Adaugă un citat | Citate la întâmplare | Votează! | Votate recent | Adăugate recent | Comentarii recente | Top general

Leonardo da Vinci

Tabloul unui pictor nu va fi desăvârșit dacă el își va lua ca sursă de inspirație tablourile altora; dacă el se va inspira din natură, roadele lui vor fi bune. Ne-o dovedește exemplul pictorilor care au lucrat după epoca romană, și care tot timpul se imitau unul pe altul, astfel că secol după secol arta lor decădea tot mai mult. După ei a urmat Giotto, un florentin, care nu s-a mulțumit să imite lucrările dascălului său Cimabue. Născut în pustietățile munților, unde trăiau numai capre și sălbăticiuni, înzestrat de natură pentru arta picturii, a început să deseneze pe pietre toate animalele ce-i ieșeau în cale. În felul acesta, după o strădanie îndelungată, el i-a întrecut nu numai pe maeștrii secolului său, ci și pe toți maeștrii secolelor următoare. După moartea lui arta a decăzut din nou timp de mai bine de un secol, întrucât toți imitau lucrările pictate de Giotto.

în Scrieri literare
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba italiană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la It.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.
cumpărăturiCartea "Scritti Scelti" de Leonardo da Vinci este disponibilă pentru comandă online la 60.00 lei.

Citate similare

Petre Ispirescu

Flăcăul începu a se ruga să-i spuie cum facă le ia, iară bătrâna îl povățui cum umble și cum să se poarte, și daca va izbuti, l-a jurat pe tinerețele lui ca să se întoarcă tot pe acolo, ca să-i arate și ei acele rodii, după care s-a prăpădit fiul său. După ce i-a făgăduit că se va întoarce, i-a mulțumit pentru sfaturile cele bune ce a priimit de la dânsa, și ca o nălucă pieri dinaintea ei, când, după o călătorie încă d-o săptămână și mai bine, văzu un balaur cu o buză în cer și cu alta în pământ.

citat celebru din povestea Cele trei rodii aurite de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Greuceanu" de Petre Ispirescu este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -38.44- 28.99 lei.

Cu gândul la Olimp

În continuă schimbare
Este lumea pe pământ.
Unul naște, altul moare,
Toți se nasc și mor pe rând.

Cel bătrân pleacă din lume,
Se duce la locul lui.
Nou născutul mai rămâne
Să trăiască timpul lui.

Ca și omul, mai dispare
Tot ce crește pe pământ.
După un timp, iar răsare
În natură, nou veșmânt.

Totul este în schimbare:
Climă, aer, anotimp.
În univers reapare
Mult prea râvnitul Olimp.

poezie de (5 februarie 2014)
Adăugat de Dumitru DelcăSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba română.

Clipa este unicul "timp" ce-l avem, de care merită profităm, ea pecetluind legătura dintre noi și faptele noastre. Îmi răsunau în minte vorbele mătușii "timpul nu este de vânzare, căci dacă ar fi fost, mulți ar fi cumpărat secole..." Mda! Oare, ce ne dorim mai mult, un secol sau o clipă? Sau toate clipele dintr-un secol? Dau o clipă pentru un secol, sau, la fel de bine, dau un secol pentru o clipă; dar nu dăm nimic, pentru că nu avem ce da în efemera noastră existență pe Pământ!

în Weekend gratis (octombrie 2013)
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Generații după generații, secol după secol interpretările noastre variază în armonie sau dizarmonie cu Mozart. Când interpretarea este justă concluzia transpare. Aceea a unui adevăr absolut, același dintotdeauna. Orice interpretare e subiectivă, departe de a fi perfectă, dar o operă de geniu ca "Don Giovanni" nu este o creație statică în sine, face parte dintr-un flux în mișcare care se adaptează în timp.

citat din (20 iunie 2017)
Adăugat de Simona EnacheSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Arta se poate manifesta chiar și în condițiile cele mai vitrege. Îmi imaginez un pianist interpretând "Sonata Lunii" în parcul unui oraș devastat de bombe, un pictor lucrând "după natură" pe marginea unui vulcan în plină erupție, un poet așternând stanțe în timp ce masa lui de lucru se zgâlție în epicentrul unui cutremur devastator, un actor declamându-și monologul în fața unei săli pustii, ceea ce echivalează cu oricare din nenorocirile precedente, un dirijor conducându-și orchestra cu măiestrie pe puntea inundată de apă a unui vapor care se scufundă... Ei bine, da, am și eu aceeași senzație de "deja vu" ca și voi, cei care ați vizionat faimoasa peliculă despre naufragiul secolului XX, petrecut undeva în mijlocul Atlanticului, departe de orice țărm izbăvitor...

(19 decembrie 2015)
Adăugat de Mihail MataringaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tramvaiul

nu circulă pe linia asta
de un sfert de secol
își aprinde un carpați
după ce i-a rupt filtru
el a fumat întotdeauna
carpați fără
și așteaptă în fiecare seară tramvaiul
ar putea să se urce în altul
pe altă linie
dar poate lipsi de la întâlnire?
și-i păcat n-o vadă
măcar câteva minute
după un sfert de secol
lumina îl înconjoară pe banca aia
din stația dezafectată
se uită la ceasul lui popeda
îngălbenit de trecerea anilor
e ruginit ca și el
aprinde al doilea carpați
cu filtru rupt
o umbră îl întreabă cât e ora
nu vrea vorbească cu străinii
se aglomerează stația
toate arătările venite așteaptă
tramvaiul care nu mai trece pe acolo
două umbre tinere se jură că vor face plângere
pentru întârziere o să ajungă sus
la conducere o să fie sesizarea

umbrele l-au părăsit repede
după ce și-a terminat pachetul de carpați
s-a convins tramvaiul
nu o să vină nici azi
ridică din umeri de neputință
o să-l aștepte și mâine
și poimâine și peste trei zile
poate o să vină într-o zi
el o să fie prezent

poezie de
Adăugat de anonimSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Petre Ispirescu

După ce îi povesti este zână măiastră, îl îndrăgostise de când îl văzuse la vânat, că el rănise o turturică, și că acea turturică era ea, și daca nu s-a arătat lui așa cum este a fost , de va lua de bărbat un om de pe pământ, toată puterea ei piere. Mai spuse , spre a-l putea vedea mai adesea, intrase găinăreasă la dânșii și că tot ce ea făcuse era numai pentru dragostea lui. După aceea ieși la scară, bătu de trei ori în palme, și iată o cărucioară, fără fie trasă de cai, veni; ea își luă zestrea numai de scumpeturi dintr-însa, apoi, curgându-i șiroaie de lacrămi din ochi se întoarse... Dete drumul cărucioarei și rămase lângă fiul împăratului, carele în scurt timp se făcu sănătos. Apoi făcu o nuntă d-ale împărăteștile și după moartea tatălui său, rămaseră ei în scaunul împărăției, și domnesc și astăzi daca nu vor fi murit.

în Zâna munților
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

După un sfert de secol

Cât ar fi de necrezut,
Pentru toți contemporanii,
lua de la-nceput
Epigramele și... anii.

epigramă de din ziarul "Viața Buzăului" (24 iulie 2004)
Adăugat de Gheorghe CulicovschiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Tot ceea ce pot dărui arta și pensula este posibil pentru Rembrandt. A fost cel mai mare pictor al timpului său și încă este inegalabil. A mai fost vreodată un pictor care cu ajutorul culorilor s-a apropiat atât de mult de natură prin lumini atât de frumoase, cu o armonie minunată și unică, concepții originale și încă multe altele?

citat din
Adăugat de angel.demonSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Cornelia Georgescu

Traian Simionescu nu-l așteptă pe Horațiu, cu cei patru body-guarzi, se îndreptă chiar și el spre nava albastră; părinții tinerilor din echipaj trecuseră deja toți pe acolo. După discuțiile avute cu părinții, directorul părea mulțumit; preferatul său nu părea a fi în pericol de a se lua măsuri împotriva lui, judecând după declarațiile date până în acel moment de toți cei pe care Comisia îi chemase, pentru audiere. Nimeni nu-l criticase, toți vorbiseră în favoarea lui, încercând n-o defavorizeze nici pe domnișoara consilier Stancu, reclamanta, pentru că n-aveau nimic nici împotriva ei; nici n-o cunoșteau prea bine.

citat din romanul Proxima, Partea I: "O misiune specială" de
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

După părerea mea; aici e un vrednic subiect de cugetare pentru observatorul filozof: de o parte geniul unui secol care nu se sprijină decât pe amintirea trecutului, și de alta, geniul unui secol al vremii nouă, puternic și nervos - deși e înfășurat încă în scutecele copilăriei și a imitației necugetate.

în Iașii și locuitorii săi în 1840
Adăugat de Sandulescu AnaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Constantin Brâncuși

Dacă arta trebuie intre într-o comuniune cu Natura, ca să îi exprime principiile, trebuie îi urmeze, însă, și exemplul acțiunii. Materia trebuie să își continue viața și după ce au intervenit mâinile sculptorului. Rolul plastic pe care materia îl îndeplinește în mod firesc, trebuie încontinuu descoperit și păstrat. A-i da un alt sens decât acela pentru care este menită de la Natură, înseamnă a o ucide.

citat celebru din
Adăugat de Lucian VeleaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Romani celebri - Constantin Brancusi" de Constantin Brâncuși este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -7.51- 5.99 lei.
Nicolae Mareș

Tare mult mi-aș dori știu ce secol va urma (dacă va mai urma!) după secolul acesta.

aforism de
Adăugat de Veronica ȘerbănoiuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Ganduri vechi si noi. Maxime si aforisme" de Nicolae Mareș este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -22.00- 12.99 lei.

Triburile noastre

Solomon a spus odată:
"Odele scrise de mine
Le voi pune-n fundamentul
templului ce va să nască
întunericul ș-apoi lumina
celor care m-or urma" -

Secol după secol toate
odele, la temelia triburilor
învrăjbite, au dărmat
în lacrimi zidul
pământescunui simbol -

Iată, după noi pârjolul
a mocnit pentru o clipă
peste triburile noaste
amuțind întreg avântul
întrebărilor sihastre:

"Să ascult de cine oare?
De oracole, de sfinți?!
Unde oare temelia
mi-o pun?"

Lacrimile mele astăzi
nu mai au cucernicia
preafrumoasei Salome
fata lui Herodias,
povestite de Ioan
spre-ntregirea astei lumi -

Triburile noastre?!
Umbre poposite-n cercul
amintirilor trecute,
aruncate-n temelia
unui templu fără ctitor!

poezie de
Adăugat de AndriescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
Boccaccio

Giotto avea un talent atât de minunat, încât nu există nimic din ceea ce a produs în veșnica-i mișcare natura care să nu fi fost zugrăvit de el, într-un mod atât de asemănător, încât aveai impresia aceasta nu mai e o copie, ci mai degrabă obiectul însuși. Deoarece a scos din nou la lumină arta, care fusese de mai multe veacuri îngropată din pricina rătăcirilor celor care pictau, dorind mai degrabă facă pe placul ochilor ignoranților, decât ai celor înțelepți, el poate fi pe bună dreptate numit unul din aștrii gloriei florentine... Ceea ce ridica și mai mult meritul său, era modestia foarte rar întâlnită printre cei de-o seamă cu el. Avea ambiția fie prințul pictorilor; cu toate acestea, nu voia nici măcar să i se spună maestru. Această modestie nu făcea însă decât sporească strălucirea talentelor sale.

citat celebru din
Adăugat de Cornelia GeorgescuSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiTextul original este scris în limba italiană. Dacă îl găsești, îl poți adăuga la It.Citatepedia.net. Dacă există deja, ne poți semnala pagina, ca să creăm legătura.

Criteriile după care fostul premier Sorin Grindeanu (PSD), numit politic în 2017 președinte al ANCOM, își alege tinerele consiliere, cu experiență zero în domeniu (pamflet)

Le alege după pile,
Cu părinți în camarile,
Cum e fata lui Stănescu,
Sau cea a lui X-ulescu,

Sau le-alege pe duduci
După fese (după buci),
După sâni și silicoane,
După șolduri și copane,

Bombe sexy fel de fel,
Parcă trase prin inel,
Foste Miss, frumoase,-agile,
Bune numai de prăsile.

pamflet de din Pamflete și satire (16 iulie 2019)
Adăugat de George BudoiSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
comentariiA fost scris un comentariu până acum.
Spune-ți părerea!
în alte limbiTextul original este scris în limba română.
Cicero

Dacă cei care cântă din flaut sau din chitară își reglează ritmul muzicii după placul lor, și nu după cel al mulțimii, oare înțeleptul, care-i înzestrat cu o artă mult mai însemnată, va întreba el ce vrea vulgul și nu care-i lucrul cel mai apropiat de adevăr?

în Tusculanae disputationis
Adăugat de Dan CostinașSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
în alte limbiEste disponibil și textul în latină.

Întregul macrocosmos este întotdeauna pentru fiecare dintre noi întocmai ca o gigantică și misterioasă oglindă. Modul în care noi reflectăm la un moment dat lumea arată cu exactitate starea preponderentă în care ne aflăm atunci. Nu trebuie uităm niciodată , dacă pomul se cunoaște după roade, iar omul se cunoaște după fapte, la rândul său yoghinul se cunoaște după stările predominante bune sau rele care apar în universul său lăuntric.

în Gânduri inspirate
Adăugat de SerjSatyanandaSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Vindecarea si regenerarea psihica mentala si spirituala a omenirii si a Planetei Pamant" de Gregorian Bivolaru este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -20.23- 16.99 lei.

Dacă Îl are cu adevărat și numai pe Dumnezeu, nimic nu-i mai stă în cale. De ce? Acest om Îl are pe Dumnezeu în toate lucrările sale și pretutindeni, și numai Dumnezeu este cel care lucrează prin el. Căci lucrarea aparține mai curând celui care a pricinuit-o, decât celui care o realizează. În calea unui astfel de om nimeni nu poate sta, pentru că el crede, caută și iubește doar pe Dumnezeu, pentru că s-a unit cu El în toate dorințele sale.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie

Întrucât arta este imitarea naturii, nu putem afla în ea nicio certitudine decât numai dacă am gasit-o mai întâi în natură.

citat din
Adăugat de MicheleflowerbombSemnalează o problemă/completareCitate similare
Comentează! | Votează! | Copiază!

Distribuie
cumpărăturiCartea "Lettere dal manicomio - Scrisori din casa de nebuni" de Torquato Tasso este disponibilă pentru comandă online cu preț redus, la doar -33.72- 25.99 lei.

Căutare

Căutări recente | Top căutări | Info

Fani pe Facebook