ți port ură,
Reproșuri, când fac, te mângâi,
Spun viață și tu auzi moarte,
Adio, adică rămâi.
poezie celebră de Adrian Păunescu
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Adrian Păunescu despre viață, citate de Adrian Păunescu despre moarte, citate de Adrian Păunescu despre iubire, poezii despre gheață, citate de Adrian Păunescu despre gheață, citate de Adrian Păunescu despre cuvinte, poezii despre creștere, citate de Adrian Păunescu despre creștere, poezii despre adevăr sau citate de Adrian Păunescu despre adevăr
Femeia care zice: Nu!
Am căutat în toată Roma femeia care spune: Nu!
Dar n-am găsit niciuna, Rufus, cum poate n-ai găsit nici tu.
O fi păcat? O fi rușine? O fi oprit să zică: Ba?
Nici una nu se-mpotrivește, pe orișicare-ai întreba.
- Dar nu sunt și femei cinstite? - O, da, există mii și mii!
- Și ele ce spun? - Ele ce spun? Îți voi răspunde, și vei ști.
Despre femeile cinstite nu vreau să pomenesc nimic,
Acestea nu se dau, desigur; nici ele însă: Ba, nu zic.
poligramă de Marțial din Epigrame (1961), traducere de Tudor Măinescu
Adăugat de Gheorghe Culicovschi
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe epigrame despre femei, epigrame despre rușine, epigrame despre existență sau epigrame despre Roma

Cuvintele tăcerii sunt foarte rare; negăsindu-le în cărți, ele rămân timp îndelungat ascunse într-un colțișor al pieptului, ajung uneori până în gât si se opresc acolo. Cuvintele tăcerii nu sunt făcute pentru a fi auzite, ele pot fi murmurate făcând cele mai mici gesturi sau o mimică aproape imperceptibilă; ele se citesc cu ochii închiși, se ascultă cu inima, păstrându-se astfel în profunzimea sufletului...
Jacques Salome în Contes d'errances, contes d'espérance
Adăugat de Doina Maria Tudor
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre tăcere, citate despre superlative, citate despre lectură sau citate despre cărți
Ipotezele sunt ca termitele pentru relații.
citat din Paul Broca
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


- cuvânt
- Cuvintele sunt, pur și simplu, sunete rostite care înlocuiesc sentimentele, gândurile și experiența. Ele sunt simboluri, semne, embleme. Ele nu sunt Adevăr. Ele nu sunt realitatea.
definiție de Neale Donald Walsch în Conversații cu Dumnezeu, volumul I (1995)
Adăugat de Doina Bumbuț
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Neale Donald Walsch despre cuvinte, citate despre realitate, citate de Neale Donald Walsch despre realitate, citate de Neale Donald Walsch despre gânduri, citate despre adevăr sau citate de Neale Donald Walsch despre adevăr
- presupunere
- Presupunerile sunt termitele unei relații.
definiție de Henry Winkler
Adăugat de Corneliu Tocan, Ph.D., M.Sc.
Comentează! | Votează! | Copiază!

