
Orice substanță pare să însemne ceva anumit (tode ti). Cu privire la substanțele prime, este de netăgăduit și adevărat cum că semnifică ceva anumit, căci lucrul indicat este ceva individual și unu la număr. Iar cu privire la substanțele secunde... ele semnifică mai degrabă un fel de a fi (poion ti); căci subiectul nu e ceva unic, ca substanța primă, ci om și viețuitor se enunță despre mai mulți. Însă ele nu înseamnă în chip absolut un fel de a fi, cum ar face-o albul de pildă... Specia și genul definesc felul de a fi cu privire la substanță: ele semnifică de ce fel anume este o substanță.
Aristotel în Categorii, 5, 3b (1994)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi și următoarele:
- citate despre timp
- citate de Aristotel despre timp
- citate despre secunde
- citate despre numere
- citate de Aristotel despre numere
- citate despre alb
- citate despre adevăr
- citate de Aristotel despre adevăr
Citate similare

Dintre substanțele secunde, specia e substanță în mai mare măsură decât genul, căci ea este mai apropiată de substanța primă. Într-adevăr, dacă ar reda (apodidomi) cineva ce este substanța primă, o va face în chip mai cunoscut și mai familiar redând specia decât genul... Prin urmare... specia e în mai mare măsură substanță decât genul. În schimb, dintre speciile care ele însele nu sunt genuri, nici una nu e substanță în mai mare măsură decât alta.
Aristotel în Categorii, 5, 2b (1994)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi citate despre schimbare sau citate de Aristotel despre schimbare

Substanță, în chip principal, în prim rând și prin excelență este cea care nu se spune despre niciun subiect și nici nu este într-un subiect, ca de pildă un om anumit sau un cal anumit. În schimb, substanțe secunde sunt numite speciile în care subzistă cele ce se numesc în prim rând substanțe, atât ele, cât și genurile acestor specii, cum subzistă, de pildă, un om anumit în specia de om, genul speciei fiind viețuitorul: așadar, acestea se numesc substanțe secunde, anume atât omul, cât și viețuitorul. Este însă vădit... că pentru acele substanțe spuse despre un subiect e necesar ca și numele și rațiunea de a fi să fie enunțate despre subiect.
Aristotel în Categorii, 5
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi și citate despre cai

Dintre realități, unele se spun despre un subiect oarecare, dar nu sunt în niciun subiect, așa cum "om" se spune despre un subiect om oarecare, dar nu este în niciun subiect; altele sunt în subiect, dar nu se spun despre niciun subiect (iar a fi în subiect numesc ceea ce, subzistând în ceva, dar nu ca parte, nu poate totuși să fie în afara celui în care este), așa cum o anumită cunoaștere gramaticală este în subiectul suflet, însă nu se poate spune despre niciun subiect, iar un alb anumit este în subiectul corp (căci orice culoare este într-un corp), însă nu se spune despre niciun subiect; altele, deopotrivă se spun despre un subiect și sunt în subiect, așa cum știința este în subiectul suflet, dar se și spune despre un subiect, despre gramatică; altele, în schimb, nu sunt nici în subiect și nici nu se spun despre un subiect, ca de pildă un om anumit sau un cal anumit, căci nici unul dintre aceștia, nici nu este într-un subiect, nici nu se spune despre un subiect. Iar în general cele individuale și una la număr nu se spun despre niciun subiect, însă nimic nu se opune ca unele să fie în subiect, căci o cunoaștere gramaticală anumită face parte dintre cele ce sunt într-un subiect.
Aristotel în Categorii, 1a-1b (1994)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre gramatică, citate despre știință, citate despre suflet, citate despre realitate, citate despre cunoaștere sau citate despre corp

Adevărul e că materia, fiind calitatea vădită, se impune cu mai multă evidență percepțiunii, fiind luată ca substanță, ca nucleul (sâmburele) lumii. De fapt, avem numai împreunarea elementelor care alcătuiesc un tot lumea. Când zicem substanță, înțelegem elementele lumii sau ceva analog, mai conform cu realitatea; substanța reprezintă legătura de unire a elementelor care construiesc lumea. În acest fel, cuvântul substanță exprimă indirect ideea unui tot invizibil lumea întreagă. E de observat că astfel înțeleasă substanța, o putem analiza ca ceva ce poate fi cunoscut. Căci, din clipa ce avem o îndrumare în cunoașterea raportului elementelor care alcătuiesc lumea, totul e aflat. (...)
Revenind la materie, amintesc cele trei chestiuni care adesea se pun: materia este nesfârșit de mare, sau este mărginită? Se divizează la infinit, ori până la o limită oarecare? Este de un fel, sau de mai multe feluri? Toate aceste întrebări se pun și elementelor constitutive ale lumii, care trebuie să fie rezolvate în acest sens.
Vasile Conta în Întâiele principii care alcătuiesc lumea
Adăugat de Avramescu Norvegia-Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre unire, citate despre limite, citate despre infinit, citate despre cuvinte, citate despre calități sau citate despre calitate
Mă gândesc la ingredient ca la proprii copii. Nu poți să spui că îți iubești un copil mai mult decât pe celălalt. Fiecare notă, fie că este florală, fructată, lemnoasă etc. reprezintă ceva anume, te ajută să obții un anumit efect. Este la fel ca atunci când scrii o carte. Nu folosești doar cuvinte care-ți plac, ci le utilizezi pentru a transmite ceva, pentru a construi o poveste. Este exact la fel și în cazul ingredientelor. Nu le alegi doar pe cele favorite, ci te ajuți de diferite arome pentru a realiza un întreg, o poveste.
Francis Kurkdjian în revista "Unica" (decembrie 2014)
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre ajutor, citate despre lemn, citate despre iubire, citate despre flori, citate despre cărți, citate despre copilărie sau Ne poți propune o poezie de dragoste?
Logourile care nu mai sunt folosite, treptat, își vor pierde înțelesul pentru public, la fel cum sensul unui cuvânt vechi nu mai este înțeles de contemporani. Oamenii nu vor mai avea asocieri cu privire la ele și ele nu vor mai putea produce bani.
Vlad Fiscutean în ziarul ActiveNews, interviu (29 februarie 2016)
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre bani

A gândi - verbul Gemenilor. Și e adevărat, gândirea devine tot mai tiranică între compartimentele psihicului meu. Acum e o gândire fără substanță, sau care își e sieși substanță. Gândesc așa cum imaginam în adolescență: vedeam imagini, dar ele nu formau o lume. Poate că, la fel ca atunci, dar în planul meditației, în câțiva ani am să reușesc să devin, dintr-un om care gândește, un gânditor. Dacă aș duce o anume viață, dacă nu aș trăi în paradox și ipocrizie, știu că ar fi așa. Sunt între paliere, poate între poezie și mistică, magie, iluminare, plenitudine, distrugere. Sau între ficțiune și realitate (dar cea adevărată, nu cea din jur).
Mircea Cărtărescu în Jurnal I (1990-1996) (2005)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre viață, citate despre gânduri, citate despre devenire, citate despre verb, citate despre promisiuni sau citate despre poezie
În creația dumitale există ceva, n-aș putea spune ciudat, dar ceva surprinzător, ceva neobișnut. Se înțelege, lucrurile dumitale sunt frumoase, ba chiar minunate, însă, pe ici pe colo, se găsește în ele ceva straniu, întunecat, după cum dumneata însuți ești întru câtva sumbru și bizar. Iar stilul unui muzician este întotdeauna el însuși.
Joseph Haydn în conversație cu Ludwig van Beethoven
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre întuneric, citate despre muzică, citate despre frumusețe sau citate despre existență

O devenire se numește naturală când ea provine din natură. Lucrul din care provine ceva îl numim materie; acel ceva prin care provine e un lucru ce există în chip natural; lucrul provenit este sau un om, sau o plantă, sau altceva de acest fel, și acestea sunt lucrurile pe care noi le numim mai ales substanțe. Toate ființele a căror devenire e datorată fie naturii, fie artei, au o materie, căci fiecare din aceste ființe are posibilitatea de a fi și, totodată, de a nu fi, iar această posibilitate constituie pentru fiecare lucru materia lui.
Aristotel în Metafizica, VII, 7
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi și următoarele:
- citate despre posibilitate
- citate de Aristotel despre posibilitate
- citate despre natură
- citate de Aristotel despre natură
- citate despre plante
- citate de Aristotel despre existență
- citate de Aristotel despre devenire
- citate despre botanică
- citate despre artă
- citate de Aristotel despre artă

Totul este simptomatic pentru ceva. Este simptomatic fie pentru ceva bun, fie pentru ceva rău. Iată de ce este înțelept să nu ignori simptomele. În cazul în care ceva din viața ta nu merge așa cum trebuie, ele acționează ca un sistem de avertizare din timp, anunțând tuturor celor ce vor să asculte că ceva trebuie să se schimbe.
Jim Rohn în 7 Strategii pentru obținerea bogăției și fericirii
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre înțelepciune
Numim viață capacitatea de hrănire prin sine, de creștere și, în fine, de micșorare de la sine. Așadar, fiecare corp natural care participă la viață, se poate considera drept substanță, și anume o substanță compusă, organizată. Sufletul este deci, cu necesitate, o substanță în sensul de specie a unui corp natural care are viață ca potență și de definește prin acestea: hrănire, simțire, gândire, mișcare. Așadar sufletul constituie acea entitate prin care trăim, simțim și gândim, ca atare se poate spune că el este rațiunea de a fi și forma, iar nu materia și subiectul ei.
citat din Ludwing Feuerbach
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre mișcare sau citate despre creștere

Un astronom și fizician remarcabil cum este Eddington nu se teme să facă următoarea mărturisire cu privire la rezultatele științei: "... Ceva necunoscut care realizează ceva care ne scapă."
citat clasic din Nikolai Berdiaev
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre fizică
Aș da valoare lucrurilor mărunte, dar nu pentru ce valorează ele, ci mai curând pentru ceea ce ele semnifică.
citat din Johnny Welch
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre valoare
În fond, noi suntem judecați, condamnați, clasificați, ni se impun sarcini, suntem sortiți unui anumit fel de a trăi și unui anumit fel de a muri în funcție de discursurile adevărate, care poartă cu ele efecte specifice de putere.
Michel Foucault în Trebuie să apărăm societatea (2009)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre moarte
I: Eu știu că un maestru, o ființă iluminată nu ar trebui să vrea nimic de la tine. A. M: Vezi tu, dragul meu, un Maestru de fapt va vrea Absolut Totul de la tine pentru a-ți oferi doar Nimic, și firește El nu va vrea Nimic oferindu-ți Totul. Aș spune că felul în care curge comportamentul unei ființe complet realizate este la fel ca și al lui Dumnezeu, căci în esență ei sunt una. Oare știe cineva cu adevărat ce bucurie sau ce dramă îi va oferi astăzi Dumnezeu? Așadar, un Guru este atât de paradoxal de imprevizibil pe cât este de clar și previzibil, exact cum e exactitatea unui ceas. E foarte interesant că oamenii vin aici pentru a vorbi despre cum ar trebui să fie un maestru și nu despre cum sunt ei și mai ales Ce sunt ei, înțelegi? Oare cum ar fi dacă azi ai muri și ai ajunge în fața lui Dumnezeu, ce i-ai spune? Probabil mai întâi te-ai așeza frumos picior peste picior, și apoi ai spune ceva de genul: - Și Acum să vorbim despre Tine Doamne, să vedem dacă corespunzi exigențelor mele. Apoi vreau să știu dacă ești demn de încrederea și credința mea, pentru că atunci când mușchii ego-ului meu au vrut câte ceva tu te-ai cam fofilat, și după aia, așa vreo 3 secunde să povestim și despre mine, dar repede, te rog, că mă grăbesc, că... am o mulțime de treabă.
citat din Atmaji Maharaj
Adăugat de George Aurelian Stochițoiu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre vorbire, citate despre prezent, citate despre încredere, citate despre religie, citate despre picioare sau citate despre paradox

Cel mai adesea, bolnavul începe prin a răspunde că atenția sa este incapabilă să sesizeze ceva. Trebuie să fie contrazis și să i se afirme energic că este imposibil să nu i se prezinte nici un fel de imagini. Și de fapt, se va ajunge curând să se producă o mulțime de idei și de asociații de idei; dar ele vor fi, cu regularitate, precedate de o remarcă a pacientului prin care el le va declara absurde sau insignifiante, ori va pretinde că ele i-au venit în minte din întâmplare, fără să fie legate prin ceva cu tema propusă.
Sigmund Freud în Interpretarea viselor
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre superlative, citate de Sigmund Freud despre superlative, citate despre pacienți, citate de Sigmund Freud despre pacienți, citate despre imposibilitate, citate de Sigmund Freud despre imposibilitate, citate despre imagine, citate de Sigmund Freud despre imagine, citate despre idei, citate de Sigmund Freud despre idei, citate despre absurd sau citate de Sigmund Freud despre absurd

Există sau nu există substanțe în afară de cele sensibile? Iar acestea cum sunt? Există oare o substanță separată și, dacă există, atunci de ce și cum? Sau nu există nicio altă substanță afară de aceea a lucrurilor sensibile? Iată atâtea chestiuni la care trebuie să căutăm un răspuns, după ce mai întâi vom fi schițat în linii generale în ce constă natura substanței.
Aristotel în Metafizica, VII, 2
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Singurele genii produse de haosul societății sunt cele care fac ceva cu privire la aceasta. Haosul dă naștere la genii. Acesta oferă unui om ceva cu privire la care să fie un geniu.
citat clasic din B.F. Skinner
Adăugat de Catalin Popescu
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre genialitate sau citate despre naștere

Când copiii se joacă, deși se amuză, iau lucrurile foarte în serios. Este important; pentru ei este ceva la fel de serios cum va fi dragostea peste zece ani. Îmi amintesc când eram mic, iar părinții mei obișnuiau să spună: "Bine, te-ai jucat destul, acum hai să faci o baie!", mi se părea o idioțenie, căci, pentru mine, baia era o treabă foarte prostească. Nu avea niciun fel de importanță, în timp ce joaca alături de prietenii mei era ceva serios.
Julio Cortazar în The Paris Review
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe citate despre jocuri sau citate despre prietenie
Fiecare simbol semnifică diferite aspecte ale personalității și poate dezvălui unele surprize cu privire la sinele tău ascuns.
citat din Lilian Too
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre surprize sau citate despre simbolistică