Care dintre cele două facultăți este mai nobilă: rațiunea sau voința? Vorbind la modul absolut, rațiunea este o facultate mai nobilă, deoarece rațiunea posedă obiectul prin intermediul cunoașterii, îl conține prin asimilare mentală, în timp ce voința tinde spre obiect ca formă externă și este mai bine să posezi perfecțiunea obiectului în sine decât să tinzi spre el ca obiect ce există în afara ta. Așadar, în privința obiectelor fizice, a le cunoaște este mai bine și mai nobil decât a le dori, deoarece prin cunoaștere posedăm în noi înșine formele acestor obiecte, iar formele respective există într-un fel mai nobil în sufletul rațional decât în obiectele fizice. Pe de altă parte, deși a poseda un obiect prin rațiune este, în sine, mult mai bine decât a tinde spre el prin dorință, în anumite privințe, voința poate fi mai nobilă decât rațiunea, datorită unor motive accidentale.
citat din Sfântul Toma de Aquino
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi citate despre cunoaștere, citate despre dorințe, citate despre timp, citate despre suflet, citate despre perfecțiune sau citate despre existență
Citate similare

Pictura bună este nobilă și cucernică prin ea însăși, căci printre înțelepți nimic nu tinde să înalțe mai mult sufletul sau să-l ridice spre adorație decât dificultatea acelei perfecțiuni care se apropie de divinitate și devine una cu ea.
citat celebru din Michelangelo
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi și următoarele:
- citate despre înțelepciune
- citate de Michelangelo despre suflet
- citate despre religie
- citate de Michelangelo despre religie
- citate despre pictură
- citate despre devenire
- citate despre arte plastice
- citate de Michelangelo despre arte plastice

Ceea ce este propriu fiecărui lucru, este din fire cel mai bun și mai plăcut acestuia pentru ființele umane, de aceea, viața conformă cu rațiunea este cea mai bună și mai plăcută, de vreme ce rațiunea mai mult decât orice altceva este omenească. Astfel de viață, prin urmare, este totodată și cea mai fericită.
Aristotel în Etica nicomahică
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi și citate despre viață, citate de Aristotel despre viață, citate despre fericire sau citate de Aristotel despre fericire
Obiectul este "instituit" (creat, produs) de către conștiința însăși ca deposedare și înstrăinare a ei. Principalul este că obiectul conștiinței nu este nimic altceva decât conștiința de sine, sau cu alte cuvinte, obiectul nu este nimic altceva decât conștiința de sine obiectualizată, conștiința de sine ca obiect.. Deci, obiectul este, potrivit existenței sale, simplă negativitate, neant, simplu obiect al gândirii abstracte. Negativitatea coincide cu durerea, suferința, necazul, răul.
citat din Ludwing Feuerbach
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre conștiință, citate despre suferință, citate despre gânduri, citate despre durere sau citate despre cuvinte

A fi sensibil, adică a fi real, înseamnă a fi obiect al simțurilor, și deci a avea în afara sa obiecte sensibile, obiecte ale sensibilității. Sensibilitatea este singura formă de cunoaștere umană prin care ne sunt date obiectele. Acestea nu pot fi date omului decât în măsura în care îl "afectează";ca ființă senzorială el este o ființă care este afectată de obiecte, pasivă;o ființă care suferă.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Andrei
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe citate despre simțuri, citate de Immanuel Kant despre simțuri sau citate de Immanuel Kant despre cunoaștere
Sinele și Ego-ul
Toate care sunt limitate de formă, aparență, sunet sau culoare sunt numite obiecte.
Printre ele, doar omul este mai mult decât un obiect.
Deși, asemeni obiectelor, are formă și aparență,
el nu este limitat la formă.
El este mai mult de-atât.
El poate trece dincolo de formă.
Când el e dincolo de formă și de aparență, dincolo de "aceasta" și de "aceea,"
unde-i comparația cu alt obiect?
Unde este conflictul?
Ce poate sta în calea lui?
El se va odihni în locul lui etern care este ne-locul.
El se va fi ascuns în propriul lui mister de nepătruns.
Esența lui curge către propriile-i rădăcini în Unul.
Vitalitatea, puterea lui se ascund în secretul Tao.
poezie de Chuang Tzu, traducere de Petru Dimofte
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe poezii despre limite, poezii despre sunet, poezii despre secrete sau poezii despre odihnă

Pierderea și imposibilitatea de a găsi obiectele puse la păstrare interesează în mod deosebit, din cauza multiciplității de interpretări de care sunt susceptibile aceste două acte ratate și a diversității tendințelor la care se supun ele. Ceea ce este comun tuturor acestor cazuri este voința de a pierde; ceea ce diferă de la un caz la altul este motivul și scopul pierderii. Pierdem un obiect atunci când e uzat, când avem intenția să-l înlocuim cu altul mai bun, când a încetat să să ne mai placă, când îl deținem de la o persoană cu care am încetat de a fi în bune relații sau când a fost achiziționat în împrejurări la care nu mai vrem să ne gândim. Faptul de a lăsa să cadă, să se deterioreze sau să se spargă un obiect poate servi acelorași scopuri. Experiența vieții sociale arată că copiii nedoiți și născuți în afara căsătoriei sunt mult mai fragile decât recunoscuți ca legitimi. Acest rezultat nu este urmarea tehnicii grosiere a făcătoarelor de avorturi, ci se explică printr-o oarecare neglijență în îngrijirile date acestor copii. S-ar putea ca îngrijirea obiectelor să aibă aceeași explicație ca și aceea a îngrijirii copiilor.
Sigmund Freud în Introducere în psihanaliză
Adăugat de Cornelia Georgescu
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi și următoarele:
- citate despre copilărie
- citate de Sigmund Freud despre copilărie
- citate de Sigmund Freud despre viață
- citate despre naștere
- citate de Sigmund Freud despre naștere
- citate despre imposibilitate
- citate de Sigmund Freud despre imposibilitate
- citate despre diversitate
- citate despre căsătorie
- citate de Sigmund Freud despre căsătorie
- citate despre comerț
- Ne poți propune o poezie de dragoste?

Rațiunea transformată în prejudiciu este cea mai rea formă de prejudecată, deoarece rațiunea este singurul instrument pentru eliberarea de prejudecăți.
citat din Allan Bloom
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre prejudecăți, citate despre superlative sau citate despre pagubă

Motivul mișcă voința nu prin ceea ce este el în sine, ci prin felul în care este cunoscut. Însă nici o influență morală nu poate avea ca rezultat o altă corecție decât pe cea a cunoașterii, iar demersul de îndreptare a defectelor de caracter ale unui om prin discursuri și predici moralizatoare vizând transformarea naturii și moralității sale, este la fel de iluzoriu ca tentativa de determinare a unui stejar, printr-o îngrijire desăvârșită, să dea caise ca roade.
Arthur Schopenhauer în Fundamentele moralei
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe citate despre moralitate, citate despre stejari, citate de Arthur Schopenhauer despre perfecțiune, citate despre natură, citate de Arthur Schopenhauer despre natură sau citate de Arthur Schopenhauer despre cunoaștere

M-a surprins întotdeauna cât de puțină atenție au acordat filozofii umorului, deși acesta este un proces al minții mai semnificativ decât rațiunea. Rațiunea poate doar sorta percepțiile, pe când procesul de umor este implicat în schimbarea lor.
citat din Edward de Bono
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre umor, citate despre filozofie sau citate despre schimbare

Metafizica este astfel și desăvârșirea oricărei culturi a rațiunii omenești, care este indispensabilă, dacă lăsăm la o parte influența ei, ca știință, asupra unor anumite scopuri determinate. Căci ea consideră rațiunea după elementele și după maximele ei supreme, care trebuie să servească drept bază însăși «posibilității» unor științe și «folosirii» tuturor. Că ea, ca simplă speculație, servește mai mult spre a preveni erori decât spre a extinde cunoașterea, nu-i diminuează valoarea, ci mai curând îi dă demnitate și prestanță prin oficiul de cenzor, care asigură ordinea generală și armonia, ba chiar bunăstarea comunității științifice, împiedicând ca lucrurile ei îndrăznețe și fecunde să se abată de la scopul principal, fericirea universală.
Immanuel Kant în Critica rațiunii pure
Adăugat de Avramescu Norvegia - Elena
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre știință, citate despre valoare, citate despre posibilitate, citate despre metafizică, citate despre greșeli sau citate despre cultură

Iubirea este asemănătoare unui act creator, în timp ce a fi obiect al iubirii seamănă cu o stare pasivă. Prin urmare, cei care dețin superioritatea în acțiune sunt și cei animați de iubire și de sentimente amicale. În sfârșit, toți oamenii iubesc mai mult ceea ce le cere mai mult efort;de pildă, cei care și-au agonisit singuri averea țin la ea mai mult decât cei ce au primit-o moștenire. Acesta este și motivul pentru care mamele își iubesc copiii mai mult decât tații;ele suferă mai mult născându-i și știu mai bine că sunt copiii lor.
citat celebru din Aristotel
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre iubire, citate despre tată, citate despre sfârșit, citate despre prietenie, citate despre moștenire, citate despre mamă sau citate despre avere

Rațiunea este lucrul cel mai bine distribuit în lume, căci fiecare se crede atât de bine înzestrat cu ea încât chiar și cei mai greu de mulțumit în oricare altă privință nu-și doresc să aibă mai multă decât au.
citat celebru din Descartes
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Descartes despre superlative, citate despre mulțumire sau citate de Descartes despre dorințe
Ne ghidăm mai des după convingere, decât după rațiune, deoarece rațiunea ne spune că un anumit lucru este imposibil.
citat din Daniel Ek
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!

Scopul este cel spre care se tinde. Direcția este ceea ce ne face să ajungem mai ușor la scop. Căci oricine urmărește un scop își conduce acțiunea după el și cine se îndreaptă mai perseverent spre capăt ajunge mai repede. Căci există bunuri spre care nici chiar mai multe mișcări nu produc un avans prea mare, pe când altele aduc cu efort puțin roade bogate. Deci, ceea ce trebuie distins și mai ales este ceea ce este mai util. Căci toate cele mai utile sunt mai bune și fiecare lucrare trebuie judecată după roadele sale. Fiindcă mulți nu au acest discernământ, au depus mult efort și au avansat puțin, pentru că au avut ochiul îndreptat doar exterior, spre înfățișarea lucrării, și nu interior, spre rodul virtuții. În fapt, ei se bucurau mai mult să facă lucruri mari decât să se exerseze în cele folositoare și le-au preferat pe cele prin care puteau fi mai degrabă admirați decât îndreptați.
Hugo de Saint-Victor în Meditații spirituale
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre perseverență, citate despre ochi, citate despre mișcare, citate despre bogăție sau citate despre admirație

Decât să acționezi asupra intelectului prin raționamente, mai bine acționezi motivând voința adversarului și a auditoriului, care, dacă este în comunitate de interese cu adversarul, va îmbrățișa de îndată opinia ta, fie ea și culeasă din ospiciu: căci, cel mai adesea, o uncie de voință atârnă mai greu la cântar decât un chintal de chibzuire și de convingere.
Arthur Schopenhauer în Arta de a avea întotdeauna dreptate, Stratagema XXXV (2010)
Adăugat de Simona Enache
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Arthur Schopenhauer despre superlative
Să spunem așadar ce este providența: providența este voința lui Dumnezeu prin care cele existente capătă împlinirea adecvată lor. Iar dacă providența este voința lui Dumnezeu, urmează cu o necesitate absolută ca lucrurile existente să se petreacă potrivit unei rațiuni drepte, în cel mai bun chip, în modul cel mai divin și numai așa cum este bine, astfel încât ele nu ar fi posibil să se găseasca într-o ordine mai bună. Specific providenței este să împartă fiecăruia ce îi este folositor și, din acest motiv, rezultatul alegerilor va fi uneori folositor, alteori nu va fi.
Nemesius din Emesa în Despre natura omului
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!

Vezi mai multe citate despre Dumnezeu

Omul este stăpânul contrariilor, ele există datorită lui și prin urmare el este mai nobil decât ele.
Thomas Mann în Muntele vrăjit
Adăugat de Doina Bumbuț
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate de Thomas Mann despre existență
Omul aflat la vârsta a treia învață să-și transceadă corpul fizic și să se folosească mai ales de forțele sale psihice și mentale. Acum este perioada în care ei realizează că există senzații infinit mai nuanțate decât cele percepute prin intermediul simțurilor fizice.
Joseph Murphy în Puterea Extraordinară a subconștientului tău
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre învățătură, citate despre vârstă, citate despre infinit, citate despre forță, citate despre corp sau citate despre bătrânețe
Nimic nu-și are originea în sine, ci în acțiunile altui agent imediat. Așadar, atunci când pentru prima dată pofta sau voința unui om se îndreaptă asupra unui lucru pentru care anterior nu nutrea nici poftă, nici voință, cauza acestei reorientări a voinței nu este voința însăși, ci altceva ce nu stă în puterea ei. Prin urmare, cum este mai presus de orice îndoială că voința este cauza necesitantă a actelor voluntare și că, din cele expuse mai sus, voința este în mod necesar cauzată de alte lucruri independente de ea, rezultă că toate actele voluntare au cauze necesare și, deci, sunt necesități.
citat din Thomas Hobbes
Adăugat de anonim
Comentează! | Votează! | Copiază!


Vezi mai multe citate despre poftă, citate despre voluntariat sau citate despre independență

Omul nobil se compară și se evaluează prin intermediul unei idei mai mari decât el însuși; omul rău, prin cei care sunt mai jos decât el. Primul produce aspirație, al doilea ambiție, forma prin care omul vulgar aspiră.
citat clasic din Joseph Conrad
Adăugat de Micheleflowerbomb
Comentează! | Votează! | Copiază!



Vezi mai multe citate despre oameni răi, citate despre idei sau citate despre ambiție