Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Nu este adevărat că viața bazată pe ordine și disciplină ar uniformiza oamenii și le-ar știrbi din personalitatea lor. Fără îndoială că omul are nevoie de libertate pentru a se realiza deplin. Dumnezeu însuși i-a dat-o. A fost creat liber și în libertate trebuie să se dezvolte. Însă, în calitate de component social el trebuie să se încadreze într-o ordine care să dea tărie și să armonizeze colectivitatea în sânul căreia se mișcă. S-ar părea că aceste afirmații sunt contradictorii. Cum se poate împăca libertatea cu ordinea și disciplina? Aceste două atribute ale omului, în aparență antagonice, cum sunt libertatea, pe de-o parte și disciplina pe de alta, coexistă perfect în el, fără conflicte, fără mutilarea nici uneia dintre ele, dacă sunt armonizate de o a treia componentă, situată în sufletul omului și mai importantă decât toate: dragostea. Numai când lipsește aceasta eșuează celelalte două, acționând fiecare din ele independent și anarhic și ducând la libertinaj dizolvant de societate, libertatea, și la oprimare-dictatură, ordinea și disciplina. Nu acesta era cazul fratelui de cruce. În el se dezvolta armonios și fără stridente și conflicte aceste calități esențiale vieții și luptei românești.

în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Citate similare

Corneliu Codreanu a înțeles ca nimeni altul pe vremea lui nevoia de a substitui omul vechi, individualist și anarhic în manifestările lui sociale, cu omul social, ordonat și metodic, care să împlinească pe coordonate strict naționale și solidare nevoile românești și să le dea o nouă dinamică. Pentru aceasta el trebuie să sădească în acest om, în tânărul vlăstar ce se ridică la viață, simțul de disciplină acceptat cu religiozitate. Astfel înțelese, ordinea și disciplina nu sunt decât expresia unui fel de dăruire totală, fără nici o reținere psihică, unei acțiuni comune, drepte și binefăcătoare pentru colectivitatea omenească. Nu sunt, deci, limitări dureroase și înjositoare, cum le consideră unii, ci de-a dreptul virtuți omenești, roditoare pentru cei ce le posedă.

în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Theodore Roosevelt

Ordinea fără libertate și libertatea fără ordine sunt la fel de dăunătoare.

citat clasic din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba engleză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Citatepedia.com. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "The Strenuous Life: Essays and Addresses Paperback" de Theodore Roosevelt este disponibilă pentru comandă online la numai 20.99 lei.

Disciplina fără libertate înseamnă tiranie; libertatea fără disciplină e haos.

citat din
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în spaniolă.

Promovarea securității cere întotdeauna sacrificarea libertății, iar libertatea nu poate fi mărită decât cu costul securitații. Dar securitatea fără libertate înseamnă sclavie, iar libertatea fără securitate înseamnă fii pierdut și abandonat. Aceste circumstanțe dau filosofilor dureri de cap fără tratament cunoscut. În plus, fac din traiul împreună un generator de conflicte, pentru că securitatea sacrificată în numele libertății tinde fie securitatea altora, iar libertatea sacrificată în numele securității tinde fie libertatea altora.

în Comunitatea, Agonia lui Tantal
Adăugat de Homo NovusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Liquid Love: On the Frailty of Human Bonds Paperback" de Zygmunt Bauman este disponibilă pentru comandă online la 81.99 lei.
Osho

Dragostea și libertatea sunt ambele nevoie esențiale. Până acum, omenirea a trăit într-un mod atât de nebunesc, încât nu-ți poți satisface decât una dintre necesități: poți fii liber, dar în acest caz trebuie să renunți la ideea de a iubi... Majoritatea oamenilor au decis în favoarea dragostei și au renunțat la ideea de libertate. Însă, apoi, oamenii ajung trăiască precum sclavii. Bărbatul a redus femeia la calitatea de lucru, de marfă și bineînțeles că și femeia a făcut același lucru în propriul mod subtil: i-a băgat pe toți soții sub papuci... Dacă iubești nu este în nici un caz necesar -ți distrugi libertatea. Pot existe laolaltă; nu există nici un antagonism între ele... Iubește omul, însă lasă-i totala libertate. Iubește omul, însă de la începutul-începutului lămurește faptul nu îți vinzi libertatea.

în Când iubești
Adăugat de Loredana DumitrescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Colors of Your Life: A Meditative and Transformative Coloring Book Paperback" de Osho este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -53.99- 32.99 lei.

Corneliu Codreanu nu impunea nimănui disciplina prin mijloace coercitive – ar pierde valoarea ei constructiv㠖 ci o explica întâi ca o necesitate tactică și le-o cerea apoi camarazilor săi în virtutea unor acțiuni comunitare. El nu leza omul, căci ordinea și disciplina, când sunt liber acceptate, sunt atribute ale propriei conștiințe ale oamenilor. Aceștia își însușesc niște norme de conduită în vederea unor acțiuni comune. Prin disciplină se activează o voință colectivă necesară pentru a duce la bun sfârșit o acțiune politică și pentru a învinge toate greutățile. Astfel, omul își multiplică, forțele și capătă convingerea puterii lui și siguranța în reușita acțiunii sale.

în Ce este Frăția de Cruce
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Sergiu Celibidache

Spiritul liber aude cum libertatea este dobândită prin echilibrul contrastelor. Numai libertatea poate înțelege libertatea. Libertate, a fi liber, a se elibera pe sine – sunt unul și același lucru. Sunt unul și același lucru pentru fiecare dualitate de acțiuni eliminatoare ale spiritului liber, atunci când sunetului îi reușește devină muzică.

în Despre fenomenologia muzicală
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu există nicio compensație pentru libertate; libertatea, prestigiul cel mai prețios al omului, elimină întunericul fără fund din gândul lui neobosit; ea are aripi, dar care trebuie învățate zboare prin considerentul că libertatea e dreptul inalienabil al omului.

aforism de din Cafeaua fără ghicitoare (2011)
Adăugat de Florina Popescu - BlajuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

I: Ce este iluzia? A. M: Credința mintii ca ești liber de ea este iluzia. I: Ce este libertatea? A. M: Eliberarea de minte cu toate "alegerile" sau credințele ei despre "libertate" este Libertatea. I: Este libertatea o stare a minții? A. M: Absolut nu, libertatea este de minte, nu pentru minte, de gând, nu pentru gând, de "eu", nu pentru "eu". I: Atunci cine se mai bucură de libertate dacă nu mai este "eu"-l? A. M: Libertatea este bucurie, fericire în ea însăși fără subiect și fără obiect. Când conștiința se recunoaște pe sine ca și conștiință explozia de fericire care are loc este definită drept ananda-beatitudine nețărmurită fără formă. I: Este libertatea o stare trecătoare? A. M: Cu siguranță nu, libertatea este liberă atât de stările trecătoare cât și de cele aparent netrecătoare. Ea este dincolo de orice așteptare sau dualitate.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

În Dumnezeu se găsește Adevăr, Înțelepciune, Libertate, Iubire, iar El din toate acestea a clădit omul, și i-a dat anotimpurille; toate la rândul lor au fost date timpului.
Astăzi, libertatea desăvârșită există doar în două lucruri: zborul păsărilor și gândul omului. Două ingrediente de bază care au călit visul - această fluiditate a gândurilor care se prelungesc cu alte gânduri până la obținerea unei imagini de ansamblu a infinitului.
Este posibil ca din aceste lucruri fi luat naștere idealismul esențial.

în Viața e un timp numit libertate (Fuga omului de adevăr este fuga de a nu mai fi om)wordpress.com (8 martie 2020)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Montesquieu

Este adevărat că, în democrații, poporul pare facă ceea ce vrea; dar libertatea politică nu constă de fel în a face ceea ce vrei. Într-un stat, adică într-o societate în care există legi, libertatea nu poate consta decât în a putea face ceea ce trebuie să vrei și în a nu fi constrâns faci ceea ce nu trebuie să vrei. Trebuie ne fixăm în minte ce înseamnă independență și ce înseamnă libertate. Libertatea este dreptul de a face tot ceea ce îngăduie legile; și dacă un cetățean ar putea facă ceea ce ele interzic, el nu ar mai avea libertate, pentru că și ceilalți ar putea facă la fel.

în Despre spiritul legilor, partea a doua / cartea XI / cap. III (1748)
Adăugat de Avramescu Norvegia ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba franceză. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Fr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Jose Ortega y Gasset
libertate (vezi și independență)
Libertatea este disciplina liber asumată.

definiție clasică de
Adăugat de Adriana PleșcaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Constantin Stanislavski

După cum vedeți, ordinea, disciplina, etica și toate celelalte ne sunt necesare nu numai pentru organizarea generală a activității, ci mai cu seamă pentru scopurile artistice ale artei și creației noastre.

în Munca actorului cu sine însuși, vol. II
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "An Actor Prepares Paperback" de Constantin Stanislavski este disponibilă pentru comandă online la 139.99 lei.
Dan Puric

Trebuie facem foarte bine diferența dintre libertate și libertinaj. Libertatea este față în față cu Dumnezeu. Libertatea este responsabilitate, nu poți vorbi orice și oricând. În schimb, libertinajul nu are Dumnezeu. Seara, când vă uitați la televizor, acolo veți întâlni libertinaj.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Despre omul frumos" de Dan Puric este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.19- 15.99 lei.
libertate (vezi și independență)
Libertatea înseamnă viață pentru suflet, iar paradisul însuși este de niciun folos omului dacă acesta și-a pierdut libertatea.

definiție de în O mie și una de nopți
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "O plimbare prin palat. Trilogia Cairoului" de Naghib Mahfuz este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -39.95- 29.99 lei.

Libertatea, înțeleasă în mod corect, este scopul Ingineriei Umane. Dar libertatea nu înseamnă nici dezordine, nici desfrâu. Libertatea constă în existența legitimă - în ființarea în acord cu legile naturii umane - în acord cu legile naturale ale Omului. O plantă este liberă doar dacă nu este împiedicată existe și să se dezvolte în acord cu legile naturale ale vieții vegetale; un animal este liber doar dacă nu este împiedicat trăiască în acord cu legile naturale ale vieții animale; ființele umane sunt libere dacă și numai dacă nu sunt împiedicate trăiască în acord cu legile naturale ale vieții umane.

în Natura noastră umană: știința și arta ingineriei umane
Adăugat de Homo NovusSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Selections from Science and Sanity Second Edition Paperback" de Alfred Korzybski este disponibilă pentru comandă online la 65.99 lei.

Orice adăpost al vieții înseamnă lumină și toate bogățiile ei, orice adăpost întunecat e ca o fereastră căreia îi lipsește soarele - aduce deznădejde și singurătate; aceste două lucruri lasă omului libertatea de a aleage între divin și subdivin.

în Cafeaua fără ghicitoare (2011)
Adăugat de Alina NiculescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Sunt două modele de libertăți: libertatea socială (ordinea) și libertatea absolută (anarhia, dezordinea). Libertatea socială este când te supui legilor, iar libertatea absolut㠖 când le încalci.

aforism de (14 februarie 2014)
Adăugat de Mihai CucereaviiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
H.G. Wells

Anticipez că o anumită parte a populației, minoritară de altfel, profund tulburată de bolile transmisibile, precum și de tulburările mentale, având obiceiuri respingătoare cum ar fi dorințele nesățioase de a se intoxica, își duce existența într-o suferință permanentă, și presupun nu ar ezita ucidă atunci când suferința lor ar deveni insuportabilă. Idealul lor îi determină ucidă la fel ca Abraham, având credința că trebuie să ucidă, fără a avea însă superstiții în legătură cu moartea. Pedeapsa pentru aceasta nu ar fi moartea sau mutilarea corpului, nici mutilarea vieții prin întemnițare, niciunul dintre aceste lucruri oribile, ci a le lua totul, în afară de memorie.

în Perspective ale reacției progresului mecanic și științific asupra vieții și gândirii umane (1901)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Razboiul lumilor" de H.G. Wells este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -21.90- 15.33 lei.
Julie Andrews

Unii oameni privesc disciplina ca o corvoadă. Pentru mine, ea este un fel de ordine care îmi dăruiește libertatea de a zbura.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook