Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Maria Montessori

Dacă un copil are în sine cheia propriei sale taine, dacă are un plan sufletesc și directive de dezvoltare, acestea trebuie să fie în el potențiale și extrem de gingașe în sforțările lor de împlinire. Intervenția grosolană a individului adult, volitiv și amețit de puterea lui închipuită, poate nimici aceste planuri sau poate devia înfăptuirile ascunse; adultul poate șterge planul dumnezeiesc, încă de la început și, în felul acesta, din generație în generație, omul se îndepărtează tot mai mult de ceea ce ar trebui să fie.

în Taina copilăriei
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Educatie si pace" de Maria Montessori este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -25.00- 17.99 lei.

Citate similare

Maria Montessori

Adultul crede că el ar fi plăsmuitorul copilului, făuritorul vieții lui sufletești; crede că poate săvârși din exterior o operă creatoare, dând stimuli, directive și sugestii spre a dezvolta în copil inteligență, sentiment și voință.

în Taina copilăriei
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Maria Montessori

Mai mult sau mai puțin, toate păcatele de moarte ne îndepărtează de copil, pentru că el, în comparație cu noi, nu este numai o ființă pură, ci are în el calități ascunse, misterioase, pe care noi adulții, în general, nu la putem vedea, dar trebuie să credem în existența lor.

în Copilul, ființă divină, dar neînțeleasă (1991)
Adăugat de nicoleta dinuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Aristotel

Faptul că cei mulți se tem de moarte ne atrage luarea-aminte asupra dorinței sufletului de a învăța: acesta fuge de ceea ce nu cunoaște, de ceea ce este întunecat și neclar; în schimb, prin natura sa, el urmărește ceea ce este manifest și poate fi cunoscut. Din acest motiv, ar trebui să-i onorăm în chip deosebit pe cei care ne-au făcut vedem soarele și lumina și să ne arătăm pietatea față de tatăl și mama noastră, căci datorită lor avem parte de cele mai mari bunuri: acestea sunt, se pare, putința de a gândi și aceea de a vedea. Din același motiv, ne bucură lucrurile familiare și oamenii cu care suntem obișnuiți – iar pe cei cunoscuți îi numim prieteni ai noștri. Toate acestea demonstrează cu claritate faptul că tot ceea ce poate fi cunoscut, tot ceea ce este manifest și clar este ceva ce trebuie să fie iubit. Or, dacă acest ceva cognoscibil și clar trebuie să fie iubit, atunci și cunoașterea și gândirea trebuie să fie, în același fel, iubite.

în Protrepticul, fragmentul 102 (2005)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba greacă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Gr.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Silvia Velea

Un răspuns pe care-l dai trebuie să exprime ceea ce înțelegi tu, ceea ce crezi tu, nu ceea ce poate să înțeleagă sau să creadă altcineva. Un răspuns pe care-l dai trebuie să fie o lămurire de sine, pentru sine, nu pentru altcineva. E mai bine nu dăm un răspuns, dacă celălalt nu-i pregătit -l primească ca atare și să-l prețuiască. Să nu dăm un răspuns celor care sunt convinși că îl cunosc deja. Să nu dăm un răspuns celor care-și fac iluzii și nu vor le fie spulberate. Să nu dăm un răspuns, dacă interpretarea lui poate crea false așteptări. Să nu dăm un răspuns ca rănim sau să pedepsim

în Memoriile păsării Phoenix (2020)
Adăugat de Silvia VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Când vei înțelege că dacă vrei sănătate, bani sau iubire, succes sau fericire, trebuie să dezvolți ceva în interior, o abilitate nouă, o stare de spirit nouă, atunci vei evolua și în interior, precum și în exterior. Și poate că îți vei da seama că cel mai mare beneficiu nu este succesul exterior și nici fericirea dată de lucrurile exterioare ci felul în care tu te simți în interior, acea încredere sănătoasă în tine că acum ai cheia pentru a obține tot ce vrei, acea împlinire sufletească și sentiment de putere interioară că totul este așa cum trebuie să fie și POATE, sentimentul că setea a dispărut.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Fie că ne place, fie că nu, fiecare dintre noi este constrâns de limitele a ceea ce poate face și simți. A ignora aceste limite duce la negare și până la urmă la eșec. Pentru a atinge excelența, trebuie să înțelegem întâi realitatea fiecărei zile, cu toate cerințele și frustrările potențiale.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "The Evolving Self Paperback" de Mihaly Csikszentmihalyi este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -65.99- 39.99 lei.

Înregimentați din fragedă pruncie... Cum poate școala să fie educație, atâta timp cât este pe mâna grupurilor de interese politice? Nu cumva ar trebui să învățați copiii gândirea spontană, liberă și nu interesele politice de "clasă"? Cum poate un profesor predea libertatea, dacă el însuși nu a obținut-o? Oare nu ar trebui să fie el schimbarea, care speră o vadă în următoarea generație? Dacă vreți aveți copii sănătoși la minte, de ce nu eliberați mai întâi școala de dependența financiar-politică? Pur și simplu, mintea vă va pustii pământul, mai ales cu rolul politicianului, pentru că oriunde își băgă ea coada, ca prin magie, apare controlul și implicit sufocarea libertății în numele libertății. Oare când veți vedea asta? Pentru că toți banii acestei lumi la un loc, nu vor opri mintea și dependența voastră de ea și speranța ei de a fi mai "bine" prin control. Iar dependența voastră de minte și de închipuita ei "putere", este tocmai molima ce o lăsați moștenire educațională copiilor voștri. Adevărata educație începe cu inima, nu cu mintea unui copil, dar voi, prin "educația" voastră, ați dus mintea la extrem, iar inima lor e temătoare și bolnavă.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Concepția despre existența celor trei forțe stă la rădăcina tuturor sistemelor străvechi. Prima forță poate fi numită activă sau pozitivă; a doua, pasivă sau negativă; a treia, neutră. Dar acestea sunt simple nume. În realitate, aceste trei forțe sunt la fel de active; ele apar ca activă, pasivă și neutralizantă doar în punctele lor de întâlnire, adică în momentul în care ele intră în relație unele cu altele. Primele două forțe se lasă mai mult sau mai puțin înțelese, și a treia poate fi descoperită uneori fie în punctul de aplicare a forțelor, fie în "mijlocul" lor, fie în "rezultatul" lor. Dar este dificil în general de a observa și înțelege a treia forță. Motivul acestei dificultăți trebuie căutat în limitările funcționale ale activității noastre psihologice obișnuite și în categoriile fundamentale ale percepției noastre despre lumea fenomenelor, adică în senzațiile noastre despre spațiu și timp, care rezultă din aceste limitări. Omul nu poate nici perceapă, nici observe direct a treia forță, la fel cum nu poate percepe spațial "a patra dimensiune".

în Fragment dintr-o învățătură necunoscută
Adăugat de TibiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Când vei înțelege că dacă vrei sănătate, bani sau iubire, succes sau fericire, trebuie să dezvolți ceva în interior, o abilitate nouă, o stare de spirit nouă, atunci vei evolua și în interior, precum și în exterior. Și poate că îți vei da seama că cel mai mare beneficiu nu este succesul exterior și nici fericirea dată de lucrurile exterioare ci felul în care tu te simți în interior, acea încredere în tine, că acum ai cheia pentru a obține tot ce vrei, acea împlinire sufletească și sentiment de putere interioară că totul este așa cum trebuie să fie.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Ernesto Sabato

Exista ceva în ea care o făcea pară mai matură, ceva dintr-un om care trăise multe. Nu părul, și nimic altceva din aceste semne naturale, ci un lucru nedefinit, sufletesc. Poate privirea. Dar pînă unde privirea omului este ceva fizic? Sau poate era felul în care își strângea buzele, căci, cu toate că gura și buzele sunt elemente fizice, felul de a le închide și cutele din jur aparțin sufletului. Sau poate era chiar felul ei de a visa.

citat clasic din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba spaniolă. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la Es.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Eseuri Vol. 2" de Ernesto Sabato este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la doar -45.00- 22.99 lei.

Politica, dacă trebuie să nu fie altceva decât religie, nu mai poate fi politică după cum spălatul vaselor, dacă trebuie considerat ca o afacere religioasă, nu ar trebui să fie considerat ca o chestiune gospodărească.

citat din
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Goethe

Dacă tratezi un om așa cum este el, va rămâne așa cum e. Dar dacă îl tratezi așa cum ar trebui să fie și cum ar putea să fie, el va deveni ceea ce trebuie și ceea ce poate să fie.

citat celebru din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba germană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la De.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
Epictet

Tendința spre acte reprobabile care poate lua o mare amploare, trebuie frânată, iar o astfel de tendință o manifestă cel mai mult omul cuprins de dorință și copilul. Într-adevăr, copii trăiesc sub impulsul dorinței și la ei tendința spre plăcere este foarte pronunțată, iar dacă nu e strunită, încă de la început, ea poate ajunge foarte departe. Căci tendința spre plăcere este insațiabilă, asaltându-l din toate părțile pe cel fără minte, iar actualizarea dorințelor nu face decât intensifice ceea ce este înnăscut. Și când acestea sunt mari și intense, ele pot anula chiar și judecata. Iată de ce dorințele trebuie să fie moderate și puține la număr și, de asemenea, nu vină în contradicție cu rațiunea. Pe cel cu un astfel de caracter îl numim disciplinat și stăpânit.

citat celebru din
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Manualul lui Epictet" de Epictet este disponibilă pentru comandă online la 39.00 lei.

Sintagma "copilul interior" induce ideea de separare. Parcă ar fi doi: un adult și un copil, cel dintâi fiind responsabil de cel de-al doilea. De parcă adultul poate purta de grija altcuiva înainte de propria maturizare. Este o scuză prin care adultul își motivează imaturitatea. Separându-se de infantilitatea sa crede că dă dovada de maturitate, dar nu face altceva decât sa mențină conflictul. El, om serios, vrea sa aibă grija de un copil neajutorat. Simpatic rău ego-ul ăsta. Asa-zisul "copil interior" este adultul care încă doarme, agățat emoțional de poveștile trecute. Este adultul, nu "copilul", cel care trebuie să se maturizeze. Când se maturizează, revine natural la inocență, care nu are treabă cu vârsta, ci cu înțelegerea. Vindecarea nu este a "copilului interior", ci a adultului care acceptă că este infantil emoțional, tânjind tot timpul după afecțiune și atenție.

citat din
Adăugat de George Aurelian StochițoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Renascut din propria cenusa" de Paul Avram este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -29.00- 21.99 lei.

Dacă bărbați talentați sunt împerecheați cu femei talentate, cu aceleași caracteristici mentale și psihice, generație după generație, am putea produce o rasă umană extrem de selectată, care nu ar mai avea tendința revină la tipul ancestral inferior, așa cum se dovedește a fi cazul în experiența noastră îndelungată de creștere a cailor de curse sau a câinilor de vânătoare.

în articolul "Caracterul ereditar și talentul" (1865)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Carl Gustav Jung

Cu siguranță că omul nu ar atinge vârsta de 70 sau 80 de ani, dacă această longevitate n-ar avea un sens pentru speța sa. De aceea și apusul vieții sale trebuie să-și aibă rostul, nu poate să fie doar o jalnică prelungire a ceea ce a fost înainte de amiază.

în Puterea sufletului
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Opere complete. Vol. 16: Practica psihoterapiei" de Carl Gustav Jung este disponibilă pentru comandă online cu o considerabilă reducere de preț, la -59.00- 35.99 lei.
Constantin Anton

Obștea sătească, de-a lungul vremii, conservă aceste idealuri, și le transmite din generație în generație.

aforism de din Mogoșești, Ființa mea - vol II
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Antologia aforismului românesc contemporan
cumpărăturiAntologia aforismului românesc contemporan, ediția a II-a
40 de aforiști reuniți într-o colecție memorabilă
Vezi detalii despre o antologie de referință!

În cele mai multe științe, o nouă generație distruge ce a clădit generația precedentă și ceea ce o generație crede că e adevăr, alta infirmă. Numai în matematică, fiecare generație adaugă o istorie nouă peste structura veche.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Grosso modo, omul doarme o treime din viață. O treime muncește, iar treimea rămasă ar trebui să fie timpul lui liber. Numai că în această ultimă treime, omul ori muncește, ori doarme, ori își face planuri de viitor. în aceste condiții, i-ar mai fi necesară încă o treime care să fie rezervată numai pentru sufletul său împovărat de atâtea griji...

(2 aprilie 2013)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Percepția a ceea ce alții pot da sau lua de la sine este o iluzie. Nimeni nu poate să vă dea ceea ce nu aveți sau să vă ia ceea ce aveți. Numai ceea ce este iluzoriu poate fi dat și luat. Numai judecățile, interpretările, părerile și aprobările pot fi date și luate. Dacă acceptați aceste daruri false, ca vă întăriți încrederea în sine, fiți pregătiți pentru momentul în care ele vă vor fi luate cu forța.

în Liniștea inimii
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Cuvinte de intelepciune pentru fiecare zi. Un calendar spiritual" de Paul Ferrini este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -15.00- 8.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook