Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Celui lipsit multă vreme de iubire (dac-­o fi tot aia cu dragostea, încă nu mi-­am răspuns), dă-­i-­o cu încetul, îmbucă­tură cu îmbucătură, și nu toată odată, pentru că așa cum poți ucide un sărman care a flămânzit îndelung lăsându­-l să înfu­lece pe nemestecate tot ce găsește în bucătăria unei ospătării măricele, tot așa îl poți omorî și pe el, abandonându-­l fără apărare în calea unei trăiri mistuitoare, cu nimic mai blândă decât para focului adus de vânt dinspre miriștile abia secerate către casele din marginea satului. Am văzut mulți oameni după un astfel de pârjol, goliți de lăuntrul lor cel mai prețios și pur, deveniți niște bieți infirmi incapabili de dragoste, dar o infirmitate de altă natură decât lipsa unei mâini, a unui ochi ori scurtimea unui picior, însă o infirmitate mai fericită, în pofida a ceea ce cred alții, deoarece existența ei te scutește de grozăvia suferințelor pe care numai iubirea, în cruzimea ei travestită, ți le poate da."

citat din romanul Livrescu de (octombrie 2014)
Adăugat de Radu CâmpanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Livrescu" de Mihail Soare este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -24.08- 15.99 lei.

Citate similare

Lev Tolstoi

Tot răul vine de acolo oamenii își închipuie sînt împrejurări în care se pot purta cu semenii lor fără iubire. Cu lucrurile te poți purta fără iubire, poți să tai copaci, faci cărămizi, prelucrezi fierul fără iubire, față de oameni însă nu se poate, deoarece iubirea reciprocă dintre oameni este o lege fundamentală a vieții omenești. Este adevărat omul nu poate să se constrîngă iubească, așa cum se constrînge muncească, însă de aici nu urmează că poate să se poarte cu ceilalți fără iubire, mai ales dacă cere ceva de la ei. Dacă n-ai iubire față de oameni, stai liniștit, ocupă-te de tine, de lucruri, de ce vrei, numai de oameni nu.

în Învierea
Adăugat de Simona BozintanSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba rusă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Ru.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Set Anna Karenina" de Lev Tolstoi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.90- 34.99 lei.

Lipsa unei activități stabile și de lungă durată, a unei profesii, a unei cariere, poate fi încă un motiv pentru care oamenii caută căi ca atragă atenția asupra lor. Și o fac așa cum e cel mai la îndemână, cuplându-se cu un personaj celebru sau cu iubitul unei mari vedete.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Octavian Paler

Și știu din ceea ce am trăit eu însumi uneori singurătatea nu este decât o altă formă de a iubi; și că în această formă de dragoste se deșteaptă uneori porniri ciudate; pentru că nu putem obține totul, vrem să nu mai avem nimic; neputând vindeca o rană, vrem s-o facem mortală. Și poate că Infernul nu e decât cealaltă față a Paradisului. Expulzați din Paradis, n-avem unde merge decât în Infern, așa cum aruncați de pe culmea unui munte nimerim în prăpastie. Nu există abisuri fără înălțimi. Numai o prejudecată îi socotește pe toți sinucigașii niște oameni care și-au încheiat socotelile cu viața și nu-i mai interesează nimic. Cei mai mulți dintre ei, probabil, nu sunt decât niște oameni care au eșuat în încercarea de a găsi o soluție.

în Scrisori imaginare
Adăugat de Valentina Becart {scriitor}Semnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Vremea intrebarilor" de Octavian Paler este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.48- 28.99 lei.

Nu voi respinge niciodată părerile diferite față de ale mele, tot așa după cum nu resping faptul cineva are o infirmitate, un picior mai strâmb sau o mînă strâmbă etc. Nu pot decât să compătimesc acea persoană, dar nu pot fiu supărat pe ea.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Camil Petrescu

Și cum calitățile la nevoie se cunosc, cred că inteligența unei femei se vede mai ales în acea încercare, care este boala. Nimic nu e mai dezgustător decât o femeie proastă, bolnavă... Îți amintește, fără înduplecare, omul e făcut din mațe. Sunt unele din acestea care vorbesc despre metehnele lor, fără necesitatea unei confidențe măcar... În tren, în tranvai, în vizită... "A, eu sufăr de multă vreme de rinichi." "Nu mai spune? Și cum vine? Că eu am o piatră la ficat"... "Nu, la mine e numai bășica... și la ovare, de la o sarcina..." Și dau lămuriri despre aceste beteșuguri, cu o mulțumire de sine, ca de niște performanțe.

citat celebru din romanul Patul lui Procust de (1933)
Adăugat de Nicolae FeraruSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Un om intre oameni" de Camil Petrescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -28.90- 23.99 lei.

Va fi avut cu adevărat succes

Va fi avut cu adevărat succes cel care a trăit bine,
care a râs adeseori și care a iubit mult:
cel care s-a bucurat de încrederea unei femei curate,
de respectul oamenilor inteligenți și de dragostea copiilor;
cel care a acoperit niște nevoi și care și-a împlinit menirea;
cel care a lăsat lumea din jurul lui mai bună decât a găsit-o,
indiferent dacă asta înseamnă cultivarea florilor
sau scrierea unei poezii perfecte, sau salvarea unui suflet;
cel care a apreciat întotdeauna frumusețea Pământului,
pe care a reușit să o facă și altora cunoscută;
cel care a văzut întotdeuna tot ce este mai înălțător în ceilalți
și care a dăruit ceea ce a avut el mai bun.
A cărui viață a fost o lumină;
A cărui amintire este o binecuvântare.

poezie de , traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ion Luca Caragiale

O carte de citire bună, în vârstă fragedă, este poate una dintre împrejurările cele mai hotărâtoare ale vieții unui om. Multe cariere intelectuale nu se datoresc altei împrejurări decât unei cărți căzute la vreme în mâinile unui copil, tot așa precum umbra multor stejari seculari se datorește întâmplătoarei căderi a unei ghinde pe pământ prielnic.

citat celebru din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
cumpărăturiCartea "Momente" de Ion Luca Caragiale este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -69.36- 48.99 lei.

Ce-mi oferi în schimbul unui suflet?

dragostea e o groapă de gunoi,
în fiecare zi găsești lucruri sau, mă rog, persoane
care pur și simplu trăiesc într-o continuă armonie
acolo în groapa de gunoi,
unde e cald,
mai cald decât în brațele unei societăți profitoare,
mai cald decât în brațele celui care pretinde că te iubește
si ei o duc bine
acolo în gunoi,
unde e destul de cald
pentru ei.

nu există o bază eternă,
nici măcar viața nu se încadrează la capitolul ăsta.

femeile se satură atunci când găsesc ceva mai bun
și bărbații beau tot din cauza asta,
nu avem nicio șansă,
suntem prizonierii aceleiași închisori.

și nimeni nu-și găsește liniștea,
dar o țin într-o căutare absurdă.

turnându-se în gropi,
afară din gropi
și ieșind mai murdari ca niciodată.

dragostea acoperă suferința
și dragostea caută
ceva mai mult
decât dragoste.

scrumierele pline,
paharele pline,
barurile pline,
mormintele pline,
nimic fără sens
plin.

poezie de
Adăugat de CucuiulSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Emil Cioran

Când tot ce ți-a oferit viața ai trăit până la paroxism, până la suprema încordare, ai ajuns la acea stare în care nu mai poți trăi nimic, fiindcă nu mai ai ce. Sentimentul că nu mai poți trăi după astfel de vârtejuri rezultă și din faptul unei consumări pe un plan pur interior.

în Pe culmile disperării (1934)
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Caiete 1957-1972" de Emil Cioran este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -99.00- 74.99 lei.
Niccolo Machiavelli

În general, oamenii judecă mai mult după ochi decât după mâini, deoarece fiecăruia îi e dat vadă, dar puțini sunt în stare să și simtă. Fiecare vede ceea ce tu pari, dar puțini te simt cine ești cu adevărat. Iar cei puțini nu vor îndrăzni se opună părerii celor mulți care au de partea lor autoritatea înaltă a statului ce îi apără. Deci, faptele oamenilor și, mai cu seamă cele ale principilor pentru care nu există un judecător suprem care să le judece, trebuie privite numai prin prisma scopului. Prin urmare, e necesar ca un principe facă în așa fel încât învingă și să-și păstreze statul. Iar mijloacele lui vor fi socotite totdeauna onorabile și de fiecare lăudate, deoarece oamenii de rând sunt atrași numai de ceea ce pare și de succesul unui lucru. Iar lumea nu e făcută decât din asemenea oameni de rând.

în Principele, XVIII
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Lettere/Scrisori" de Niccolo Machiavelli este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -45.00- 33.99 lei.
Marius Robu

Sufletul meu - Cal priponit în soare

La marginea unui sat
Cai priponiți la soare
Un singur om
Străin
Tăcere.
M-am apropiat de el pe furiș
Un ochi îi plângea
Iar celălalt nu vedea
De ce îți plânge doar un ochi
L-am întrebat ca un copil.
Pentru că nu mai am decât un suflet, mi-a răspuns.
Pe celălalt l-am dăruit unei femei
Care nu avea
Și pe care am iubit-o doar pe jumătate.
Acum rătăcesc prin lume și caut Să vindec sufletul rămas călător
De sufletul nepăsător
Al Ei.
A adăugat străinul ciudat
Cu două suflete, dar singur.
Până atunci eram convins
Că lucrul cel mai grav pentru un om
Este să-și piardă sufletul.
De fapt, e mult mai grav pierzi
Perechea lui
Rămânând ca un cal priponit în soare
La marginea unei lumi
Nicăieri.

poezie de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Și mă tot gândeam cum poți fi pregătit să te supui regulilor unui joc nou, unei noutăți care-ți impune să i te dedici, asta-i cu noutatea în esență, dacă nu te-ai supune ei nu ai trece apoi mai departe, la mijloc, acolo unde vin alte reguli, dar mai relaxate, ca și cum cunoscând foarte bine ceea ce cândva a fost nou, nu mai ai aceleași obligații, ca în final, să nu mai dorești faci decât ceea ce poftești, fără reguli, fără orare, fără pretenții..., dacă nu ai întors definitiv o filă, pe care nu-ți mai arunci ochii decât întâmplător, când plouă mai mult și melancoliile te cuprind ca șerpii cu trupul lor rece și scârbos. De aceea îi suspectam încă de atunci pe bărbați sunt superficiali, fiindcă le plac numai începuturile, devin mofturoși la mijloc și aproape de nesuportat la final.

în Picată din cer - Casa de pe plajă
Adăugat de AnoukSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Charlotte Bronte

Toată această fățărnicie despre soldați și preoți îmi sună cât se poate de dezgustător. Orice elogiu ridicol, irațional adus unei anumite categorii, orice ponegrire a unei alte categorii, orice gravă nedreptate făcută unui individ, fie el împărat, rege, sau cerșetor îmi produce greață; orice ațâțare a unor categorii de oameni împotriva altora, orice ură a unui grup, orice tiranie deghizată în libertate eu o resping. Am spus părerile d-voastră, ca și acelea ale celor mai extremiști politicieni, sunt păreri pe care numai niște oameni ce se situează pe o poziție de iresponsabilitate le pot susține; și sunt pur și simplu păreri menite facă opoziție, se tot discute pe baza lor, străine de intenția de a fi vreodată puse în practică.

în Shirley, traducere de D. Mazilu
Adăugat de Avramescu Norvegia-ElenaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Wuthering Heights" de Charlotte Bronte este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -35.00- 9.99 lei.

Până la 20 de ani credeam lumea e spațiul în care orice este posibil. După 20 de ani am început înțeleg fiecare dintre noi avem o lume a noastră, în care ne trăim bucuriile, iubirile, dezamăgirile, împlinirile, completând traiectoriile noastre, astfel încât fim fericiți.
Creativitatea lui Claudiu Dumitrache și modul în care își prezintă sufletul de artist, reflectă o astfel de lume în care inocența deschide ușa unei maturități și a unui caracter bogat în trăiri, în extreme... așa cum le poți simți la 20 ani. În cuvinte, în muzicalitate, în expresie, descopăr nevoia lui de sinceritate, o virtute destul de rară și care nu face altceva decât să îi deschidă ochii către lucrurile și valorile care contează pentru un om și pentru artist. Am încredere în Claudiu, pentru că are încredere în el. E primul pas important către a fi integru, bun, echilibrat și ancorat în realitatea vieții. Claudiu scrie și cântă așa cum este el și pentru asta are parte de toată susținerea mea.

în 20, Introducere (2019)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Mulți critici culturali inteligenți au observat aproape ne întoarcem în vremurile preromantice, premoderne, când căsătoria sau conexiunea în dragoste era o chestiune a rudelor, sfătuitorilor, și așa mai departe. Unchiul tău, ai tăi selectau cu cine să te căsătorești. În prezent este asemănător, dar în locul acelor înțelepți unchi bătrâni și a altora ca ei, există agenții de întâlniri, matrimoniale. Ceea ce ne oferă este exact dragoste fără "cădere", fără "cădere în dragoste", fără acea total imprevizibilă, dramatică întâlnire întâmplătoare. Și asta cred că este foarte trist. Cred că în zilele noastre suntem pur și simplu din ce în ce mai temători față de aceste întâlniri posibile. Ele sunt totul accidentale, dar rezultatul unei astfel de întâlniri, dacă o accepți ca pe ceva pentru care te-ai pregătit toată viața, este o altă poveste.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Antigone Paperback" de Slavoj Zizek este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -73.99- 37.99 lei.

Întregul, necondiționatul nu se pot găsi decât dincolo de viața unui Eu închis între limitele persoanei empirice, fizice, practice, morale sau intelectuale. Astfel, în principiu, numai ce transportă în afara unei astfel de vieți și unui astfel de Eu, ceea ce creează în ele o criză, ceea ce le insuflă o forță mai mare, ceea ce deplasează centrul sinelui propriu dincolo de el însuși – cu riscul ca acesta, dacă e necesar, aibă loc într-un mod problematic, catastrofic sau distructiv – numai așa ceva poate eventual deschide drumul către o regiune superioară.

în Metafizica sexului (2002)
Adăugat de Magia FemininaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Meditations on the Peaks: Mountain Climbing as Metaphor for the Spiritual Quest Paperback" de Julius Evola este disponibilă pentru comandă online la 53.99 lei.

Din jurnalul unei zile ( în mijlocul singurătății)

Craterul vulcanilor de deschidea
amenințător
sub povara gândurilor
"Tot ce nuucide mă face mai puternic"!
bietul Nietzsche!
ars de suferință a ridicat sabia împotriva
"Dumnezeului"
ce l-a lăsat singur
în fața filosofiei sterile...
cum să poți locui într-o singurătate din care
sunt izgoniți
zeii și legendele?

Unde sunt tainele lumii care au fost făgăduite
materiei întrupate?
numai Everestul mai poate oferi un răspuns
acolo sus... lumina-i darnică, ocrotitoare, și poți
avea
un dialog sincer cu cerul – înfruntându-i
nepăsarea...
ori totul, ori nimic!
mult mai periculos este privești în jos... spre
inima vulcanilor
ce nu cunosc toleranța
și nici speculațiile metafizicii...

poezie de din Pe "muchia instabilă dintre existență și neant"... (9 martie 2011)
Adăugat de Valentina BecartSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Nu poți trăi decât încorporându-te unei ființe mai mari decât tine însuți, trebuie aparții unei familii, unei societăți, unei științe, unei arte.

citat din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Viola De Lesseps (vorbind cu doica sa): Eu o să am poezie în viața mea. Și aventură. Și dragoste. Dragoste mai presus de toate. Nu... nu postura artistică a dragostei, nu jocuri vesele și poetice care sunt sursa de amuzament al unei serate, ci dragostea ce-i... mai presus de viață. Dificilă, de nestăpânit - precum zarva din inimă, fără să poți face nimic, în pofida ruinei sau extazului. Dragoste cum n-a mai fost niciodată văzută într-o piesă.

replică din filmul artistic Shakespeare îndrăgostit
Adăugat de Andreea TanaseSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

De ce anume ți-e frică azi? Că nu vei avea ce să mănânci dacă îți pierzi job-ul sau că o să ajungi într-un șanț dacă riști îți urmezi pasiunea din toată inima? Că nu vei avea un job dacă nu mergi la școală? Că te înșală iubitul sau iubita și pierzi sursa ta de iubire, stimă de sine și satisfacere a nevoilor? Că nu te va suna nimeni în weekend să te cheme la vreun party/club/ieșire? Gândește-te bine de ce ți-e cel mai frică și vei vedea mai clar închisoarea în care ești prizonier. Așa cum nu cunoști pe nimeni care să fi murit de foame, nu vei muri nici tu. Așa cum există foarte mulți oameni de succes care au refuzat prostirea unui sistem educațional, poți să devii și tu unul din ei. Așa cum foarte mulți oameni au fost părăsiți/trădați/înșelați doar pentru ca în viața lor să apară ceva mai bun, la fel ți se poate întâmpla și ție. Dacă odată depindeai de alții ca îți dai voie fii fericit și să te distrezi într-un grup de cunoscuți, acum poți să fii perfect fericit singur cu tabieturile tale sau poți să fii tu persoana care conduce grupul și inițiază distracția și buna dispoziție.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook